/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”

missing
02 iunie 2023, ora 22:04

UE și Canada anunță sancțiuni pentru cei care au legături cu Rusia și încearcă destabilizarea Republicii Moldova. Primarul Kievului Vitali Kliciko a anunțat explozii în capitala ucraineană, iar alerte de raid aerian au fost emise în toată Ucraina vineri dimineață, conform CNN. Apărarea spune că a doborât 36 de drone și rachete de croazieră trase de forțele ruse. Pe de altă parte, două drone cu rază lungă de acțiune au atacat în cursul nopții de joi spre vineri infrastructura de combustibil și energie din regiunea Smolensk, în vestul Rusiei, dar nu au fost raportate persoane rănite sau incendii, a declarat guvernatorul interimar al regiunii, potrivit Reuters.

Liderii europeni au făcut o puternică demonstrație de sfidare - şi de sprijin pentru Ucraina - atunci când s-au reunit joi pentru un summit istoric în Moldova, ţară ex-sovietică, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, notează Politico. Zelenski a insistat, la ședința din Republica Moldova, ca Ucraina să facă parte din alianța militară NATO și a declarat că este încrezător că se va forma o coaliție de țări care să furnizeze Kievului avioane de luptă occidentale și sisteme de apărare antirachetă Patriot. Franţa face presiuni pentru o cale concretă de aderare a Ucrainei la NATO, dar Germania îndeamnă la mai multă prudență în ceea ce priveşte discutarea aderării, având în vedere războiul actual al Rusiei, scrie joi Bloomberg, preluat de News.ro.

UPDATE Cehia va deschide la Chișinău oficiul unui atașat militar și va sprijini instalarea unui radar pentru supraveghere a spațiului aerian în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de premierul Cehiei, întro conferință comună cu Dorin Recean. Mai multe detalii despre acest radar nu s-au oferit, iar ministerul Apărării a declarat va reveni ulterior cu mai multe informații.

UPDATE În cursul unei întâlniri din capitala Ucrainei cu președintele Estoniei, Alar Karis, liderul ucrainean a spus că aderarea la NATO este încă cea mai bună garanție de securitate pentru ţara sa. „Dar suntem oameni rezonabili și înțelegem că nu vom atrage nicio țară NATO într-un război”, a spus Zelenski. „Și de aceea înțelegem că nu vom fi membri NATO cât timp acest război este în desfășurare. Nu pentru că nu vrem, ci pentru că este imposibil”, notează Rador.

UPDATE Refugiații din regiunile de frontieră rusești care fug după intensificarea bombardamentelor transfrontaliere și incursiunile grupărilor anti-Kremlin în ultimele zile și-au exprimat disperarea în legătură cu viitorul lor și furia față de oficiali în interviuri acordate publicației The Moscow Times.

UPDATE Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat, la CNBC, că Putin este ”singurul care nu vede realitatea”. În opinia sa, dacă nu se va retrage din Ucraina, Rusia ”riscă să piardă totul””Rusia se află sub o presiune continuă și rămâne fără stocuri. Cred că decizia nesăbuită și ilegală de a viza infrastructura națională critică, zonele civile, este, de fapt, un semn de disperare, nu un semn de putere din partea regimului rus”, a spus Wallace, adăugând că este optimist în ceea ce privește rezultatul final al războiului. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat, vineri că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO va cauza probleme pentru mulți ani de acum înainte, o problemă despre care a spus că multe țări din Uniunea Europeană au înțeles-o, deși, în ultimă instanţă, SUA ia deciziile cu privire la alianţa militară, scrie Rador.

UPDATE Președintele polonez, Andrzej Duda, a recunoscut că "compresorul" rusesc "zdrobește" Ucraina. Din acest motiv, el le-a cerut partenerilor de la Kiev să nu presupună că președintele rus Vladimir Putin va pierde. "Nu a pierdut niciun război până acum", a spus el potrivit 20 Minutos citat de Rador. "Se spune că pierde războiul și că înfrângerea sa este aderarea Finlandei la NATO. Putin nu a pierdut niciun război. Sper să-l piardă pe acesta, dar deocamdată avem o situație în care compresorul rusesc zdrobește Ucraina", a spus Duda.

