Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal și pericol nuclear! Putin amenință SUA și Marea Britanie, iar NATO face o precizare

Război în Ucraina, ziua 176: Cămin bombardat la Harkov. Zelenski s-a întâlnit cu Erdogan și Guterres, iar Rusia refuză demilitarizarea la Zaporojie

missing
18 august 2022, ora 18:05

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește joi, 18 august, la Liov, în vestul țării, cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Discuțiile se vor concentra pe situația exporturilor de cereale din Ucraina, precum și pe îngrijorările legate de siguranța din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, relatează The Guardian și France 24.

UPDATE Ministerul de Externe de la Moscova a respins, joi, propunerea secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, de a demilitariza zona din jurul centralei nucleare Zaporojie, potrivit Reuters.

UPDATE În cadrul întâlnirii de joi, 18 august, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-ar putea oferi omologului ucrainean Volodimir Zelenski o încetare temporară a focului pe front și reluarea negocierilor cu Rusia, informează canalul NTV.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat că Kievul, cu participarea Washingtonului, ar intenționa să provoace un accident la centrala nucleară de la Zaporoje, acuzând Rusia de aceasta. Eventualele radiații se poate răspândi nu numai în Ucraina, ci și în Belarus, Germania, Moldova, Polonia, România, Slovacia, potrivit materialelor publicate ale Ministerului rus al Apărării.

UPDATE Propagandistul nr.1 al Moscovei, Vladimir Soloviov, a difuzat joi pe canalul său de Telegram că autorităţile de la Chişinău au trimis brigada cu destinaţie specială ‘Fulger’ în regiunea autonomă Găgăuzia ‘pentru a înăbuşi proteste antiguvernamentale’. ‘Cu referire la informaţiile care circulă în mediul online despre aplicaţiile efectuate de Brigada de poliţie cu destinaţie specială ‘Fulger’ a IGP la Comrat, precizăm că este vorba despre nişte exerciţii tactice care au fost organizate cu regularitate pentru a verifica capacitatea de reacţie şi de intervenţie a angajaţilor’, menţionează poliţia moldoveană într-un comunicat postat pe contul său Telegram.

UPDATE Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a început deja întâlnirea bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Palatul Potocki din oraşul Liov (Lviv), în vestul Ucrainei, a transmis joi agenţia turcă Anadolu, citată de EFE.

UPDATE Statele Unite au încercat de mai multe ori să-i avertizeze pe oficialii ucraineni că Rusia le va invada țara, reiese dintr-o investigație de amploare realizată de „The Washington Post”, după discuții și interviuri cu oficiali americani și ucraineni. Materialul oferă informații noi din culise, care arată că au existat îndoieli de ambele părți - iar asta a fost, cel mai probabil, în avantajul Moscovei.

UPDATE Ministerul ucrainean al Educaţiei şi Ştiinţei a anunțat o serie de modificări în programa şcolară pentru învăţământul secundar, printre care și retragerea autorilor ruşi şi belaruşi, ca urmare a războiului declanșat de Vladimir Putin, relatează agenția EFE.

UPDATE Ministerul rus de Externe a transmis joi că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în ''situaţii de urgenţă'' şi că nu are interesul să ajungă la o confruntare directă cu NATO şi cu SUA, relatează Reuters, scrie Agerpres. 

UPDATE Două avioane de vânătoare rusești MiG-31 sunt suspectate că ar fi încălcat spațiul aerian finlandez, joi dimineață, în apropierea orașului costier Porvoo din Golful Finlandei, a anunțat Ministerul finlandez al apărării.  

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că a vorbit cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, despre conflictul militar cu Rusia, despre acordul privind cerealele şi despre deportarea cetăţenilor ucraineni, subliniiind că a cerut securizarea Centralei nucleare Zaporojie.

UPDATE Suedia trebuie să extrădeze „terorişti” dacă vrea să adere la NATO, a susţinut joi ministrul turc al justiţiei Bekir Bozdag, după anunţul, considerat dezamăgitor de către Ankara, cu privire la o primă extrădare către Turcia a unui cetăţean turc condamnat pentru fapte de drept comun, transmite France Presse.

