Succesiunea de scumpiri se completează cu încă una. De la 1 iulie și călătoria cu microbuzul va fi de 6 lei. Șeful Direcției Transport spune că aceasta este cauzată de creșterea prețului la carburanți. Majorarea, însă, nu este conform așteptărilor transportatorilor, care au cerut chiar 17 lei.
„- Toate tarifele vor fi aplicate odată, indiferent troleibuz, microbuz sau autobuz.
De la 1 iulie 2022. - Dar în suburbii, care e procedura de calcul a tarifului? - Este stabilit tariful pentru zona orașului de 6 lei. Pentru suburbii o să se aplice coeficientul de 0,4 lei pentru fiecare kilometru suplimentar.”
Șeful Direcției Transport susține că șoferii de microbuze ar fi cerut și mai mult pentru a face față cheltuielilor.
„17 lei cereau ultima dată. Au spus că o să practice noul tarif în prima jumătate de lună și o să facem o ședința la care o să discutăm vizavi de capacitatea lor de lucru în condițiile respective”, a declarat Vitalie Mihalache, șeful Direcției Transport.
Șoferii nu s-au arătat încântați de noul preț, deoarece, spun că plătesc până la o mie de lei, pe zi, pentru a-și alimenta vehiculul. De două ori mai mult decât acum câteva luni.
"- Ne-au pus condiții multe. - Ce condiții? - Au zis că mașinile să le înnoim, să fie mașini confortabile. - Nu sunteți tare încântat de mărirea prețului? - Nu, nu știu."
Față de cum a fost până acum e altfel. Bineînțeles că nu e tocmai cum trebuie, dar e ok. Mașinile într-adevăr sunt vechi, de mulți ani.”
"- Cât credeți că ar trebui să coste călătoria? - Nu mai mult de șase lei, că lumea nu prea are bani, noi trebuie să avem și călători."
Oamenii, pe care i-am surprins în stație, așteptând microbuzul, spun că prețul e exagerat, dar vor fi nevoiți să achite.
"Bate la buzunar pentru cei care au salariile mici”.
"E îngrozitor, și troleibuzul va fi 6 lei. Este o fărădelege, nu-i suficient că prețul la serviciile comunale au depășit orice limită, acum și transportul. Eu, de exemplu, trebuie să merg la mama. Ea are are 93 de ani. Și acum, cum va fi? E șocant."
Potrivit lui Vitalie Mihalache, în prezent, prin Chișinău și suburbii circulă aproximativ 110 microbuze. Numărul acestora s-a redus, în ultima perioadă, din cauza cheltuielilor mari pentru întreținerea mașinilor, dar și din cauza scumpirii în lanț a carburanților.
Noua Metodologie de calcul a tarifului pentru călătoria în transportul public a fost aprobată săptămâna trecută la ședința CMC, asta după ce aproape o lună subiectul a fost amânat de consilieri. Totuși, într-un final, s-a decis că de luna viitoare prețul unui bilet la troleibuz, autobuz sau microbuz să fie de 6 lei per călătorie.