UPDATE Armenia nu este aliatul Rusiei în războiul cu Ucraina. Declarația a fost făcută de premierul armean Nikol Pashinyan, într-un interviu acordat canalului de televiziune ceh CNN Prima News, notează BBC.

UPDATE Rusia și Ucraina trebuie să ia „măsuri concrete” pentru a preveni un incident nuclear, spune reprezentantul pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, precizând că riscul escaladării războiului este „încă mare”, scrie Sky News. „Toate părțile trebuie să asigure siguranța instalațiilor nucleare și să ia măsuri concrete pentru a reduce temperatura”, a spus el într-un briefing de presă.

UPDATE "Marea majoritate a infractorilor ucraineni au trecut de partea Ucrainei, dar există şi unii care continuă să colaboreze cu Rusia", explică Kirim, în vârstă de 59 de ani, într-o cafenea din Odesa, oraşul portuar din sudul ţării, scrie news.ro citând AFP. Prin atacarea Ucrainei, trupele ruse au tăiat o rută de contrabandă care se întindea pe sute de kilometri, din Rusia până în Europa.

UPDATE Formarea districtelor militare Moscova și Leningrad va fi finalizată în anul 2023. Districtele militare Leningrad și Moscova şi districtul naval Azov vor fi formate, până la sfârșitul acestui an, a declarat Evgheni Burdinski, adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, notează Rador.

UPDATE Premierul Ungariei, Viktor Orbán, consideră că cel mai bine ar fi ca Ucraina să oprească contraofensiva și să se așeze la masa negocierilor cu Rusia, pentru a nu-și „distruge propriul popor”. El a spus asta la postul de radio Kossuth vineri, 2 iunie.

UPDATE Războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a fost un „eșec strategic” pentru Rusia, a declarat vineri, la Helsinki, șeful diplomației americane Antony Blinken, citat de AFP și Reuters, citat de Hotnews. „(Războiul de agresiune al lui Putin) a fost un eșec strategic, diminuând în mod semnificativ puterea și influența militară, economică și diplomatică a Rusiei pentru anii care vor urma”, a spus el într-un discurs rostit la sediul noului membru NATO.

UPDATE Marea Britanie susține intrarea Ucrainei în NATO și „această cale le este deschisă", deși realitățile politice ar putea încetini procesul, a declarat vineri ministrul Apărării, Ben Wallace, în marja reuniunilor de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore, potrivit Reuters.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite lucrează cu Ucraina și aliații pentru a construi un consens în jurul elementelor de bază ale unei „păci juste și durabile” pentru a pune capăt războiului. Washingtonul încurajează, de asemenea, inițiativele altor țări pentru a pune capăt conflictului, cât timp acestea respectă Carta Națiunilor Unite și suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei. „Vom sprijini eforturile – fie ale Braziliei, ale Chinei sau ale oricărei alte națiuni – dacă ajută la găsirea unei căi către o pace justă și durabilă”, a spus Blinken într-un discurs, potrivit Rador.

UPDATE Conflictul din Europa ar putea accelera de asemenea tendințele din regiunea Asia-Pacific, spre creșterea cheltuielilor militare și eforturile de dezvoltare a capacităților militare, se arată într-un raport publicat de Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS).

UPDATE O investigație făcută de un grup de experți europeni și citată de Politico arată că, deși sancțiunile aplicate Rusiei de către Occident au fost eficiente în ceea ce privește reducerea exporturilor directe, a crescut volumul importurilor rusești prin țările care nu au sancționat Moscova. Specialiștii au aflat că în Rusia continuă să ajungă telefoane mobile, computere și, posibil, chiar microcipuri, aparent redirecționate prin Turcia, Kazahstan, Armenia și alte state. De asemenea, tehnologii sensibile, precum drone, au ajuns pe teritoriul Rusiei prin intermediul statelor din Asia Centrală cu ajutorul unor companii locale fondate de proprietari ruși. Din acest motiv, UE va începe să ia măsuri pentru a “pedepsi” aceste țări despre care află că ajută Rusia, în ciuda sancțiunilor de care este vizată. Dacă țări terțe nu respectă sancțiunile occidentale împotriva Moscovei sau nu pot explica o creștere bruscă a comerțului cu bunuri interzise, acestea vor fi la rândul lor sancționate, scrie Biziday.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a subliniat, vineri, în timpul unei reuniuni cu Consiliul de Securitate, că „dușmanii nu trebuie să zdruncine situația din interiorul țării”. Însă, Vestul l-a avertizat că ar putea pierde totul.

