Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1214: Ambulanțe blindate și drone de interceptare. Zelenski merge la summitul NATO

social

/VIDEO/ Preoți, acuzați de agresiuni sexuale: Starețul Andrei Caramalău face slujbe, iar părintele din raionul Glodeni - eliberat

12 noiembrie 2022, ora 22:00

De câțiva ani, bisericile sunt zguduite de tot mai multe abuzuri sexuale, comise de slujitori ai Domnului. Facem precizarea de la bun început că, nu urmărim să denigrăm sau să favorizam una sau mai multe confesiuni religioase, sau oamenii care le reprezintă public. Cert este că, an de an, apar cazuri de abuzuri din partea preoților în biserica ortodoxă, în biserica catolică, în bisericile protestante, la nivel mondial. Republica Moldova nu este o excepție. Documentând acest subiect, ne-am concentrat asupra a două cazuri dintre cele mai recente și de rezonanță, ambele din biserica ortodoxă. Unul ține de Mitropolia Moldovei și altul - de Mitropolia Basarabiei. Ambele cazuri se află încă în fazele de cercetare sau în instanță, fără a avea decizii definitive, iar unul dintre preoți încă oficiază slujbe și ține predici de moralitate în fața enoriașilor. 

Preoți, acuzați de agresiuni sexuale 

Mănăstirea Sfântul Andrei, orașul Durlești, Mitropolia Basarabiei. Aici, stareț este preotul Andrei Caramalău, care a fost condamnat de Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani, în primă instanță, la 5 ani de pușcărie pentru acțiuni perverse și lipsit de dreptul de a sluji sau de a se implica în activități ce prevăd interacțiunea cu minori. Cu toate astea, l-am găsit la biserică, îmbrăcat în haine preoțești, slujind, în ziua sărbătorii Sfântului Dumitru.

Cazul a început cu alt preot, condamnat la 16 ani de închisoare pentru violul unei minore, pe numele lui Mujdei Claudiu-Vasile, care activa în cadrul Mănăstirii Sfântul Andrei din Durlești, municipiul Chișinău, lăcaș, care aparține Mitropoliei Basarabiei. Stareţul a cunoscut despre cazul de abuz din partea preotului Claudiu Mujdei, dar ar fi ascuns acest fapt. Și asta în timp ce totul se întâmpla în stăreția mănăstirii.

Am reușit să discutăm cu preotul Caramalău, iar acesta ne-a spus că, s-a pomenit în situația asta din cauza unor persoane care îi vor răul.

Instanțele bisericești l-au suspendat din funcție, interzicându-i să oficieze slujbe. Mitropolia Basarabiei, prin secretarul său Constantin Olariu, ne-a declarat că: „Părintele nu a fost repus în funcție, deoarece cazul încă se judecă, iar la biserica Mănăstirii Durlești, există alt preot, care de doi ani oficiază slujbe. În momentul în care va exista o decizie definitivă, se vor lua măsuri din partea Mitropoliei.

Contrar declarațiilor reprezentanților Mitropoliei, preotul Andrei Caramalău ne-a declarat că el a fost repus în funcție și a fost suspendat doar pe durata a 6 luni.

Secretarul Mitropoliei s-a arătat foarte mirat de faptul că părintele Caramalău încă slujește, contrar deciziilor conducerii. Ne-a comunicat că se va documenta și va prezenta un raport către mitropolit pentru a se lua măsurile necesare, dacă se va adeveri că părintele într-adevăr slujea. Ceva nu se leagă în toată povestea asta. În discuțiile noastre cu preotul și cu Mitropolia, cineva încalcă porunca a 9-a. Cine anume, sperăm să aflăm. Iar dacă Mitropolia Basarabiei are nevoie de dovezi, cum că preotul condamnat încă slujește, le prezentăm noi.

Arhimandritul Andrei Caramalău, fost arhidiacon al Mitropolitului Petru al Basarabiei, a fost condamnat anterior pentru utilizarea muncii sau serviciilor unei persoane care este victimă a traficului de ființe umane. De asemenea, acesta a mai fost condamnat și pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate cu grad avansat și a fost amendat cu 31.500 de lei.

L-am întrebat și despre suma de bani, ce-a fost găsită acasă la el, în timpul perchezițiilor și ne-a zis că sunt ai enoriașilor.  De la PCCOCS am aflat că, preotul Andrei Caramalău este condamnat pentru „acțiuni perverse”. Procurora Nadejda Barbalat ne-a declarat că acesta nu și-a recunoscut vina și nu a făcut vreo declarație în acest sens.

