Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1029: Alertă la Chișinău, suspect reținut și slăbiciunea lui Putin. „Al Treilea Război Mondial a început”

social

/VIDEO/ Condiții de groază în secția destinată inclusiv bebelușilor: Cum au ajuns străinii să salveze un spital din Criuleni

20 octombrie 2022, ora 08:13

Nu cred că a fost vreun ministru al Sănătății care să nu se fi bătut cu pumnul în piept că, anume în mandatul lui, spitalele din țară vor fi modernizate. La câte promisiuni au fost făcute și dacă erau să fie duse la bun sfârșit, urma să avem acum instituții medicale performante și dotate, așa cum le vedem prin filmele occidentale. Am găsit și noi un spital, la Criuleni, care tot poate deveni un bun platou de filmare, dar mai degrabă pentru o producție de groază. Cu pereți crăpați, cu uși și podele învechite și cu toalete insalubre. Revoltător este că până acum o săptămână, aici erau tratați pacienții cu boli infecțioase, iar printre ei erau și copii, unii încă bebeluși. Vorbesc la timpul trecut, pentru că secția s-a mutat în altă parte, după un ultimatum primit de la ministra Sănătății. Dar, condițiile de aici sunt total opuse cu cele din restul secțiilor. Prin intermediul unei organizații elvețiene, fondată de doi medici, spitalul a fost renovat în proporție de 60 la sută. Cum au ajuns străinii să salveze spitalul raional Criuleni, se arată într-un reportaj marca "Moldova gândește" de la TV8.

Situat în spatele spitalului, parcă dosit de ochii lumii și separat în totalitate de celelalte clădiri, blocul unde erau tratate persoanele cu boli infecțioase e un decor ideal pentru a filma scene de groază. Revoltă stârnește, mai ales, blocurile sanitare, unde timpul parcă s-a oprit în anii 80-90. Nici ferestrele termopan, schimbate cu câțiva ani în urmă, nu diluează din frustrare. Și când te gândești că aici ajungeau și copii mici, mulți cu toxiinfecții alimentare, valul de indignare se amplifică.

Deși, la prima vedere, pare mai aproape de civilizație, folosită pentru angajații secției tot arată deplorabil. Iar aici suntem în salonul unde erau tratați doar pacienții cu tuberculoză. Aveau și ieșire separată, dar care era încuiată când am dat să o verificăm.

Directorul interimar al spitalului recunoaște că în bloc este dezastru, iar condițiile - cele mai rele din instituția medicală. 

Dar crede că nu doar în acest spital este așa. Poată că s-ar fi agitat mai mult, dacă spitalul nu ar fi trecut acreditarea anuală.

„- De ce era folosită această secție deși arăta așa cum arată acum?
 - Să vă întreb de ce arată multe alte secții în toată Moldova?”.

„Noi am primit certificat de acreditare, din 2021, a întregului spital, fără condiționalități. Oricum duceam tratative cu Consiliul raional să renovăm secția în 2023”, a declarat directorul interimar, SR Criuleni, Serghei Halipli.

De o săptămână, pacienții, angajații și întreaga secție au fost mutați, temporar, într-un alt bloc - la traumatologie. S-a întâmplat după un ultimatum dat de ministra Sănătății, care a făcut o vizită neanunțată și s-a arătat șocată de cele văzute. Erau două soluții: să fie închisă secția ori să fie mutată.

De rând cu pacienții, se bucură de condițiile decente de muncă și șefa secției. Aliona Novacovschi a revenit la conducerea secției din vara aceasta. Doar după ce a primit asigurări de conducerea instituției medicale că în secția veche vor fi făcute reparații.

