Mereu pe linia întâi în viața socială, la aproape 92 de ani, Teodora Rotaru, medic de profesie și scriitoare prin vocație, continuă să împartă grijă și iubire semenilor săi. Războiul și foametea prin care a trecut, dar și dragostea de patrie și neam, o motivează și îi dau energie. Cu ajutorul ei, au venit pe lume sute de nou-născuți, mulți sărmani au mâncat o bucată de pâine, iar celor triști și rătăciți le-a arătat cum pot să-și croiască un drum în viață. Acum, și ea în etate, nu încetează să-și ajute vecinii bătrâni și singuratici.
Teodora Rotaru îi vizitează de două ori pe săptămână pe bătrânii de care are grijă. În calitate de ostaș activ al Armatei Salvării, ea monitorizează 40 de bătrâni cu diferite probleme de sănătate și are grijă să nu le lipsească nimic.
Pe timpuri, presa scria că este o femeie-legendă. Laurii i-a cules de-a lungul vieții sale, grație muncii pe care o făcea cu dăruire, dar și pentru că a știut să înfrunte provocările vieții. Teodora Rotaru, originară din orașul Cahul, s-a născut pe 21 aprilie, 1930. A trecut prin război și a îndurat pe timpul foametei, dar a avut curaj să-și continue studiile. Când avea 17 ani, a mers să studieze la Școala de medicină din Cahul. După absolvire, a lucrat moașă-felcer în satele Teșcureni și Coșeni, unde nu era nici pomină de maternitate.
Nu și-a încetat activitatea nici după ce s-a pensionat. De-a lungul vieții, a fost membră activă al Ligii democtrate a femeilor și are adunați ani buni de voluntariat la orfelinatul din orașul Hâncești.Teodora Rotaru a fost și printre organizatorii mișcării de eliberare națională, a mers la Podurile de Flori și a participat la evenimentele din Transnistria, în primele zile de conflict. În perioada 2012-2014 a fost laureată a Concursului Republican "Mi-e dor de cântec". Este autoarea a șase cărți, prin care și-a exprimat iubirea de neam și a vorbit despre experiențele vieții.
După o viață zbuciumată, înrolată în diferite activități, acum are o pensie de nici trei mii de lei. Din acești bani, ea își duce traiul zilnic și îi mai ajută și pe alți bătrâni.
În palmaresul său a adunat zeci de diplome și medalii pentru patriotism, pentru ajutorul acordat românilor basarabeni, bolnavilor și nevoiașilor.