UPDATE Soldaţii ruşi se tem că armata ucraineană ar putea lansa o contraofensivă de amploare de Ziua Independenţei Ucrainei, pe 24 august, potrivit intrceptărilor unei convorbiri dintre un militar rus şi mama acestuia.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că trei avioane de vânătoare MiG-31 de mare altitudine, echipate cu rachete hipersonice Kinjal (Pumnalul) au fost relocate în regiunea Kaliningrad, relatează Interfax, potrivit Reuters.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit joi în orașul ucrainean Lvov pentru discuții cu omologul său ucrainean și cu șeful ONU. Înainte de a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Erdogan va depune o coroană de flori la cimitirul istoric Lychakiv.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat, joi, în vestul ţării, unde a vizitat un spital în care sunt internaţi militari ucraineni răniți pe front.

UPDATE Un canal de Telegram a publicat locația precisă a cartierului general instalat de armată rusă în orașul Lisiciansk, din Lugansk. Dezvăluirea a fost posibilă datorită unei noi erori prostești făcute de ofițeri ai armatei ruse. Aceștia s-au lăudat pe Telegram cu imagini din interiorul cartierului general pe care și l-au amenajat în Lisiciansk, după cucerirea localității.

UPDATE În comparaţie cu eroismul soldaţilor ucraineni care luptă împotriva trupelor ruseşti, eforturile statului german de a opri implozia celui mai mare cumpărător de gaze ruseşti din ţară pot părea banale. Cu toate acestea, puţine intrerpinderi au fost lovite la fel de puternic de război, aşa cum a fost Uniper SE care a ajuns să piardă sute de milioane de euro zilnic, scrie Bloomberg.

UPDATE Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate brusc astăzi, în România intrând în prezent doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria, relevă date analizate de Profit.ro. Contactat de Digi24, ministrul Virgil Popescu a refuzat să comenteze situația și să ofere explicații legate despre ceea ce s-a întâmplat.

UPDATE Prezentă la reuniunea de la Chișinău a ambasadorilor Republicii Moldova, președintele Maia Sandu i-a îndemnat pe diplomați să caute noi piețe pentru produsele moldovenești pe fondul interzicerii furnizării de produse agricole către Rusia, precum și să descopere potențiale soluții pentru securitatea energetică a țării.

UPDATE De partea cui ești cu adevărat? Aceasta este întrebarea cea mai importantă pe care și-o va pune în minte președintele ucrainean Volodimir Zelenski atunci când se întâlnește joi la Liov cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Dintre toți liderii NATO, liderul de la Ankara este cu ușurință cel mai alunecos în ceea ce privește fidelitățile sale, conform unei analize Politico Europe.

UPDATE Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat, joi, că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, dacă forţele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul, în timp ce Kievul neagă că ar fi întreprins astfel de atacuri.

UPDATE Asociația Companiilor de Comerț cu Amănuntul din Rusia a trimis o solicitare oficială către guvernul lui Putin prin care dorește să obțină dreptul la importul de băuturi alcoolice vizate de sancțiunile impuse de Occident. Mai exact, aceștia doresc introducerea mai multor mărci internaționale ale celor mai mari producători de spirtoase și bere din lume pe așa numita listă a „importului paralel”, instrument folosit de executivul de la Moscova pentru a permite importul bunurilor interzise în urma sancțiunilor. 

UPDATE Armata SUA lucrează la dezvoltarea unui nou sistem HIMARS robotizat prin implementarea de echipamente și software pentru a permite controlul de la distanță și operarea autonomă.

UPDATE 8 persoane, inclusiv doi copii, au reușit să fie salvate din căminul bombardat la Harkov. Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, conform datelor preliminare, 3 persoane au murit, dintre care unul era un băiat născut în 2009. În urma atacului nu a avut loc niciun incendiu.