„Am venit aici vara, după ce s-a schimbat conducerea. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să elaborăm un plan al noii secții care să corespundă standardelor. În perioada de Covid, noi nu tratam acolo pacienții pentru că era de nepermis pentru că nu respecta niciun standard. Planul l-am expediat Consiliului Raional, l-a aprobat, dar pentru că pe anul 2022 bugetul fusese deja repartizat, a fost lăsat pentru anul 2023. Oricum, reparațiile erau să fie, dar deocamdată ne bucurăm de aceste condiții minunate”, a menționat șefa secției Boli infecțioase, SR Criuleni, Aliona Novacovschi.

Reparații vor fi, dar nu se știe, deocamdată, de câte milioane este nevoie pentru a renova blocul.

„- Nu putem estima, trebuie să vină devizierul.
 - De ce au fost puse geamuri? 
 - Era de vreo 5 ani în urma.
 - Cred că arătau și mai groaznic, dacă le-au schimbat primele”, a vorbit directorul interimar, SR Criuleni, Serghei Halipli.

Deseori, pacienții care se tratau în blocul insalubru se plângeau pe condițiile mizere din saloane

„- Era incomod, dar ființa umană este obișnuiește cu toate. Noi, ca angajați, aproape că nu atrăgeam atenția. Problema este că...
 - Dar cred că erau plângeri?
 -Da, erau tot timpul. Din păcate, în toată republica, secțiile de boli infecțioase sunt lăsate la urmă”, a menționat șefa secției Boli infecțioase, SR Criuleni, Aliona Novacovschi.

Blocul era un fel de Cenușăreasă, dacă e să ne exprimăm în limbaj de basm. Pentru că, aproape toate celelalte secții au fost renovate. Însă, mai mult pe banii partenerilor elvețieni. Mai exact, este vorba de un grup de medici care au călcat pragul acestui spital în anul 2009 și, fără să stea mult pe gânduri, au decis să investească în el. Pentru asta, au creat o asociație prin care au colectat și mai colectează bani ca să modernizeze spitalul. Au dus la bun sfârșit o mulțime de proiecte. Cu ajutorul medicilor din Elveția, s-a schimbat la față și farmacia spitalului.

Prima investiție a fost în secția Chirurgie, își amintește actualul director interimar, care tot este chirurg de profesie.

„- Noi nu posedam laparascopie. Ne-au făcut și oportunitatea de a avea și laparascopie. E folosită acum de mai multe secții, inclusiv în ginecologie.
 - Cât au reușit să schimbe, de-a lungul anilor, din spital? Să-l renoveze, dacă vorbim de procente. 80%?
 - 80 nu, dar 60-70% - da”, a declarat directorul interimar, SR Criuleni, Serghei Halipli.

Directorul s-a grăbit să adauge că și prin intermediul consiliului raional, care este fondatorul instituției, au fost reparate câteva secții, de-a lungul anilor. Nu este clar cum au decis medicii străini să ajute anume acest spital, dar este cert că decizia lor a fost una salvatoare și a îmbunătățit condițiile oferite pacienților din cele două raioane - Criuleni și Dubăsari.

„- S-au investit 3, 8 milioane de euro, din 2009.
 - Cum i-ati cucerit?
 - Ei ne-au ales pe noi.
 - Poate că erau condițiile mai rele?
 - Nu cred. Era anul 2009, condițiile erau peste tot aceleași. Ei au un intermediar în Moldova, care e din Dubăsari. Lea zis hai să vă arăt și spitalul din Criuleni”.

În biroul directorului spitalului stă la loc de cinste și un album cu proiectele finanțate de partenerii elvețieni. Cartea a fost tipărită în 2017, dar de atunci colaborarea a continuat.

Și la momentul de față sunt în desfășurare două proiecte. De regulă, proiectele sunt realizate de o companie fondată de elvețieni, care oferă și mentenanța lucrărilor. Iată ce spune inițiatorul acestei acțiuni, doctorul chirurg Beat Wicky, despre colaborarea cu spitalul raional Criuleni.

