OPTimiștii #30. Petru Ciobanu, fondatorul unui muzeu din subsol cu acces gratuit: „Îi îndemn pe oameni să studieze istoria”
20 noiembrie 2022, ora 21:16
Petru Ciobanu este un adolescent care s-a născut la București, dar s-a stabilit la Chișinău. De la vârsta de 13 ani adună obiecte de istorie din oraș, astfel reușind să creeze un adevărat muzeu al Chișinăului.
Tânărul spune că văzând cum sunt distruse obiectele de arhitectură din oraș a vrut să salveze măcar puține din cele rămase.
„Obiectivul meu a fost să aduc istoria cât mai aproape de sufletul oamenilor și să o povestesc așa încât să fie cât mai pe înțelesul tuturor, să leg cumva o personalitate de un obiect, o țiglă de pe casă de o istorie, astfel încât să fie interesant. Mai ales pentru tineri experiența cu muzeele poate fi nu chiar atât de plăcută, să le fie plictisitor. Astfel am ajuns să colectăm prin toate conacele din Chișinău. Cele mai interesante exponate de acest gen fiind chiar această gură de ventilație, se afla într-un conac care acum, din păcate, a ajuns o veritabilă ruină. Este vorba de conacul familiei Climescu, în care în perioada sovietică a locuit primul secretar al Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev”, a declarat fondatorul muzeului.
Tânărul susține că a înțeles și schemele prin care patrimoniul arhitectural este distrus pentru a ajunge pe mâna celor care vor să se îmbogățească.
„Majoritatea acestor obiecte fac parte din patrimoniul național, dar acestea este și unul dintre motivele din care ele ajung așa. În general casele vechi sunt destul de spațioase au și un teren în curte și un investitor care cumpără acest apartament, apartamentele care au fost împărțite pe vremea sovieticilor și apoi date la proprietari, cumpără tot apoi distruge și o face, să zicem așa, într-un mod mai creativ. Se scoate acoperișul apoi se lasă câțiva ani să se distrugă pentru că este un monument de arhitectură. Este un obiect de arhitectură și nu au voie să-l fărâme cu buldozerele, dar după ce este afectat suficient de calamitățile naturale, mai distruge câțiva pereți și spune că monumentul s-a distrus singur. Aceasta este suveica prin care sunt spălate aceste acte murdare”, susține Petru Ciobanu.
La acest muzeul aflat în intersecția străzilor Eminescu și Columna poate avea acces oricine, este intrare liberă.
„Noi vrem să promovăm cultura, partiotismul, ideile noastre naționale, vrem să promovăm mai mult valorile limbii noastre și a culturii noastre și poate să aducem în lumină unele fapte ale istoriei care sunt mai puțin cunoscute. Istoria mică a fiecărui obiect, a fiecărei case... Probabil nimeni care a trecut pe lângă această casă din centrul orașului a arhitectului Nicolae Mertz nici nu și-a închipuit ce istorie și ce drame stau în spatele acestor pereți, este ceea ce ne creează cumva nouă o identitate națională. Îi îndemn pe oameni să studieze istoria, să studieze istoria amănunțit pentru că acest lucru ne rezolvă multe dintre probleme, istoria având foarte multe pârghii. Vă îndemn să fiți mai atenți la multe detalii despre noi, despre țara noastră, despre poporul nostru, despre identitatea noastră”, ne îndeamnă noul protagonist al proiectului OPTimiștii.
/VIDEO/ OPTimiștii #29: Thierry Ernst, francezul care produce cașcaval la Rezina: „Paradoxul e că moldovenii nu-și iubesc țara”
/VIDEO/ OPTimiștii #28. Ala Ciobanu: „Sunt prima femeie care a fondat o firmă privată în Moldova. Trăiesc în două epoci”
/VIDEO/ OPTimiștii #26: Svetlana Bivol, optimista din ruinele Filarmonicii: „Muzica ne-a ajutat să trecem peste toate”
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite.
Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
/VIDEO/ Liderul AUR, George Simion, despre alegerile parlamentare: România se află într-un moment de cotitură
Cum a votat Moldova la alegerile parlamentare din România: Partidul Elenei Lasconi - fruntaș
/VIDEO/ Președinta USR, Elena Lasconi, după stop vot: „Dacă suntem uniți, roboții ruși nu au cum să ne distrugă democrația”
Stop vot în România! Primele rezultate exit-poll ale alegerilor parlamentare 2024. Presa: „Nou șoc puternic pe scena politică”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1013: Vizită surpriză, alertă la Kremlin și soluția lui Zelenski. Kuleba: Lucrurile arată rău pe front
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Pre-Vettingul a făcut sau nu lumină în justiție? Herman von Hebel: „Este începutul unui proces lung”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/VIDEO/ Liderul AUR, George Simion, despre alegerile parlamentare: România se află într-un moment de cotitură
Cum a votat Moldova la alegerile parlamentare din România: Partidul Elenei Lasconi - fruntaș
/VIDEO/ Președinta USR, Elena Lasconi, după stop vot: „Dacă suntem uniți, roboții ruși nu au cum să ne distrugă democrația”
Stop vot în România! Primele rezultate exit-poll ale alegerilor parlamentare 2024. Presa: „Nou șoc puternic pe scena politică”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1013: Vizită surpriză, alertă la Kremlin și soluția lui Zelenski. Kuleba: Lucrurile arată rău pe front
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Pre-Vettingul a făcut sau nu lumină în justiție? Herman von Hebel: „Este începutul unui proces lung”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/VIDEO/ Liderul AUR, George Simion, despre alegerile parlamentare: România se află într-un moment de cotitură
Cum a votat Moldova la alegerile parlamentare din România: Partidul Elenei Lasconi - fruntaș
/VIDEO/ Președinta USR, Elena Lasconi, după stop vot: „Dacă suntem uniți, roboții ruși nu au cum să ne distrugă democrația”
Stop vot în România! Primele rezultate exit-poll ale alegerilor parlamentare 2024. Presa: „Nou șoc puternic pe scena politică”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1013: Vizită surpriză, alertă la Kremlin și soluția lui Zelenski. Kuleba: Lucrurile arată rău pe front
/VIDEO/ „Cronici în foc” - război, propagandă și adevăr. Misiunea jurnaliștilor moldoveni
02 decembrie 2024, ora 20:27
24 februarie 2022, ziua în care a început totul. Jurnaliștii din Republica Moldova își amintesc prima zi a invaziei rusești. Despre colaborarea cu colegii ucraineni, lupta împotriva propagandei ruse și confruntarea cu amenințările zilnice, vedeți în noul episod „Cronici în foc” cu Mariana Rață, Alina Radu și Mihai Isac. Află mai multe despre curajul din spatele reportajelor și provocările unei meserii pe frontul informațional.
,,Din primele zile ale războiului din Ucraina, TV8 a luat decizia să informeze publicul despre acest conflict. În primele două săptămâni de la începutul războiului de agresiune, TV8 a emis în regim de live practic câte 12 ore pe zi: știri și ediții speciale despre ce se întâmplă în Ucraina, pentru a informa și pentru a crea o opinie publică corectă despre situația de acolo. Cine este agresorul în acest război și cine este cel care se apără de o agresiune nedreaptă'', a zis cofondatoarea TV8, realizatoarea emisiunii «Cutia Neagră», Mariana Rață.
,,E o chestiune foarte complexă să relatezi despre un război, iar atunci când acest conflict a început, trebuie să recunoaștem cu toții că nu eram pregătiți. Știam că există războaie, dar niciodată nu am crezut că se va întâmpla un război chiar lângă noi. Atunci a trebuit să devenim imediat specialiști în problemele refugiaților, armamentului, atacurilor armate, pregătirii armatei. A fost un moment foarte dificil pentru toate redacțiile, pentru că relatăm despre un război care te poate afecta și pe tine personal, dar și pe familia ta'', a declarat jurnalista, directoarea «Ziarul de Gardă», Alina Radu.
,,Una dintre marile probleme din media, pe care am observat-o și în Moldova, și în România, este faptul că, înainte de război, un jurnalist putea fi specializat atât pe subiecte sociale, cât și pe economice, adică era multifuncțional. După invazia pe scară largă, mulți jurnaliști din Republica Moldova, în colaborare cu jurnaliști din România sau alte țări, au mers în zona de conflict, fie în capitala Kiev, fie în alte regiuni afectate de război'',a spus jurnalistul TVR Moldova, Mihai Isac.
,,Redacțiile nu au fost niciodată pregătite să-și trimită reporterii la un război. Suntem într-o țară săracă și, atunci când trimiți un reporter la război, trebuie să-i oferi toate garanțiile și asigurările necesare. Discutam cu managerii din redacții mari din lume - un reporter pe care îl vedem noi la ecran în zonele de război are în jurul său o mare echipă care nu se vede, dar care se ocupă de securitatea lui în orice moment. Noi nu putem asigura acest lucru. În primele zile de război, am primit un mic suport sub forma unor căști sau veste antiglonț, dar asta nu este suficient ca să trimiți un jurnalist la război. În redacție am adoptat tactica de a ne informa de la colegii noștri din Ucraina, pe care îi cunoaștem și care sunt buni profesioniști, în loc să trimitem reporteri fără garanția că nu li se va întâmpla nimic rău'' ,a zis jurnalista, directoarea «Ziarul de Gardă», Alina Radu.