UPDATE „Noaptea trecută a fost una dintre cele mai tragice pentru regiunea Harkov pe parcursul întregului război. În timpul nopții, rușii au lansat atacuri masive cu rachete asupra Harkovului. „Zonele de dormit pașnice cu civili au fost din nou atacate de teroriști ruși”, se arată în mesajul lui Oleg Sinegubov, șeful administrației locale din Harkov.

UPDATE Armata rusă a dat asigurări joi că nu a desfăşurat arme grele la şi lângă centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul Moscovei în sudul Ucrainei şi vizată recent de lovituri cu obuze, informează AFP şi Reuters.

UPDATE Restricţiile înăsprite impuse de Estonia pentru cetăţenii ruşi care intră în ţara baltică au intrat în vigoare joi, relatează dpa, potrivitnagerpres. La începutul săptămânii, guvernul de la Tallinn a anunţat că nu va mai elibera vize pentru cetăţenii ruşi şi va interzice intrarea celor deţin vize de turism, afaceri, sport sau cultură emise de Estonia.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ruşii panicaţi şi-au dat seama că peninsula Crimeea "nu este un loc pentru ei" după trei atacuri misterioase şi devastatoare asupra peninsulei în ultima săptămână, despre care se crede că au fost efectuate de agenţi ucraineni.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuiește o „provocare” la centrala nucleară Zaporojia pe 19 august, când acolo ar urma să efectueze o vizită secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează agenția rusă de presă RIA, potrivit Reuters.

UPDATE Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri, 17 august, distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, operaţiune în care ar fi decedat între 10 şi 15 soldaţi ruşi, potrivit EFE.

UPDATE Volumele mai mari ale exporturilor de petrol, coroborate cu creşterea preţurilor gazelor, vor mări veniturile Rusiei din exporturile de energie la 337,5 miliarde de dolari în acest an, respectiv cu 38% faţă de 2021, potrivit unui document al Ministerului Economiei văzut de Reuters.

UPDATE Rușii nu se vor opri la Mariupol sau sudul Ucrainei, sau chiar la toată Ucraina, iar scopul lor este de a recrea imperiul neo-sovietic, a declarat Vitali Klitschko, primarul Kievului, într-un interviu pentru The Times of Israel.

UPDATE Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, miercuri, inspecţii "urgente" ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala atomoelectrică Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, în condiţiile în care Moscova şi Kievul se acuză reciproc de o serie de atacuri.

UPDATE Un fost spion KGB, Jack Barsky, care a acordat un interviu publicației Express, a avertizat că Marea Britanie este ”o țintă uriașă” pentru agenții secreți ai lui Putin. Putin vede Marea Britanie ca pe ”o țintă uriașă” pentru spionaj și Rusia ar putea avea agenți care încearcă să se infiltreze în structurile de putere de la Londra, potrivit Express.

UPDATE Ucraina trebuie să se pregătească pentru „toate scenariile” referitoare la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi bombardată în mod repetat în ultima perioadă, a avertizat miercuri ministrul ucrainean de interne, Denis Monastârski.

UPDATE Autorităţile australiene au oprit construcţia unei noi clădiri a ambasadei Rusiei din Canberra şi au cerut ca imobilul să fie evacuat în termen de 20 de zile, potrivit Sky News.

UPDATE Viceamiralul Viktor Sokolov a fost numit noul comandant al flotei ruse din Marea Neagră, care își are baza în Peninsula Crimeea anexată, a anunțat miercuri agenția rusă de presă RIA, preluată de Sky News și The Guardian.

UPDATE Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a sugerat că rasismul se află la originea lipsei de atenție internațională față de situația critică a civililor din regiunea Tigray din Etiopia, devastată de război, conform Reuters. Calificând-o drept „cea mai gravă criză umanitară din lume”, cu șase milioane de persoane care nu au acces la serviciile de bază, Tedros a întrebat, într-un apel emoționant, de ce situația nu primește aceeași atenție precum conflictul din Ucraina.