UPDATE Canada impune sancțiuni oligarhilor, oamenilor de afaceri și politicienilor moldoveni pentru legăturile lor cu Rusia și pentru a preveni presupusele eforturi de destabilizare a Rusiei în regiune, a anunțat joi Ministerul de Externe canadian, scrie Reuters. Sancțiunile vizează șapte persoane și o entitate - partidul de opoziție „Șor”, a declarat ministerul canadian într-un comunicat. Printre persoanele vizate se numără liderul Partidului Șor, fugarul Ilan Șor, fostul parlamentar Vladimir Plahotniuc și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. De asemenea, Canada va sancționa oligarhii ruși care încearcă să se amestece în afacerile Republicii Moldova, a declarat joi ministrul Afacerilor Externe al țării, Melanie Joly, scrie Reuters.

UPDATE Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost redeschis, după ce ieri a deservit doar delegațiile oficiale participante la Summitul Comunității Politice Europene. De asemenea au fost ridicate și unele restricții de circulație.

UPDATE Sancțiunile Uniunii Europene împotriva celor șase oligarhi și politicieni moldoveni, dar și rusul Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, care ar sta în spatele destabilizării Republicii Moldova vor începe să își producă efectul în următoarele săptămâni. Cel puțin, asta susține eurodeputatul român, Siegfried Mureșan. Într-o intervenție pentru postul național de radio, eurodeputatul a dat asigurări că regimul va fi implementat în mod obiectiv și transparent.

UPDATE Ministrul de interne al Poloniei a anunțat pe pagina sa de Twitter că a oferit poliției din Moldova șase avioane pline cu vehicule militare, arme și muniții. Postarea este însoțită și de câteva imagini cu un avion militar plin cu ajutoare. Nu este clar deocamdată despre ce fel de echipament este vorba, dar autoritățile noastre au promis că vor oferi ulterior mai multe detalii. Potrivit oficialilor din Polonia, echipamentul îi va ajuta pe polițiștii noștri să facă față încercărilor de destabilizare internă. Iar ieri Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a lansat la Chișinău misiunea de parteneriat UE - Republica Moldova, care prevede acordarea de ajutoare militare armatei noastre.

UPDATE De Ziua Internaţională a Copilului, Putin a îndoliat iar Ucraina. Un bombardament lansat asupra Kievului a ucis trei oameni, printre care şi o fetiţă de 9 ani. La rândul lor, ucrainenii au lansat bombe peste regiunea Belgorod. Tot acolo, milițiile anti-Kremlin au lansat o nouă incursiune, despre care ruşii spun că a fost respinsă. 

UPDATE Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice din luna iulie de la Vilnius, a declarat joi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, relatează Reuters şi MTI, conform Agerpres.

UPDATE Companiile aeriene chineze evită să survoleze spaţiul aerian rusesc în cadrul zborurilor recent aprobate spre şi dinspre Statele Unite, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor FlightAware şi a oficialilor din industrie.

UPDATE Rusia a lansat aproximativ 20 de atacuri cu rachete și drone asupra Kievului de la începutul lunii mai, o creștere a numărului de lovituri care, potrivit guvernului, pare să aibă ca scop deraierea pregătirilor Ucrainei pentru o contraofensivă majoră, scrie Reuters.

UPDATE Trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a declarat vineri că, în opinia sa, nici Ucraina și nici Rusia nu au închis „ferm" ușa discuțiilor, în ciuda dificultăților de a demara negocierile în prezent, transmite Reuters.

UPDATE Starlink, serviciul de comunicaţii prin satelit iniţiat de miliardarul Elon Musk, are acum un contract cu Departamentul Apărării care cumpără aceste servicii prin satelit pentru Ucraina, a anunţat joi Pentagonul într-un comunicat, informează Reuters, potrivit Știripesurse.

