Absolvenții de liceu care vor avea o medie mai mică de nota 7, ar putea să nu aibă șanse să-și depună documentele la instituțiile cu profil pedagogic din țară. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a precizat că introducerea unei medii de admitere de cel puțin 7 la pedagogie, vine pentru a crește prestigiul profesiei. În prezent, circa 25% dintre studenții la pedagogie au o medie sub nota 7.
Ministrul și-a propus să crească numărul de absolvenți ai facultăților pedagogice, care merg în sistemul educațional până la cel puțin 500 de persoane în fiecare an.
„În prezent, din cei 1.000 de absolvenți ai facultăților pedagogice, mai puțin de 25% merg în școală. Ne propunem să dublăm această cifră până în 2024”, a precizat Perciun.
Pentru a motiva viitorii specialiști, Dan Perciun, a precizat că se vor majora bursele studenților pană la un salariu minim pe economie, se va introduce un supliment salarial adițional pentru tinerii specialiști, care vor demonstra competențe adiționale (limba străină- certificate, certificate internaționale în pedagogie), dar a făcut și unele precizări ce ține de indemnizație.
„Avem o indemnizație de 200.000 de lei pentru cei care aleg să meargă în școală după absolvire, noi vom diferenția această indemnizație în funcție de specialități și de deficitul de cadre didactice, care există într-un raion sau altul, în așa fel încât să venim în susținerea celor care au cel mai mare deficit”, a mai precizat Perciun.
Totodată, studenții de la pedagogie vor fi obligați să predea la clasă, și chiar din anul II să fie aduși în fața copiilor.
Anterior, Dan Perciun a recunoscut că mulți dintre studenții care aleg profesia de pedagog nu sunt cei cu rata cea mai mare la BAC. El admite că aceasta ar putea fi cauza predării nacalitative în școli și propune spre consultări ideea de a introduce o medie de admitere la pedagogie.