/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă„

Război în Ucraina, ziua 234: Nunți urgente, carnagiu la Belgorod, iar Musk s-ar fi răzgândit. Germania acuză un război hibrid

missing
15 octombrie 2022, ora 21:55

Războiul declanșat de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 234. SUA vor trimite un nou ajutor de milioane Kievului, Franța a livrat lansatoare de rachete, iar un vicecancelar german l-a criticat dur pe liderul de la Kremlin pentru invazia sa, care a generat un pericol inclusiv pentru cetățenii ruși. Rusia a continuat atacurile asupra oraşelor ucrainene în timpul nopţii. Atacuri puternice cu rachete au fost semnalate asupra oraşelor ucrainene, în regiunile Zaporojie, Nikopol şi Kiev.

UPDATE Ministerul Apărării de la Moscova a precizat că "doi cetățeni dintr-o țară CSI au comis un atac terorist pe un poligon din Belgorod". Oficialii anunță 11 morți și 15 răniți.

UPDATE Atac mortal la Belgorod. Orașul din Rusia aflat la câțiva kilometri de frontieră cu Ucraina a fost scena unui carnagiu. Mai exact, potrivit presei ruse, trei militari au deschis focul într-o unitate militară. Datele preliminare arată că sunt 22 de morți și 16 răniți. Doi atacatori au fost uciși pe loc, iar al treilea ar fi reușit sa fugă. 

UPDATE Gazprom a convenit cu reprezentanţii Turciei să poarte în regim de urgenţă un dialog cu privire la direcționarea, prin Turkish Stream, a livrărilor de gaze care erau livrate prin conducta Nord Stream, a anunțat în direct la Pervîi Kanal, preşedintele companiei Aleksei Miller.

UPDATE Elon Musk a declarat sâmbătă că SpaceX va continua să finanțeze serviciul de internet Starlink în Ucraina, la o zi după ce acesta a spus că nu își mai permite să facă acest lucru „la nesfârșit” , potrivit Reuters. ”La naiba cu asta… chiar dacă Starlink încă pierde bani și alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanțăm gratuit guvernul  Ucrainei”, a postat Musk pe Twitter. Reuters notează că nu este clar dacă Elon Musk vorbește serios sau este sarcastic.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă, 15 octombrie, că bilanțul rușilor uciși în război se apropie de 65.000.

UPDATE Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, a anunțat, vineri, că unitățile de artilerie autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 reparate în țara sa se întorc deja în Ucraina.

UPDATE Potrivit unui sondaj al centrului de cercetare britanic YouGov-Cambridge, care a evaluat opinia publică în 25 dintre cele mai importante țări membre NATO în perioada 24 august-22 septembrie, în Occident există un sprijin puternic pentru întărirea și extinderea sancțiunilor militare și economice împotriva Moscovei, în ciuda crizei energetice și a creșterii costurilor de trai, notează The Guardian.

UPDATE Locuitorii capitalei Ucrainei au fost rugați să micșoreze consumul de energie electrică cu cel puțin 40 la sută. Situația a devenit critică, după ce rachetele rusești au lovit mai multe puncte strategice ale infrastructurii energetice.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a dezvăluit identitatea "Fantomei din Vinița", care a înlocuit-o pe "Fantoma din Kiev", într-o postare pe Twitter. "Acesta este pilotul care apără cerul de deasupra Vinnytsiei. El a doborât deja 5 'Shahed' şi 2 rachete.Numele eroului este Vadym", arată postarea pe Twitter a ministerului. Tweet-ul a devenit viral şi a stârnit sute de comentarii, notează Mediafax.

UPDATE NATO a anunţat vineri că îşi va lansa exerciţiul anual de descurajare nucleară "Steadfast Noon" luni, cu până la 60 de aeronave participând la zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Mării Nordului şi Marii Britanii pentru a exersa utilizarea bombelor nucleare americane amplasate în Europa, informează Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Forţele ucrainene au respins atacuri ruseşti în apropierea a 11 aşezări, a anunţat vineri seară cotidianul Kyiv Independent.

UPDATE Poliţia norvegiană a arestat un bărbat rus pe aeroportul din oraşul Tromsoe şi l-a acuzat că a pilotat o dronă, a anunţat instituţia sâmbătă, aceasta fiind a doua arestare de acest fel într-o săptămână, relatează Reuters.