,,TV8, din prima zi a războiului, are o echipă de jurnaliști speciali care reflectă războiul din țara vecină, chiar de pe teren – Viorica Tătaru și Andrei Captarenco. Nu doar asta facem, încercăm să luăm legătura cu mai mulți jurnaliști din Ucraina, care să ne relateze atât despre subiecte direct legate de război, cât și despre efectele indirecte ale acestuia. Ce am sesizat noi – o deschidere mare din partea jurnaliștilor, experților și oficialilor din Ucraina. Comunicau cu noi, participau la emisiuni, oferind interviuri. Totuși, am întâmpinat dificultăți în cazurile în care am transmis solicitări oficiale de informații. Sunt cereri de informații care nici până astăzi nu au primit răspuns sau răspunsuri incomplete, ori răspunsuri în care ni s-a spus că nu pot să ne ofere informații. Astfel, observăm două fețe ale monedei: pe de o parte, deschiderea pentru a ne povesti și a ne ajuta să transmitem informații despre război; pe de altă parte, dificultăți în obținerea de răspunsuri la solicitările oficiale'', a menționat cofondatoarea TV8, realizatoarea emisiunii «Cutia Neagră», Mariana Rață.
,,Suntem conștienți că, într-un război, nu poți obține foarte multe informații sau, de multe ori, poți să nu obții deloc informațiile căutate. De exemplu, am încercat să documentăm situația copiilor care au fost răpiți din Ucraina și transferați în Federația Rusă. Unii dintre acești copii erau cetățeni moldoveni, deoarece părinții lor se aflau la acel moment în Ucraina. A fost foarte dificil, deoarece nu poți documenta nimic în Federația Rusă, iar Ucraina are informații foarte limitate despre acești copii și cetățenii răpiți. De asemenea, deseori nu putem documenta efectele războiului asupra Republicii Moldova. Cad drone, cad fragmente explozive, iar autoritățile nu reușesc să se descurce foarte bine cu aceste informații si din Ucraina e la fel de complicat sa le obtii, mai ales ca aceste epave de drone vin de la drone rusesti'', a spus jurnalista, directoarea «Ziarul de Gardă», Alina Radu.
,,Au fost probleme de comunicare, deoarece jurnaliștii din România nu cunosc limba rusă. Din câte știu, au fost dificultăți și în organizarea plecărilor unor jurnaliști din Occident, care aveau contacte în Republica Moldova sau Ucraina. Cunoașterea limitată a limbii engleze de către unii oficiali ucraineni a provocat inițial o serie de neînțelegeri, dar aceste probleme au fost rezolvate pe parcurs'' , a constatat jurnalistul TVR Moldova, Mihai Isac.
,,Ne-am dat seama că, în principiu, obținerea unor răspunsuri la solicitările de informații nu este o problemă în Ucraina. Accesul la informații este asigurat mai rapid decât în Republica Moldova, chiar dacă Ucraina este în stare de război. Probabil sunt foarte încărcați cu solicitări sau prioritățile sunt structurate diferit, răspunzând întâi jurnaliștilor locali din Ucraina, apoi celor străini, vocile carora sunt auzite in spatiu mai mare, impactul acestor institutii media sunt cu mult mai mare. Moldova fiind o țară mică, impactul materialelor noastre nu acoperă un public de milioane de persoane, iar aceasta poate fi o problemă legată de prioritizare'',a precizat cofondatoarea TV8, realizatoarea emisiunii «Cutia Neagră», Mariana Rață.
,,Ar fi util să se organizeze mai multe vizite pentru jurnaliști, nu doar pentru traininguri în zone sigure. Este important să se permită jurnaliștilor să caute subiecte direct în Ucraina, pentru că există foarte multe povești relevante acolo. Acest lucru ar putea integra mai bine spațiul informațional occidental așa cum ar trebui să fie'', a concluzionat jurnalistul TVR Moldova, Mihai Isac.
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință
în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ Ion Sturza crede că demisia Veronicăi Dragalin este inoportună: „Nu este un eșec al Procuraturii Anticorupție”
/DOC/ Alegeri parlamentare în România: Secțiile de votare deschise în Moldova pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2024
Cine este Cătălin Georgescu, soțul Elenei Lasconi, și cum arată casa candidatei la alegerile prezidențiale din România
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ Ion Sturza crede că demisia Veronicăi Dragalin este inoportună: „Nu este un eșec al Procuraturii Anticorupție”
/DOC/ Alegeri parlamentare în România: Secțiile de votare deschise în Moldova pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2024
Cine este Cătălin Georgescu, soțul Elenei Lasconi, și cum arată casa candidatei la alegerile prezidențiale din România
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ Ion Sturza crede că demisia Veronicăi Dragalin este inoportună: „Nu este un eșec al Procuraturii Anticorupție”
/DOC/ Alegeri parlamentare în România: Secțiile de votare deschise în Moldova pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2024
Cine este Cătălin Georgescu, soțul Elenei Lasconi, și cum arată casa candidatei la alegerile prezidențiale din România
Abonează-te la știri pe e-mail
TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.