UPDATE Agenţia rusă de presă Tass consemnează că „din 30 mai s-a înregistrat o creştere a vânzărilor de sisteme antidrone, puşti care costă de la 15.000 de dolari în sus”, notează Mediafax.

UPDATE Două drone cu rază lungă de acțiune au atacat în cursul nopții de joi spre vineri infrastructura de combustibil și energie din regiunea Smolensk, în vestul Rusiei, dar nu au fost raportate persoane rănite sau incendii, a declarat guvernatorul interimar al regiunii, potrivit Reuters, scrie Hotnews. Acesta a spus că atacurile au vizat orașele Divasy și Peresna, în apropiere de capitala regiunii Smolensk, la aproximativ 270 km de granița cu Ucraina, dar nu a precizat cine a fost responsabil.

UPDATE Procurorul general ucrainean Andri Kostin a anunțat pe 31 mai că Ucraina investighează peste 2.900 de infracțiuni împotriva copiilor comise de forțele ruse. Kostin a declarat că Ucraina a înregistrat 19.400 de cazuri de deportări ilegale de copii, menționând că cifra este probabil mult mai mare, scrie Adevărul.

UPDATE "Toți aliații sunt de acord că Moscova nu are drept de veto împotriva extinderii NATO", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea sa la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, de la Oslo. Stoltenberg a mai anunțat că va călători la Ankara pentru a se întâlni cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a merge mai departe cu aderarea Suediei la NATO. "Ziua nu a fost încă decisă", a explicat Stoltenberg.

UPDATE Statele Unite au anunțat că, începând de joi, vor înceta să mai transmită Rusiei unele notificări prevăzute în cadrul tratatului de control al armamentului New START, inclusiv actualizări privind locația rachetelor și a lansatoarelor, ca represalii pentru „încălcările continue" ale Moscovei față de acest acord, transmite Reuters.

UPDATE Moldova va relua comunicațiile poștale cu Rusia. Întreprinderea de stat "Poșta Moldovei" va relua, începând cu 2 iunie comunicațiile poștale cu Rusia, care au fost întrerupte pe 19 mai din cauza unor probleme tehnice, a anunțat, joi, serviciul de presă al companiei.

UPDATE Peste 60.000 de victime rusești au fost raportate în eforturile Moscovei de a captura orașul ucrainean Bahmut, potrivit unui oficial occidental, transmite Sky News. Oficialul a adăugat că numărul total al victimelor rusești depășește acum 200.000 și există semne că Ucraina ar putea lansa o contraofensivă în următoarele săptămâni. Luna trecută, Rusia a declarat că a reușit să captureze Bahmut după o bătălie de aproximativ un an, potrivit G4media.

UPDATE Rusia și-a desfășurat „întreaga gamă de putere de foc militară” pentru a respinge ieri un atac în interiorul granițelor sale efectuat de către grupuri de partizani, potrivit serviciilor de informații militare britanice, citate de Sky News.

UPDATE Aproximativ 208.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, a afirmat un purtător de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene, citat de CNN. Purtătorul de cuvânt Serhii Cherevatîi a precizat că acest număr este mai mare decât cele aproximativ 170.000 de forțe rusești despre care spune că au fost implicate inițial în invazia din 2022. CNN nu a reușit să confirme independent aceste cifre, scrie G4media.

UPDATE Liderii europeni au făcut o puternică demonstrație de sfidare – şi de sprijin pentru Ucraina – atunci când s-au reunit joi pentru un summit istoric în Moldova, ţară ex-sovietică, la doar câțiva kilometri de graniță cu Ucraina. Dar chiar dacă cei peste 40 de lideri şi-au promis solidaritate cu Ucraina la cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, dificultatea de a menţine această unitate a fost afișată în momentul în care liderul ucrainean şi-a făcut apariția pentru a cere „garanţii de securitate”, scrie Politico.