Nebănuite sunt căile... preoților 

Ne mutăm în Mitropolia Moldovei, la altă biserică, într-o localitate din raionul Glodeni. La sfârșitul lunii iulie, poliția a fost alertată că preotul din sat ar fi încercat să violeze un băiat minor din aceeași comună. S-ar fi întâmplat după o petrecere pe malul Prutului, unde s-ar fi consumat și băuturi alcoolice. Acesta ar fi agresat copilul la el acasă, după ce l-a ademenit în mașina personală. Băiatul ar fi reușit să fugă la rudele sale. Preotul este cercetat penal, însă vestea a generat o undă de șoc între săteni, dar și în toată republica. Momentan, preotul a fost eliberat din arestul poliției, dar are interdicția să părăsească localitatea. „La momentul de față, clientul meu pledează nevinovat. - Vom continua să pledăm nevinovați”, declară avocata Oxana Melnic. Reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove nu au răspuns la telefon pentru a comenta comportamentul preotului. De asemenea, nici Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, cu care părintele bănuit a ținut mai multe slujbe, nu a răspuns încercărilor noastre de a-l contacta. Totuși, am obținut un punct de vedere din partea episcopului de Orhei. Dosarul se află la faza de urmărire penală, dar procedurile durează destul de mult, ceea ce duce la întârzierea cercetărilor și transmiterea dosarului în instanța de judecată. 

Bunicii minorului nu au încredere în justiție și nu speră la rezolvarea cazului. Prezentarea, cercetarea și sancționarea acestor cazuri ar trebui să fie făcută cu mai mult curaj și transparență, deoarece nimeni nu este mai presus de lege, iar  cetățenii au nevoie să știe că justiția le poate oferi un proces echitabil și le poate apăra drepturile și libertățile, crede activistul Rodion Gavriloi. 

 

 

Într-un sondaj realizat online de către echipa noastră și la care au răspuns în jur de 900 de persoane, care a sunat în felul următor: „Preoții acuzați de perversiuni sexuale față de minori, trebuie pedepsiți mai aspru decât alte categorii de persoane?”, am aflat că 592 de respondenți sunt pentru pedepse mai aspre, 252 consideră că nu ar trebui făcută o diferențiere, iar foarte puțini sunt indiferenți asupra acestui subiect. Astfel de cazuri, în care clericii sunt acuzați de abuzuri sexuale față de minori, sunt prezente în toate țările și toate confesiunile. An de an, apar cazuri de abuzuri din partea preoților în biserica ortodoxă, în biserica catolică, în bisericile protestante și altele. Unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de acest fel s-a înregistrat în statul american Pennsylvania. Opinia publică a explodat după ce s-a aflat că peste 300 de preoți au abuzat cel puțin 1000 de copii timp de șapte decenii, conform unui raport al Procurorului General. După ce s-a aflat public despre aceste abuzuri, Papa Francisc a cerut iertare pentru durerea cauzată victimelor şi a precizat că preoții catolici trebuie să se implice în eforturile de a opri astfel de fărădelegi. El a criticat liderii bisericilor pentru că ar fi fost mai îngrijorați de reputația lor decât de siguranța copiilor.

 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae
Imagini de Vlad Glinjan, montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Grosu explică susținerea lui Botgros și Acbaș pentru PAS, dar Stamate îi dă replica: „Pasărea pe limba ei piere”
/VIDEO/ Grosu explică susținerea lui Botgros și Acbaș pentru PAS, dar Stamate îi dă replica: „Pasărea pe limba ei piere”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1213: Matrioșka la Chișinău, atac la Odesa și Putin în Prostokvașino. Rusia avertizează privind Iranul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1213: Matrioșka la Chișinău, atac la Odesa și Putin în Prostokvașino. Rusia avertizează privind Iranul
/PROMO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/PROMO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
30 de diamante, ascunse într-un colet trimis din India: Cum le-au depistat vameșii
30 de diamante, ascunse într-un colet trimis din India: Cum le-au depistat vameșii

/VIDEO/ Ei sunt vocile care salvează oamenii. Păstrarea echilibrului psihologic - provocarea operatorului 112

missing
21 iunie 2025, ora 20:45

În mâinile lor, deseori, sunt destine și numai abordarea profesionistă îi ajută să salveze vieți și să-și păstreze echilibrul psihologic. Vorbim despre operatorii serviciului 112. Cu toții știm că ei sunt cei care ne trimit ambulanța, poliția sau pompierii, dar mai puțin știm despre cum se recuperează după turele stresante. Ei sunt cei care ne fac să credem că un job de birou poate fi mai extenuant decât munca fizică.

„Bună ziua, ce urgență aveți? La stația de așteptare? Ce urgență? Chișinău, da? Așa, am înțeles, doamna e conștientă?”

Cariera lui Igor Balan la serviciul unic de apel 112 a început acum 6 ani pe când era proaspăt absolvent al facultății de finanțe. S-a angajat din întâmplare acolo fără a bănui că a găsit job-ul care îi va defini cariera și personalitatea. Nu bănuia nici cât de grea, din punct de vedere psihologic, poate fi această meserie, până la primul său apel preluat. 

„A sunat o doamnă și a zis: pe mine vrea să mă ucidă, în casa mea este cineva care vrea să mă ucidă. Iată probabil după acel caz deja toate au fost obișnuite pentru mine și le primeam așa, ca pe niște cazuri obișnuite, cel puțin care le-aș putea trata cu responsabilitate, atenție maximă și desigur cu grijă pentru fiecare cetățean care apelează”, a spus operatorul, serviciul 112, Igor Balan.

Tăria i-a fost testată chiar de la primul apel. Atunci, tânărul a înțeles că nu va fi ușor și că trebuie să fie puternic din punct de vedere emoțional pentru a face față tuturor situațiilor.

„Foarte mult solicitări, foarte multe persoane în stare de ebrietate, agresive, înjură la adresa noastră, amenințări sunt în adresa noastră. Dacă vorbim de mine personal, eu cumva încerc să găsesc o soluție pregătită pentru mine, pentru a mă relaxa, dacă este vorba de vară, încerc să mă detașez, să merg la o piscină, să merg într-un loc liniștit, într-o zonă verde”, a spus operatorul, serviciul 112, Igor Balan.

Iar Ion Suruceanu a venit în echipă ani acum patru ani, timp în care a devenit unul dintre cei mai rapizi operatori cu cele mai multe apeluri preluate de a lungul carierei. Tânărul ne-a mărturisit că acest job l-a transformat ca personalitate și l-a învățat ce înseamnă răbdarea, calmitatea și echilibrul.

„Toate situațiile sunt grele dar cel mai important este cum gestionăm noi stresul nostru, apoi am înțeles că atunci când noi putem gestiona mai bine stresul, atunci noi mai bine și mai calitativ ajutăm cetățenii noștri și ei automat simt că chiar dacă sunt în panică, ei ne simt pe noi, căldura noastră, că noi încercăm să-i ajutăm cât mai prompt”, a spus operatorul, serviciul 112, Ion Suruceanu.

Iar aceste calități l-au ajutat să salveze vieți.

„Era o persoană descurajată, nu avea nici un sprijin din partea familiei, plus la asta era și invalid, a spus că are costele și se afla pe un deal și a zis că vrea să-și pună capăt zilelor. Și l-am luat cu lucrurile pozitive, cu ce dorește să se ocupe, cu ce-i place să se ocupe, i-am creat speranța că este foarte bine să trăiești și să prețuim viața pentru că noi nu suntem în drept să ne luăm viața”, a spus operatorul, serviciul 112, Ion Suruceanu.

Fiecare apel preluat își lasă amprenta, spun angajații centrului, iar să depășească stresul la care sunt supuși, aceștia au la dispoziție un psiholog care le oferă consiliere, iar în fiecare lună, instituția organizează și traininguri de grup, în cadrul cărora ei sunt instruiți cum să gestioneze situațiile externe.

„Nu ceea ce se întâmplă este important, ci felul cum reacționăm. Noi toți suntem diferiți? Suntem diferiți. Ca personalitate suntem diferiți, ca temperament suntem diferiți și la una și aceeași situație, noi putem să reacționăm diferit”

Operatorii de la serviciul 112 lucrează în trei schimburi, câte nouă ore, iar după fiecare tură, au două zile libere, pentru a se recupera. Înainte de a fi angajați, aceștia sunt instruiți timp de aproape trei luni și învață cum să răspundă la apeluri și să facă față fiecărui apel. 

