Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a efectuat un exercițiu demonstrativ de prezentare a principiilor eficiente de lichidare a consecințelor unui accident cu implicarea materialelor radioactive și decontaminare într-o situație de risc cu caracter radiologic. Un angajat al IGSU și specialist în domeniul radioprotecție a vorbit pentru TV8, despre principalele măsuri de protecție și recomandările din partea salvatorilor pentru cetățenii țării noastre.
Exercițiul a fost efectuat pentru a informa populația și de a sesiza informația referitor la pericolul radioactiv și nuclear și pentru a arăta elementarele măsuri: Cum se lucrează cu surse radioactive și cum să intervenim în cazul unor accidente cu implicarea materialelor radioactive.
Cum ne protejăm?
„A proteja este - Timp, Distanță și Ecranarea surselor. Ce ține de timp este important, în cazul în care este anunțat pericol radiologic de contaminare a teritoriului cu materiale radiologice sau nucleare, este cât mai puțin timp să ne aflăm în contact cu zona contaminată (mediul de afară, teritoriul)”, ne-a comunicat specialistul.
Recomandări
„Populația trebuie mai puțin să se afle afară, încăperea să fie pregătită în caz de contaminare - limitarea cât mai mult a accesului cu aerul și mediul înconjurător. Hainele de afară să fie scoase de pe om și spălarea corpului. Populația ar trebui să se informeze doar din sursele oficiale”, ne-a mai comunicat specialistul IGSU.
IGSU reamintește populației despre ghidul acțiunilor în situații de urgență. Ghidul poate fi descărcat, accesând site-tul oficial www.dse.md. Materialul instructiv include regulile de siguranță pentru cetățeni și recomandări de pregătire pentru diverse situații de risc. Totodată, ghidul include compartimentul cu informații despre acțiunile importante care trebuie să fie întreprinse în cazul producerii unui accident nuclear sau radiologic.
Instituția aduce aminte oamenilor că pentru informarea corectă privind acțiunile necesare în astfel de accidente, instituția a elaborat un spot social informativ despre regulile de siguranță personală care poate fi vizionat accesând linkul https://www.youtube.com/watch?v=PTKDg7Gm5fw.
Materialul informativ are drept scop informarea populației despre cele mai importante acțiuni care trebuie să fie întreprinse în cazul unor situații de risc cum ar fi cutremure de pământ, incendii, accidente de circulație, atacuri teroriste, explozii, atacuri armate, accidente radiologice și nucleare ș.a. Mai mult, ghidul prevede acțiuni care trebuie realizate în caz de semnale de avertizare, lipsa curentului electric, întreruperea livrării de apă, dar și a legăturii telefonice.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md