Nu-și mai amintesc când au mâncat ultima dată un prânz cald. Gustul cărnii l-au uitat demult, iar peștele, lactatele sau fructele sunt un lux, pe care nu și-l pot permite. Este istoria comună a mai multor bătrâni, locuitori ai sectorului Centru al Capitalei, care au beneficiat de un prânz cald și o vorbă bună, în cadrul unei acțiuni de caritate, inițiată de pretură și susținută de Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului. Partenerii își propun să extindă pe viitor proiectul și în alte sectoare ale capitalei.
Mătușa Zinaida are 90 de ani. Viața ei a fost foarte zbuciumată și plină de lipsuri de când se ține minte, deoarece a crescut la o casă de copii.
Dar atât de greu ca acum femeia spune că n-a dus-o niciodată. Toată viața a lucrat dactilografă, la minister, iar astăzi primește o pensie de doar 1400 lei:
„Pentru deservirea blocului, și energie, și apă și toate celea, dar nu ajunge...”.
Nici tinerețea nu i-a fost ușoară. Atunci când s-a căsătorit, a sperat să aibă o viață mai îndestulată și mai bună, dar n-a fost să fie. Soțul i-a murit, iar ea și-a crescut singură feciorul, muncind din greu ca să-i poată oferi tot ce n-a avut ea în copilărie. Astăzi, se au doar unul pe altul, ambii fiind bolnavi și neajutorați:
„N-am pe nimeni, numai feciorul și-i bolnav. Îi la pensie”.
„Are diabet și tensiune”.
Femeia ne mai spune că pensia îi ajunge doar pentru medicamente și servicii comunale, iar pentru mâncare îi rămân doar câțiva lei pe care nu știe cum să-i împartă.
De multe ori, adoarme flămândă, ne mai spune bătrâna cu ochii în lacrimi. Și acest bărbat de 78 de ani spune că viața a fost tare dură cu el. A avut 2 copii, dar au murit de tineri, iar de jalea lor, i-a decedat și soția. Așa că acum, își trăiește bătrânețile în singurătate. Este obișnuit să facă singur mai totul. Dar de un prânz cald s-ar bucura tare mult, spune bărbatul:
„Băiatul a murit la 41 ani. Fiica nici nu avea 14 ani când s-a înecat”.
Are o pensie de 1350 lei și singura mâncare pe care și-o poate permite sunt cartofii. A supraviețuit, deoarece are simțul umorului, ne-a recunoscut bărbatul.
Și cu toate că încearcă să glumească pe cont propriu, ochii îi sunt triști și abia de-și stăpânește lacrimile:
„Eu fac singur niște cartofi și gata”.
„Mai strângem cureaua, se lipește burta de spinare și nu mai simt acel gol”.
Și Anastasia strânge bine cureaua, pentru că ea va împărți acest prânz cu fiul său, care, din cauza unui accident de motocicletă, așteaptă să fie operat pentru a doua oară.
Femeia economisește fiecare bănuț, deoarece intervenția va fi destul de costisitoare, spune ea:
„Eu nici nu dau drumul la gaz, stau în frig. Mă îmbrac într-un halat gros și stau în casă, în frig. Mă tem să pornesc gazul. 30 de lei....”.
„Mâncare n-am nimic acasă, mă credeți? N-am nimic, nici nu pot cumpăra că nu-mi ajung bani”.
Oamenii s-au bucurat de hrana caldă, dar și de faptul că cineva se gândește la ei. Acum în vârstă de 82 de ani, mătușa Vera spune că a muncit toată viața și nu și-a imaginat niciodată că o va duce atât de greu la bătrânețe:
„S-au adus aminte că mai trăim, că mai suntem în viață și ne bucurăm. Da iaca, acum trebuie lemne să cumpărăm, lemne să cumpere. Pe ce să cumpărăm? Nici n-am idee”.
Acțiunea de caritate a început astăzi, datorită unui proiect lansat în parteneriat cu Pretura sectorului Centru.
„- Începând cu ziua de astăzi, 5 zile în săptămână, de luni până vineri, 100 de persoane social vulnerabile din sectorul Centru vor primi 100 de prânzuri calde, alte 50 de familii, care nu pot ieși din casă, familii cu mulți copii sau persoane țintuite la pat vor primi produse alimentare pentru 2 săptămâni înainte.
- Cum sunt selectate aceste persoane?
- Listele au fost făcute de către Direcția Asistență Socială”, a declarat pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu.
Prânzurile calde sunt oferite de către Asociația A.S.I.C.S.
„Aici este inclus felul întâi, felul 2 și salată”.
„100 asemenea prânzuri vor primi în fiecare zi oamenii din sectorul Centru”.
„Sperăm că vom ajuta și celelalte sectoare ale orașului Chișinău”, a menționat directorul Asociația A.S.I.C.S., Gherghi Barbarov.
Campania se va derula pe tot parcursul lunii noiembrie și are menirea de a ajuta oamenii singuratici, bătrâni ori din familii social vulnerabile.