Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

/VIDEO/ Sunt sau nu mercenari legionarii moldoveni din Ucraina? Ce a aflat TV8

missing
24 noiembrie 2022, ora 09:48

Cel puțin 300 de moldoveni luptă de partea Ucrainei în războiul pornit în urmă cu nouă luni de armata rusă a lui Vladimir Putin. Cetățenii Republicii Moldova, majoritatea cu pregătire militară sau chiar foști veterani ai războiului de la Nistru, au răspuns astfel apelului, lansat încă în primele zile de război, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a îndemnat atunci „cetățenii lumii să se alăture apărării Ucrainei în lupta împotriva criminalilor ruși de război, în cadrul așa-numitei Legiuni Internaționale pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei”.

Cine sunt acești militari? Mercenari sau ostași „cu acte în regulă” ai Armatei ucrainene, așa cum se prezintă ei? TV8 a încercat să se clarifice și vă spunem ce am constatat.

Deși nu conține prevederi foarte clare privind activitatea de mercenariat, legislația națională nu pare să fie de partea militarilor, chiar dacă aceștia sunt „în apărare” și luptă împotriva unui stat agresor. O spun legislatorii, care vor să introducă modificări la Codul Penal, care ar urma să conțină expres pedepse cu închisoare doar pentru cei care se înrolează în luptă de partea țării agresoare. Și juriștii spun că legea este vagă, însă cred că i-ar „proteja” totuși pe moldovenii din Ucraina. 

În a patra zi de război, în data de 27 februarie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski anunța lansarea unei Legiuni Internaționale pentru voluntari din străinătate. Liderul de la Kiev i-a invitat pe cetățenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse.

„Nu există o contribuție mai mare pe care să o poți face de dragul păcii”, spunea atunci Zelenski. 

Legiunea a fost „legalizată” printr-un decret din 2016  prin care cetățenii străini se pot înrola în armata ucraineană în bază de contract. 

Printre cei circa 300 de moldoveni care luptă împotriva Rusiei, pe frontul din Ucraina, se regăsește și Sergiu Luncaș, fost veteran al războiului de la Nistru din anul 1992, acum comandant de batalion pe frontul din Ucraina. Cu o carieră militară de zeci de ani în spate, spune că a mers pe front fără să ezite încă în luna martie, la doar câteva săptămâni după apelul lui Volodimir Zelenski. A ales să ia arma în mâini, înainte ca războiul să se extindă dincolo de hotarul Ucrainei. 

„În 2014, mă gândeam că ceea ce se întâmpla în Ucraina nu era doar un război pe termen scurt, bănuiam că se va dezvolta. Am văzut că Rusia prea adânc își bagă ghearele și totul merge spre cel De-Al Treilea Război Mondial, ceea ce se confirmă astăzi. După toate semnele, în plan nu era doar Ucraina, dar și Moldova, Polonia, România. Eu mi-am apărat țara în 1992, deci trebuie să o apăr și acum, să nu-i așteptăm până vor intra și în ograda noastră, trebuie să-i întâlnim în drum”, spune militarul. 

Legionarul a trăit momente de groază pe front și crede cu tărie că ceea ce se întâmplă acum în țara vecină este o nedreptate. Printre cele mai grele lupte au fost cele pentru Severodonețk.

„Grupul nostru a fost plasat chiar în prima linie, am fost atacați, am avut pierderi mari, doar 6 băieți din 30 am ieșit teferi. Foarte greu ne-am întors la ai noștri pentru că stațiile radio nu funcționau și nu aveam legătură. De aceea, n-am observat când s-au retras toți, practic am rămas în încercuire, iar pe urmele noastre aveam două tancuri cu orci. Nu știu cum să le mai zic, nici numele nu vreau să le rostesc”, povestește militarul moldovean Sergiu Luncaș. 

„Am văzut ce fac ei, cum își bat joc de oameni. Dacă ar duce un război drept, ar lupta cu armata, dar ei nu se uită doar la obiecte strategice militare, bombardează tot ce văd în cale”, mai mărturisește Luncaș. 

De la începutul lunii martie, pe frontal din Ucraina luptă și moldoveanul Arslan Safarmatov, și el fost veteran al războiului de la Nistru, acum invalid de gradul doi. A fost printre militarii care a participat la eliberarea de sub ocupație rusă a Irpinului și a purtat cu demnitate arma în mâini până când a fost rănit în timpul unor lupte sângeroase pentru Severodonețk. Acum, nu mai participă direct la confruntările militare, însă este în continuare alături de camarazii de război. Rana a fost extrem de gravă, astfel că medicii i-au recomandat o pauză de cel puțin un an, ca să se recupereze în totalitate. 

La fel ca Sergiu Luncaș, Arslan Safarmatov a ales să se înroleze mânat de dorința de a opri agresorul să își extindă agresiunile dincolo de Ucraina. 

