Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul

social

/VIDEO/ R. Moldova rămâne în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool: Risc mare de dependență și tratare dificilă

15 ianuarie 2023, ora 10:00

Alcoolismul este o boală cronică, deci trebuie ținută sub control întreaga viață. Tratamentul este unul complex și, pe lângă ajutorul medical, presupune multă voință și caracter din partea celor care vor să-și schimbe viața. În continuare, Republica Moldova se află în topul ţărilor din lume cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. Studiile arată că, pe parcursul unui an, un singur om, care are peste 15 ani, bea circa 13 litri de alcool pur. Ca să fie mai clar, e vorba de mai mult de o găleată.  

Nivelul înalt de consum este cauzat de mai mulți factori, inclusiv, pentru că este accesibil pentru populație. Consumul necontrolat ori abuziv scurtează și din durata vieții. În țara noastră, unul din patru decese este asociat alcoolului.

Alcoolismul este o boală care poate fi tratată, dar foarte rar vindecată. 

Greu de acceptat, dar dependența de alcoolism nu înseamnă să bei mult. Diferența între consumul abuziv și alcoolism constă în capacitatea de a controla procesul. Cu alte cuvinte, poți să bei în cantități mici, dar dacă nu te poți controla și nu te poți opri, cel mai probabil suferi de alcoolism.

„Dependentul nu controlează, chiar dacă recunoaște că are aceste probleme. Dacă nu se poate controla, atunci el este dependent de alcool”, spune psihoterapeutul de la Centrul de Sănătate Mintală, Botanica, Arcadie Astrahan.

Alcoolismul nu este doar boala sărăcilor, așa cum este percepută în societate. Fiecare poate dezvolta maladia, indiferent de starea financiară, de studii ori de viața socială. 

„Toți, toți sunt candidați să formeze o dependență, dacă nu la vârstă fragedă, la unii apare după 40, la unii după 60, dar toate tipurile de profesii, nivelurile de intelect sunt la risc să dezvolte dependența de alcool”, explică psihoterapeutul.

Sunt cunoscuți și câțiva factori de risc, ce pot duce la declanșarea bolii. Asta nu înseamnă însă că neapărat vor duce: „Factorii de risc pentru formarea alcoolismului sunt genetica, experiența din copilărie, sunt traumele, abuzurile, neglijența, și expunerea la consum”.

Tratamentul persoanelor care suferă de alcoolism este unul complex. Cei care pornesc la acest drum, trebuie să parcurgă câteva etape, toate fiind la fel de importante. Neglijarea uneia ar putea duce la recidivă. În primul rând, bolnavii trebuie să treacă prin procedura de detoxificare, prin care din organism sunt eliminate toxinele. 

„La detox, rata de decădere e foarte mare, peste 90 la sută se reîntorc la consum in primele lui de la externare. Este important să fie eliminate consecințele negative, dar și accesate programele terapeutice. Din păcate, noi nu avem niciun medicament care să trateze cauzei consumului”, menționează Arcadie Astrahan.

„Noi tratăm medicamentos comorbiditățile, tulburările, depresia, dar nu și consumul de alcool”, a adăugat el.

Chiar dacă nu există medicamente care să trateze cauza alcoolismului, specialiștii administrează două preparate medicamentoase, ce sunt introduse prin procedura de „codare”. 

„Persoana care este codată sau are acest medicament - disulfiramul - în sânge, știe că dacă va avea alcool se va intoxica, până la moarte chiar. Iată o metodă de descurajare a consumului. Însă, disulfiramul nu micșorează atracția pentru alcool și nici funcția de control. Mai mult acționează pe bază de frică”, ne-a spus specialistul.

Iar prin preparatul naltrexona, pacienții nu simt plăcere de la consumul de alcool: „Persoanele care consumă iau acest preparat, chiar dacă consumă alcool nu au sentimentul de recompensă, efectul euforic. Nu-i chiar cum ai bea apă, pentru că consecințele negative asupra sănătății oricum sunt. Vorbim de intoxicații, probleme cardiace etc. Nalterxona. Ei nu simt plăcerea și consumă tot mai mult și mai mult”.

O parte dintre pacienții diagnosticați cu alcoolism sunt tratați de specialiștii Dispensarului Republican de Narcologie și subdiviziunile acestuia. În acest caz, tratamentul este achitat de către stat. Anul trecut, bugetul alocat de către Casa Naţională de Asigurări în Medicină dispensarului a fost de circa 50 de milioane de lei. Alți pacienți apelează la instituțiile private. În funcție de severitatea bolii, costul unui tratament începe de la o mie de lei și poate ajunge chiar și la 15 mii. 

