România vrea cât mai multă presă liberă în Republica Moldova, motiv pentru care investește și în formarea viitorilor jurnaliști. Declarații în acest sens au fost făcute de conducerea departamentului român pentru relația cu Republica Moldova, prezentă la inaugurarea unui nou centru de instruire la facultatea de jurnalism a Universității de Stat.
Noul centru a fost dotat cu echipamente moderne ce permit editarea video și audio în condiții comparabile cu cele din redacții. Misiunea proiectului este ca după studii, tinerii să se integreze mai rapid în breasla jurnalistică.
„Prin aceste investiții formăm viitorii jurnaliști și, cum spuneam în cadrul deschiderii, am văzut cât de important este pentru societate să avem mass medie corectă.” „Cred eu că nu este o investiție doar în studenți, este o investiție în viitorul aceste țări.”
România a oferit în acest scop aproape 800 de mii de lei moldovenești, iar contribuția Universității de Stat a fost de 150 de mii. Pe lângă echipamente de ultimă generație, spațiul a fost dotat și cu mobilier nou.
„Fără aceste investiții de altfel, de zeci de mii de euro, evident că noi nu am fi putut să facem față la facultate cu acele resurse pe care le avem poate, foarte vechi, de prin anii 80.”
Studenții afirmă că anturajul dar și tehnologiile de ultimă oră îi fac să creadă că nu au greșit atunci când au ales meseria de jurnalist.
„Anturajul unde noi ne face studiile are un rol foarte important asupra concentrației noastre, asupra motivației de a lucra, de a învăța, de aia este benefic. În primul rând, spațiul în care învățăm ne influențează pe noi ca persoane, ne motivează să fim mai atenți.”
Centrul de instruire va purta numele lui Ghoerghe Asachi, acesta fiind considerat și părintele presei de limbă română.