„Trecând prin experiența Transnistriei, știind de ce sunt ei capabili, am înțeles că nu se va termina numai cu Ucraina. Adică vor lua Ucraina și vor intra și în Moldova. Dacă le reușea planul, cred că aveau să intre și în România. Nedorind să ajungă aceste hoarde în Moldova, am decis să venim aici. Vedeți cum istoria se întoarce, în Moldova tot așa a început cu limba română, naționaliști etc., a fost război, erau Costenco cu grupul lor care săvârșeau crime murdare, violuri. Numai că Moldova era mică și războiul a fost doar în Dubăsari, Tiraspol, Tighina, adică nu s-a extins înspre Râbnița, Camenca și lor le-a fost destul o singură grupă de criminali care să se ocupe de așa crime și josnicii”, spune legionarul. 

Cei doi legionari au vorbit pentru prima oară despre activitatea lor militară din Ucraina la începutul lunii noiembrie, într-un interviu pentru jurnaliștii TV8 Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, realizatorii proiectului „Dincolo de Nistru”.

De la începutul războiului, colegii noștri  au fost de mai multe ori în Ucraina ca să filmeze pentru viitorul lor proiect, documentarul „Pe urmele războiului”

Militarii au adresat și un mesaj organizatorilor și participanților la protestele care au loc de mai multe săptămâni la rând în Capitală și în spatele cărora ar sta Partidul Șor. Mesajul a fost perceput drept o încercare de a-i împiedica pe cetățeni să își exprime nemulțumirile față de guvernare, iar activitatea lor în Ucraina - drept mercenariat. Socialistul Vlad Batrîncea a sesizat Procuratura și SIS, cărora le-a cerut să se pronunțe dacă activitatea și îndemnul legionarilor cad sub incidență penală. 

Sesizarea se află încă la etapa de examinarea la Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS). 

La întoarcerea în Republica Moldova, Sergiu Luncaș și Arslan Safarmatov, la fel ca alți moldoveni înrolați în Legiunea Internațională a Ucrainei, ar putea face zeci de ani de închisoare. 

În versiunea actuală, articolul 141 din Codul Penal prevede că activitatea mercenarilor reprezintă „participarea într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituționale ori violarea integrității teritoriale a statului”

Codul Penal nu stipulează expres că mercenariatul înseamnă participarea remunerată într-un conflict armat, de partea statului agresor. Deputatul PAS, Lilian Carp, președinte al Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică spune că militarii moldoveni din Legiunea internațională a Ucrainei cad sun incidența articolului 141 al Codului Penal al R. Moldova și pot fi trași la răspundere. „Deși legea e vagă, ei sunt legionari”, ne-a spus Carp.

Lilian Carp susține că în următoarele săptămâni ar urma să fie propuse modificări la Codul Penal, astfel încât activitatea militarilor moldoveni de pe frontul din Ucraina să fie protejată prin lege. 

Am solicitat și opinia șefului SIS, Alexandru Musteață. Pentru că legea poartă un caracter neclar, Musteață consideră că pentru a stabili tipul activității militarilor, trebuie luați în calcul mai mulți factori, iar cea care trebuie să se pronunțe este Procuratura. 

„În contextul acesta, este foarte important de stabilit scopul acestei persoane la participarea într-un conflict, în special dacă este obținut un avantaj personal sau vreo remunerare și doi, dacă el luptă de partea unei structuri militare oficiale a unui stat sau este o structură militară neoficială, cum ar fi Wagner. Din păcate, Codul Penal, când a fost scris, s-au luat în considerare anumite circumstanțe. Acum, acestea s-au schimbat un pic, dar Codul Penal este în vigoare și noi trebuie să ne uităm și la legislația R. Moldova, nu doar la cea a Ucrainei”, ne-a explicat șeful SIS. 

Juristul Andrei Cebotari, membru al Consiliului Superior al Procurorilor, crede că prevederile actuale ale articolului 141 sunt discutabile, iar dacă legea nu conține prevederi clare legate de mercenariat, activitatea legionarilor nu este o încălcare. 

Autoritățile de la Kiev susțin că legionarii, inclusiv cei moldoveni, luptă pentru ideologie

„Mercenarii luptă pentru a câștiga bani, la noi, oamenii luptă pentru convingerile lor ideologice. Cetățenii R. Moldova care luptă de partea noastră, o fac nu pentru bani, dar pentru convingerile lor și ajută astfel inclusiv la apărarea Moldovei”, ne-a declarat Anton Gherașcenko, consilierul ministrului ucrainean de Interne. 

De la începutul conflictului din Ucraina, din 2014, zeci de moldoveni au fost condamnați pentru acțiuni de mercenariat. Este vorba de cei remunerați ca să lupte de partea agresorilor din Donbas. În anul 2018, SIS anunța că a identificat 56 de astfel de persoane. O parte dintre ei au fost condamnați deja la pedepse cu închisoare. 

Legionarii moldoveni, luptători în Ucraina, către protestatarii de la Chișinău: „Oameni buni, nu vă dați manipulați”
Voronin cere informații despre legionarii moldoveni din Ucraina. Grosu: „Să fie investigați cei care luptă de partea agresorului”

Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00-până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.