După ce săptămâna trecută, primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat că sunt necesare 20 de milioane de lei pentru lichidarea consecințelor intemperiei din 9 august, luni, 15 august, acesta a declarat că a semnat o dispoziție prin care va convoca Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Ceban urmează să solicite suplinirea Fondului de Rezervă. De asemenea, primarul spune că a solicitat compensații de la Guvern, însă, deocamdată, nu ar fi primit niciun răspuns.
„Avem, spre mare regret, un prejudiciu foarte mare. Încă sunt făcute estimările în teren. Au fost afectate foarte multe instituții educaționale, blocuri de locuit, curți de blocuri, străzi care pur și simplu, au fost spălate. Peste 3.000 de copaci au fost rupți sau doborâți, afectați foarte grav, mulți stâlpi, cabluri la pământ”, a subliniat primarul Capitalei.
Ceban va cere CMC să aprobe alocarea a 20 de milioane de lei pentru a rezolva probleme apărute în urma ploii.
„A fost semnată dispoziția de convocare a ședinței Consiliului Municipal Chișinău prin care voi solicita suplinirea Fondului de Rezervă cu 20 de milioane de lei pentru a interveni urgent. În caz contrar, oamenii pot să rămână fără acoperiș deasupra capului în prag de toamnă, când încep ploile”, a declarat edilul Capitalei.
Ion Ceban a mai spus că a apelat și la Guvern ca să ofere compensații, însă ar fi fost neglijat.
„Amintesc că am transmis solicitările oficial către Guvern pentru a fi compensate măcar sursele estimate pentru instituțiile educaționale, unde prejudiciul se cifrează la 12,5 milioane de lei. Repet, Chișinăul tot este parte a Republicii Moldova. Ar trebui să vă fie cât se poate, puțin rușine. Cei de la guvernare continuă să divizeze locuitorii municipiului Chișinău, să divizeze oamenii. Jelui-m-aș și n-am cui. Asta este despre guvernarea din ziua de astăzi”, a menționat primarul.
Totodată, acesta a acuzat din nou, Guvernul, dar și instituțiile subordonate acestuia, că nu s-au implicat în lichidarea daunelor aduse de intemperie.
„Îmi pare rău că unii, care nici măcar nu au venit în aceste sectoare, s-au dat cu părerea precum că prejudiciul nu este chiar atât de mare, acești conducători, în ghilimele, au făcut estimările din birouri”, a zis Ceban.
Contactată de TV8.md, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu, a declarat că guvernarea a acționat și a ajutat la înlăturarea pagubelor atât în Capitală, cât și în alte regiuni ale Republicii Moldova.
„Domnul Ceban are deja aceleași acuzații de două săptămâni. Pe pagina oficială a Guvernului, a Ministerului Afacerilor Interne, dar și în debutul ședinței de Guvern de miercurea trecută, a fost prezentată un raport despre cum a ajutat Guvernul și instituțiile subordonate să înlăture daunele cauzate de ploaia din 9 august. Spre informarea domnului Ceban, instituțiile subordonate Guvernului au făcut asta nu doar în Capitală, pentru că a plouat nu doar în Capitală, dar și în alte 18 localități ale țării”, a punctat reprezentanta Guvernului.
Cât despre banii solicitați de la Guvern, Taburceanu spune că primarul a cerut peste 16 milioane de lei, iar cererea va fi analizată după ce a fost înregistrată dimineața la Cancelaria de Stat.
„Despre cele 12 milioane, care între timp, s-au transformat în 16.265.000 de lei, pe care le solicită domnul Ceban de la Guvern pentru a remedia anumite daune ale instituțiilor publice de învățământ, această solicitare a fost înregistrată azi-dimineață la Cancelaria de Stat. Argumentările acestuia urmează să fie analizate de colegii din Cancelaria de Stat, după care vom comunica oficial. Este o sumă extraordinară de mare, nu cred că se așteaptă nici domnul primar ca să primească răspuns în 5 minute, dar nici reprezentanții mass-media cred că nu se așteaptă ca noi acum, să confirmăm livrarea acestei sume”, a subliniat Anastasia Taburceanu.
TV8.md reamintește că ploaia de acum două zile a provocat numeroase pagube în sectoarele Rîșcani și Ciocana ale Capitalei. Zeci de copaci au fost doborâți la pământ, mai multe mașini au fost avariate și mai multe apartamente au fost distruse de arbori căzuți. A plouat și în mai multe raioane din țară. Din cauza urgiei, zeci de localități au fost parțial deconectate de la curentul electric.
Potrivit primarului Capitalei, Ion Ceban, suma pagubelor provocate este estimativă și se ridică la milioane de lei. Ceban susține că municipalitatea nu dispune de acești bani, așa că așteaptă sprijin de la Guvern și mizează inclusiv pe ajutorul agenților economici.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md