Ministerul Educației și Cercetării anunță că șefii Direcțiilor Educație din raioane, care au fost numiți în funcții contrar prevederilor Codului Educației, vor fi eliberați din funcții. Potrivit ministrului Dan Perciun, noile modificări recent adoptate de Parlament stipulează expres condițiile de selectare a candidaților pentru aceste posturi. Deși normele se regăseau și până acum în Codul Educației, ministrul Perciun afirmă că acestea nu au fost respectate.
„Parlamentul a adoptat modificări la Codul Educației, prin care s-au clarificat normele legate de modul de selectare a șefilor de direcții raionale educație. S-au introdus norme derogatorii, prin care acei șefi de direcții care au fost numiți în funcții contrar prevederilor Codului Educației, urmează să fie eliberați, ulterior să fie organizat un concurs în baza noilor prevederi”, a declarat Perciun în cadrul unei intervenții live pe pagina lui de Facebook.
Dan Perciun spune că și în codul Educației din 2014, s-au regăsit prevederile privind desemnarea șefilor de direcții raionale prin concurs, doar că realitatea este alta.
„ În pofida faptului că aceste prevederi au existat deja de 8 ani, am constatat multiple situații când ele nu au fost respectate și atunci s-a impus modificarea legală adițională pentru a corecta situația la zi. Din momentul aprobării legi, în decurs de 45 de zile, toți care se regăsesc în funcții contrar Codului, vor fi eliberați. Ministerul va numi interimari pentru o perioadă de cel mult 6 luni, iar consiliile raionale vor trebui să organizeze concursurile, ca să intrăm în legalitate”, a mai precizat Perciun.
Conceptual, procesul de selecție a șefilor de direcții va avea trei etape. Prima etapă e cea de eligibilitate, la care se cer studii de master și experiență managerială anterioară.
La următoarea etapă va fi organizată testarea scrisă, care în prezent este obligatorie pentru directorii de instituții de învățământ. Aceasta va fi obligatorie și pentru șefii de Direcții raionale, dar pragul de trecere va fi mai mare de 75 la sută din punctaj.
La etapa finală va fi organizată proba interviului, în cadrul căruia, candidații vor trebui să prezinte o lucrare de cel mult 20 de pagini privind viziunea acestuia pe toate aspectele ce țin de activitatea în sistemul educațional în raionul unde dorește să activeze.