A rămas fără roadă, fără bani, iar astăzi este purtat pe drumuri de cei care ar trebui să pună legea în capul mesei. Este povestea unui viticultor din Sadîc, raionul Cantemir care se plânge că, de câțiva ani, umblă prin instanțe pentru a-și căuta dreptate. Bărbatul spune că a căzut în plasa unor escroci, cărora le-ar fi dat toată roada de struguri adunată cu trudă timp de un an, însă, aceștia în schimb nu i-au plătit niciun leu. Paguba suferită ar fi de jumătate de milion de lei.
„Uitați-vă ce calitate. O plăcere”.
100 tone de astfel de struguri mari și dulci au fost culeși, tot de pe această plantație a lui Ilie Muturniuc, din satul Sadîc, acum patru ani, la mijloc de septembrie. Exact de pe câmp, lăzile au fost luate de un agent economic, care dus a fost.
„În 2018, am fost trăsniți, cum spune moldoveanul. Uitați-vă toți strugurii frumoși i-am încărcat și au plecat în Belarus. Ne-au promis că pe 5 octombrie o să transfere banii. Până ziua de azi nu au transferat un bănuț”.
Pentru a-și face dreptate, viticultorul s-a adresat în instanța de judecată, doar că ancheta, bate pasul pe loc.
„Nu am avut până astăzi nicio judecată. Din 2018 până în ziua de azi numai cu scrisori. Procuratura Generală, procuratura Cantemir, dar niciun rezultat. Măcar să-mi dea o explicație oarecare, la ce etapă de dosarul. Nimic. Am facturile tot”.
L-am sunat pe procurorul Gheoghe Enache din Cantemir, care anchetează în prezent cazul. Întrebat de ce dosarul nu a ajuns în instanță, acesta ne-a spus că muncește la anchetă, iar ofițerii de urmărire penală așteaptă un document important.
„De ce să-l chem pe domnul Muturniuc la Procuratură? Cu ce ocazie? Când va fi clară situația vom discuta. Așteptăm un control financiar de anul trecut realizat de FISC la compania care a luat a marfa”, a spus el.
Că se tot lucrează la dosar, viticultorul aude deja de mulți ani.
Acum, când vinde roada, de fiecare dată, privește cu grijă la cei care vin pe câmp.
„Vin tot un Porsche, un Mercedes. Ei vin să cumpere poama... au venit bandiții. De ei depindem”.
„La mine toamna crapă capul”.
Altfel stau lucrurile peste hotare, spune bărbatul. Poate compara. Pentru că a muncit mai bine de 10 ani Italia, tot la vița-de-vie. Când a revenit acasă, banii i-a investit în această plantație.
Așteaptă că i se va face dreptate, iar agricultorii care au depus muncă și au investit să fie protejați de stat.