Avocații Marinei Tauber au solicitat ca ședința de judecată în care urmează să fie examinată solicitarea apărătorilor deputatei, privind prelungirea arestului preventiv, să fie publică. Aceștia susțin că au mers pe metoda Curții Europene, la care ședințele de judecată de rezonanță sunt făcute publice.
Totodată, avocatul Iulian Balan a declarat că, clienta sa „nu este vinovată și nu există niciun risc” ca aceasta să fie eliberată.
„Am venit cu această solicitare pentru a convinge societatea că Marina Tauber nu este vinovată. Nu există nicio bănuială rezonabilă și nu există niciun risc care se invocă de către acuzatorul de stat că ar putea influență urmărirea penală sau s-ar putea eschiva.
Solicitarea apărării vine în contextul practic al Curții Europene, unde ședințele de rezonanță pe aplicarea măsurii preventive urmează sunt publice. Acest lucru a fost solicitat instanței Judecătoriei Chișinău, iar instanța a plecat în deliberare si așteptăm un răspuns și o soluție, ulterior, ședința va continua”, a declarat Iulian Balan.
Marți, 16 august, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, urmează să se examineze solicitarea avocaților Marinei Tauber privind prelungirea arestului preventiv în privința deputatei Partidului Șor. Asta după ce deputata a fost plasată în arest în Penitenciarul nr. 13 pentru 30 de zile în data de 23 iulie.
TV8.md reamintește că Marina Tauber este vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „Șor” pentru semestrul I al anului 2022”.
Totodată, amintim că pe 21 iulie, deputata vizată în două cauze penale a rămas din nou fără imunitate. Cele două cereri înaintate de procurorul general interimar, Dumitru Robu, privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei, au fost votate de deputații PAS și ȘOR, asta după ce parlamentarii fracțiunii BCS au ales să părăsească ședința.
Parlamentara a fost reținută la scurt timp după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.
Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md