Pe an ce trece, tot mai puțini tineri celebrează Ziua Internațională a Studenților. Asta din motiv că, din 2010 și până în prezent, numărul tinerilor care merg la facultate s-a redus în jumătate. Dacă atunci, numărul era de aproape 108 mii, anul trecut, doar 10 mii de candidați își depuneau dosarele la instituțiile de învățământ superior din țară. Astăzi, de ziua lor, unii ne-au mărturisit că principalul motiv care îi face să părăsească Republica Moldova este salariul mic, dar și sistemul de învățământ, care deseori nu le oferă libertatea de a alege ceea ce vor să studieze.
Opt decenii de când se sărbătorește la nivel mondial Ziua Internațională a Studenților, și pe an ce trece, această sărbătoare devine din ce în ce mai tristă, întrucât, numărul studenților scade într-un ritm alert.
Tinerii cu care am reușit să vorbim astăzi, ne-au spus că factorul principal care îi fac să plece din țară ar fi salariile mici din Republica Moldova, dar și atitudinea indiferentă pe care o manifestă autoritățile față de nevoile acestora:
„Acei oameni care sunt foarte talentați, nu li se oferă atenție. Țara noastră în ultima vreme este foarte coruptă, chiar dacă autoritățile se luptă cu asta, nu se observă nimic. De aceea, avem foarte mulți tineri care sunt deja peste hotare unde li se oferă mai multe posibilități. E trist că alte țări se gândesc la generațiile tinere, dar țara noastră acest lucru nu îl face”.
„Cred că o problemă care influențează tinerii din Republica Moldova să nu rămână în țară, este problema salariilor mici. Consider că autoritățile trebuie să intervină în acest caz, pentru că un tânăr ca să crească, să aibă parte de o familie frumoasă, să-și crească mai apoi copiii și să fie fericit, are nevoie nu doar de motivație spirituală, dar și o motivație financiară”.
Această tânără este ultimul an la facultatea de Psihologie, și susține că serviciile de machiaj costă de două ori mai scump decât consultațiile unui psiholog:
„Cred că ar fi minunat să se mărească salariul psihologilor, mai ales în instituțiile de stat, pentru că e mare nevoie de psihologi în școli. Banii nu ne motivează să rămânem în acel domeniu care ne place. De aceea, ridicați vă rog salariile, ca acesta să fie bune”.
Am discutat și cu studenții Universității de Stat Ion Creangă, întrucât, pe an ce trece, tot mai puțini aleg să studieze științele educației.
Și aici, salariul mic pe care îl primesc pedagogii ar fi printre principalele motive ale lipsei de doritori de a studia în acest domeniu. Tot ei sunt cei care vin cu soluții:
„În primul rând, să selecteze metodele optime, pentru ca un tânăr specialist, pe lângă indemnizațiile pe care le primește și beneficiile din partea statului, să nu profeseze doar trei ani și după să se dezamăgească total în instituții, în elevi și în relațiile cu părinții”.
„Cred că una dintre cele mai mari probleme e salariul. Nu e motivant, e foarte mic, asta cred că e cea mai mare problemă”.
Timur este student al Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă deja al șaselea an.
Susține că problema cu care s-a confruntat pe parcursul acestor ani, este legată de sistemul de învățământ, întrucât acesta nu ar aborda condiții pentru toate categoriile de persoane:
„Fiind o persoană cu dizabilități aș vrea de asemenea și integrarea studenților și a persoanelor cu nevoi speciale în mediul înconjurător. De asemenea, în Republica Moldova necesită să fie diferite centre de dezvoltare a persoanelor cu nevoie speciale și a persoanelor cu CES. De asemenea, fapt de solicitare în câmpul muncii”.
Statul ar trebui să se implice mai mult în viața studenților și să acționeze cu pași exacți, de această părere ar fi și Lilia Franț, Vicepreședinta Confiderației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova:
„Un salariu pe măsură, asta ar fi prima motivație, și a doua, infrastructură. Pentru că ei sunt tineri, își doresc creșă pentru copii, unde să-și lase copilul în grija altor cadre competente, niște posibiltăți de dezvoltare, pe lângă faptul că ei sunt profesioniști și se dedică total activității de pedagogi, de perfecționare, de studii suplimentare”.
În anul 2021-2022, 56.600 de studenți au fost înscriși în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.