Breaking news/LIVE TEXT/ Războiul din Ucraina, ziua 1061: Atacuri nocturne la Nikopol. Rușii au mai lansat 351 de lovituri în Zaporojie

Vulcanul din Kamceatka, cel mai înalt din Eurasia, a început să erupă: „Sunt explozii de bombe vulcanice, până la 10 pe oră”

missing
20 noiembrie 2022, ora 14:25

Vulcanul Kliucevskaia Sopka din Kamceatka a început să erupă, relatează RIA Novosti cu referire la Institutul de Vulcanologie și Seismologie al Filialei din Orientul Îndepărtat al Academiei Ruse de Științe, notează Meduza. Erupția din crater a început după ce un cutremur cu magnitudinea 5,7 s-a produs în largul coastei de est din Kamceatka, în noaptea de 20 noiembrie.

„Există lansări unice de bombe vulcanice cu o frecvență de până la 10 explozii pe oră. Datorită adâncimii semnificative a craterului Kliucevskaia - aproximativ 200 de metri - doar unele dintre ele sunt vizibile deasupra marginii”, a spus Alexei Ozerov, directorul Institutului de Vulcanologie. El a recunoscut că erupția se va intensifica.

Institutul a adăugat că vulcanul Șiveluci, din Kamceatka, a devenit și el extrem de activ: în ultima zi, a aruncat cenușă de două ori, la 5.000 și la 4.600 de metri. Noaptea, cupola vulcanului strălucește aproape pe toată suprafața, avalanșe fierbinți cu o temperatură de 1.000 de grade Celsius se rostogolesc pe versanți, ceea ce se observă de obicei „înainte de o erupție paroxistică puternică”, a spus Alexei Ozerov.

Kliucevskaia Sopka este un stratovulcan activ. Este considerat cel mai înalt vulcan activ din Eurasia, cu o altitudine de 4.800 de metri. Cele mai apropiate așezări sunt situate la 45 de kilometri de acesta. Ultima erupție la vârf a vulcanului a început în octombrie 2020 și a durat până la 8 februarie 2021.

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Amendă de 200 milioane de lei pentru întreprinderi de producere a uleiului. Companiile spun că vor contesta în instanță
/VIDEO/ Amendă de 200 milioane de lei pentru întreprinderi de producere a uleiului. Companiile spun că vor contesta în instanță
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/HARTĂ/ Cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit
/HARTĂ/ Cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit

Atmosfera „ca la morgă” la Casa Albă. Biden, ultima zi ca președinte al SUA: „Una dintre marile tragedii ale politicii americane”

missing
19 ianuarie 2025, ora 15:00

Joe Biden, al 46-lea președinte al Statelor Unite, părăsește Casa Albă la vârsta de 82 de ani, lăsând în urmă o națiune polarizată și un Partid Democrat debusolat, relatează NBCNews.

Ce i se reproșează lui Joe Biden Alegătorii și liderii democrați îi reproșează președintelui că a rămas prea mult timp în funcție și că deciziile sale controversate, precum grațierea fiului său Hunter Biden, au afectat percepția publică asupra mandatului său.   Potrivit unui sondaj CNN, Biden încheie mandatul cu o rată de aprobare de doar 36%, reflectând frustrările publicului cu privire la gestionarea economiei și a politicilor de frontieră.  Decizia sa de a candida pentru un al doilea mandat, în ciuda îngrijorărilor legate de sănătatea sa, a fost considerată de mulți drept un factor care a contribuit la revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte.   

Joe Biden, supărat pe aliații săi 

Relațiile personale și politice ale lui Biden s-au deteriorat semnificativ în ultimele luni, inclusiv cu aliați apropiați precum Barack Obama, Nancy Pelosi și fostul său avocat Bob Bauer. După cinci decenii în care a ocupat funcții publice, cariera lui Joe Biden se termină fără glorie. „Povestea lui Joe Biden este una dintre marile tragedii ale politicii americane. Vorbesc serios. Ar trebui să aibă parte de o retragere glorioasă, binemeritată şi foarte apreciată. Şi nu este aşa.Este greu să dai vina pe altcineva în afară de el ”, a declarat James Carville, un vechi strateg politic democrat. 

Joe Biden intenționează să scrie o carte pentru a-și prezenta propria versiune a președinției sale.  Deși sondajele din 2023 arătau că democrații nu doreau să candideze din nou, el a continuat cu sprijinul partidului.  În iulie 2024, a fost forțat să se retragă după o dezbatere dezastruoasă cu Donald Trump, ceea ce a evidențiat probleme cognitive.  Retragerea sa i-a lăsat vicepreședintei Kamala Harris doar 107 zile pentru a construi o campanie împotriva lui Trump.  Biden a acordat mai puține interviuri decât predecesorii săi și și-a încheiat mandatul cu un discurs de adio din Biroul Oval, în locul tradiționalei conferințe de presă finale. 

