Deșeurile din capitală nu vor mai fi duse direct la poligonul de la Tînțăreni, ci vor trece mai întâi pe la o firmă de sortare. Acolo hârtia, cartonul, plasticul, metalul și sticla vor fi trimise la reciclare, iar restul va fi transportat la groapa de gunoi. Primăria a semnat un contract în acest sens cu aceeași companie, cu care era în scandal acum doi ani, pe motiv că n-ar fi plătit pentru servicii. Acum autoritățile locale au bătut mâna să plătească pentru aceste servicii 217 milioane de lei în cinci ani.
„Colectăm noi - Autosalubritatea, apoi noi ducem la companie în zona de sortare a deșeurilor. Toate autospecialele se vor descărca acolo. Acolo va avea loc sortarea și identificarea deșeurilor reciclabile”, a declarat șeful Regiei Autosalubritate, Igor Gîrlea.
Asta înseamnă că absolut toate deșeurile din Chișinău și suburbii, adică în jur de 190 de mii de tone pe an, vor merge la stația de sortare, după care cele care nu pot fi reciclate, vor fi transportate și depozitate la groapa de gunoi de la Țînțăreni. E greu de spus care va fi cantitatea exactă, dar, în mod cert la poligon vor ajunge mai puține deșeuri decât până acum. Contractul pentru aceste servicii a fost semnat astăzi, iar procesul propriu-zis va începe săptămâna viitoare.
Problema este însă că moldovenii nu sunt obișnuiți să sorteze deșeurile, iar asta înseamnă că angajații firmei de reciclare vor face o muncă dublă. Autoritățile intenționează să organizeze mai multe acțiuni pentru a-i convinge pe oameni să colecteze separat deșeurile menajere.
„Noi vorbim despre un modul opțional în sistemul educațional, la care copiii ar putea să învețe acest lucru. Dar vor fi și lecții asistate pentru adulți în cadrul unor campanii focusate”, a menționat primarul capitalei, Ion Ceban.
Pentru a convinge oamenii că sortarea gunoiului e foarte necesară, reprezentanții companiei de reciclare au venit cu câteva obiecte, confecționate din plastic aruncat la gunoi.
„Ambalajul ăsta l-am adus la fulgi curățiți și spălați. Și dacă ne uităm atent, avem o caserolă produsă în Austria. Livrată din fulgii pe care i-am făcut la Chișinău. Asta pentru că, din 2005, cetățenii mai aruncă câte o sticlă în plasele amplasate de compania noastră”, a vorbit directorul firmei de reciclare, Serghei Balica.
Autoritățile nu știu câte tomberoane pentru sortare avem acum în Chișinău. În schimb au făcut calcule care arată că în 2023 se va recicla peste 10% din masa deșeurilor, care ar însemna circa 40-45 la sută din volum. Primăria Chișinău nu este la prima colaborare cu această firmă de reciclare. Acum doi ani a izbucnit un adevărat scandal, atunci când compania respectivă s-a plâns că, timp de patru ani, a sortat gratuit deșeurile din Chișinău și a cerut bani de la primărie. Autoritățile locale au refuzat, însă, să plătească, iar ulterior firma a declarat că falimentează.
„Ceea ce a fost anterior noi am menționat. Acum suntem într-un proces foarte amplu incomparabil cu ceea ce a fost anterior”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.
Acum contractul cu firma de reciclare a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani, iar Primăria va plăti pentru serviciile companiei peste 217 milioane de lei. Chiar dacă prețul serviciilor este mai mare decât acum câțiva ani, autoritățile locale spun că deocamdată nu intenționează să majoreze tariful pentru consumatorii finali.