Moldova este o țară din ce în ce mai fericită. Aceasta este concluzia care se conține în Raportul Mondial al Fericirii - un studiu anual, realizat în 149 de țări ale lumii în baza nivelului de trai, a speranței de viață, a gradului de corupție, dar și a altor indicatori.
Țara noastră a urcat trei poziții în acest an. Întrebați astăzi de jurnaliștii TV8, moldovenii au spus că familia, dragostea, liniștea sufletească și chiar pensiile mai mari sunt lucruri care le aduc fericirea.
Ștefan lucrează pompier la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din capitală. Întrebat, astăzi, de noi ce-l face fericit, bărbatul ne-a spus că familia și faptul că toți cei dragi sunt sănătoși îi aduc cea mai mare împlinire. Deși trecem acum printr-o perioadă complicată, toate greutățile ne unesc, spune el:
„Pot să vă spun că, atâta timp cât avem o familie deplină, membrii familiei toți sunt sănătoși și trăim în bunăstare, suntem fericiți”.
Dragostea, liniștea sufletească, dar și un loc de muncă bine plătit sunt alți câțiva factori, care aduc fericirea în casele multor moldoveni. Iar unii ne-au spus că, pentru a fi fericit, trebuie să muncești și chiar să lupți zi de zi:
„ - Eu toată viața sunt fericită.
- Ce vă aduce fericirea?
- În primul rând, liniștea sufletească și cea mai fericită sunt atunci, când cei de lângă mine sunt fericiți. Adică rudele, copiii, nepoții. Când e bine e foarte bine, dar dacă e rău, trebuie să obținem să fie bine. Și să ne luptăm pentru asta.
- Deci luptați pentru fericirea dvs.?
- Da, sigur”.
”- Domeniul meu în care activez, muzica, arta.
- Dacă ați măsura fericirea Dvs. de la 1 la 10, pe ce treaptă v-ați afla acum?
- 11”.
”- Sănătatea. Uită-te, când te simți bine, atunci ești și fericit. Oamenilor în vârstă mai mult nu le trebuie, mâncare și sănătate”.
„ - Dar, în general ce vă aduce fericirea?
- E un sentiment de pace în suflet, cam asta e”.
„ - Ce vă face pe dvs. fericit?
- Mă face fericit tot ce se întâmplă nou în favoarea Republicii.
- Ați putea să ne dați câteva exemple?
- Iaca mi s-a mărit salariul, pensia și sunt bucuros că am mai mult decât ieri”.
„ - Vă considerați fericit acum?
- Da.
- Ce anume vă aduce fericirea?
- Suntem împreună, zâmbetul și ființa de aproape”.
Fără să-i întrebăm, unii respondenți au făcut legătura și cu partea financiară. Și dacă unii oameni consideră că banii nu aduc fericirea, alții cred că aceștia, totuși, o mențin:
„Practic, aș spune că situația materială întreține fericirea, dar nu este pe primul plan.”
„ - Cât de fericită vă considerați?
- Mai deloc.
- De ce?
- Dacă unii au 100 de mii și unul care a muncit 36 de ani are 1900 de lei. Ce fericire am eu, că mă duc la magazin și cumpăr ca să supraviețuiesc?”
Republica Moldova s-a poziționat, în acest an, pe locul 62 în clasamentul fericirii, cu trei poziții mai sus decât anul trecut. În procesul de realizare a raportului, țările au fost verificate după categorii specifice precum: economie, sănătate mintală, sistem medical, sistem educațional, rata nașterii și a decesului, migrația și altele.
Conform raportului, al cincilea an consecutiv, Finlanda a obținut titlul de cea mai fericită țară din lume. În timp ce pe ultimele locuri în topul fericirii sunt țări precum Liban și Afganistan.
Raportul Mondial al Fericirii, aşa cum se numeşte studiul, este realizat cu sprijinul ONU şi publicat anual, de mai bine de un deceniu.