UPDATE Nunți urgente la Sankt Petersburg. Presa rusă scrie că 43 de cupluri noi au apărut din cauza mobilizării decretate, înainte ca mirii să fie trimiși pe front.

UPDATE Focalele nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin ar putea șterge de pe fața pământului cinci miliarde de oameni și ar putea bloca razele Soarelui dacă ar fi lansate, a avertizat un expert, conform DailyStar.

UPDATE Secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen, s-a declarat vineri „dezamăgită” pe lângă omologii săi europeni că Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori care au fost de acord să suspende rambursarea datoriei ucrainene timp de doi ani, relatează France Presse.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) raportează că în regiunea Herson, apărătorii ucraineni au descoperit un fost sediu al invadatorilor ruşi, în care au găsit inclusiv un lot de "uniforme militare" pentru copii și alte bunuri materiale folosite pentru a fi distribuite civililor în schimbul participării la "referendum".

UPDATE Un proaspăt recrut a relatat haosul recrutării în grabă făcute de armata Rusiei. Bărbații au început să se fure între ei, în lipsa echipamentelor și a resurselor necesare pentru războiul pentru care nici nu au fost pregătiți, scrie Adevărul.

UPDATE Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a atras atenţia sâmbătă asupra războiului hibrid dus de Rusia, care ar putea încerca să divizeze Europa favorizând un aflux de refugiaţi pe teritoriul acesteia”, acuzând Serbia că a contribuit la o înmulţire masivă a migranţilor în Europa.

UPDATE Primii soldaţi ruşi din noul "grup militar" comun dintre Moscova şi Minsk au sosit în Belarus, au anunţat sâmbătă autorităţile de la Minsk, informează France Presse, conform Agerpres. 

UPDATE Pe numele lui Serghei Uglianiția, fost adjunct al Dumei orașului Usolia Sibirski, regiunea Irkuțk, sudul Rusiei, a fost inițiat un dosar de infracțiune administrativă, după ce preotul bisericii ortodoxe din satul Telma a scris o plângere despre atitudinea antirăzboi a credinciosului și dorința acestuia de a învinge Ucraina, relatează portalul rusesc Baikal Journal, potrivit Libertatea.

UPDATE Armata ucraineană afirmă că a distrus o cantitate semnificativă de armament rusesc într-un atac împotriva unui nod feroviar din regiunea estică Lugansk. De asemenea, a declarat că rușii au suferit pierderi substanțiale în Herson, Zaporojie și Donețk.

UPDATE Un fost ofițer KGB, Serguei Jirnov, care a lucrat cu actualul președinte rus, a acordat un interviu televiziunii poloneze TVP World, în care a analizat situația din prezent a liderului de la Kremlin. El a afirmat că Vladimir Putin ”din punct de vedere politic, este mort de șapte luni”, de când a început invazia din Ucraina, notează Ziare.com.

UPDATE SUA pregătesc un nou ajutor militar Ucrainei în valoare de 725 de milioane de dolari. Noul pachet va include sisteme suplimentare mobile de lansatoare de rachete HIMARS, muniţie, vehicule blindate şi materiale medicale, a declarat Casa Albă, potrivit DPA.

UPDATE Oficialii ucraineni afirmă că atacurile rusești au ucis 11 civili vineri, în timp ce orașul Zaporojie din sudul țării a fost atacat sâmbătă dimineața devreme, într-un asalt care a implicat drone kamikaze și rachete, relatează CNN.

UPDATE Statele Unite au avertizat că pot impune sancţiuni ţărilor, companiilor şi persoanelor care livrează Rusiei muniţii sau care sprijină complexul militar-industrial rusesc, măsură prin care Washingtonul încearcă să crească presiunea asupra Rusiei în contextul războiului din Ucraina, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunţat acordarea unor contribuţii voluntare ale României la fondurile NATO dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Regatului Haşemit al Iordaniei.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a lansat sâmbătă un nou apel la reformarea Uniunii Europene, pentru a permite aderarea de noi membri, relatează DPA şi Reuters.

UPDATE Un depozit de petrol a luat foc sâmbătă în urma unui atac în regiunea rusă Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, a transmis un oficial local, în contextul înmulţirii loviturilor în această zonă în ultimele zile.