„Aceasta este clinica Andreas Cham din orașul Zug. Aici lucrează Beat Wicky, chirurg visceral, alături de colegul său, doctorul Karl Heinz Lehmann, care este acuma la pensie”.

„Proiectul este în Moldova, într-un oraș mic, Criuleni. Spital acolo este destinat pentru pentru 100 mii de locuitori. Scopul proiectului este să îmbunătățim situația foarte dezolantă din sistemul serviciilor medicale”, a declarat doctorul chirurg, orașul Zug, Elveția, Beat Wicky.

Se deplasează la Criuleni de patru-cinci ori pe an pentru a asigura suportul tehnic, profesional și medical.

„La începutul proiectului, cu patru ani înainte, am definit un șir de priorități: să îmbunătățim condițiile de igienă printr-o spălătorie nouă și printr-un aparat de sterilizare nou. Am făcut o sală nouă pentru operații cu aparataj de sterilizare. Am renovat secția cu paturi. Ne-am concentrat sa schimbăm aparatu radiologic. Era vechi, încă din epoca sovietică și nu oferea o protecție contra iradierii”.

Potrivit legislației naționale, spitalele sunt fondate fie de Ministerul Sănătății, fie de autoritățile publice locale de nivel doi, cum ar fi consiliile raionale ori municipiile. Instituțiile medicale primesc bani din mai multe surse:

  1. fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală;
  2. surse bugetare;
  3. surse de la fondator;
  4. din prestarea serviciilor contra plată;
  5. din arenda echipamentelor;
  6. din donații etc.

O analiză a publicației economice Moldstreet a arătat că în 2022 pentru modernizarea spitalelor din țară au fost prevăzute în jur de 1,5 miliarde de lei. Alarmant este că, timp de jumătate de an, au fost cheltuite doar 34 de milioane de lei. Solicitată atunci să explice situația creată, ministra Sănătății a declarat că în majoritatea spitalelor au loc lucrări de reconstrucție, iar procedurile de licitație sunt foarte lungi.

/VIDEO/ Controversele lui Ion Ceban: Topul declarațiilor rostite de primarul de Chișinău, care se bat cap în cap
/VIDEO/ Copile care aduc pe lume copii. Istoria unei fete care a născut la 14 ani: "Nu doresc asta nici puiului de șarpe"
/VIDEO/ R. Moldova este cea mai săracă țară din Europa? Date alarmante și planuri oficiale
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Cum supraviețuiesc ucrainenii fără electricitate: „Lumina nu e atât de prețioasă în comparație cu viața”
/VIDEO/ Cum supraviețuiesc ucrainenii fără electricitate: „Lumina nu e atât de prețioasă în comparație cu viața”
Mese bogate, dar cu risipă: ANSA explică cum să economisești de sărbători
Mese bogate, dar cu risipă: ANSA explică cum să economisești de sărbători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Criza gazelor prin ochii presei de la Tiraspol: De la adevăruri ignorate, la dezinformare și manipulare
/VIDEO/ Criza gazelor prin ochii presei de la Tiraspol: De la adevăruri ignorate, la dezinformare și manipulare

/VIDEO/ Record istoric la Aeroportul Chișinău: Pasagerul cu numărul 4.000.000 s-a ales cu o surpriză

missing
18 decembrie 2024, ora 22:30

Un nou record istoric înregistrat pe Aeroportul Internațional Chișinău. Astăzi a fost procurat biletul cu numărul patru milioane. Această realizare vine la trei luni după ce aeroportul sărbătorea trei milioane de pasageri, marcând astfel o creștere impresionantă a traficului aerian. Momentul de astăzi a fost marcat cu fast. 

Biletul norocos, cu cifra patru milioane, a fost al Efimiei Munteanu, care urma să ia cursa spre Dusseldorf. Femeia urma să își viziteze fiica, stabilită cu traiul în Germania. Nu bănuia ce surpriză o așteaptă.

„Am avut noroc. E ca un vis, nu înțeleg ce se petrece cu mine”.