UPDATE Statul Major ucrainean a anunțat că Rusia a atacat peste noapte Kievul cu 15 rachete de croazieră și 18 drone Shahed de fabricație iraniană, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că elemente ale Corpului Voluntarilor Ruși pro-ucraineni și ale Legiunii pentru Libertatea Rusiei au efectuat ieri o altă operațiune în Belgorod, transmite Sky News, potrivit G4media.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski, prezent la Summitul din Republica Moldova, unde au fost prezenţi peste 40 de lideri europeni, le-a vorbit seara compatrioţilor despre discuţiile avute şi le-a spus că sunt în pregătire noi soluţii pentru apărarea Ucrainei, scrie Ziare.com.

 „Am avut discuţii foarte importante. Cu preşedinta Republicii Moldova şi preşedintele Franţei, cu prim-ministrul Regatului Unit şi preşedinta Comisiei Europene, cu preşedintele României şi prim-ministrul Portugaliei, cu premierii Albaniei şi Macedoniei de Nord, cu prim-ministrul Italiei, cu prim-ministrul Spaniei, cu preşedintele Elveţiei, prim-ministrul Republicii Cehe, preşedintele Azerbaidjanului şi cancelarul Germaniei”, a enumerat Volodimir Zelenski liderii întâlniţi, în discursul video transmis ca în fiecare seară către compatrioţi, discurs ce pare să fi fost înregistrat într-o cameră de la Castel Mimi din Bulboaca, acolo unde a avut loc summitul Comunităţii Politice Europene.

„A existat, de asemenea, un format extins cu reprezentanţi ai Ţărilor de Jos, Danemarcei, Suediei, Marii Britanii, Poloniei şi Belgiei. Şi, bineînţeles, au existat întâlniri în marja summitului şi o reuniune comună a tuturor participanţilor”, a continuat Zelenski. 

„Pregătim noi soluţii de apărare pentru Ucraina - acest lucru este valabil pentru apărarea aeriană, pentru aviaţie şi pentru înaintarea noastră pe teren”, le-a spus Zelenski compatrioţilor. „Pregătim un conţinut politic real pentru summitul NATO de la Vilnius. Pregătim un pachet de garanţii de securitate pentru ţara noastră în drumul său către Alianţă”, a anunţat preşedintele, aceasta fiind una dintre temele abordate în discuţiile cu liderii europeni.

„Facem totul pentru a aduce mai aproape decizia politică a UE privind aderarea Ucrainei. Pregătim un summit pentru pace bazat pe formula de pace ucraineană”, a adăugat Zelenski, mulţumind pentru sprijinul primit.

El a menţionat la sfârşitul unei zile pe care a calificat-o drept „lungă şi dificilă” şi evenimentul nefericit de la Kiev, unde trei persoane, între care un copil, au murit pentru că adăpostul aerian în care voiau să se adăpostească în timpul unui atac al ruşilor era închis. Zelenski le-a cerut din nou autorităţilor locale să se ocupe de protejarea oamenilor şi să aibă grijă ca adăposturile să fie accesibile, avertizând că în caz contrar riscă să fie trase la răspundere penal. 

„O situaţie precum cea de aseară de la Kiev nu ar trebui să se mai repete niciodată, când oamenii s-au dus la un adăpost, iar adăpostul era închis. Este de datoria autorităţilor locale, o datorie foarte specifică, să se asigure că adăposturile sunt disponibile şi accesibile non-stop. Este dureros să vedem neglijarea acestei obligaţii. Este dureros să vedem pierderile. Iar dacă datoria nu este îndeplinită pe teren, este responsabilitatea directă a ofiţerilor de aplicare a legii de a aduce în faţa justiţiei”, a spus Zelenski. 

Război în Ucraina, ziua 463: Summit la Bulboaca, replica FSB-ului și atac la Kiev! Zelenski anunță cât s-ar putea sfârși războiul
Război în Ucraina, ziua 462: Kievul vrea summit de pace, iar Medvedev amenință Londra! Kremlinul: „Vom fi cu ochii pe Chișinău”

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”
Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

26 aprilie 2024, ora 19:15

Forțele rusești își stabilizează situația pe front la nord-vest de Avdiivka și ar putea obține noi câștiguri tactice care ar putea determina forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka pe o linie mai ușor de apărat, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Răboiului. ISW mai scrie că Rusia s-a adaptat tehnologic la războiul electronic pe care îl duce Ucraina, iar dronele operate de forțele Moscovei pe linia frontului au devenit mai dificil de contracarat de trupele Kievului. În context, armata ucraineană a retras temporar tancurile de luptă Abrams M1A1, primite de la SUA anul trecut, potrivit unor oficiali militari americani.

Între timp, SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, la câteva zile după ce Congresul american a ieșit din blocajul care a durat jumătate de an şi a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, relatează Reuters, informează News.ro. Totuși, analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cu ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider. Rusia nu are niciun interes militar sau geopolitic în a ataca statele NATO, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Dar trupele NATO au creat amenințări suplimentare pentru Rusia prin apropierea de granițele sale, a adăugat oficialul. Între timp, Pentagonul a confirmat că America a trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. 

UPDATE Ucraina pregătește „cerul sângeriu” pentru Putin cu avioane F-16, rachete Patriot, HIMARS și NASAMS, notează NewsWeek. Statele Unite sunt gata să anunțe unul dintre cele mai mari pachete de ajutor militar sub formă de contracte de armament, în special de rachete Patriot și NASAMS pentru Ucraina. Costul acestui pachet va fi de aproximativ șase miliarde de dolari, el va fi oferit în cadrul programului USAI (Ukraine Security Assistance Initiative), în cadrul căruia guvernul american comandă noi arme de la producători. Potrivit publicației americane Politico, furnizarea acestui ajutor va fi anunțată oficial vineri, 26 aprilie, în cadrul unei reuniuni în format Ramstein. Pachetul va fi finanțat din legea recent adoptată privind asistența acordată Ucrainei de către Statele Unite.

UPDATE Primăria Kievului a anunţat vineri evacuarea de urgenţă a două spitale din capitala ucraineană, între care şi o unitate pediatrică, de teama unor lovituri ale forţelor ruse asupra acestor unităţi, după ce mai multe canale de Telegram ruseşti au difuzat o înregistrare video în care se afirmă că aici s-ar adăposti militari ucraineni, relatează AFP şi Unian.

UPDATE Aproximativ 500 de ucraineni vor primi în perioada imediat următoare primele despăgubiri plătite de stat pentru trauma suferită în timpul războiului, după ce au fost victimele violenței sexuale din partea invadatorilor ruși.  

UPDATE Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a criticat vineri rezoluția PE prin care se cere refuzul de a recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia, scrie HotNews.

UPDATE Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a „paraliza” aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, după o serie de atacuri ruseşti asupra căilor ferate ucrainene, transmite AFP, transmite Agerpres.

UPDATE Presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie au fost calificate vineri, 26 aprilie, drept inacceptabile de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia împotriva acţiunilor ostile şi a subliniat că Moscova nu va împiedica Alianţa Nord-Atlantică să sprijine Ucraina, relatează EFE şi AFP.

UPDATE Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, plasat vineri în arest preventiv pentru acuzaţii de corupţie, a fost eliberat mai târziu în cursul zilei după ce a plătit o cauţiune de 75,7 milioane de grivne, echivalentul a circa 1,78 milioane de euro, a anunţat ministerul său, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

UPDATE Primele arme oferite de Statele Unite în cadrul noului pachet de ajutor vor ajunge în Ucraina în câteva zile, a declarat într-o conferință de presă John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă. El a notat că Statele Unite au stocuri mari în Polonia. „Sunt unele lucruri pe listă care pot ajunge în foarte scurt timp, în câteva zile… altele vor lua mai mult timp”, a declarat oficialul. Kirby a mai spus că pachetul anunțat include echipament esențial, scrie Spotmedia.

UPDATE Trupele ruse înaintează spre Ceasiv Iar, însă nu vor reuși să cucerească localitatea foarte curând, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Căderea acestui punct important de pe front le-ar permite rușilor să lanseze alte operațiuni ofensive împotriva localităților care formează o centură defensivă importantă a Ucrainei în regiunea Donețk. Chiar dacă succesele tactice determină forțele ucrainene să se retragă spre vest, înaintarea curentă a rușilor la nord-vest de Avdiivka nu pare să aibă importanță operațională pe termen scurt. Presiunea asupra Ceasiv Iar crește, iar trupele ruse care se apropie din est își intensifică eforturile pentru a captura orașul pe care îl vizează din luna martie. Rușii încearcă să câștige cât mai mult teren până la sosirea ajutorului american în Ucraina, potrivit Spotmedia.

