Absolvenții care nu au reușit, din varii motive, să susțină Bacalaureatul, la începutul verii, au fost așteptați, astăzi, la centrele de BAC, la cel de-al doilea examen din cadrul sesiunii repetate. Cu emoții mari, peste 200 de tineri din toată țara, și-au pus la bătaie a doua și ultima șansă din acest an de a obține o notă de trecere la limba de instruire. Doar în acest caz, spun ei, ar putea să-și încerce norocul de a fi admiși la universitate. Candidații pe care i-am intervievat ne-au spus că testul a fost mai ușor, decât cel de la sesiunea de bază. La rândul lor, profesorii spun că, de această dată, elevii par să fie mai pregătiți, dar și mai responsabili.
Un tânăr ne-a spus că, la sesiunea trecută de BAC a picat doar examenul la limba și literatura română. Din cauza emoțiilor, a făcut o gafă, iar testul i-a fost anulat, mai spune el. Testul de astăzi, în schimb, s-a dovedit a fi mai ușor, așa că este convins că va obține o notă bună:
„ - Simplu, clar.
- Dar data trecută de ce nu l-ai susținut?
- Am scris pe foaie, prima foaie nu trebuia să o semnez, astfel a fost greșeala mea. M-am grăbit, aveam prea multe emoții și am dat repetat. Acum e mai divers, e mai simplu, mai clar. Nu trebuia mulți autori, mai mult s-a bazat pe text și mai multe texte coerente și eseul”.
Și Artur Peiu susține că, la sesiunea precedentă, examenul la limba și literatura română a fost foarte dificil pentru el. De această dată, însă, este mai ușor și crede că va lua o notă de trecere.
„ - Principalul să fie trecător, la asta mă gândesc.
- Dar acum ce a fost? Nu ați întâlnit greutăți?
- A fost mai ușor, textul a fost mai ușor și întrebările au fost mai ușoare, față de data trecută. Eu cred că l-am susținut de data aceasta. Prima dată a fost mai greu”.
La liceul „Tudor Vladimirescu” din capitală au fost înregistrați 20 de candidați pentru susținerea examenului repetat la limba de instruire. Potrivit profesorilor, de această dată, elevii sunt mai responsabili și este posibil ca toți să-l susțină cu succes.
„Copiii, la etapa suplimentară, sunt într-adevăr mai pregătiți, sunt mai responsabili. Se citește pe chipul lor o grijă, față de rezultatele care vor urma. În general, examenul s-a desfășurat după Regulament. Totul - fără fraude”.
În acest an, la sesiunea suplimentară de BAC s-au înscris 3722 de candidați, în 14 centre de Bacalaureat. La limba de instruire au avut de susținut testul 219 candidați. Urmează încă două examene din sesiunea repetată, iar ultimul va avea loc pe data de 22 iulie.