UPDATE Președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, i-a cerut pe omologului său rus Vladimir Putin să nu trateze țările din Asia Centrală ca pe fosta Uniune Sovietică, potrivit meduza.io.

UPDATE În mod convențional Rusia nu mai poate spera la o victorie în războiul împotriva Ucrainei, consideră fostul ministru de Externe al României Cristian Diaconescu, scrie Newsweek.

UPDATE Refugiaţii ucraineni protestează, sâmbătă după-amiază, la Constanţa, faţă de crimele de război ale Rusiei, potrivit Ziua de Constanța. Oamenii au pancarte cu mesaje precum „Russian war crimes = Genocide of Ukraine” (Crime de război ale Rusiei = Genocidul Ucrainei).

UPDATE Mulții dintre rezerviștii chemați la război de Putin probabil vor fi nevoiți să își cumpere singuri veste antiglonț, iar prețul acestora a crescut mult, arată cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații britanice.

UPDATE Unul dintre șefii înrolărilor militare ai lui Vladimir Putin a fost găsit mort în „circumstanțe suspecte”.

UPDATE Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a propus oprirea conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. „Apoi ne vom da seama cine are dreptate și cine greșește”, a afirmat el într-un interviu acordat pentru NBC News.

UPDATE Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat sâmbătă 15 octombrie, la Ploieşti, că războiul din Ucraina nu se va încheia curând, însă crede că vor exista premise pentru ca anul viitor să înceteze ostilităţile. Totodată, europarlamentarul a făcut referire la faptul că, dacă va reuşi să ocupe Ucraina, liderul rus nu se va opri aici, ţinta imediat următoare fiind Republica Moldova, notează Ziare.com.

UPDATE Un membru al grupului de mercenari Wagner și un ofițer al Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) au cerut azil în Franța, a declarat Vladimir Osechkin, șeful proiectului Gulagu.net pentru The Insider.

UPDATE NATO şi celelalte state membre trebuie să ajute România şi Bulgaria să dezvolte mai multe capabilităţi care pot descuraja Rusia, pentru că în momentul de faţă NATO nu are în Marea Neagră astfel de capacităţi, a declarat vineri, la Bruxelles, expertul în securitate europeană şi politici de apărare Mihai Sebastian Chihaia.

UPDATE Un grup de hackeri recent descoperit a atacat companii de transport şi logistică din Ucraina şi Polonia cu un nou tip de ransomware, a anunţat Microsoft într-o postare pe blog, scrie Reuters.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că națiunile europene ar trebui să se alăture economiilor asiatice pentru a cere ca SUA și Norvegia să dea dovadă de mai multă prietenie prin vânzarea de gaze la prețuri mai mici.

UPDATE „Declarația lui Putin despre faptul că nu avea regrete și că războiul ar fi trebuit să aibă loc oricum – abdicarea responsabilității”, a postat Mihail Podoliak pe Twitter, ca răspuns.

UPDATE Femeile din Rusia reprezintă o proporție din ce în ce mai mare dintre cei care sunt reținuți în timpul protestelor împotriva mobilizării președintelui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, arată datele, în timp ce mulți bărbați ruși se tem să nu fie trimiși pe front dacă demonstrează. De asemenea, documentele tribunalelor arată că mai multe femei din Moscova au fost inculpate în legătură cu protestele împotriva războiului din februarie și martie, în primele săptămâni ale conflictului, decât în cazul protestelor anti-Putin din anii precedenți.

UPDATE Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a anunţat, sâmbătă, că armata ucraineană a capturat şapte invadatori ruși care au luptat anterior în Siria. "Distanța dintre pozițiile noastre este de 100-200 de metri, anunță RBC, potrivit Rador.

UPDATE Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat că pe 10 și 11 octombrie, un soldat al unei brigăzi de rachete antiaeriene a distrus patru rachete de croazieră ale ocupanților cu lovituri de precizie lansate dintr-un sistem portabil de apărare antiaeriană "Igla".

UPDATE Operatorul sistemului de transport de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, a avertizat cu privire la posibile întreruperi în furnizarea de energie electrică, din cauza bombardării de către ruşi a infrastructurii critice din regiunea Kiev. 