După ce și-a procurat biletul a aflat că anume ea este cifra record de călători pe Aeroportul Internațional Chișinău - patru milioane. Ne spune că își va aminti tot restul vieții de această zi, mai ales că zboară și pentru prima dată în Dusseldorf. Bucuria i-a fost înmulțită de patru ori, asta pentru că, drept cadou, a primit un voucher pentru patru zboruri tur-retur. 

„Am mari emoții, nu îmi venea să cred că se întâmplă așa ceva cu mine. - Cu cine urmează să călătoriți, aveți patru bilete tur-retur. - Nu știu. nu am idee”.

În așteptarea avionului i-am surprins emoționați și pe alți pasageri care erau nerăbdători să zboare pentru ai revedea pe cei dragi.

„- Merg la copii mei, la Dublin, o faceți des de câte ori pe an? - De două ori, mai vin și ei acasă, la fel de două ori într-un an”.

„Cu mare plăcere mă întorc în Moldova, pentru că o am pe mama aici și vin des să o văd”.

Să le cânte și să-i încânte pe cei care urmau să zboare în diferite colturi ale lumii a venit și interpretul Constantin Moscovici. De altfel, el este și autorul melodiei care anunță zborurile și care, de la începutul anului, a trezit fiori pentru patru milioane de pasageri.

Constantin Moscovici ne-a spus că s-a simțit ca pe o scenă internațională, mai ales că a fost admirat de oameni din diferite țări. Deși zboară de mai bine de 50 de ani, artistul ne-a spus că de fiecare dată o face cu emoții.

„Prima dată când am urcat în avion, evident nu erau atât de performante, dar acest sentiment de când vii și pleci, rămâne mereu cu mine pentru că călătoresc foarte des, nu doar prin țară, dar și peste hotare. Evident vii la aeroport, te întâlnește lumea cu zâmbet, începând cu grăniceri și terminând cu vameși”,a subliniat interpretul Constantin Moscovici.

Dacă acum trei luni, reprezentanții aeroportului celebrau recordul de trei milioane de pasageri, astăzi, cifra a crescut cu încă un milion. Aceștia ne-au spus că numărul impresionant de mare de călători îi ambiționează și mai mult să dezvolte această ramură. 

„Asupra dezvoltării infrastructurii aeroportului se lucrează de aproximativ șapte luni, destul de intens. În permanență suntem în discuții cu foarte multe companii aeriene și punem accent pe atragerea noilor companii, dar nu uităm și de companiile actuale care operează de pe aeroportul internațional Chișinău și încercăm să îi convingem să își mărească frecvențele pe rutele deja existente”,a punctat administratorul interimar Aeroportul Chișinău, Sergiu Spoială.

Potrivit datelor statistice, cea mai mare creştere a fluxului de pasageri a fost înregistrată pe destinaţiile Antalya, Londra, Istanbul, Roma, dar și alte țări. Recent, mai multe companii aeriene au anunțat extinderea rețelei de zboruri de pe aeroport, ceea ce a dus la completarea listei de destinații disponibile pentru cetățenii Republicii Moldova. 

Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.

„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
/VIDEO/ Cum supraviețuiesc ucrainenii fără electricitate: „Lumina nu e atât de prețioasă în comparație cu viața”
/VIDEO/ Cum supraviețuiesc ucrainenii fără electricitate: „Lumina nu e atât de prețioasă în comparație cu viața”
Strigăt de ajutor! Medicii luptă pentru viața fetiței de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica în accidentul de la Edineț
Strigăt de ajutor! Medicii luptă pentru viața fetiței de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica în accidentul de la Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ „Adu poarta înapoi, ești chemat la poliție”! Câți au apelat la 112 în dimineața de Sfântul Andrei
/VIDEO/ „Adu poarta înapoi, ești chemat la poliție”! Câți au apelat la 112 în dimineața de Sfântul Andrei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.