Chișinăul va da în judecată Gazprom pentru generarea crizei energetice. O spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, potrivit căruia concernul rus își „ignoră angajamentele (contractuale de livrare a gazelor) și va plăti pentru asta”. În cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle, ministrul a subliniat că „juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii” și se vor cere și „despăgubiri colaterale”.
„Criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun asta. Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare și toți vor avea gaz și energie. Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului.
Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza lor, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite... Noi am semnat un contract cu Gazprom și am mizat pe acel contract. Nu suntem în luna octombrie 2021 când ne-a expirat contractul cu Gazprom. Atunci ei puteau să ne spună că nu mai vor să semneze cu noi. Dar acum avem un contract în vigoare iar Gazprom nu a cerut rezilierea lui. Nu a cerut nici diminuarea volumului. Nimic. Pur și simplu își ignoră angajamentele. Și va plăti pentru asta”, a declarat Andrei Spînu.
Acesta a mai menționat că nu există vreun document semnat prin care Gazprom își dă acordul ca Chișinăul să cedeze tot gazul Tiraspolului.
„Nu există un astfel de document. Gazprom poate face orice. În ultimul an ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Când mă întrebați ce poate face Gazpromul, eu nu am răspuns. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda... Că o să ne trimită o scrisoare în care ne vor mai cere ceva - asta se poate întâmpla oricând, indiferent ce am decide noi. Acțiunile lor au depășit cadrul economic și comercial. Dar să ne ceară să achităm gazul consumat de cei din stânga Nistrului nu pot.
Este reglementat prin contract consumul de pe malul stâng și consumul de pe malul drept al Nistrului. Nimeni de la Chișinău nu va accepta vreodată să achite gazul consumat în stânga Nistrului. Noi avem cu Gazprom un contract în care este specificat volumul de gaz pe care rușii trebuie să ni-l livreze, formula de calculare a prețului și modul de achitare. Noi am achitat tot”, a precizat ministrul.
În ceea ce privește preocuparea lui Putin despre locul unde sunt stocate gazele rusești procurate de țara noastră, Spînu spune că „nu are de ce să ne spună Putin unde să ne stocăm gazul cumpărat”.
TV8.md reamintește că în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Andrei Spînu declara că în cazul în care concernul rus va livra mai puține gaze decât este prevăzut în contract, „există penalități care se pot transforma în bani și noi vom cere nota de plată”.
„Gazprom încalcă contractul și juriștii deja analizează aceste încălcări să meargă în arbitraj și să solicite verificarea modului în care a executat Gazprom contractul. Datoria nu este un motiv al reducerii volumelor de gaz”, a subliniat Andrei Spînu.
Potrivit vicepremierului, în contractul semnat între Gazprom și Moldovagaz, scrie„ care sunt penalitățile în cazul în care furnizorul decide să livreze mai puțin. Aceste penalități se calculează în bani și respectiv, noi vom pune la timpul nostru, nota de plată. Din ce cunosc, juriștii analizează toate aceste încălcări”.