Sergiu Trofilat, expert pe probleme energetice, susține că gigantul rus bate spre nerecunoașterea auditului la Moldovagaz, deoarece este interesat să ascundă fărădelegile care s-au făcut la Moldovagaz și în general în complexul de gaze naturale. Ba mai mult, acesta susține că cifra privind datoria față de compania de la care Republica Moldova achiziționează gaze naturale a fost majorată artificial.
Expertul în energetică a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că Gazprom s-a folosit de partea moldovenească în contextul unor prevederi contractuale pe care le-a afla și societate ulterior, când au apărut ultimaturile cu achitarea plăților, însă cifra datoriei rămâne a fi una ireală.
„Această cifră nu este reală, cel puțin Gazprom ar putea să ne fie nouă dator, reieșind din informația expusă de noi în ultimul studiu despre datoria malului drept. Deci Gazprom pretinde că noi avem o datorie de 450 de milioane de dolari, plus penalități de 709 milioane. Ce am calculat noi de fapt arată că datoria asta a malului drept a fost majorată artificial cu peste 950 de milioane de dolari fără a ține cont de fraudele care au avut loc la Moldovagaz.
Sergiu Trofilat susține că, după părerea sa, o soluție pentru Republica Moldova în contextul crizei gazelor este să fie continuate discuțiile cu Gazprom, timp în care Moldova să vină cu alternative.
De aceeași părere este și fostul deputat de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Dinu Plîngău. Invitat în cadrul aceleiași emisiuni, acesta a declarat că soluția în aceste momente este de a pune în aplicare planul energic 3 și de a fi valorificat gazoductul Iași- Ungheni.
„Federația Rusă folosește această pârghie ca un șantaj politic și economic pentru Republica Moldova. Dincolo de asta și cei de la Moldovagaz se fac responsabili de un sistem de greșeli care nu pot fi iertate și în acest contex este destul de neclară poziția ministerului de resort care a luat apărarea Moldovagaz...Soluția ar fi diversificarea și realizarea auditului din 1999”, a conchis invitatul.
Referitor la realizarea auditului, Dinu Plîngău a declarat că este necesar pentru ca cetățenii să știe pentru ce plătesc aceste datorii.