UPDATE Niciunul dintre tunurile HIMARS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA nu a fost pierdut în bătăliile cu Rusia, a anunțat într-un interviu ministrul Apărării din Ucraina, Alexei Reznikov. „Absolut responsabil pot spune că nu se pierde nici măcar o instalație de HIMARS. Deci, atunci când citiți pentru mass-media rusă că soldatul Ivanov cu un Kalașnikov a văzut un camion și a distrus 20 de HIMARS cu o pușcă de asalt, în același timp, puteți râde doar. Este un nonsens, o astfel de propagandă", a răspuns el, în cadrul unui interviu.

UPDATE Noi explozii s-au auzit la Harkov, în dimineața de 18 august, în timpul unei alerte de raid aerian anunțată în oraș și în regiune. Amintim că ruşii au atacat Harkovul şi miercuri seară, lovind cu rachete cartierul Saltivka. În urma atacului, şapte persoane au fost ucise și alte 16 au fost rănite, potrivit Rador.

UPDATE Kievul susține că trupele sale au reușit să împiedice un atac al rușilor la nord de Sloviansk. După cum explică oficialii ucraineni, luptele s-au purtat în apropiere de orașul Mazanivka, aflat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov. Zona a mai fost folosită de armata Moscovei pentru a lansat un alt atac, în urmă cu 40 de zile, susține Statul major al Ucrainei, potrivit Money.

UPDATE Serghei Axionov, guvernatorul rus al regiunii Crimeea, a declarat că Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a arestat şase membri ai unei celule coordonate de pe teritoriul Ucrainei pentru a comite acte de sabotaj în Crimeea.

UPDATE Oficialii ruşi vor lega probabil tot mai mult atacurile partizanilor ucraineni împotriva teritoriilor ocupate cu operaţiunile desfăşurate de organizaţii afiliate extremismului islamist, în încercarea de a înstrăina mişcarea partizană ucraineană de comunitatea internaţională şi de a submina apelurile Ucrainei de a desemna oficial Rusia drept stat-sponsor al terorismului.

UPDATE Liderii mai multor state, printre care Estonia, Letonia, Finlanda și Polonia, fac apel la țările membre UE să nu mai acorde vize turistice pentru cetățenii ruși, susținând că aceștia nu ar trebui să se bucure de privilegiile liberei circulații, în timp ce țara lor poartă un război sângeros în Ucraina. Letonia a încetat să mai elibereze vize pentru aproape toți cetățenii ruși la începutul lunii august.

UPDATE Un război nuclear ar perturba atât de mult clima Pământului încât miliarde de oameni ar putea muri de foame, după cum o arată cel mai extins studiu al fenomenului de „iarnă nucleară” realizat vreodată, informează Science. Cu toate că efectele exacte rămân neclare, descoperirea evidențiază pericolele izbucnirii unui război nuclear și oferă date vitale despre felul în care ne putem pregăti pentru alte dezastre globale, potrivit cercetătorilor, scrie Digi24.

UPDATE Obiectivul Rusiei este să producă între 80 şi 120 milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL) pe an până în 2035, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, transmite Reuters, portrivit Agerpes.

UPDATE Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a cerut comunităţii internaţionale să răspundă dur atacului terorist comis de ruşi, miercuri seară, la Harkov – transmite Ukrinform, precizând că trupele Rusiei au lovit un bloc de locuinţe din oraş. Şapte persoane au fost ucise şi alte 16 au fost rănite în atacul respectiv.

UPDATE Rusia a cerut părții americane să asigure accesul neîngrădit al delegației ruse pentru a participa la Adunarea Generală a ONU de la New York, a declarat ambasadorul rus la Washington Anatoli Antonov pentru postul de televiziune "Rusia-24".

UPDATE Aproape 20 de experți și profesioniști în domeniul securității naționale au cerut SUA să furnizeze mai multe arme Ucrainei, afirmând că războiul se află într-un "moment decisiv", relatează Sky News.

UPDATE Un atac lansat de trupele ruse asupra Harkovului a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alte 16, au declarat serviciile de stat de urgență din Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că un bloc a fost „total distrus… Nu vom ierta, ne vom răzbuna”, scrie Gândul.

