Profesorii noștri îmbătrânesc, iar absolvenții universităților nu vin să ocupe locurile vacante. În ultimii ani, majoritatea cadrelor didactice a atins vârsta de pensionare. Datele oferite de Ministerul Educației, la solicitarea TV8, arată că doar 8,7 la sută dintre profesori sunt tineri cu vârsta sub 30 de ani. Deși Ministerul susține că întreprinde măsuri, pentru a-i atrage pe tineri în sistem, școlile din țară duc lipsă de peste 1500 de învățători. Tinerii specialiști refuză să se angajeze din cauza salariilor mici, a programului încărcat, dar și a birocrației, o spun chiar cei care recent au părăsit băncile facultăților de pedagogie.
Satul Neculăieuca, raionul Orhei. La gimnaziul din această localitate activează 14 profesori. Doi dintre ei sunt deja pensionari, în timp ce majoritatea colegilor lor se apropie de vârsta de pensionare. Directoarea instituției de învățământ ne-a mărturisit că, în ultimii ani, este foarte complicat să găsească cadre didactice noi. Cea mai tânără profesoară din gimnaziu este Adriana Pană, care a fost angajată acum șase ani.
„ - Dumneavoastră veniți din Orhei sau sunteți aici, pe loc? - Circul în fiecare zi din Orhei deja timp de șase ani. Tinerețea și timpul se pare că se bat cap în cap. Clar că mă trezesc în fiecare dimineață mai devreme. Microbuzul circulă doar la anumite ore, pentru că este o distanță mai mare de la oraș.”
Directoarea gimnaziului mai spune că cel mai mare dificit de cadre este la matematică și fizică.
„- La moment, aceste obiecte sunt predate de cadre didactice, care sunt de vârstă pensionară. Specialiști la fizică și matematică este foarte greu de găsit. - Sunt profesori care predau, de exemplu, două obiecte? - Da. Biologia și chimia sunt împreună. Istorie și geografie avem un specialist. Limba rusă și limba franceză, doamna a făcut două facultăți și le predă pe ambele.”
Într-un răspuns pentru TV8, Ministerul Educației a confirmat că, în ultima perioadă, fenomenul îmbătrânirii profesorilor a devenit mai accentuat. Datele oferite TV8 arată că cele mai multe cadre didactice au vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani, mai exact aproape 29 la sută. Puțin peste 20% dintre profesori au peste 60 de ani. Asta în timp ce numărul învățătorilor tineri nu ajunge nici la 9 procente.
Între 50-59 de ani - 26,8 %
Peste 60 de ani - 20,1 %
Sub 30 de ani - 8,7 %
Între 30 și 50 de ani - 44,4%
Acest lucru poate fi observat și la liceul din Strășeni, unde numărul profesorilor în etate îl depășește pe cel al tinerilor specialiști în domeniul Educației. În 2022, Dorina Plăcintă a împlinit 53 de ani de când predă Limba și Literatura Română.
Am ieșit la pensie cu 1125 de lei. Pe atunci nu ajungeau, nici acum nu ajunge. Mă gândeam să plec, dar mă uitam la copiii care rămân fără profesor. Vrei nu vrei, te întorci.”
Provocări sunt multe, recunosc tinerii specialiști din acest liceu. De la birocrație și până la salariile foarte mici în comparație cu prețurile de azi. Axenia Guțan ne-a povestit că a renunțat la pedagogie, atunci când a absolvit facultatea. Doar că atunci când a devenit mamă, lucrurile au mers într-o altă direcție.
„Deoarece copiii sunt lângă mine. Ei învață în această instituție. Eu reușesc să îi verific, să facem temele pentru acasă. Așa am ajuns să revin la profesia de pedagog.
Există și un salariu, care nu este mereu motivant. În ultimul timp, s-au mai făcut schimbări în acest sens, dar este încă de lucru, pentru că este o muncă enormă, care nu se finalizează niciodată.”
„Avem nevoie urgent de o întinerire a personalului, fiindcă suntem într-o permanentă schimbare. Profesorii tineri vin cu o altă abordare a unor probleme sau teme.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, în Republica Moldova mai este nevoie astăzi de 1550 de profesori. Pentru a-i atrage pe tinerii specialiști în sistemul educației, în perioada 2017-2022, au fost întreprinse mai multe măsuri. Printre acestea, majorarea îndemnizației, reducerea normei didactice cu 27%, majorarea burselor de studii sau posibilitatea de a accede mai ușor la un grad didactic. Totuși, mai este de lucru susține Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicatelor din Educație și Știință din Republica Moldova.
„Motivarea educației trebuie să fie abordată la un alt nivel. Nu mă refer la cuvinte pompoase, dar niște acțiuni concrete de mărire a salariilor., de motivare a pedagogilor, de excluderea unor discrepanțe inclusiv în abordări, în același suport de performanță. Trezește multe semne de întrebare și alte momente legate de grila de salarizare, categoriile de salarizare, valoarea de referință.
În prezent, în instituțiile de învățământ din Moldova activează peste 26 de mii de profesori. În anul de studii 2021-2022, din numărul total de absolvenți, în domeniul pedagogic s-au angajat doar 52 la sută dintre tinerii specialiști. Totuși, potrivit Ministerului Educației, cifră a crescut în raport cu ultimii trei ani.