În satul Selemet, raionul Cimișlia, unde aproape fiecare familie are pe cineva plecat peste hotare, a fost realizată o hartă a migrației. Autorii au desenat grafic gospodăriile și au înfipt câte un steguleț al țărilor în care sătenii și-au găsit rostul lor în viață. Harta reflectă fenomenul care a luat amploare, în ultimi ani, în toată țara, și care, deocamdată, e greu de oprit. Surprinzător este faptul că, deși, de ani de zile, nu mai sunt în țară, locuitorii din Selemet nu-și uită originile și participă activ la dezvoltarea localității, donând periodic bani.
Mătușa Ana din satul Selemet, raionul Cimișlia, fostă profesoară de limbă franceză, are trei feciori.
Însă niciunul nu și-a croit viitorul în țara noastră. Rând pe rând, au decis să-și caute un loc de trai mai bun. Și l-au găsit, în Franța.
După mai bine de 15 ani de muncă, acum, femeia, spune că feciorii săi și-au cumpărat acolo case, fiecare având și un loc de muncă bine plătit.
Deși se bucură sincer de realizările copiilor, totuși are și un regret - îi vede mult mai rar:
„Acum cu pandemia nu prea au fost, dar cred că o să vină. Poate acum în iulie, poate o să vină, eu știu. Dar când era pandemia nu i-am văzut.”
Nu este singura din mahala, care duce dorul copiilor, spune ea.
„E greu, dar așa au venit vremurile ce să facem? Nu doar ai mei sunt plecați. Dacă iei mahala toți sunt plecați. Vecina a plecat chiar și ea în Italia. Aici tot sunt duși în Italia, a rămas cam pustiu.”
Iar mătușa Tamara din aceeași localitate ne-a povestit că are un nepot de trei ani, pe care nu l-a văzut niciodată.
Feciorul ei locuia în Polonia când a suferit un accident grav și a decedat, iar din cauza pandemiei și a războiului femeia n-a mai reușit să meargă la nepot:
„Nora a fost la mort, dar nepoțelul nu. Era vorba să vină vara, dar cum a plecat sau închis hotarele din cauza pandemiei, apoi a început războiul. Nici eu nu am reușit să merg la ei, nici ei nu au putut să vină.”
„Acasă vine o dată în an și ca de obicei la noi în Moldova nu ai la ce să rămâi. -De mult timp e plecat? - De cinci ani.”
Fenomenul migrației, care a luat amploare în ultimi ani, a lovit practic fiecare localitate din țara noastră.
Satul Selemet nu este o excepție. Din cei peste 4000 mii de locuitori, mai mult de 1000 sunt plecați peste hotare.
Asociația Baștina din localitate a creat o bază de date cu toți cei care au căutat o viață mai bună în afara țării, dar și o hartă a migrației, unde sunt marcate gospodăriile și drapelele statelor în care au ales să trăiască cei plecați.
„Avem peste hotare peste 1200 de persoane în 27 de țări ale lumii. Aici vedeți harta localității Selemet, în fiecare gospodărie dacă observați sunt drapelele țărilor unde sunt plecați ai noștri. Sunt gospodării unde sunt mai multe drapele, dar asta este situația la zi”.
Admirabil este însă faptul că cei plecați n-au uitat de baștină și participă activ la dezvoltarea comunității, susține Elena Moraru:
„Sunt o mulțime de proiecte, de exemplu foișoare din localitate, răstigniri, drumuri de acces construite cu implicarea diasporei. Pentru că părinții de acasă nu au finanțele necesare, dar cei de peste hotare vin în ajutor, vin cu susținere.”
„Cu sprijinul comunității din diaspora a fost reabilitat și muzeul din satul Selemet. În acest an locuitorii plecați peste hotare au pus mână de la mână și au construit această prispă tradițională. Un ajutor important a venit din partea unui locuitor din SUA care a donat 4000 de dolari pentru acest colțișor de rai.”
În semn recunoștință, pentru sprijinul acordat, în fiecare an, primăria organizează o tabără pentru picii din diaspora. Timp de 10 zile copii din localitate împreună cu cei veniți desfășoară diverse activități educative și distractive.
„Împreună ei învață cultura, tradiția, obiceiul bunicilor de acasă. Învață limbă că unii n-o cunosc. Sunt diferite activități și în localitate și în afara ei.”
Conform celor mai recente studii, în ultimii 30 de ani din Republica Moldova au plecat peste 1 milion și jumătate de oameni.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md