La sumedenia de probleme cu care se confruntă țara noastră, în ultima perioada, în vizorul public a revenit una, mai veche. Arderea frunzelor și a resturilor vegetale uscate, direct în fața porților sau prin grădini. E greu să găsești vreo localitate care să nu fie învăluită în fum, în această perioadă a anului. Când văd că sunt filmați, unii oamenii se grăbesc să stingă focul, alții se revoltă. Nu-i sperie nici amenzile care ajung la 10 mii de lei și nici riscul de a face boli grave de la aerul toxic pe care-l inhalează. De la începutul acestui an, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dat amenzi pentru arderea deșeurilor în valoare de circa 2 milioane de lei, însă doar o treime a ajuns în bugetul de stat. Documentând acest subiect, am aflat încă un fapt curios: doar inspectorii de mediu îi pot amenda pe cei care dau foc la asemenea gunoișți. Însă, programul lor de muncă se încheie la ora 17, pe când oamenii aprind mormanele de frunze în fapt de seară.
CONSTANTIN NICULAE, jurnalist TV8
„Arderea resturilor vegetale contravine legislației. Iar pe lângă faptul că amenzile ajung până la 10.000 de lei pentru persoanele fizice, fumul degajat de aceste focuri conține peste 1000 de substanțe care sunt cancerigene. Chiar dacă oamenii au impresia că focul acesta se stinge și nu mai dăunează nimănui, fumul rămâne și ne afectează sănătatea tuturor.”
Pe lângă amenzile usturătoare și pericolul pentru sănătate, fumul eliminat de ardere este periculos pentru mediul înconjurător, distrugând stratul de ozon. Cu toate astea oamenii nu se sperie și, la adăpostul întunericului, satele Moldovei sunt acoperite de o perdea groasă toxică de fum.
O asemenea situație am găsit în localitatea Căpriana. La lăsarea serii, peste casele oamenilor plutea un nor gros și cu un miros înțepător. Am încercat să identificăm sursa, dar era imposibil să ne oprim într-un singur loc. Fumul venea din toate părțile. „Dar nu mai fac, nu mai fac, mă scuzați. De la niște flori am dat foc.”, se disculpă o femeie, prinsă pe picior greșit.
Inspectorii de mediu recomandă strângerea frunzelor și a resturilor vegetale și transformarea acestora în îngrășământ. Dar, din comoditate sau din nepăsare, majoritatea oamenilor aprind un chibrit și gata, au scăpat de bătăi de cap.
Altă zi, altă localitate, aceleași probleme. La intrare în Colonița, o persoană se grăbea să ardă resturile de pe un teren agricol. L-am surprins exact în momentul în care pornise focul. „Gata, nu mai fac foc. Eu nu mai fac foc.”
La vederea noastră acesta s-a urcat în mașină plecând grăbit, nu înainte de a-și lua recipientul cu motorină pe care a folosit-o la aprinderea focurilor. „Ajunge să mă filmați, de ce mă filmați atâta?”, se revoltase acesta.
Întâlnim și astfel de cazuri triste, în care oamenii nu respectă legile statului și nici legile bunului simț, deși în Colonița există un serviciu de salubritate care adună deșeurile de la porțile oamenilor o dată pe săptămână, inclusiv frunzele și resturile vegetale. Pentru acest serviciu achită 20 de lei pe lună. „Le grămădesc, le punem în saci și le dăm la gunoi. Pentru îngrășământ noi strângem, dar de la copaci fructiferi, dar astea de nuc le dăm la gunoi”, ne spune o femeie.
Pericol de cancer de la arderea frunzelor uscate
De regulă, frunzele sunt arse în sectoarele private, în spatele curților și al caselor. Însă, fumul toxic este purtat de vânt și afectează o mulțime de persoane. Acesta provoacă intoxicații ale căilor respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului. Nu doar aerul devine otrăvitor, ci și solul și apele din preajmă. În Chișinău există câteva laboratoare care măsoară calitatea aerului pe care îl respirăm. O stație de acest fel a fost donată Republicii Moldova de germani și a devenit funcțională din vară.
Nu doar aceste particule sunt periculoase, dar și cenușa care se ridică împreună cu fumul. Pe lângă afecțiunile de sănătate, arderea resturilor vegetale poluează foarte tare solul și apele de suprafață. În procesul de ardere, în aer ajung metale grele, care pot declanșa boli grave, cum ar fi cancerul.
Șeful Departamentului Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”: La arderea acestor deșeuri, suferă cel mai mult persoanele care au maladii cronice. Influențează și asupra sistemului endocrin, asupra sistemului reproductiv, duc la scăderea imunității.
Amenzile ajung la 10 mii de lei
Potrivit specialiștilor, cea mai bună soluție este ca frunzele să fie strânse și compostate. Procedura este una nu foarte îndelungată și extrem de simplă, la îndemâna oricui dorește să o facă, pentru a se bucura în primăvară de un îngrășământ natural și de calitate. Iată ce putem face. Pentru arderea frunzelor dar și a altor tipuri de deșeuri, amenzile, în cazul persoanelor fizice, ajung la 10.000 de lei, iar pentru persoanele juridice amenzile ajung pana la 40.000 de lei, conform noilor modificări ale Codului Contravențional. Dar, în toată această procedură de identificare și sancționare a celor care nu respectă legea, există lacune și deficiențe. Problema cea mare este că, inspectorii de mediu lucrează de la 8 la 17.”, nespune Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului. De la începutul anului, Inspectoratul a aplicat amenzi în valoare de aproape 2 milioane de lei. Însă, în bugetul de stat au ajuns în jur de 800 de mii.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan