La Curtea Supremă de Justiție (CSJ) are loc prima ședință de judecată în dosarul pungii negre cu calendar, numit generic „Kuliok” pe care fostul președinte al țării, Igor Dodon, ar fi primit-o de la ex-liderul democraților Vladimir Plahotniuc. Înainte de a începe ședința, fostul șef de stat a enumerat cine sunt martorii în dosarul în care este inculpat și a declarat că va insista ca toate ședințele de judecată să fie publice.
Potrivit acestuia, principalii martori sunt Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei.
„Toată învinuirea lor se bazează pe două aspecte. Primul component o înregistrare video ilegală. Plahotniuc nu avea dreptul să facă această înregistrare, nu este autorizat de Procuratură să înregistreze președintele țării și al doilea aspect pe care se bazează acest proces penal sunt așa-numiții martori.
Doi martori de bază sunt Plahotniuc și Iaroslav care peste câteva ore de când am numit-o în funcția de prim-ministră pe Maia Sandu, s-au dus și au depus plângere la Procuratură și după au fugit din țară. În calitate de pseudo- martori sunt doi deputați din PAS, Oazu Nantoi și domnul Lilian Carp. Trei foți deputați de la platforma DA, Năstase, Slusari și Reniță și patru ex-deputați de la PD - Diacov, Filip, Candu și Ciubotari. Toți acești martori spun că ei nu au participat la astfel de discuții, au văzut din presă”, a declarat Igor Dodon.
Decomandată, persoanele enumerate nu au venit cu o reacție.
Fostul șef de stat susține că va avea de partea sa în jur de 150 de martori, iar în următoarele zile va publica cele șase volume a dosarului penal.
La scurt timp de la începerea ședinței de judecată, avocații lui Dodon au cerut recuzarea procurorilor pe motiv că aceștia ar fi de profil de la Procuratura Anticorupție și nu de la Procuratura Generală, numiți de procurorul general interimar.
TV8.md amintește că potrivit procurorilor, dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond. Or, potrivit prevederilor art.39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de Președintele Republicii Moldova.
Conform acuzațiilor aduse lui Igor Dodon, acestuia i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari.
Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.
„Precizăm că, suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”.
Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de răspunderea penală pe dosarele în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, precizează Procuratura Anticorupție.
Prin urmare, în gestiunea Procuraturii Anticorupție rămân în investigare, la etapa de urmărire penală alte trei episoade privind învinuirea ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon de săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de Patrie.
„În privința unor persoane, care au participat la comiterea infracțiunilor și au acționat în complicitate cu Igor Dodon, locul aflării cărora este cunoscut, urmărirea penală continuă, iar despre rezultatele obținute se va comunica în mod separat.... În privința lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov și alte persoane care au participat la comiterea infracțiunilor, dar nu a fost stabilit locul aflării acestora, după respectarea procedurilor prealabile, urmărirea penală va putea fi finalizată în lipsa persoanelor respective, iar dosarul va putea fi trimis în judecată în absența acestora”, mai precizează PA.
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md