Își pun propria viață în pericol, își pun în pericol vieților celor apropiați - ale copiilor, părinților, prietenilor. Sunt și un pericol pentru cei din jur, care nu poartă nicio vină că un șofer în stare de ebrietate le iese în cale și le spulberă viețile. În ciuda pedepselor mai aspre, dar și a filtrelor poliției, mii de persoane continuă să urce în stare de ebrietate la volan.
Aventura penală se soldează, de cele mai dese ori, cu accidente mortale. Din vina șoferilor beți, anul acesta au murit 19 oameni. Dacă e să comparăm cu anul trecut, atunci numărul deceselor a crescut cu circa 26 la sută. Inspectorii încearcă să-i depisteze până să comită vreo tragedie. De obicei, filtrele se soldează cu zeci de șoferi prinși beți ori drogat la volan. La una din raziile poliției, organizată pe traseul Chișinău-Orhei, am participat și noi. Au fost și șoferi disciplinați, ceea ce nu se poate spune despre un conducător de motocicletă, care era în stare avansată de ebrietate. Urcase la ghidon, deși nu deținea un carnet de conducere.
Unul dintre cele mai cumplite accidente, provocate de consumul de alcool la volan, este cel care a avut loc în octombrie 2019, pe strada Alba Iulia din capitală. O femeie a intrat cu viteza de 160 de kilometri la oră în intersecție, la roșu, unde a lovit un troleibuz, plin cu pasageri.
În urma impactului, atât ea, cât și pasagerul ei au murit, iar în jur de 30 de oameni din transportul public au fost răniți. Proba de sânge, prelevată de la șoferiță, a demonstrat că avea o concentrație de 2,15 grame de alcool, pe când limita permisă este de 0,3.
Astfel de tragedii rutiere, care au loc din cauza șoferilor beți, nu sunt o raritate. Ce se întâmplă atunci când conducătorii auto consumă alcool și pornesc la drum? În primul rând, le este afectată vederea și capacitatea de reacție.
„Mai puternic se răsfrânge asupra vederii. Asupra acomodării, mai greu stabilesc distanta până la obiectele din jur, se dilatează pupila, care este foarte sensibilă la consumul de alcool. Se dilată, apoi se constrânge”, a declarat Gheorghe Roșioru, șeful secției examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei, Dispensarul Narcologic de Stat.
Cu alte cuvinte, persoanele nu pot estima corect ce distanță este în automobilul său și alte obiecte din jur. Așadar, fiecare șofer care beat ori drogat la volan este un pericol pentru cei din jur. Pentru a-i depista, până să comită vreo tragedie rutieră, inspectorii de patrulare desfășoară filtre.
Cei mai mulți conducători auto, în stare de ebrietate, sunt prinși de poliție în weekend. Iar în fiecare zi de luni, se trage linia și se anunță totalurile. De pildă, în weekendul trecut, peste 30 de șoferi au fost depistați în stare de ebrietate și au fost înlăturați de la volan. Majoritatea dintre ei se aflau în stare avansată. La un filtru de acest fel am participat și noi. A fost organizat în preajma municipiului Orhei, unde în acea zi era marcat hramul orașului. „Totul este în regulă la dvs?”
După ce o scurtă conversație, unii șoferi au fost puși să treacă proba etilotestului. Cei cu rezultate impecabile și-au continuat drumul. Nu și acest conducător de motocicletă. Aparatul a arătat că se afla în stare avansată de ebrietate și că riscă dosar penal.
De regulă, poliția folosește alcooltesterele de tip Drager, pentru stabilirea nivelului de alcoolemie în aerul expirat. Iar, ca șoferii să fie siguri că rezultatul nu este fals, ei sunt cei care desigilează tubul de plastic, folosit pentru suflare. Iată cum trebuie să aibă loc această verificare. Însă, avem cazuri când șoferii nu sunt de acord cu rezultatele acestor teste, fiind convinși că nu au consumat alcool înainte să urce la volan.