UPDATE Autoritățile ucrainene au efectuat miercuri exerciții de intervenție în caz de dezastru, în urma bombardamentelor repetate asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, care a fost ocupată de ruși și se află pe linia frontului.

UPDATE Poliția din Washington investighează moartea unui critic de-ai lui Vladimir Putin, care a fost găsit fără viață în fața locuinței sale din Washington, au anunțat autoritățile și familia acestuia, potrivit Newsweek și Daily Beast. Dan Rapoport era un susținător al lui Alexei Navalnîi și un critic al invaziei Rusiei în Ucraina. Alena Rapoport, soția lui Dan Rapoport, a confirmat pentru grupul media rusesc RBC moartea acestuia, dar nu a dat detalii despre cauza morții, scrie Digi24.

UPDATE Denis Pușilin, șeful autointitulatei Republici Populare Donețk, o regiune ucraineană controlată de separatiștii pro-ruși, a cerut miercuri „cooperare” din partea Coreei de Nord, relatează Sky News. Liderul separatist a declarat că speră că provincia și Coreea de Nord ar putea realiza „o cooperare bilaterală la fel de benefică, în acord cu interesele” popoarelor lor, potrivit KCNA, agenția oficială de știri din Coreea de Nord.

UPDATE Aproape 20 de experți și profesioniști în domeniul securității naționale au cerut SUA să furnizeze mai multe arme Ucrainei, afirmând că războiul se află într-un „moment decisiv”, relatează Sky News.

UPDATE În cadrul expoziției Armata 2022 de la Moscova, Federația Rusă a prezentat o dronă falsă Bayraktar TB2 ca fiind captură de război, notează Defense.ro. Contul de analiză militară Oryx de pe Twitter a surprins imaginile arătând câteva greșeli elementare pe care rușii le-au făcut și care demonstrează că nu e o dronă reală ci maximum o machetă. Pe de altă parte putem vorbi despre componente din mai multe drone doborâte prin care rușii au încercat să creeze un TB2 prezentat ca trofeu.

UPDATE Rusia elaborează un sistem de depistare automată a informațiilor interzise, „Okulus” urmând să analizeze fotografiile, imaginile video, textele de pe site-uri, rețelele de socializare și servicii de mesagerie, relatează presa de la Moscova, citată de Rador.

UPDATE Statul Major General al armatei ucrainene a recunoscut miercuri că forțele ruse au înregistrat un succes parțial în avansarea spre vest de la periferia orașului Donețk, relatează CNN.

UPDATE Statul african Mali a acuzat Franța că i-a încălcat spațiul aerian și că a înarmat miliții islamiste de pe teritoriul său într-o încercare de a destabiliza țara, relatează Reuters. Acuzațiile vin în condițiile în care relațiile dintre Franța și Mali s-au înrăutățit cu viteză în ultima perioadă, iar statul african a început să se apropie de Rusia lui Putin, potrivit Digi24.

UPDATE Două atacuri care au vizat recent instalaţii militare ruseşti în Crimeea arată capacitatea Ucrainei de a lovi departe de linia frontului şi a perturba logistica rusă, punând Moscova sub presiune la opt ani după anexarea acestei peninsule, comentează miercuri France Presse.

UPDATE Rusia își retrage pe teritoriul său avioanele militare din bazele aeriene din Crimeea după exploziile recente care au zguduit peninsula, susține serviciul secret ucrainean din cadrul Ministerului Apărării, informează The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

UPDATE Myanmar, ţară condusă de militari, intenţionează să importe petrol rusesc pentru a atenua îngrijorările legate de aprovizionare şi de creşterea preţurilor, a declarat un purtător de cuvânt al juntei. Este cea mai recentă ţară în curs de dezvoltare care face acest lucru pe fondul crizei energetice.