UPDATE „Putin nu trebuie să câştige acest război şi vom continua să ajutăm Ucraina. Pacea şi dreptul internaţional trebuie să câştige. Trebuie să lucrăm în favoarea dreptului internaţional”, a spus premierul portughez Antonio Costa, vorbind la congresul socialiştilor europeni de la Berlin.

UPDATE Președintele tadjik Emomali Rahmon i-a reproșat omologului său rus Vladimir Putin că se comportă cu țăra sa, situată în Asia Centrală, așa cum făcea Uniunea Sovietică pe vremuri.

UPDATE Guvernatorul regiunii ucrainene Sumi, Dmitro Jiviţki, a raportat că în dimineața de 15 octombrie, trupele ruse au tras tiruri de mortiere asupra a două comunități teritoriale, anunță RBC, potrivit Rador.

UPDATE Forţele ucrainene au lichidat 400 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 64.700 - potrivit unui raport publicat, sâmbăta, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, anunță RBS, potrivit Rador.

UPDATE Unii oficiali și oameni de afaceri ruși sunt „devastați și deprimați” din cauza situației de pe frontul din Ucraina și a valului de sancțiuni economice și se așteaptă ca situația economică și politică din țară să se înrăutățească. Mobilizarea forțată a afectat deja popularitatea lui Putin, unul dintre principalii piloni ai legitimității sale ca președinte. Situația va fi și mai gravă când de pe front vor începe să fie aduși în țară soldații morți în război.

UPDATE Doi finlandezi au pictat locul de parcare al unui consul rus în culorile steagului ucrainean. Ei și-au numit acțiunea rezultatul unui „referendum în doi” privind „anexarea” locului de parcare în favoarea Ucrainei. Autoritățile locale au anunțat că nu vor îndepărta vopseaua, scrie Digi24.

UPDATE După o săptămână de la bombardarea Podului Crimeei, Vladimir Putin a declarat ieri că nu mai este nevoie de bombardamente masive împotriva Ucrainei, susținând că raidurile aeriene cu rachete și drone din această săptămână ar fi lovit 22 dintre cele 29 de ținte preconizate, iar acum Rusia ar avea alte priorități. ISW consideră că, prin această declarație, președintele rus pune capăt așteptărilor analiștilor și bloggerilor militari ruși, care au susținut permanent că o campanie scurtă ar fi ineficientă. În realitate, arată ISW, Rusia nu își permite o campanie de acest fel pe o perioadă mai lungă, pentru că nu mai are prea multe rachete ghidate. Ministrul ucrainean al Apărării a declarat ieri că forțele ruse mai dispun de 609 rachete de precizie, dintr-un stoc inițial (înainte de război) de 1.844.

Totuși, azi-noapte Rusia a lovit din nou cu rachete Zaporojie și Krivoi-Rog, iar spre dimineață a fost raportată o explozie și în sudul Kievului, scrie Biziday.

UPDATE ISW consideră că, în ciuda masărilor de trupe ruse și bieloruse pe granița de nord a Ucrainei, nu va exista o nouă invazie terestră asupra Kievului, scopul acestor manevre fiind acela de a forța Armata Ucraineană să relocheze trupe de pe fronturile din sud și est, pentru a întârzia ofensivele ucrainene în aceste direcții.

Pe Frontul de Est, ucrainenii au desfășurat atacuri poziționale în nord-estul regiunii Harkov, la est de Kupyansk. Trupele ruse au efectuat și ele atacuri terestre limitate la vest de Kreminna. În Donețk, continuă asaltul asupra orașului Bakhmut.

UPDATE Pe Frontul de Sud, forțele ruse au efectuat atacuri limitate în nord-vestul regiunii Herson, iar ucrainenii par a pregăti un atac direct, de la vest și SV, asupra orașului Herson. De altfel, oficialii ruși continuă evacuarea civililor din Herson, sugerându-le acestora să facă “călătorii umanitare recreative” în Rusia, scrie Biziday cu referire la ISW.

UPDATE Ucraina pare a da un fel de replică atacurilor ruse din această săptămână, reușind aseară să lase parțial în întuneric orașul rus Belgorod (330 de mii de locuitori), aflat la 40 de kilometri de granița cu Ucraina. Filmarea loviturii asupra unei stații electrice din oraș, sugerează că aceasta a fost bombardată cu artilerie de precizie, cu rază lungă (MLRS). Mai devreme, tot ieri, a fost lovit și un depozit de muniții, din aceeași zonă.

UPDATE ISW consideră că, în ciuda masărilor de trupe ruse și bieloruse pe granița de nord a Ucrainei, nu va exista o nouă invazie terestră asupra Kievului, scopul acestor manevre fiind acela de a forța Armata Ucraineană să relocheze trupe de pe fronturile din sud și est, pentru a întârzia ofensivele ucrainene în aceste direcții.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri seară, 14 octombrie, că ucrainenii vor readuce pacea pe teritoriul lor. De asemenea, el a cerut ucrainenilor să încerce o reducere a consumului de energie. "Trebuie să restabilim pacea. Şi hai să o facem. Trebuie să asigurăm o victorie istorică pentru ţara noastră. Şi va fi. Se pare că inamicul este deranjat. Ascultă ce şi cum îl întreabă pe liderul acestor terorişti când iese la oameni, la jurnalişti. Rusia se află deja în atmosfera înfrângerii sale, deja în atmosfera deznădăjduirii pentru ea însăşi. Au încă ocazia să terorizeze oraşele noastre şi toţi europenii, să şantajeze lumea. Dar nu au nicio şansă. Şi nu va fi, pentru că Ucraina merge înainte", notează news.ro.

UPDATE Regiunea Kiev a fost din nou atacată cu rachete lansate de militarii ruși. Oficialii susțin că, deocamdată, nu au fost înregistrate victime, dar pompierii au intervenit la fața locului.

UPDATE Serviciu de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit sute de proiectile de artilerie rusești într-un depozit de muniții din Velika Oleksandrivka, în Herson, după retragerea trupelor lui Putin.

UPDATE Pasagerii unui avion care trebuia să plece din Rusia spre Turcia au fost dați jos din aeronavă imediat după îmbarcare. Motivul: co-pilotului i-a fost interzis să părăsească țara chiar înainte de decolare pentru că fusese mobilizat, scrie Digi24.

UPDATE Toate țările membre ale Fondului Monetar Internațional (FMI) au lansat vineri un apel aproape unanim către Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele comitetului director al FMI, Nadia Calvino, informează Rador.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a calificat drept inacceptabilă orice restricție asupra culturii ucrainene și a îndemnat autoritățile să nu fie ca cei care încearcă să "anuleze" cultura rusă, anunță Interfax.ru.

UPDATE Lactalis, cea mai mare companie producătoare de lactate din lume, a anunțat vineri că își va menține activitățile în Rusia pentru a aproviziona piața locală de produse alimentare, după ce un alt gigant francez, Danone, a decis să cedeze controlul asupra operațiunilor sale din această țară, informează Reuters.

UPDATE Dictatorul belorus Alexander Lukașenko este atât de slăbit încât armata sa nu a fost chemată să lupte în Ucraina pentru că Vladimir Putin nu poate fi sigur că trupele vor urma ordinele sale, spune liderul exilat al opoziției, Svetlana Tihanovskaia, pentru Politico, scrie Digi24.

UPDATE Inginerii ucraineni au restabilit energia electrică auxiliară "atât de necesară" la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, după ce bombardamentele au privat-o de două ori în ultima săptămână de accesul la electricitate externă, a declarat vineri directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA), Rafael Grossi, anunță Rador.

UPDATE Dependența țărilor din Uniunea Europeană față de petrolul, gazele naturale și cărbunele din Rusia începe să se diminueze drastic, după mai bine de 7 luni de război în Ucraina. Astfel, Putin primește o lovitură dură din partea statelor europene, care și-au redus exporturile de petrol în septembrie 2022 la doar 35% din total.

UPDATE România va susţine crearea unui tribunal special care să analizeze "crima de agresiune din Ucraina", a declarat, vineri, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

UPDATE Încheierea războiului din Ucraina este modalitatea „directă” de a îmbunătăţi situaţia economică globală, a declarat directorul executiv al FMI, Kristalina Georgieva, scrie Mediafax.

