Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță că se află în pragul unei greve generale și îl acuză pe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, precum că ar încerca să „preia afacerile de la operatorii de transport și să creeze impedimente în desfășurarea activității de transport de persoane”.
„Vă informeaz că recent de către ministrul Spînu au fost lansate un șir de acțiuni, inclusiv inițiativa de modificare a legislației, îndreptate spre preluarea afacerilor de la operatorii de transport, păstrarea schemelor grupării Șor-Vîlcu-Andronachi și crearea unor impedimente în desfășurarea activității de transport de persoane...Toate acțiunile ministerului sunt îndreptate spre dezvoltarea și menținerea schemelor corupționale, în același timp, nici o problemă cu care se confruntă ramura transporturilor nu se regăsește pe agenda ministerului”, susțin reprezentanții APOTA.
Totodată, aceștia acuză conducerea ministerului de „incompetență totală în ceea ce privește politicile din sectorul transporturilor, iar preocupările de bază au fost axate doar pe scheme ilegale”.
„Mecanismele de relansare a transporturilor în perioada post-pandemică nu constituie o preocupare a ministerului, ba din contra d. Spînu urmărește scopul de a bloca toate instrumentele legale prin care rețeaua de rute regulate existentă ar putea fi ajustată la realitățile de azi și la nevoile pasagerilor și operatorilor de transport”, potrivit notei informative remise de APOTA.
APOTA informează că a depus o petiție în adresa MIDR prin care a solicitat ca inițiativele ministrului Spînu să fie retrase.
„De asemenea am comunicat ministerului că ignorarea cerințelor noastre va determina operatorii de transport să intre în grevă. În această perioadă am primit asigurări de la Secretarul de Stat, domnul Păscăluță că subiectul abordat de APOTA în curând va fi examinat în cadrul unei ședințe la minister... Astăzi am depus în adresa Președintelui Parlamentului, Igor Grosu și a prim-ministrei Natalia Gavrilița un demers prin care am solicitat implicarea personală pentru a curma acțiunile și intențiile ilegale ale MIDR”.
Am încercat să luăm legătura cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu însă nu ne-a răspuns la telefon. De cealaltă parte reprezentanții ministerului Infrastructurii ne-au declarat că nu vor comenta declarațiile făcute de reprezentanții APOTA.
„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu va comenta declarațiile și acuzațiile reprezentanților APOTA. Ministerul a promis că va oferi cetățenilor un transport moder, iar în prezent se lucrează la acest deziderat”, a declarat pentru TV8.md Tocarciuc Veronica.
TV8. md reamintește că pe 7 februarie curent, operatorii de transport rutier au intrat în grevă, iar în perioada 7-9 februarie rutele regulate și-au sistat activitatea. Controversele între autorități și reprezentanții breslei au început încă în luna octombrie. Transportatorii au solicitat recalcularea tarifelor, în timp ce guvernarea a declarat că cererea nu este fondată.
Respectiv, pe 14 martie călătoriile cu transportul interraional s-au scumpit. După ce, la începutul lunii martie, autoritățile au aprobat majorarea tarifului cu 10 bani pentru un kilometru, începând de luni, 14 martie, călătorii plătesc cu încă nouă bani mai mult.
Contactat de tv8.md, ministrul Intrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că nu a fost majorat tariful, dar au fost stabilite plafonurile maxime.
„Noi nu am majorat tariful, dar am stabilit plafonurile maxime, respectiv transportatorii să decidă singuri dacă cresc sau nu tariful. Această majorare vine doar pe perioada de urgență, ținând cont că din momentul în care a început războiul am avut o creștere destul de mare la prețul motorinei și benzinei, respectiv era logic să creștem acest plafon. Astfel, permitem transportatorilor ca să poată să crească în cazul în care rutele pe care le fac nu sunt profitabile”.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md