Un conducător auto din capitală, Lilian Erhan, a reușit să-și demonstreze nevinovăția la Curtea Europeană pentru Drepturile omului. În dimineața zilei de 3 septembrie, 2015, pe când activa ca șofer la o instituție de stat, a fost oprit în trafic și supus etilotestului.
Rezultatul pozitiv l-a șocat. În decurs de două ore, a făcut un test de sânge care a demonstrat că nu consumase alcool. Însă, nicio instanță din țară nu a vrut să recunoască veridicitatea testului de sânge, pentru că nu a fost făcut în prezența unui colaborator al poliției.
Alcooltesterele, înainte de a fi aplicate de inspectorii de patrulare, trebuie să fie certificate metrologic de Institutul Național de Metrologie. Iar inspectorii sunt instruiți cum trebuie să fie folosite corect, ne dau asigurări reprezentanții poliției.
Dar, în istoria recentă a poliției, au fost cazuri când astfel de aparate erau folosite ilegal, cu scopul de a estorca bani de la șoferi. Ne întoarcem cu 6 luni înapoi și ne oprim în data de 12 mai, 2022.
Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului de Interne anunțase despre reținerea a trei inspectori, printre care și un șef. Într-o mașină de serviciu, fusese descoperit un set de testare alcoolscopică, neînregistrat și fără certificare.
A doua zi de la reținere, jurnalistul de la TV8, Cătălin Goria, a încercat să afle de la unul dintre inspectorii reținuți de ce avea nevoie de alcooltester și cum îl folosea. Polițistul nu a scos niciun cuvânt atunci. Am vrut să aflăm, la șase luni distanță, la ce etapă este acest dosar și ce s-a întâmplat cu inspectorii care fuseseră reținuți.
Serviciul Protecție Internă și Anticorupție ne-a declarat că trebuie să ne adresăm la Procuratura Anticorupție. Am expediat, în adresa instituției, o solicitare de informație, dar nu am primit, deocamdată, răspuns. Specialiștii de la Dispensarul Narcologic de Stat susțin că pentru a stabili nivelul exact de alcoolemie este nevoie de a face analiza sângelui.
„Atunci când se face numai testarea alcoolscopică, nu putem să vorbim despre faptul cât alcool are omul în sânge. nu am verificat acest lucru. Întotdeauna este diferența intre cantitatea de alcool la testare, care in primele 30 de minute a aratat alcool din cavitatea bucala, peste jumătate de ora, o oră începe apare alcoolul din sânge, care se elimină prin plămâni. Instituțiile europene spun că variația dintre aparatul și cantitate variază, în diferite perioade de timp, de la 0, 5 până la 2,5. Dacă omul avea 1 când a suflat, atunci în sânge poate avea 0,5 sau chiar 2,5.”, precizează Roșioru.
Pe de altă parte, poliția însă nu poate depista șoferii care urcă drogați la volan. Pentru asta este nevoie de testul la urină. „Aparatul nu determină consumul de droguri. El este destul de mare în Republică. Noi, trei ani în urmă, am verificat șoferii care veneau de la accidente. Am găsit, timp de jumătate de an, 500 de șoferi cu consum de droguri, care în aparat nu s-a determinat. Am folosit testul la urină.”
Potrivit datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției, de la începutul acestui an, au fost sancționați contravențional pentru conducerea în stare de ebrietate 1577 de șoferi. Alți 3789 de șoferi s-au ales cu dosare penale. Și tot în această perioadă, din vina conducătorilor auto în stare de ebrietate s-au produs 256 de accidente în traficul rutier. Acestea s-au soldat cu decesul a 19 persoane și 129 de persoane rănite. Deși numărul de accidente este cu circa 10 la sută mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul deceselor este în creștere cu circa 26 la sută.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae
Imagini și montaj de Vlad Glinjan