Deși suntem abia la mijloc de februarie, iar pandemia încă nu s-a sfârșit, unii moldoveni au început să facă rezervări pentru vacanța de vară. Numărul cererilor a crescut semnificativ, în ultima perioadă, spun reprezentanții agențiilor de turism, care speră că, în curând, vor fi ridicate toate restricțiile. Dar, operatorii ne dau o veste mai puțin bună. Ofertele s-au scumpit.
Pe domnul Constantin l-am întâlnit, astăzi, în fața unei agenții de turism. Bărbatul tocmai își făcuse rezervare pentru o vacanță în Grecia, pentru luna iulie. Acesta ne-a spus că vrea să mai uite de griji și nevoi și să se relaxeze câteva zile împreună cu soția.
„Strângem câte un pic să ne ducem să ne mai odihnim, să ne mai venim în fire. Trebuie de dus la mare, acolo oleacă te mai bronzezi, picioarele mă dor tare, sufer cu bolile acestea. La mare apa e sărată și am înțeles că ajută. "
Bărbatul spune că îi place să călătorească, iar de restricții nu se teme.
„Am fost de vreo 4 ori în Grecia, mi-a plăcut. În Egipt am fost, Turcia, Cehia, aproape în toate țările. Dra vreau să văd America și Dubaiul și după... „ - Nu vă e frică de restricții, da? - Eu niciodată nu mă tem de moarte. Trebuie de trăit, am trăit bine și încă mai bine vreau să trăim.”
Numărul rezervărilor pentru vacanțele de vară a crescut cu 20 - 30% sau chiar s-a dublat față de anul trecut, spun unii directori ai agențiilor de turism.
Tradițional, cele mai solicitate destinații sunt Turcia, Bulgaria și Grecia.
„Dacă e să vorbim de Turcia, de axemplu, prețurile pentru început de luna mai pentru hotel de cinci stele începe de la 350, 450 de euro de persoană. Dacă e să vorbim de Bulgaria avem de la 160 de euro de persoană cu transport, cazare, alimentație după sistemul all inclusive. Avem și Grecia, insula Creta de la 290 de euro.”
Prețurile s-au majorat, totuși, față de anul trecut, spun reprezentanții agențiilor de turism.
„Comparativ cu anul trecut, prețurile au crescut, în unele cazuri și destinații chiar cu 20-30%.”
„Pe lângă criza economică care este la nivel mondial, scumpirea de gaz, electricitate, produse alimentare, mai este și creșterea cererii. De aceea, au crescut, respectiv, și prețurile.”
Partea bună este, însă, că s-a micșorat prețul avansului care se cere pentru a fi achitat. Mai mult, în majoritatea cazurilor, acesta poate fi returnat complet, dacă se anulează ori se amână călătoria.
În dependență de ce este scris în contractul turistic. Dar, în majoritatea cazurilor, avansul se returnează integral. Și iarăși, depinde care este motivul și cu cât timp înainte se anulează. Dacă se anulează din cauza Covidului, din cauza că s-a închis o țară sau nu mai este posibil de zburat sau testul este pozitiv, în acest caz se returnează 100 de procente din avans.”
Din cauza prețurilor mari, dar și pentru că încă e pandemie, nu toți oamenii își vor putea permite o vacanță în acest an. Mai mult, unii ne-au spus că n-au mai fost la odihnă de mai bine de 5 ani.
„Greu de spus, unde poți rezerva, fiindcă sunt restricții și încă nu știm ce va fi în vară.”
"- Posibil, vom pleca în Bulgaria, dar încă e sub semnul întrebării. Totul depinde de finanțe. Vrem să plecăm, dar e mai scump decât anul trecut și încă ne gândim.”
„Nu ne permitem financiar și plus condițiile cu Covid.”
„ - E greu acum de programat, cu situația de azi, financiar am în vedere. - E greu cu prețurile? Sunt mari? - Da, tot e greu, prețurile sunt mari. Să faci o programare, e complicat. Nu știu cum pentru alții, dar pentru mine e greu. Nu mă gândesc încă. - Dar când ultima dată ați fost în vacanță? - Cu vreo 5 ani în urmă.”
„Nu merg nicăieri, deoarece statul nu ne dă salarii așa mari.”
Deocamdată, majoritatea țărilor cer test un PCR negativ sau dovada vaccinului, pentru a putea intra pe teritoriul lor.