UPDATE Peste 40% din unităţile de învăţământ din Ucraina ar putea fi redeschise în septembrie, a declarat miercuri Serhii Şkarlet, ministrul ucrainean al Educaţiei şi Ştiinţei, citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE Ucraina a ameninţat miercuri cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexată Crimeea. În ultima săptămână, acolo au avut loc mai multe explozii la bazele militare ale rușilor, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că este nevoie de transparenţă totală pentru a gestiona situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, lucrându-se cu diplomaţi şi specialişti pentru a trimite la faţa locului misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. „Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi din toate zonele învecinate”, transmite preşedintele.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 175. Atac la Odesa și record pe podul Crimeei. Podoliak: „Ucraina vrea să creeze haos în rândul forțelor ruse”

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă
/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
Tragedie la Rîșcani: Tată și fiu, găsiți morți în casă
Tragedie la Rîșcani: Tată și fiu, găsiți morți în casă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal și pericol nuclear! Putin amenință SUA și Marea Britanie, iar NATO face o precizare

22 noiembrie 2024, ora 11:33

Vladimir Putin a reacționat, după ce Ucraina a lansat rachete occidentale pe teritoriul Rusiei. Marea Britanie și SUA sunt pe lista scurtă a liderului rus. Putin a declarat joi într-un discurs televizat că facilitățile militare din Marea Britanie și SUA ar putea deveni ținte valide pentru forțele ruse, ca răspuns direct la utilizarea de către Ucraina a rachetelor ATACMS și Storm Shadow, transmite publicația „The Sun”. Între timp, orașul Sumî din nord-estul Ucrainei a fost ținta unui atac cu drone rusești vineri dimineața, soldat cu două victime și 12 persoane rănite.

Totuși, un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice a declarat joi ce recenta acțiune a Rusiei împotriva Ucrainei „nu va schimba nici cursul conflictului, nici determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că atacul rusesc asupra Ucrainei cu un nou tip de rachetă balistică a fost o „escaladare clară și severă” în război și a cerut o condamnare mondială puternică. Însă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că nici atacul de joi, nici declarația lui Putin, nu reprezintă o schimbare semnificativă a probabilității Rusiei de a folosi o armă nucleară.

UPDATE Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de război al Moscovei în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Șeful Națiunilor Unite a cerut tuturor părților din războiul din Ucraina să detensioneze conflictul după ce Vladimir Putin a lansat o nouă rachetă în Nipro. Folosirea de către Rusia a unei noi rachete balistice cu rază intermediară a fost „încă o evoluție îngrijorătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

UPDATE Terumi Tanaka, un japonez hibakusha, copreședintele grupului câștigător al Premiului Nobel pentru Pace din acest an, care este un supraviețuitor al atacurilor cu bombe nucleare ale SUA din 1945, avertizează lumea că omenirea este într-un pericol iminent. El atenționează că Putin nu are idee despre distrugerea provocată de „monstru” (bomba denumită Fat Man – Grasul) la Nagasaki, unde au murit peste 74.000 de oameni. El vine cu mărturii cutremurătoare privind urmările exploziei bombei nucleare din orașul său natal, când avea doar 13 ani. Tanaka a spus că folosirea armelor nucleare în prezent va semnifica „sfârșitul rasei umane” și că lideri precum Putin „nu realizează amploarea pierderilor pe care le poate face”, potrivit The Independent, citat de Ziare.com.

UPDATE Un agent de securitate care lucrează la Ambasada SUA din Norvegia a fost arestat fiind suspectat de spionaj în numele Rusiei și Iranului, a declarat joi un oficial norvegian din cadrul serviciului de poliție de securitate, informează Rador.

UPDATE Dacă în urmă cu câteva săptămâni Ucraina ataca câteva fabrici de alcool, iar informația putea provoca un zâmbet în colțul gurii, în noaptea de 20 noiembrie a fost rândul unei fabrici de maioneză din regiunea Belgorod să fie ținta dronelor. Dincolo de insolitul situației, atacul a avut un fundament militar, scrie Defense Express.

UPDATE Rușii au fost loviți de hotărârea lui Vladimir Putin de a duce un război ”fără sfârșit” în Ucraina, iar efectul psihologic se vede acum după aproape trei ani de conflict. Fenomenul s-a răspândit în toată țara, consumul excesiv de alcool a reapărut în Rusia, aruncând populația spre un viciu mortal. Astfel în perioada ianuarie-octombrie 2024, vânzările acestor băuturi au ajuns la un record de 1,84 miliarde de litri, scrie Ziare.com.

