Guvernul își propune să procure noi echipamente și să implementeze tehnologii moderne, pentru a digitaliza sectorul agricol. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, spune că, la moment, agricultorii pot procura drone, pentru care beneficiază de subvenții. Cel puțin asta a declarat ministrul în cadrul ediției de marți seară, 12 aprilie, a emisiunii „Freedom” de la TV8.
„Sectorul vitivinicol este cartea de vizită a Republicii Moldova și odată ce am înregistrat acest succes pe plan internațional, deci, este un sector rentabil, dar care necesită a fi gestionat cu chibzuință și, de asemenea, să fie asigurată implementarea tehnologiilor moderne”, a zis Gherciu.
În ultimii ani, se acordă o atenție mai mare în ceea ce privește aprovizionarea cu echipamente moderne pentru agricultură.
„Guvernul a acordat sprijinul convenit sectorului. Bineînțeles, că întotdeauna se dorește mai mult și noi continuăm acest lucru. Asigurăm implementarea tehnologiilor moderne în acest sector, a fost majorat, la fel, cu circa 50% subvenționarea, înființarea plantațiilor la hectar, de asemenea, procurarea echipamentelor, tehnologiilor noi, inclusiv, înțelegând că putem simți că avem insuficientă forță de muncă. Procurarea combinelor pentru recoltarea strugurilor, utilizarea dronelor în asigurarea protecției, în premieră sunt acceptate”, a precizat ministrul.
Cultivatorii agricoli, în special, cei care cultivă viță-de-vie, pot procura drone și obține pentru asta subvenții. Acestea pot reduce atât timpul, cât și costurile necesare în procesul de producție, pot diminua consumul de pesticide, astfel, protejând mediul.
„Astăzi, am avut și un eveniment important împreună cu portalul Agrobiznes, un eveniment care ține de implementarea tuturor tehnologiilor moderne, importanța digitalizării sectorului agricol și aceste drone joacă un rol important în sporirea competitivității producției prin diminuarea costurilor de producere la hectar și acestea două sunt capabile să asigure o prelucrare eficientă unde este necesară.
Sunt dotate cu camere video, care transmit informația către server, care este situația în plantație și unde este necesar ca să fie aplicat sau un tratament, sau fertilizare. În acest fel, se asigură efectuarea operațiilor necesare într-un timp scurt necesar, care asigură, ulterior, calitatea produsului. În multe cazuri, poate să nu fie necesar să fie tratată întreaga suprafață, dar numai focarul unde a fost identificată problema și, în acest caz, avem un consum mai mic de pesticide. Din punct de vedere al cheltuielilor, este foarte bine și din punct de vedere al protecției mediului, la fel”, a explicat Viorel Gherciu.