UPDATE Franţa a furnizat Ucrainei sisteme unitare de lansatoare de rachete sol-sol, au afirmat vineri, sub protecţia anonimatului, oficiali guvernamentali de la Paris citaţi de cotidianul Le Monde.

UPDATE În urma Reuniunii miniștrilor Apărării din NATO, care a avut loc la Bruxelles săptămâna aceasta, Mircea Geoană a transmis un mesaj legat de pericolul amenințărilor nucleare venite din partea lui Putin: ” Luăm în serios aceste amenințări și rămânem vigilenți” susține Secretarul General Adjunct al NATO, notează Gândul.

UPDATE „Federaţia Rusă are în prezent aproximativ 300 de drone iraniene în serviciu”, a fost anunţat ministrul Apărării de la Kiev, Oleksiy Reznikov, potrivit Unian.

UPDATE „Ruşii au spus că vor să găsească un compromis, să continue negocierile. Nu pot să înţeleg despre ce vorbesc. Negocieri pentru a lăsa ruşilor o parte din teritoriile noastre? Acesta este compromisul? Nu este. Sunt de părere că acest război se poate termina la masa negocierilor, dar numai după ce ultimul soldat rus a părăsit Ucraina. Atunci, putem negocia. Dar, acum nu avem suficiente garanţii. Trebuie să ne apărăm integritatea teritorială şi suveranitatea noastră”, a declarat Vitali Klitschko, primarul Kievului, la TG24 Live In Florence, scrie Mediafax.

UPDATE Părintele Grigori, care a fost cândva preot în Biserica Ortodoxă Rusă, și-a propus să demonstreze că nu toată lumea din Rusia susține actul de agresiune al președintelui Vladimir Putin. Ajutarea sutelor de mii de refugiați ucraineni care s-au trezit blocați în Rusia din februarie este prioritatea sa principală, relatează Euronews, notează Libertatea.

UPDATE Un cetăţean rus găsit în posesia a două drone şi a unui număr mare de fotografii şi videoclipuri a fost arestat în timp ce încerca să se întoarcă în ţara sa,a anunţat justiţia norvegiană, care a anunţat că l-a arestat pe Vitali Rustanov, în vârstă de 50 de ani, la punctul de trecere a frontierei Storskog, singurul punct de trecere dintre Norvegia şi Rusia, în timp ce încerca să se întoarcă în Rusia cu două drone şi echipamente digitale de stocare. După atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, Norvegia, principalul furnizor de gaze din Europa, şi-a consolidat securitatea în jurul uzinelor sale de petrol şi gaze, transmite Mediafax.

UPDATE Nicio decizie nu a fost încă luată cu privire la nivelul plafonului preţului petrolului din Rusia, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, subliniind că Rusia nu trebuie să profite de pe urma războiului din Ucraina.

UPDATE Vicepremierul și ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a declarat că terminalele de satelit Starlink funcționează și vor continua să funcționeze în Ucraina, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform, peluată de news.ro.

UPDATE Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene vor discuta, luni, despre cazul exporturilor iraniene de drone militare în Rusia şi ar putea decide impunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, afirmă diplomaţi citaţi de agenţia Reuters.

UPDATE Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri că a declanşat o alertă de nivel ridicat pentru terorism în Belarus, din cauza tensiunilor de la frontiere. Un anunț similar a făcut și ministrul său de externe, care a vorbit despre existența unor informații că „unele țări vecine plănuiesc provocări”.

UPDATE Statele Unite au avertizat vineri că pot impune sancțiuni persoanelor, țărilor și companiilor care furnizează muniție Rusiei sau sprijină complexul militar-industrial al acesteia, în contextul în care Washingtonul încearcă să crească presiunea asupra Moscovei din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters.

UPDATE Iulia Prohorova, o propagandistă a Kremlinului care trăiește în orașul german Landshut, din Bavaria, a fost vizitată de poliție în cursul zilei de vineri, 14 octombrie. Potrivit informațiilor apărute în spațiul media, polițiștii i-au confiscat laptopul și trei telefoane. Cu toate acestea, femeia continuă să posteze în social media, notează Ziare.com.