Săptămâna s-a încheiat cu bătaie la primăria Chișinău. Consilierii lui Ion Ceban și aleșii PAS s-au luat la pumni, în urma unui schimb de replici legate de un campionat de kikboxing. /Inspectoratul General al Poliției confirmă reținerea în Emiratele Arabe a lui Vitalie Pîrlog. Fostul șef de la SIS, dar și ministru al Justiției a fost încătușat la Abu Dhabi. /Guvernarea îl vrea judecător la Curtea Constituțională pe fostul ministru al Justiției Sergiu Litvinenco și este gata să-i lase în funcție trei dintre judecătorii Înaltei Curți, aflați pe final de mandat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dat în căutare prin Interpol, fostul șef de la SIS, Vitalie Pîrlog a fost reținut de oamenii legii din Dubai, la solicitarea statului francez, anunță ministerul de interne al Emiratelor Arabe Unite. /CNA a facut azi percheziții la primăria Durlești și în alte câteva locații, într-un dosar de corupție pornit în urma incendiului de la mansarda din localitate, produs acum o lună. 10 persoane au statut de bănuit. /O clădire aflată în construcție de pe teritoriul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. 13 echipaje de pompieri au reușit să stingă focul în jumătate de oră, iar victime nu au fost raportate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un focar de pestă porcină africană la Drochia. Cadavrele a 16 porci infectați au fost descoperite într-un lan de grâu, zona fiind plasată în carantină. /Scandal diplomatic în marja Congresul Mondial al Viei și Vinului organizat la Chișinău. Ucrainenii au fost la un pas de a pleca acasă după ce au aflat că și rușii participă la forum. Cine și cum a domolit spiritele, aflați în câteva minute. /Ambasada Republicii Moldova de la Chișinău a evacuat din Israel 12 moldoveni care au solicitat ajutor pentru revenire acasă. Bombardamentele dintre Iran și Israel au continuat pentru a șasea noapte consecutiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ambasada Republicii Moldova din Israel și-a sistat, temporar, toate serviciile consulare și anunță căile, prin care moldovenii pot părăsi teritoriul israelian, în condițiile în care spațiul aerian la țării este închis. Care sunt acestea, aflați în jurnal. /Cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, guvernarea planifică să ofere alocații de o mie de lei părinților care pregătesc de școală elevi de clasele primare și gimnaziale. Un proiect în acest sens urmează să fie supus votului în parlament. /15 morți și 70 de răniți au fost raportați în capitala ucraineană. Armata rusă a lansat, noaptea trecută, un atac masiv asupra Kievului, iar o parte din cele 450 de drone și rachete au ajuns în blocurile de locuit din zonele rezidențiale ale orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Marșul de ieri al comunității LGBT s-a lăsat, tradițional, cu altercații, îmbrânceli și contramanifestații. Poliția afirmă că 10 angajați de la MAI au fost răniți și că a pornit mai multe procese penale și contravențioale, fără a preciza însă câte, mai exact. /Chișinăul a devenit, săptămâna aceasta, capitala mondială a vinului. Experți și vinificatori de talie internațională participă la Congresul Mondial al Viei și Vinului, desfășurat, în premieră, în Republica Moldova. /Ministerul de externe de la Chișinău recomandă cetățenilor noștri părăsirea teritoriului israelian, în condițiile escaladării conflictului cu Iranul. 26 de moldoveni au cerut informații despre evacuare, după patru nopți de război.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prețul de import al energiei electrice ar putea crește, luna viitoare, după ce România a decis liberalizarea pieței energetice. /Premierul Dorin Recean se laudă că guvernul a pus, în ultimul an și jumătate, sechestru pe bunuri în valoare de peste 60 de milioane de lei care aparțin lui Șor, Plahotniuc, Platon și alți 19 indivizi certați cu legea. /Israelul a lansat un atac masiv asupra Iranului, noaptea trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
60 de moldoveni care sperau să obțină azi de la ASP, pașapoarte în termen 24 de ore sau în ziua adresării, au rămas cu buza umflată din cauza unei defecțiuni la sistemul informațional al instituției. Ca și în cazul aeroportului, aceasta a fost provocată de atacurile Rusiei asupra Ucrainei. /Armata rusă vrea să ocupe Odesa ca să ajungă în Moldova și apoi în România. Este mesajul transmis de către președintele Volodimir Zelenski, Maiei Sandu și lui Nicușor Dan la summit-ul regional desfășurat ieri în țara vecină. /În premieră, UE va organiza un summit cu Republica Moldova care se va desfășura la Chișinău pe 4 iulie, a anunțat azi președinta Maia Sandu. Aflați în câteva minute, ce oficiali europeni vor participa și despre ce se va discuta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei funcționari de la penitenciare au fost suspendați din funcție, iar 16 vor fi cercetați disciplinar pentru că ar fi admis nereguli la evaluarea celor 9 condamnați pe viață, eliberați condiționat, în baza legii amnistiei. /Moscova a creat o criză artificială a gazelor în stânga Nistrului pentru ca Tiraspolul să contribuie la destabilizarea situației din țara noastră, înainte de alegeri. Asta crede guvernul de la Chișinău despre deficitul de gaz din regiune, semnalat săptămâna trecută. /Bombardamentele lansate de ruși asupra regiunii Odesa nu au reușit să dea peste cap agenda summitului regional de solidaritate cu Ucraina care s-a desfășurat, azi, în orașul port. Maia Sandu, președintele României, dar și alți lideri s-au reunit pentru discuții despre securitatea regională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președintele României, Nicușor Dan a venit astăzi la Chișinău, în cadrul primei sale vizite oficiale. Liderul de la București a fost întâmpinat la Președinție, printr-o ceremonie solemnă, după care a susținut o conferință de presă comună cu Maia Sandu. /Doi candidați au ajuns în finala concursului pentru șefia Procuraturii Anticorupție. La sfârșitul acestei luni, după un ultim interviu, CSP va alege dintre Marcel Dumbrăvan și Octavian Iachimovschi. /2 morți și 13 răniți la Odesa, în urma unui atac masiv cu drone rusești care a avariat mai multă clădiri printre care și maternitatea orașului. Rușii au bombardat masiv și Kievul, inclusiv cu rachete balistice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Haos pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce sistemul informațional a picat. Mai multe zboruri au întârziat sau au fost anulate. /Protest la ușa Ministerului Justiției. Mama copilului, care ar fi fost lovit mortal cu mașina de primarul din Boldurești cere să se facă dreptate în acest caz. /Proteste violente în Los Angeles. Mii de oameni au ieșit în stradă, după ce poliția a pornit pe urmele imigranților. Pentru a dispersa mulțimea, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O nouă criză a gazelor în regiunea transnistreană. În zonă a fost întreruptă furnizarea apei calde, iar stațiile de alimentare au rămas fără gaz. /Alertă în capitală. O deținută a evadat din Penitenciarul numărul 13. Femeia ar fi forțat gratiile de la fereastra încăperii din blocul administrativ în care lucra. /Atac masiv cu rachete și drone în Ucraina. Loviturile au vizat capitala, orașele mari și regiunile din vestul țării. Trei persoane au decedat, iar alte 50 au fost rănite. Atacul are loc la o zi după ce președinte rus a promis că va riposta împotriva Ucrainei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Maestrul Eugen Doga a fost petrecut astăzi pe ultimul drum într-o ceremonie oficială la care au participat mii de oameni. /Caz tragic în satul Ciuciuleni, raionul Hîncești. O copilă de doar un an a murit după ce a fost mușcată de câinele familiei. /Președintele SUA, Donald Trump, spune că nu vede nicio șansă pentru o încetare imediată a războiului din Ucraina, după o discuție la telefon cu Vladimir Putin. Rusia va riposta după atacul cu drone al Ucrainei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maestrul Eugen Doga, unul dintre cei mai iubiți și apreciați compozitori ai spațiului românesc, va fi înmormântat mâine, 5 iunie. Va fi zi de doliu național. /Voturile de la Boldurești, unde a ieșit învingător Nicanor Ciocină, învinuit că în februarie 2023 ar fi lovit mortal cu mașina un băiat din localitate și ar fi fugit de la locul faptei, vor fi renumărate. Decizia a fost luată de CEC. /Procesul de extindere a Uniunii Europene este afectat de forțe externe, care încearcă să îl submineze. Declarația îi aparține comisarei europene pentru extindere. Marta Kos a făcut referire directă la Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compozitorul Eugen Doga, una dintre cele mai cunoscute și iubite personalități culturale ale Republicii Moldova, s-a stins din viață. Artistul a murit la 88 de ani, lăsând în urmă o moștenire muzicală care a trecut dincolo de granițele țării. Ziua funeraliilor va fi decretată zi de doliu național. /Moldovenii sunt îndemnați să evite plecările în Federația Rusă. Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie. /Pe lângă numărul mic de nașteri, în Republica Moldova a crescut rata mortalității copiilor de până la un an. În mare parte, sunt bebelușii născuți cu malformații congenitale și afecțiuni perinatale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Oleg Serebrian schimbă fotoliul de vicepremier pentru reintegrare pe cel de ambasador al Republicii Moldova în Turcia. Vom avea un nou reprezentant și în Statele Unite, despre cine este vorba. /Emoții de nedescris pentru cei 12 mii de elevi care au absolvit, anul acesta, clasa a 12-ea. Pentru ei, azi a răsunat ultimul sunet de clopoțel. /Prețurile la apartamentele din Chișinău au înregistrat o creștere-record, în ultimile trei luni, fiind atestată o scumpire de cel puțin 20 la sută. Experții prognozează o criză în sectorul imobiliar, în următoarea perioadă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ziua a început cu percheziții pentru vameșii de la Leușeni. Ofițerii CNA au reținut un inspector vamal și documentează alți 5 funcționari, într-un dosar pornit pentru luare de mită sistematică. /17 procurori de la PCCOCS au demisionat, în ultima săptămână, de când la instituție a fost inițiat procesul de vetting. Președintele CSP spune că aceștia au plecat din funcții pentru a nu fi suspuși evaluării externe. /Alexandru Machidon a devenit oficial procuror general interimar după ce șefa statului a semnat, aseară, decretul CSP, prin care a fost propusă candidatura acestuia.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul unui centru de reabilitare de la Vadului Vodă, adjunctul său și un intermediar au fost reținuți de CNA în urma a cel puțin 50 de percheziții desfășurate de dimineață în toată țara. Suspecții sunt acuzați de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. /Se caută un nou șef la Procuratura Generală după ce fostul procuror general, Ion Munteanu s-a mutat la Curtea Supremă de Justiție. CSP a lansat azi concursul, iar doritorii își pot depune dosarele până mâine. /27 de oameni, printre care și 4 copii au ajuns la spital cu răni grave după ce o mașină a intrat în mulțimea care sărbătorea pe străzile orașului Liverpool. Suspectul, un britanic de 53 de ani a fost reținut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mită mascată în materiale de construcții. Fostul primar de Băcioi și tatăl său au fost condamnați la închisoare. Cei doi trebuie însă găsiți mai întai, așa cum au dat bir cu fugiții. /Guvernul promite investiții record în drumuri. Peste trei miliarde de lei vor fi cheltuiți în acest an pentru infrastructura rutieră, a anunțat Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă. /Nicușor Dan a devenit președinte al României cu acte în regulă. Noul lider de la Cotroceni a depus azi jurământul în legislativul român și a susținut primul său discurs în calitate de șef de stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Energocom va deveni principalul furnizor de gaze naturale din Republica Moldova. Autoritățile au decis azi ca toți cei peste 800 de mii de clienți Moldovagaz să migreze către compania de stat. /Lidera ALDE, Arina Spătaru a anunțat azi că intră în greva foamei în semn de protest față de faptul că colegul ei de partid, Adrian Culai care a ajutat procurorii să demascheze schemele ilegale ale lui Ilan Șor a ajuns să fie acuzat de complicitate. /Șeful biroului vamal Centru și cel al postului vamal Căușeni, acuzați de luare de mită își vor petrece următoarele 30 de zile în izolator, a decis azi judecătoria Chișinău cu sediul la Ciocana.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională din România a validat rezultatele prezidențialelor din țara vecină câștigate de Nicușor Dan. /După reținerea de ieri a șefului Biroului Vamal Centru, astăzi, a fost încătușat și șeful postului vamal intern Căușeni, în cadrul aceluiași dosar. /A fost emisă o alertă de tsunami în Grecia după ce un cutremur puternic de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în largul insulei Creta.

/VIDEO/ „Vreau să-mi găsesc un loc de muncă”: Visul unui bărbat din Moldova discriminat la angajare
/VIDEO/ „Vreau să-mi găsesc un loc de muncă”: Visul unui bărbat din Moldova discriminat la angajare
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
Adrian Apostol a murit la doar 33 de ani: Fotbalul moldovenesc e în doliu
Adrian Apostol a murit la doar 33 de ani: Fotbalul moldovenesc e în doliu
/PROMO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/PROMO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ Contraprotest la Marșul Familiei: „Mămică ucisă cu bebelușul în burtă. De ce nu sunt contra războiului?”
/VIDEO/ Contraprotest la Marșul Familiei: „Mămică ucisă cu bebelușul în burtă. De ce nu sunt contra războiului?”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.