UPDATE Parlamentul ucrainean a amânat o ședință care ar fi trebuit să aibă loc vineri din motive de securitate, potrivit unor surse citate de radiodifuzorul public Suspilne, relatează The Guardian. Conform sursei citate, parlamentarilor li s-a cerut să își țină familiile departe de cartierul guvernamental din Kiev. Pentru moment, următoarea ședință nu a fost programată.

UPDATE Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat joi seară, 21 noiembrie, că Rusia nu are de gând deocamdată să atace un stat membru NATO și că România este o țară foarte sigură, iar „Rusia nu va ocupa în totalitate Ucraina”.

UPDATE În raportul său zilnic despre războiul din Ucraina, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că “nici atacul cu racheta balistică Oreșnik, nici declarația lui Putin din seara de 21 noiembrie, nu reprezintă o inflexiune semnificativă a capacităților de atac rusești, nici probabilitatea de a folosi o armă nucleară. Forțele ruse lansează în mod regulat rachete Iskander sau Kinjal, care pot purta și focoase nucleare, iar singura caracteristică fundamental nouă a atacului din 21 noiembrie a fost însăși racheta Oreșnik. Aceasta s-a dorit o demonstrație ostentativă a vehiculelor de reintrare în atmosferă (nr – specifice armelor hipersonice) pentru a amplifica spectacolul și amenințarea nucleară. Dar Occidentul menține opțiuni de descurajare credibile, iar zgomotul nuclear al lui Putin nu ar trebui să îi constrângă pe oficialii occidentali să oprească ajutorul pentru Ucraina. De altfel, Directorul CIA, Bill Burns, i-a avertizat pe factorii de decizie occidentali, în septembrie 2024, să nu se teamă de retorica nucleară a lui Putin, despre care a spus că este un bully care va continua să-și zdrăngăne armele din când în când”, notează Biziday.

UPDATE China a reiterat vineri apelurile la „calm” și „reținere” din partea tuturor părților implicate în războiul din Ucraina, după ce Rusia a confirmat că a lansat o rachetă balistică hipersonică experimentală, relatează agenția France-Presse, preluată de The Guardian.

UPDATE Lawrence Wilkerson, un colonel american în retragere care a servit în staff-ul fostului secretar de stat american Colin Powell, a făcut o declarație controversată, care provoacă creșterea tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia. El a declarat că, după autorizarea președintelui Joe Biden ca Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Washington în interiorul Rusiei, Moscova ”are tot dreptul să atace țintele NATO acum”.

UPDATE Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, satisfăcut de anunțul privind lansarea primului atac rusesc cu rachetă balistică în Ucraina, a postat pe rețeaua X (fostă Twitter) un mesaj adresat comunității internaționale. 

UPDATE “Putem confirma că Rusia a lansat o rachetă balistică experimentală, cu rază intermediară. Aceasta a fost dezvoltată din modelul de rachetă balistică intercontinentală RS-26 Rubej”, a declarat joi seara Sabrina Singh, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, precizând că atât o rachetă cu rază intermediară (IRBM), cât și o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) au trasee de zbor similare, traiectorii înalte și pot transporta sarcini utile mari, scrie Biziday.

UPDATE Blogurile militare ucrainene raportează că rușii au făcut noi progrese în diferite zone din Kurahove și împrejurimi în ultimele 24 de ore și sugerează că unitățile ucrainene vor trebui în curând să se retragă din oraș, relatează BBC.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat într-o înregistrare video difuzată vineri că forțele ruse din Ucraina și-au accelerat înaintarea pe front. În înregistrarea Ministerului rus al Apărării, Belousov apare vizitând un post de comandă rus din Ucraina și înmânând medalii pentru curaj.

