Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, alertă națională, pene de curent și lupte grele! ISW: Rusia nu va renunța

social

/VIDEO/ Mai multe decese în acest an, provocate de șoferii beți! Cât de periculos este consumul de alcool în timpul șofatului

14 noiembrie 2022, ora 10:00

Își pun propria viață în pericol, își pun în pericol vieților celor apropiați - ale copiilor, părinților, prietenilor. Sunt și un pericol pentru cei din jur, care nu poartă nicio vină că un șofer în stare de ebrietate le iese în cale și le spulberă viețile. În ciuda pedepselor mai aspre, dar și a filtrelor poliției, mii de persoane continuă să urce în stare de ebrietate la volan. 

Aventura penală se soldează, de cele mai dese ori, cu accidente mortale. Din vina șoferilor beți, anul acesta au murit 19 oameni. Dacă e să comparăm cu anul trecut, atunci numărul deceselor a crescut cu circa 26 la sută. Inspectorii încearcă să-i depisteze până să comită vreo tragedie. De obicei, filtrele se soldează cu zeci de șoferi prinși beți ori drogat la volan. La una din raziile poliției, organizată pe traseul Chișinău-Orhei, am participat și noi. Au fost și șoferi disciplinați, ceea ce nu se poate spune despre un conducător de motocicletă, care era în stare avansată de ebrietate. Urcase la ghidon, deși nu deținea un carnet de conducere.

Unul dintre cele mai cumplite accidente, provocate de consumul de alcool la volan, este cel care a avut loc în octombrie 2019, pe strada Alba Iulia din capitală. O femeie a intrat cu viteza de 160 de kilometri la oră în intersecție, la roșu, unde a lovit un troleibuz, plin cu pasageri. 

În urma impactului, atât ea, cât și pasagerul ei au murit, iar în jur de 30 de oameni din transportul public au fost răniți. Proba de sânge, prelevată de la șoferiță, a demonstrat că avea o concentrație de 2,15 grame de alcool, pe când limita permisă este de 0,3. 

Astfel de tragedii rutiere, care au loc din cauza șoferilor beți, nu sunt o raritate. Ce se întâmplă atunci când conducătorii auto consumă alcool și pornesc la drum? În primul rând, le este afectată vederea și capacitatea de reacție.  

Mai puternic se răsfrânge asupra vederii. Asupra acomodării, mai greu stabilesc distanta până la obiectele din jur, se dilatează pupila, care este foarte sensibilă la consumul de alcool. Se dilată, apoi se constrânge”, a declarat Gheorghe Roșioru, șeful secției examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei, Dispensarul Narcologic de Stat.

Cu alte cuvinte, persoanele nu pot estima corect ce distanță este în automobilul său și alte obiecte din jur. Așadar, fiecare șofer care beat ori drogat la volan este un pericol pentru cei din jur. Pentru a-i depista, până să comită vreo tragedie rutieră, inspectorii de patrulare desfășoară filtre. 

Cei mai mulți conducători auto, în stare de ebrietate, sunt prinși de poliție în weekend. Iar în fiecare zi de luni, se trage linia și se anunță totalurile. De pildă, în weekendul trecut, peste 30 de șoferi au fost depistați în stare de ebrietate și au fost înlăturați de la volan. Majoritatea dintre ei se aflau în stare avansată. La un filtru de acest fel am participat și noi. A fost organizat în preajma municipiului Orhei, unde în acea zi era marcat hramul orașului. „Totul este în regulă la dvs?”

După ce o scurtă conversație, unii șoferi au fost puși să treacă proba etilotestului. Cei cu rezultate impecabile și-au continuat drumul. Nu și acest conducător de motocicletă. Aparatul a arătat că se afla în stare avansată de ebrietate și că riscă dosar penal. 

De regulă, poliția folosește alcooltesterele de tip Drager, pentru stabilirea nivelului de alcoolemie în aerul expirat. Iar, ca șoferii să fie siguri că rezultatul nu este fals, ei sunt cei care desigilează tubul de plastic, folosit pentru suflare. Iată cum trebuie să aibă loc această verificare. Însă, avem cazuri când șoferii nu sunt de acord cu rezultatele acestor teste, fiind convinși că nu au consumat alcool înainte să urce la volan. 

Un conducător auto din capitală, Lilian Erhan, a reușit să-și demonstreze nevinovăția la Curtea Europeană pentru Drepturile omului. În dimineața zilei de 3 septembrie, 2015, pe când activa ca șofer la o instituție de stat, a fost oprit în trafic și supus etilotestului. 

