Suntem obișnuiți să auzim despre riscurile pentru sănătate ale grăsimilor saturate, ale alcoolului sau ale dietelor bogate în sare sau zahăr, și pe bună dreptate. Potrivit revistei Conde Nast Traveler, Există anumite alimente care prezintă un risc mai imediat:
Ackee- Acest fruct jamaican conține mai multe toxine care pot provoca multe vărsături. Cheia pentru a te bucura din plin de ea este să aștepți să se coacă. Dacă exteriorul este încă verde, este încă toxic și nu poate fi consumat. Când ajunge la o culoare portocalie, fructul este bun.
Yuca- Este consumat pe scară largă în Africa și în America datorită valorii sale nutritive ridicate, dar are și pericolele sale. Dacă nu este gătită în prealabil, poate avea efecte foarte negative asupra organismului uman și poate fi chiar fatală.
Frunze de rubarbă- Acestea sunt comestibile, dar pot fi toxice, așa că se recomandă prudență. Simptomele otrăvirii sunt numeroase și variază de la dificultăți de respirație la vărsături, diaree și chiar comă. Consumul în cantități mari poate afecta organele.
Scoici de sânge- O delicatesă care poate fi foarte dăunătoare pentru organismul uman. Problema este că trăiesc în medii cu foarte puțin oxigen, așa că se hrănesc cu viruși și bacterii, cum ar fi hepatita A, febra tifoidă sau dizenteria, toate acestea fiind foarte dăunătoare pentru sănătate.
Casu marzu cu larve vii- Este una dintre cele mai populare brânzeturi din insula Sardinia din Italia. Se prepară cu ajutorul unor larve care sunt introduse în brânza de oaie în starea cea mai descompusă. Acidul din sistemul digestiv al viermilor îl face foarte moale și cremos.
San-nakji- San-nakji, sau sannakji, este un fel de mâncare tradițională coreeană și japoneză care constă în caracatiță vie tăiată în bucăți mici, condimentată și servită imediat, astfel încât să continue să se agite în farfurie. Există un anumit risc ca ventuzele să se lipească în gură sau în gât, ceea ce poate duce la sufocare.
Hákarl- Acesta este un fel de mâncare tradițională groenlandeză preparată din rechin fermentat. Deoarece animalul nu are tract urinar, toxinele se acumulează în carnea animalului.
Nuci de caju crude- Nucile caju sunt o nucă populară, cu condiția să fie gătite (cel puțin fierte). În caz contrar, acestea conțin un ulei numit urushiol, care este toxic în cantități mari.
Elderberry- Deși fructele de soc sunt sigure, frunzele, tulpinile și semințele pot provoca o varietate de simptome neplăcute dacă sunt ingerate.
Broasca taur africană- În țări precum Namibia, se obișnuiește să se mănânce broasca întreagă, dar pielea și organele broaștei conțin o varietate de substanțe toxice pentru oameni și pot provoca insuficiență renală.
Fugu- Fugu este considerat o delicatesă în Japonia, dar trebuie preparat de profesioniști calificați, deoarece anumite părți ale peștelui conțin neurotoxine mortale.
Sursa: Alephnew.ro, Nutriționist.ro.