Președinta Maia Sandu a ținut un discurs în cadrul Conferinței internaționale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, ediția a II-a, unde și-a exprimat admirația față de femeile care au luptat și continuă să lupte pentru drepturile altor femei și pentru a schimba comunitatea. Șefa statului susține că, precum și-au obținut prin luptă dreptul la vot, la educație, la profesie, femeile vor câștiga și lupta cu violența.
„Avem femei care creează servicii sociale pentru copiii cu necesități speciale, care militează pentru infrastructură incluzivă și care promovează dezvoltarea durabilă în locul consumului bazat pe resursele viitoarelor generații. Femei care lansează afaceri sau administrează instituții publice și femei care se lansează în lupta politică. Avem femei care cred în viitorul al acestei țări și fac totul ca ea să fie un loc mai bun pentru cetățenii săi.
Acest viitor nu este compatibil cu conceptul de violență. Și aici, organizațiile active în domeniu au reușit multe. Ele au adus subiectul în spațiul public, au oferit asistență juridică și psihologică victimelor violenței domestice, au creat adăposturi sigure pentru femeile abuzate și copiii lor, după care au pus presiune pe instituții și au obligat statul să se implice în găsirea soluțiilor. Avem nevoie în continuare de un parteneriat solid cu organizațiile implicate în combaterea violenței împotriva femeilor - și mizăm pe experiența și expertiza voastră”, a declarat Maia Sandu.
Potrivit președintei, victimele pot obține asistență juridică garantată de stat din momentul depunerii plângerii contra agresorului. Totodată monitorizarea electronică a agresorilor a redus incidența recidivei încălcării ordonanței de protecție.
„Violența domestică nu poate fi justificată prin obiceiurile unei țări. Violența înseamnă frică, durere iar, uneori, un sfârșit fatal. Combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor înseamnă mai multe șanse de dezvoltare pentru ele, și totodată pentru societate. Cu cât mai multe femei educate, independente economic și afirmate profesional vom avea, cu atât mai puternică și mai sănătoasă va fi societatea noastră.
Pentru a combate violența împotriva femeilor, avem nevoie de efortul fiecărei familii. În familie copiii, fetele și băieții, absorb modele de comportament, judecăți de valoare și exemple de atitudine. Fetele și băieții educați în respect și afecțiune vor ști să se respecte pe sine și să-i respecte pe cei din jur. Să-i lăsăm să vadă respect, afecțiune și încurajare și ei vor ști cum să le folosească atunci când vor crește mari”, a mai afirmat Sandu.
Președinta Republicii Moldova a afirmat că solidaritatea atât din partea femeilor cât și a bărbaților este una din soluțiile care ar ajuta femeile care sunt victimele violenței.
„O moarte cauzată de violența domestică e rezultatul lipsei de reacție a instituțiilor care nu și-au făcut la timp și în mod conștiincios munca. De aceea, vom insista pentru perfecționarea legislației, care să protejeze victimele și să pedepsească agresorii - și mai ales pentru ca această legislație să fie pusă corect în aplicare.Vrem să construim o țară, în care fiecare fetiță și femeie să simt protejate și o țară în care ele știu că pot atinge cele mai înalte culmi dacă au curaj și muncesc cu determinare. Și că familia nu trebuie să însemne frică, ci respect și o mână de ajutor. Iar pentru aceasta, avem de muncit... Eu sunt convinsă, așa cum au reușit predecesoarele noastre, așa vom reuși și noi”, a conchis șefa statului.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md