„Din experiență, codarea chimică, fără terapie, nu dau rezultatele dorite. De aceea se recomandă să se facă prima etapă - ajutorul de urgență, apoi farmacoterapia, psihoterapia și reabilitarea socială, cu codare adăugătoare cu disulfirat ori nalterxona și asta ar fi tratamentul”, zice psihoterapeutul.

Potrivit datelor preliminare, ce ne-au fost puse la dispoziție de reprezentanții Dispensarului Republican de Narcologie, anul trecut au fost înregistrate în jur de 2.500 de pacienți noi, cu alcoolism, ceea ce înseamnă cu circa 30 de persoane mai mult decât anul precedent. 

În total, în țară sunt aproape 43 de mii de alcoolici. Circa o pătrime sunt femei. Nu se cunoaște, deocamdată, câți dintre ei se tratează la Dispensarul Republican de Narcologie, informațiile vor fi disponibile în lunile februarie-martie. 

Există și niște recomandări privind cantitatea de alcool ce poate fi consumată în decurs de o zi. Nu mai mult de 10 mililitri de grame de alcool pur. Acest lucru înseamnă un pahar de 150 de mililitri de vin, 330 de mililitri de bere, iar dacă vorbim de rachiu, atunci nu mai mult de 80 de mililitri. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Patimile unui actor celebru. Drama sex-simbolului anilor '80, Gheorghe Grîu, care a rămas fără un ochi: „Sunt un bețiv”
/VIDEO/ Mai multe decese în acest an, provocate de șoferii beți! Cât de periculos este consumul de alcool în timpul șofatului
/VIDEO/ 300 de oameni cu SIDA mor anual în Moldova! Află cum te poți testa gratis și de ce trebuie să-ți cunoști statutul HIV
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/VIDEO/ Remanierile guvernamentale, sub presiunea opiniei publice? Sturza: „Sunt foarte formale, nu aduc valoare adăugată”
/VIDEO/ Remanierile guvernamentale, sub presiunea opiniei publice? Sturza: „Sunt foarte formale, nu aduc valoare adăugată”

/VIDEO/ Remanierile guvernamentale, sub presiunea opiniei publice? Sturza: „Sunt foarte formale, nu aduc valoare adăugată”

missing
28 noiembrie 2024, ora 22:25

Fostul premier Ion Sturza consideră că recentele remanieri guvernamentale s-au făcut sub presiunea opiniei publice, astfel că au fost formale, fără să aducă valoare adăugată Executivului. Sturza admite că lista celor care urmau a fi înlocuiți ar fi fost inițial mai lungă. 

„S-a făcut așa cum am vrut cum e mai bine dar a ieșit că întotdeauna. Aceste remanieri sunt foarte formale, nu aduc valoare adăugată Guvernului, nici eficienței guvernamentale”, a declarat Ion Sturza în cadrul ediției de joi, 28 noiembrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. 

În opinia lui Ion Sturza, remanierile recente au fost făcute mai mult pentru confortul personal al premierului Dorin Recean decât pentru confortul politic al guvernării. Ex-premierul a dat de înțeles că pune la îndoială aptitudinile unor oameni noi în Cabinetul de miniștri.

„Cred că sunt oameni decenți, dar una e să fii decent, simpatic și chiar să ai o afacere și alta e să fii ministru, să poți elabora politici”, a spus Ion Sturza.

Fostul prim-ministru l-a criticat pe actualul premier Dorin Recean despre care spune că se încăpățânează să nu devină om politic și nu este un partener pentru președintă ci mai degrabă umbra acesteia.

„Mă miră încăpățânarea lui de a nu deveni om politic, de a rămâne un tehnocrat, de a rezolva inclusiv probleme în zona asta semi obscură și nu vrea să se ridice la nivel de om de stat politic și să nu fie umbra doamnei președinte, dar un partener”, a menționat Ion Sturza.

Săptămâna trecută, premierul Dorin Recean a decis să se facă remanieri la trei dintre ministere. Vladimir Bolea a fost desemnat ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Antreprenoarea Ludmila Catlabuga este noua ministră a Agriculturii și Industriei Alimentare, iar Daniella Misail-Nichitin a fost învestită în funcția de ministră a Afacerilor Interne., luând locul lui Adrian Efros.

Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.

/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.