Procurorii anticorupție au obținut autorizațiile necesare de la judecătorul de instrucție pentru a efectua percheziții în biroul de serviciu și acasă la magistrata Olesea Țurcan, de la Judecătoria Chișinău sediul Râșcani, cea care a comis abateri în dosarul Moldasig.
Totuși, perchezițiile la domiciliul judecătoarei nu pot avea loc, iar asta deoarece miercuri, 30 martie, aceasta a plecat din Republica Moldova.
„Procurorii anticorupție efectuează percheziții la biroul unei magistrate din cadrul Judecătoriei Chiișinău, vizată într-o cauză penală în temeiul săvârșirii infracțiunii cu bună știință de către judecător a unei încheieri contrare legii. Concretizăm că urmărirea penală în privința magistratrei vizate a fost pornită după eliberarea acordului CSM urmare a admiterii demeresului înaintat de procurorul general interimar. Concomitent, informăm că pe parcusul zile de ieri, procurorii au obținut autorizațiile de la judecătorul de instrucție în vederea efectuării perchezițiilor la biroul și domiciliul magistratei vizate. Ținând cont de faptul că magistrata vizată ieri a părăsit teritoriul R. Moldova, eschivându-se de la efectuarea urmării penale, realizarea perchezițiilor la domiciliul acesteia la moment nu poate fi efectuată”, a declarat pentru TV8 purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.
Judecătoarea Olesea Țurcan ar fi plecată în concediu. Potrivit avocaților, nici magistrata, nici apărarea nu au fost informați despre efectuarea perchezițiilor. De circa un an și jumătate, Țurcan s-ar afla în concediu de îngrijire a copilului.
În 25 martie, CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale și efectuarea perchezițiilor în privința judecătoarei Olesea Țurcan la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.
În aceeași zi, magistrata a declarat că va contesta decizia CSM pe care a calificat-o drept o „răzbunare din partea unei instituții invalide”.
Judecătoarea este cunoscută publicului din cauza deciziilor sale controversate în dosarul companiei de asigurări Moldasig, potrivit anticorupție.md. Mai exact, în februarie anul trecut, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Țurcan a comis abateri disciplinare în dosarul Moldasig.
Pe 19 noiembrie 2020, deputatul Dumitru Alaiba a denunțat la CSM o serie de pretinse încălcări comise de către judecătoarea Țurcan la pronunțarea sentinței în cazul WESNA LTD versus Comisia Națională a Pieței Financiare.
În urma deciziei magistratei, Judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.
Pe 21 noiembrie 2020, Alaiba a expediat Procuraturii Generale o sesizare prin care a solicitat instituției să se implice în cazul „Moldasig”. Deputatul a reclamat atunci că un acționar, care deține oficial 4,99% din companie, a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:https://t.me/tv8md