UPDATE Poliția britanică a anunțat vineri că cinci bărbați, printre care un cetățean britanic, au fost inculpați în legătură cu presupuse activități ostile statului, menite să aducă beneficii Rusiei, notează RFI.

UPDATE Cadavrele a 140 de soldaţi ucişi în timp ce încercau să apere regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie, Herson şi Sumi de atacurile ruseşti au fost returnate Ucrainei, a anunţat autoritatea pentru schimbul de prizonieri de război de la Kiev, pe Telegram. Cinci cadavre au venit din zona Sumi, în nordul ţării. Rusia nu are sub controlul său un teritoriu ucrainean în acea zonă, dar la începutul lunii martie, unităţile de voluntari ruşi care luptau alături de Ucraina au făcut incursiuni pe teritoriul rus de acolo. Autoritatea a precizat că odată ce identităţile victimelor au fost stabilite, cadavrele vor fi predate familiilor acestora, scrie Mediafax.

UPDATE Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei (DIU) a raportat distrugerea unui elicopter militar rusesc Ka-32 pe aerodromul Ostafyevo din Moscova, notează NewsWeek. Serviciul de informații a raportat că aerodromul este deținut de Ministerul Apărării al Rusiei și este operat în comun cu compania Gazpromavia, care face parte din structura Gazprom PJSC.

UPDATE SUA au trimis în secret peste 100 de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina, săptămâna trecută, dintre care unele au fost desfășurate imediat și utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Dzhankoi, în Crimeea ocupată, a relatat New York Times.

UPDATE Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a încercat să transmită un mesaj de „business as usual” de când adjunctul său Timur Ivanov a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită, dar scandalul, care se extinde, arată rău pentru el şi este văzut ca un efort al unui clan rival de a-i dilua puterea în contextul unei așteptate remanieri guvernamentale, comentează agenția de presă Reuters, citată de news.ro.

UPDATE Trupele ruse presează pe toate fronturile, iar în ultimele 24 de ore au lansat patru rachete și 75 de lovituri aeriene asupra pozițiilor forțelor ucrainene și a zonelor populate. 114 lupte s-au dat în acest interval, a anunțat vineri dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Peste 110 localități din Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă, scrie Spotmedia.

UPDATE  Armata rusă a afirmat vineri că a lovit un tren în regiunea ucraineană Doneţk (est) care transporta armament occidental livrat Kievului, un anunţ care a venit după o serie de lovituri asupra căilor ferate ucrainene, relatează AFP, transmite News.ro.

UPDATE Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației militare din Lugansk, Artem Lysohor.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va vizita Ungaria în perioada 8-10 mai. Xi se va întâlni, de asemenea, cu omologul său francez Emmanuel Macron, la Paris, în luna mai, în timp ce în aceeaşi lună liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunţat că se va duce în China, potrivit Spotmedia.

UPDATE Un tribunal ucrainean a dispus vineri ca ministrul agriculturii, Mikola Solski, să fie arestat. Acesta a fost acuzat cu privire la implicarea sa în achiziţionarea ilegală de teren aflat în proprietatea statului, în valoare de 7 milioane de dolari.

UPDATE Pemierul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană precum "Patriot" sau S-300, ca răspuns la presiunile din partea aliaţilor din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului.

UPDATE Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de incitare publică la terorism, spre amuzamentul fostului campion mondial la șah, scrie Mirror.

UPDATE Vladimir Medinski, consilierul pe care Vladimir Putin l-a ales cu doi ani în urmă să conducă delegația Kremlinului la negocierile de pace cu Ucraina, afirmă că ambele părți au fost „sincere” la momentul respectiv în dorința lor de a ajunge la un acord, relatează TASS, citat de HotNews.

