Că o fi 30 de lei sau mai mult, pe unii prețul la gaz nu-i afectează, practic, deloc. Mai mult, în sezonul cald, au zero pe facturi. Este performanța la care au ajuns puținii curajoși din țara noastră, care și-au instalat panouri solare pe casă. Unul dintre aceștia este și Dinu Bubulici din Chișinău. Bărbatul se laudă că resimte efectele crizei energetice mai puțin, totuși, recunoaște, că instalația l-a costat peste 3500 de euro, iar banii și-i va recupera în aproape șapte ani. I-a aflat întreaga poveste, jurnaliștii de la echipa Cu sens.
Dinu Bubulici locuiește în Chișinău, într-o casă eficientă energetic. În 2020 și-a instalat pe acoperiș panouri fotovoltaice, care îi asigură casa cu energie electrică. Mai mult, nu este conectat la rețeaua de gaz, pentru că energia produsă de panourile solare e suficientă pentru a o încălzi iarna.
„Am 14 panouri. Ele în sumă generează momentan 5 kw/h când soarele este cel mai sus, anual circa 5.000 kw ore generează. Asta îmi acoperă cam jumătate din consumul meu în total. Luând în considerare că și încălzirea la mine este pe electricitate, am instalat câteva pompe de căldură”.
Astfel, pentru el efectele crizei energetice sunt resimțite mult mai puțin. Pentru încălzirea casei la sol de aproximativ 75 de metri pătrați, cel mai mult bărbatul a achitat pentru lumină 1100 de lei. Asta în plin sezon rece, susține el.
„Deja de la sfârșit de martie, aprilie încolo factura este foarte mică și pe timp de vară deja nu achităm nimic pentru lumină. Mulți consideră că investiția în panouri fotovoltaice este o investiție proastă pentru că ea se răscumpără în mulți ani. Dar pe de altă parte dacă să iei și inflația și toate chestiile acestea și costurile se măresc, deja devine în plusul tău”.
În total instalarea acestor panouri solare l-a costat aproape 3500 de euro. Bărbatul și-a făcut calculele și spune că peste doi ani va primi doar venit. Între timp, datele arată că doar 471 de moldoveni au acasă panouri fotovoltaice. Adică, cam 0,05% din numărul total de consumatori casnici de curent electric.
„În măsura, în care Republica Moldova depinde în proporție de 75 la sută de sursele energetice de import, o opțiune ar fi ca să ne acoperim acest consum din producerea energiei din surse proprii. Ceea ce practic este imposibil. De aceea și vă spuneam că opțiunea cea mai optimistă pentru noi ar fi 30-35 la sută până în anul 2025”.
Asta pentru că oamenii din sate nu cunosc despre astfel de tehnologii și nici măcar nu dispun de surse financiare pentru asta, susțin specialiștii din domeniu. Iar antreprenorii le instalează pentru a câștiga bani. Abia în acest an a fost simplificată prin lege procedura de instalare a panourilor solare. Chiar și așa, mai este nevoie de rectificări, susțin unii experți.
„Este exagerat de scump pentru Republica Moldova. Eu consider că ar trebui să fie scos TVA-ul la devamare, din motiv că 20% TVA-ul care se achită pentru panourile fotovoltaice, plus la aceasta 20% pentru fractul, adică pentru transportul panourilor care constituie un container ne costă la 20 de mii de dolari”, a spus directorul executiv A.O. „Renașterea Rurală”, Vladimir Ursu.
La capitolul energie din surse regenerabile în UE primul loc îi aparține Austriei, unde circa 73 la sută din case au panouri solare. Urmează Suedia cu 66%, Danemarca cu 62%, Letonia cu 53% și Portugalia cu 52%.