UPDATE Putin, cu războiul său, atacă oamenii, îi atacă pe ruşi înşişi”, „deci Putin nu trebuie să câştige”, sunt afirmaţii ale vicecancelarul german Robert Habeck, care, vorbind la Congresul Verzilor, a subliniat că nici măcar celor trimişi în Ucraina de preşedintele rus nu le place acest război. „Războiul a adus frica înapoi în ţara noastră şi în Europa. O teamă existenţială, a celor care nu ştiu dacă vor putea plăti facturile. Chiar şi în companii”, a insistat el, subliniind că acestea nu sunt ceva abstract „sunt locurile în care lucrăm”, notează Mediafax.

UPDATE „Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează deja pe baza standardelor ruseşti, pentru că compania care o va opera a fost deja numită printr-un decret al preşedintelui Federaţiei Ruse,” a declarat şeful administraţiei pro-ruse a oraşului ucrainean Energodar, Aleksandr Volga, potrivit Agerpres.

UPDATE Un consilier al cancelariei prezidenţiale a Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat vineri că guvernul de la Kiev va găsi o cale pentru a menţine funcţional serviciul de internet prin legătura de satelit Starlink, care este vitală pentru eforturile Ucrainei în războiul împotriva Rusiei. Declaraţiile făcue de Mihailo Podioliak survin după ce miliardarul proprietar al reţelei Starlink, Elon Musk, a scris pe Twitter că firma sa nu poate finanţa pe termen nedefinit serviciul de sateliţi de deasupra Ucrainei. Mihailo Podoliak a subliniat că Elon Musk a ajutat Ucraina să supravieţuiască în cele mai grele momente ale războiului şi speră că SpaceX, compania care a construit reţeaua de sateliţi Starlink, va menţine acoperirea prin satelit în Ucraina. Negocierile între Ucraina şi SpaceX continuă, subliniază BBC, potrivit Rador.

UPDATE Administraţia Joseph Biden intenţionează să aprobe asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari, care ar urma să conţină în principal muniţie şi vehicule blindate, afirmă oficiali de la Washington citaţi de agenţia Reuters. Noul pachet de asistenţă de securitate al administraţiei Biden pentru Ucraina ar urma să includă muniţii şi vehicule, dar nu şi noi capabilităţi semnificative sau mijloace de apărare antiaeriană

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 233: Evacuare din Herson. Putin cere pace, dar nu regretă invazia.ONU: Violul, strategie militară a Rusiei
Război în Ucraina, ziua 232: Duelul dronelor, rachete la Odesa și dezastru la Nikolaev. APCE declară Rusia stat terorist

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
Lumina Sfântă: De ce este important să o păstrezi aprinsă și ce să faci cu lumânarea după Înviere, când ajungi acasă
Lumina Sfântă: De ce este important să o păstrezi aprinsă și ce să faci cu lumânarea după Înviere, când ajungi acasă
/VIDEO/ Corneliu Botgros, în așteptarea celui de-al doilea copil. Cum i-a dat soția vestea cea mare: „Mi-a trimis un e-mail”
/VIDEO/ Corneliu Botgros, în așteptarea celui de-al doilea copil. Cum i-a dat soția vestea cea mare: „Mi-a trimis un e-mail”
/VIDEO/ Focul Haric s-a aprins la Ierusalim. Când va ajunge la Chișinău
/VIDEO/ Focul Haric s-a aprins la Ierusalim. Când va ajunge la Chișinău
Sâmbăta Paștelui: Ce poți face astăzi și ce ar fi bine să pui în coșul pentru biserică
Sâmbăta Paștelui: Ce poți face astăzi și ce ar fi bine să pui în coșul pentru biserică

/VIDEO/ Un vulcan continuă să erupă în Islanda, iar lava se extinde tot mai mult: Imagini suprinse cu drona

missing
04 mai 2024, ora 22:45

Un vulcan continuă să erupă în Islanda, iar lava se extinde tot mai mult. Presa locală a publicat imagini surprinse cu o dronă. 

Autoritățile din Islanda urmăresc îndeaproape situația, așa cum în preajmă este situat orașul Grindavík. Deși în jurul lui au fost construite bariere de protecție, există riscul ca lava să ajungă în localitate. 

Experții din domeniu scriu că lava parcurge distanțe mari printr-o rețea de tuburi închise, care împiedică răcirea ei prin contact direct cu atmosfera. Islanda găzduiește 32 de vulcani activi. 

De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram