Contractul dinte Unitatea de implementare și monitorizare a proiectelor din domeniul energeticii și companiile Horus și „Silovîe mașinî”, a fost semnat în 8 aprilie, la doar câteva zile de la descoperirea atrocităților comise de ocupanții ruși în Bucea, Irpin și Borodianka. Informația, vehiculată de mai mulți actori politici, a fost confirmată de vicepremierul Andrei Spînu.
Andrei Spînu a fost dur criticat de fostul deputat de la Partidul Platforma DA, Alexandru Slusari, pentru semnarea contractului cu „Silovîe mașinî”, proprietarul căreia ar fi Alexei Mordașov, un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin.
„El a știut foarte bine de faptul că în caietul de sarcini este clauza, care expres prevedea că utilajul, livrat pentru Termoelectrica, ar trebui să corespundă.... ГОСТ-lui, unui standard, care din start exclude din competiție orice compania occidentală. Că termenul de realizare a lucrărilor era unu nereal de scurt, care poate fi respectat doar dacă se cunoaște precis că utilajul respectiv deja există. Nu era secret nici în septembrie ce prezintă firma Horus și că companile, cu acționarii din ofshor, nu au dreptul să participe la achizițiile în cadrul întreprinderilor cu capital majoritar de stat. Iar Силовые машины a nimerit sub primele sancțiunile internaționale încă din 2014, când entitatea respectivă a efectuat mai multe lucrări în Crimea”, a scris Alexcandru Slusari într-o postare pe Facebook.
Ministrul Infrastructurii dă asigurări că a cerut de mai multe ori anularea licitației, desfășurate în septembrie 2021. „Am solicitat de atunci să renunțăm la licitație, însă Banca Mondială a refuzat, Era un proiect de importanță, trebuia să fim asigurați cu energie termică”, a declarat pentru tv8.md ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.
Potrivit vicepremierului, cel mai probabil, urmează o nouă licitație. Subiectul va fi totuși discutat la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate.
Subiectul a fost discutat și în cadrul ediției de luni, 11 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Într-o intervenție telefonică, directorul interimar de la Termoelectrica, Vasile Leu, a evitat să spună clar dacă a fost sau nu semnat contractul cu Horus și „Silovîe mașinî”, menționând că compania „va reveni marți cu un comentariu”.
Licitația privind reabilitarea a două blocuri energetice de la Termoelectrica a provocat un adevărat scandal, după ce a fost câștigată de „Horus”, o companie moldovenească cu rădăcini în off-shore, care își propune să reabiliteze cele două blocuri de la Termoelectrica în parteneriat cu o companie rusă, aflată sub sancțiuni internaționale. Consortiul româno-american în domeniul energetic a anunțat că contestă rezultatele acesteia, după ce compania română a vrut să participe la licitație, dar nu s-a calificat la condițiile prevăzute de caietul de sarcini. Reprezentanții consorțiului sunt convinși că, alături de partenerul american, compania română Turboenergy Power deține tehnologii moderne, necesare pentru reabilitarea blocurilor energetice. Mai mult, aceștia se declară nemulțumiți de condițiile care le-au fost înaintate pentru participarea la licitație și susțin că au prezentat un caiet de sarcini mai bun decât firma adversară. Mai mult, potrivit reprezentanților companiei, licitația ar fi fost trucată. Aceștia aduc drept argument faptul că „Silovîe mașinî”, compania rusă parteneră a firmei „Horus”, nu putea participa la licitație în situația în care se află sub sancțiuni internaționale.
Luni seară, 11 aprilie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat la „Cutia Neagră” de la TV8 că „Silovîie Mașinî” nu va implementa proiectul de reabilitare al motoarelor de la Termoelectrica, deoarece licitația a fost întreruptă.