UPDATE Ucraina cere Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să ia măsuri mai drastice împotriva Rusiei, pentru încercările sale de a provoca un accident cu radiaţii prin atacarea substaţiilor care sunt de importanţă critică pentru operarea centralelor electrice nucleare, potrivit Ukrinform. ”Penele de curent sau oprirea de urgenţă a centralelor electrice nucleare este prioritatea lor. Ca urmare, riscul unor accidente nucleare este incredibil de mare”, a avertizat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, la o întâlnire cu ambasadorii UE la Viena, în Austria.

UPDATE Potrivit textului adoptat joi de către deputați în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, cheltuielile cu apărarea urmează să atingă în 2025 aproape 13.500 de miliarde de ruble (aproximativ 127 de miliarde de euro) - reprezentând 6% din PIB-ul Rusiei, scrie New.ro, citând AFP. În total, cel puţin 40% din bugetul federal din 2025 urmează să fie alocat apărării şi securităţii naţionale.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a recunoscut că a făcut deja al doilea pas în ultimul an pentru a escalada războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei. Într-un mesaj transmis joi seară, Zelenski a explicat că, după ce a implicat armata nord-coreeană în războiul împotriva ucrainenilor, Rusia a folosit, joi, o nouă rachetă balistică intercontinentală, atacând oraşul Dnipro, scrie Rador.

UPDATE Un atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî, din nord-estul Ucrainei, a ucis vineri dimineaţă două persoane şi a rănit 12, au anunţat autorităţile regionale, scrie Reuters, potrivit News.ro. 

UPDATE Viktor Orban anunță sfârșitul ordinii mondiale dominate de Occident, așa cum a fost în ultimii 500 de ani. Premierul ungar vede că viitorul este în Eurasia, acolo unde se regăsesc Rusia și China, țări cu care Ungaria are relații foarte strânse, scrie Ziare.com.

UPDATE Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat că Moscova continuă invazia în Ucraina, întrucât vrea să mai cucerească și alte teritorii. Ba mai mult, Rusia a admis că a încorporat Republica Populară Donețk (RPD) în granițele sale încă din anul 1991, relatează ziarul Kommersant.

UPDATE Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene și echipamente de apărare aeriană în schimbul trimiterii de trupe pentru a sprijini Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat consilierul pentru securitate națională din Coreea de Sud, Shin Won-sik, potrivit Reuters. În schimbul armelor și trimiterii de trupe pentru a participa la războiul ruso-ucrainean, Coreea de Nord va primi de la Kremlin și aproximativ 600-700 de tone de orez pe an, a declarat fostul ambasador sud-coreean în Rusia, Wi Song-lak, pentru cotidianul Korea Herald, potrivit BBC.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de creşterea tensiunilor şi provocărilor, afirmând că niciodată Coreea de Nord nu s-a confruntat cu riscul unui război nuclear aşa ca în prezent, a anunţat vineri agenţia de presă de stat KCNA.

UPDATE Conform liderului de la Kremlin, trupele ucrainene au atacat marți, 19 noiembrie, un depozit de muniții din regiunea Briansk cu șase rachete ATACMS. Nu s-au înregistrate victime sau răniți, iar incendiul rezultat a fost lichidat. Ulterior, la două zile distanță, mai exact la 21 noiembrie, Ucraina a folosit rachete Storm Shadow și HIMARS pentru a ataca unul dintre posturile de comandă ale grupului rus Sever (Nord), în regiunea Kursk, a mai susținut Putin. „Ca urmare a atacului și a luptei antiaeriene există, din păcate, victime, morți și răniți din rândul personalului unităților de securitate externă a instalației și al personalului de mentenanță. Personalul de comandă și operațional al centrului de control nu a fost rănit”, a transmis președintele rus. În continuare, șeful statului rus a susținut că Moscova a ripostat testând „unul dintre cele mai noi sisteme rusești de rachete cu rază medie de acțiune”, numit Oreșnik, pe 21 noiembrie. „Testele au fost reușite. Scopul lansării a fost atins”, a precizat el, potrivit Libertatea.

 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1001: Alertă la Kiev, pericol atomic și condițiile lui Putin. Zelenski: „Vom pierde războiul, dacă...”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.