Rezultatul pozitiv l-a șocat. În decurs de două ore, a făcut un test de sânge care a demonstrat că nu consumase alcool. Însă, nicio instanță din țară nu a vrut să recunoască veridicitatea testului de sânge, pentru că nu a fost făcut în prezența unui colaborator al poliției. 

Alcooltesterele, înainte de a fi aplicate de inspectorii de patrulare, trebuie să fie certificate metrologic de Institutul Național de Metrologie. Iar inspectorii sunt instruiți cum trebuie să fie folosite corect, ne dau asigurări reprezentanții poliției. 

Dar, în istoria recentă a poliției, au fost cazuri când astfel de aparate erau folosite ilegal, cu scopul de a estorca bani de la șoferi. Ne întoarcem cu 6 luni înapoi și ne oprim în data de 12 mai, 2022. 

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului de Interne anunțase despre reținerea a trei inspectori, printre care și un șef. Într-o mașină de serviciu, fusese descoperit un set de testare alcoolscopică, neînregistrat și fără certificare. 

Captură de ecran din imaginile oferite de SPIA

A doua zi de la reținere, jurnalistul de la TV8, Cătălin Goria, a încercat să afle de la unul dintre inspectorii reținuți de ce avea nevoie de alcooltester și cum îl folosea. Polițistul nu a scos niciun cuvânt atunci. Am vrut să aflăm, la șase luni distanță, la ce etapă este acest dosar și ce s-a întâmplat cu inspectorii care fuseseră reținuți. 

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție ne-a declarat că trebuie să ne adresăm la Procuratura Anticorupție. Am expediat, în adresa instituției, o solicitare de informație, dar nu am primit, deocamdată, răspuns. Specialiștii de la Dispensarul Narcologic de Stat susțin că pentru a stabili nivelul exact de alcoolemie este nevoie de a face analiza sângelui. 

Atunci când se face numai testarea alcoolscopică, nu putem să vorbim despre faptul cât alcool are omul în sânge. nu am verificat acest lucru. Întotdeauna este diferența intre cantitatea de alcool la testare, care in primele 30 de minute a aratat alcool din cavitatea bucala, peste jumătate de ora, o oră începe apare alcoolul din sânge, care se elimină prin plămâni. Instituțiile europene spun că variația dintre aparatul și cantitate variază, în diferite perioade de timp, de la 0, 5 până la 2,5. Dacă omul avea 1 când a suflat, atunci în sânge poate avea 0,5 sau chiar 2,5.”, precizează Roșioru. 

Pe de altă parte, poliția însă nu poate depista șoferii care urcă drogați la volan. Pentru asta este nevoie de testul la urină. „Aparatul nu determină consumul de droguri. El este destul de mare în Republică. Noi, trei ani în urmă, am verificat șoferii care veneau de la accidente. Am găsit, timp de jumătate de an, 500 de șoferi cu consum de droguri, care în aparat nu s-a determinat. Am folosit testul la urină.” 

Potrivit datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției, de la începutul acestui an, au fost sancționați contravențional pentru conducerea în stare de ebrietate 1577 de șoferi. Alți 3789 de șoferi s-au ales cu dosare penale. Și tot în această perioadă, din vina conducătorilor auto în stare de ebrietate s-au produs 256 de accidente în traficul rutier. Acestea s-au soldat cu decesul a 19 persoane și 129 de persoane rănite. Deși numărul de accidente este cu circa 10 la sută mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul deceselor este în creștere cu circa 26 la sută.  

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae
Imagini și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

Reguli noi pentru șoferii din stânga Nistrului: Cum își vor echivala permisele auto pe malul drept

missing
15 ianuarie 2025, ora 15:21

Șoferii cu permise de conducere din stânga Nistrului și Tighina își vor putea echivala actele cu cele de pe malul drept, dar vor trebui să susțină examene teoretice și practice. Modificări la lege în acest sens au fost aprobate de Guvern și vor intra în vigoare odată ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit autorităților de la Chișinău, schimbarea vine să alinieze procedura națională la standardele europene.

„Ținând cont de faptul că procesul de pregătire și examinare în vederea obținerii permisului de conducere practicat de către structurile respective din stânga Nistrului și municipiul Bender nu este similar celui prescris de normele naționale care transpun normele și practica Uniunii Europene, modificările propuse se consideră a fi judicioase”, se arată în proiectul de hotărâre, care a fost deja supus consultărilor publice.

Examenele teoretice și practice pot fi susținute la subdiviziunile teritoriale ale ASP din mun. Chișinău și Bălți.

Cetățenii care vor susține examenul auto pe malul drept vor avea permisele recunoscute și în Grecia, Franța, Spania, Albania, Italia și alte state cu care avem încheiate acorduri bilaterale.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.