Evreii din întreaga lume sărbătoresc astăzi prima zi din Hanukkah - Sărbătoarea Luminilor. Sărbătoarea religioasă durează opt zile. Șefa statului, Maia Sandu, a felicitat Comunitatea Evreiască din Republica Moldova cu acest prilej.
„Adresez cele mai calde urări de bine pentru membrii comunității evreiești din Republica Moldova, cu ocazia sărbătorii luminilor - Hanukkah! În cele opt zile ale acestei sărbători, care începe astăzi, în casele și sufletele oamenilor se aprinde flacăra bucuriei și recunoștinței, a iubirii și credinței. Vă doresc tuturor sănătate, prosperitate și pace”, a relatat președinta.
Și ambasadorul Uniunii Europene şi a Statelor Unite în ţara noastră au transmis un mesaj de felicitare în limba engleză comunităţii evreiești.
„În timp ce familiile din Moldova şi din întreaga lume se adună pentru a sărbători Hanukkah, profităm de această oportunitate pentru a felicita comunitatea evreiască din Moldova şi tot aportul pe care aceasta îl oferă Republicii Moldova. În esență, Hanukkah este o poveste a spiritului uman. Ea ne învaţă că până şi o flacără care licăreşte poate susţine o tradiţie şi hrăni sufletele. Este nevoie de puţin mai mult decât o scânteie pentru a risipi întunericul”, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.
Janis Mazeiks a spus că în pofida provocărilor şi a necazurilor întâmpinate în cele mai întunecate momente ale secolului XX, viaţa evreiască nu a dispărut niciodată din Republica Moldova.
„ Atunci când sărbătorim Hanukkah, marcăm, în acelaşi timp, rezistenţa acestei comunităţi, care contribuie la caracterul viu şi multicultural al vieţii moldoveneşti până în prezent. Astăzi, alături de prietenii şi vecinii noştri evrei, precum şi de toţi moldoveni, suntem mândri să sărbătorim Hanukkah”, a menționat reprezentantul UE în Moldova
Conform tradiției poporului evreu, în fiecare zi a acestei perioade se aprinde câte o lumânare într-o candelă specială numită „memora”. În prima zi se aprinde o lumânare, în cea de-a doua - două și tot așa, timp de opt zile.
Toată săptămâna copiii primesc cadouri, iar vârstnicii se adună la masa de sărbătoare cu toată familia.
Una din bucatele tradiționale de Hanuka este așa-numitul „latkes”, niște chifteluțe din cartof dat prin răzătoare, şi prăjite în ulei.
În Moldova locuiesc peste 5.000 de evrei.