Atmosfera „ca la morgă” la Casa Albă 

Atmosfera din Casa Albă a fost descrisă drept „ca la morgă”,  în timp ce personalul reflectă asupra moștenirii lăsate de președinte.   În discursul său de adio, Biden a evidențiat realizările legislative și eforturile diplomatice, inclusiv sprijinul acordat Ucrainei și acordul de încetare a focului între Israel și Hamas.

Cu toate acestea, criticii susțin că aceste realizări au fost umbrite de controversele politice și familiale.  Mai mult, președintele are impresia că victoriile sale nu sunt apreciate de americani. 

„Este total abătut şi oamenii din jurul său la fel, la rândul lor”, a declarat o altă persoană apropiată preşedintelui. Alți oficiali spun că personalul își ascunde emoțiile până pe 20 ianuarie, când Donald Trump, președintele ales al SUA, va prelua mandatul. 

„Este greu să reflectăm, este greu să ne dăm seama că am terminat aici – până când nu am terminat şi nu am ieşit pe porţi cu lucrurile noastre. Aceasta este starea de spirit, oamenii care sunt încă aici nu au înţeles încă, pentru că lucrăm până în ultima clipă”, a spus oficialul.

Relații deteriorate 

Joe Biden părăsește funcția de președinte într-o atmosferă tensionată, cu relații deteriorate cu foști aliați și consilieri importanți.  Dispute interne și controversa privind grațierea fiului său, Hunter Biden, au marcat finalul mandatului său.

Relația cu Nancy Pelosi „este deteriorată definitiv”, a declarat o persoană apropiată lui Biden. Nici relațiile cu fostul președinte Obama nu mai e aceeași. Un fost consilier de top al lui Obama a remarcat săptămâna aceasta că Biden a numit recent portavioane după foştii preşedinţi George W. Bush şi Bill Clinton, dar nu i-a oferit nicio onoare similară lui Obama.  „Barack H. Obama nu a primit nici un nenorocit de transportor de personal numit după el”, a declarat Ben Rhodes la podcastul „Pod Save The World”. Întrebat despre frustrările preşedintelui faţă de Pelosi şi Obama, Bates, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat: „Preşedintele Biden se concentrează pe a face o diferenţă cât mai mare în viaţa familiilor americane – nu pe evenimente din campanie”. 

Regretele președintelui SUA 

Joe Biden își încheie mandatul cu realizări notabile, precum legislația economică de amploare, sprijinul pentru Ucraina și rolul în acordul de încetare a focului între Israel și Hamas.  Bates, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat despre moştenirea politică a preşedintelui în funcţie: „Preşedintele Biden şi-a pus calificarea unică şi întreaga inimă în slujba poporului american, iar rezultatele sunt cel mai solid palmares al oricărei administraţii moderne”. Cu toate acestea, președinția sa este marcată de nemulțumirea alegătorilor privind economia, criza de la frontieră și percepția asupra inflației post-pandemie.  „A existat întotdeauna această luptă internă, din ziua în care a păşit în Casa Albă: Este el Joe din Scranton, popularul, sindicalistul? Sau este el Joe senatorul din Delaware, care este prietenos cu corporaţiile? Nu s-a putut hotărî niciodată cine era. Dacă ar fi fost Joe din Scranton din prima zi şi ar fi rămas Joe din Scranton din prima zi, poate că rezultatul ar fi fost diferit”, spune Pete Giangreco, un expert în politica democrată prezidenţială, 

Moștenirea lui Joe Biden 

În ciuda investițiilor masive în infrastructură și a altor succese, popularitatea sa rămâne scăzută, la 36%, iar mulți cred că prelungirea carierei politice i-a afectat moștenirea. Asta pentru că americanii „au crezut că le-a fost mai bine din punct de vedere financiar în timpul preşedinţiei Trump”, consideră Lynn Vavreck, profesor de politică americană la Universitatea din California, Los Angeles. „Acest lucru este probabil adevărat pentru foarte, foarte mulţi oameni din cauza acelor plăţi de stimulare guvernamentale şi a întregului sprijin” din programele de ajutor, a adăugat ea. Pe de altă parte, proeminentul donator democrat John Morgan, crede că Biden are dreptul să se simtă frustrat. „Obiectiv, cred că a fost o preşedinţie grozavă. Ştiţi că ei cred asta. O poţi auzi în vocea preşedintelui. Te uiţi la toate statisticile şi e ca şi cum: De ce nu mă purtaţi toţi pe umeri?”, spune John Morgan. „Joe Biden a avut multe acţiuni de succes în viaţa sa. Din păcate, el este ţinut minte doar pentru ultimul său act. În acest moment, va fi amintit ca tipul care a stat prea mult”, conchide strategul democrat James Carville. Președinția lui Joe Biden va rămâne în istorie ca un exemplu de leadership complicat, cu realizări substanțiale, dar și cu decizii care au divizat atât țara, cât și partidul său.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.