De aproape 10 ani, avem o strategie complexă de gestionare a deșeurilor, dar continuăm să ne înecăm în gunoi. Catastrofa ecologică se produce cu acordul tacit al factorilor de decizie, care, în lipsa unor soluții clare, închid ochii la multe abateri. Mii de gunoiști neautorizate se înalță pe la margine de localități, iar tonele de deșeuri sunt adevărate focare de infecții și surse pentru boli incurabile. Datele pentru anul trecut, raportate de serviciile de salubrizare, arată că Republica Moldova a generat aproape un milion 300 de mii de tone de deșeuri. 60 la sută sunt deșeuri municipale, adică cele produse în gospodării. Și doar 5 la sută dintre acestea au fost colectate separat. Specialiștii din domeniu operează și cu alte statistici. Pe zi, un moldovean produse între 700 și 900 de grame de gunoi. În mare parte, deșeurile rămân la suprafață, iar în câțiva ani riscăm să nu ne mai vedem din gunoi.
Așa arată un dezastru ecologic, la marginea localității Lozova. Chiar dacă în localitate există un serviciu de colectare a gunoiului de la poarta sătenilor, în lipsa unei strategii clare de depozitare și procesare a acestor deșeuri, ele intră în circuitul natural și ajung, de cele mai multe ori, pe mesele oamenilor. Doar că sub o altă formă.
După mai multe încercări și refuzuri, am reușit să discutăm cu cineva din conducerea localității Lozova. Am aflat că serviciul de colectare și transportare a gunoiului a fost dezvoltat prin intermediul unui proiect finanțat din extern.
De la primarul satului, pe care l-am găsit doar la telefon, am aflat că, până acum, primăria din localitate nu a transportat deșeurile din plastic.
„Încă nu le ducem. Eu v-am transmis un număr, sunt în concediu și nu mă deranjați”, a declarat primarul satului Lozova, Lilian Botnaru.
Oamenii din localitate sunt bucuroși că li se ridică deșeurile din fața porții și sunt deschiși pentru a plăti acest serviciu. Iar faptul că sunt depozitate la marginea satului nu-i prea îngrijorează
Această groapă de gunoi se aprinde des, fumegă și împrăștie peste sat un fum toxic. Exact în momentul în care am ajuns acolo, am găsit mașina de pompieri, încercând să stingă un focar. Se irosesc astfel resurse importante de bani, apă și combustibil. Cum s-a aprins de această dată gunoiul, nu ne-a putut spune nimeni.
Localitatea Sadova. Și aici, la o margine de sat, se înalță o groapă de gunoi, la fel neautorizată. Am surprins o furgonetă în timp ce descărca mult gunoi.
Mai grav este că, aici am găsit deșeuri din azbest, un produs extrem de toxic, periculos și puternic cancerigen. După adoptarea legii deșeurilor, în 2016, această categorie are nevoie de condiții speciale de colectare și depozitare.
Autoritățile locale au în plan să închidă groapa de gunoi. Când, nu se știe. Au avut la dispoziție, aproximativ 3 milioane de lei pentru crearea unui sistem de colectare, transportare și depozitare a gunoiului din localitate, dar nu au reușit să folosească toți banii.
Peisaj dezolant am găsit și în localitatea Puhoi, din raionul Ialoveni. La fel neautorizată, această gunoiște este o adevărată bombă cu ceas și un focar de infecții. Nu departe se află un iaz, iar la câțiva metri distanță se află terenuri cu porumb și alte culturi agricole. Prin decizia primarului, aici a fost numit un paznic. Din spusele lui, are parte deseori de situații în care oameni din localități alăturate, chiar și din Chișinău, aruncă aici deșeurile.
Ca să le permită să arunce gunoiul aici, paznicul ne spune că le cere dovada achitării către primărie. Însă, pe acest bărbat l-a lăsat să treacă fără această factură. E un om din sat, care s-a arătat disponibil să aducă a doua zi. Ne-a declarat că doar a ajutat o femeie și că o parte din lucruri sunt prea bune pentru a fi duse la gunoi, așa că și le va lua acasă.
I-am vorbit despre situația de la gunoiștea de la Puhoi și șefului Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Ne-a spus că, de regulă, se aplică sancțiuni factorilor de decizie și se cere lichidarea acestor rampe ilegale.
A fost amendat și primarul din Puhoi, după un episod de incendiere a gunoiștii.
Deși este conștient de problemele cauzate de aceste gropi de gunoi, alte soluții la acest moment nu are.
Totuși, potrivit Agenției de Mediu sunt cel puțin două soluții pentru a pune capăt miilor de gunoiști neautorizate, care se înalță pe lângă localitățile din țară. Una este crearea a opt platforme regionale, prevăzute în cadrul Strategiei de gestionare a Deșeurilor. Deși strategia a început în 2013, încă nu se știe când vor apărea aceste platforme.
O altă soluție este sortarea gunoiului, iar primăriile pot să pună în aplicare mecanismul fără să ceară ajutor de la autoritățile publice centrale.
Potrivit datelor raportate în Sistemul Informațional, în Republica Moldova, în 2021 au fost generate circa 1 229 de mii de tone de deșeuri. Cea mai mare pondere - peste 60 la sută, o constituie deșeurile municipale. Și doar circa 5 la sută dintre acestea au fost colectate separat.