UPDATE După ce a fost amânat timp de jumătate de an din cauza luptelor interne între cele două partide din Congresul SUA, pachetul în valoare de 61 de miliarde de dolari de ajutor militar extrem de necesar a fost în sfârșit promulgat de președintele american Joe Biden, ceea ce arată că aliatul vital al Kievului va continua să sprijine Ucrainei împotriva invaziei ruse, cel puțin pentru moment. Dar întârzierea de șase luni a permis forțelor Moscovei să exploateze sistemul de apărare antiaeriană slăbit al Ucrainei, cu un efect devastator, scrie, într-o analiză, publicația rusă independentă The Moscow Times. Chiar dacă ajutorul promis din partea SUA și a Europei este trimis rapid, este posibil ca acesta să nu ajungă pe linia frontului decât peste câteva săptămâni, oferind Rusiei o fereastră de oportunitate de care ar putea profita.

UPDATE Dacă la începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, majoritatea covârșitoare a statelor a sprijinit condamnarea agresiunii de către Adunarea Generală a ONU și cererile de încetare imediată a operațiunilor militare și de retragere a trupelor rusești din Ucraina, situația este acum foarte diferită, notează Adevărul. Acest lucru nu a fost facilitat atât de mult de eforturile diplomaților ruși, cât de lipsa unei strategii clare din partea partenerilor occidentali ai Ucrainei, în frunte cu Statele Unite. Aceștia au dat dovadă de o politică extrem de prudentă și, sincer, slabă în ceea ce privește limitarea Rusiei și stoparea agresiunii sale, scrie în Moscow Times Boris Bondarev, singurul diplomat rus care l-a înfruntat pe Vladimir Putin și a condamnat invadarea Ucrainei.

UPDATE Rusia ar avea dificultăți în a-și susține invazia în Ucraina fără ajutorul Chinei, a declarat secretarul de stat american, relatează Sky News. Antony Blinken – vorbind la Beijing în urma discuțiilor cu diplomatul de vârf al Chinei, Wang Yi – a declarat că a „reiterat” preocupările serioase legate de faptul că China furnizează componente care „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

UPDATE Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri într-un discurs ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, citat de agenţia rusă TASS, preluată de Reuters.

UPDATE Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară.O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, pe fundalul arestării adjunctului său Timur Ivanov, după cum scrie publicația pro-rusă „Kremlin Snuff Box” pe Telegram. Pregătirea unei ofensive de către Forțele Armate Ruse nu este un mare secret. Trupele lui Putin vor încerca să împingă frontul în direcția Sumi și Harkov.Potrivit canalului de Telegram, și armata ucraineană se pregătește pentru astfel de acțiuni, iar succesele invadatorilor vor depinde de cantitatea de resurse pe care o alocă. Surse apropiate șefului Ministerului rus al Apărării spun că este necesar să se efectueze mobilizarea, recrutând încă cel puțin două sute de mii de oameni, iar cu cât acest lucru se va face mai repede, cu atât mai bine pentru invadatori, scrie Ziare.com.

UPDATE Germania asigură că bărbații ucraineni nu vor fi privați de statutul de refugiat în țară, în ciuda deciziei Ucrainei de a suspenda temporar serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani aflați în străinătate. Decizia Germaniei vine în contextul în care Ucraina încearcă să îi aducă în țară pe acei ucraineni din străinătate și să îi trimită pe front, totul după ce armata de la Kiev a rămas fără forțe de luptă. Polonia, în schimb, a anunțat că este pregătită să ajute Ucraina să-și „recupereze” cetățenii de sex masculin de vârstă militară, a declarat miercuri ministrul Apărării, Władysław Kosinyak-Kamyș, potrivit Știripesurse.

UPDATE Serghei Mingazov, un jurnalist al redacției Forbes din Rusia, a fost reținut sub suspiciunea de răspândire de „informații false” despre armata rusă, a anunțat vineri revista, potrivit Reuters.

UPDATE A început cursa pentru a trimite baterii de apărare antiaeriană în Ucraina, dar se pare că acestea nu vor veni din Spania sau Grecia, scrie Politico, citat de News.ro. În cursul zilei de astăzi, aproximativ 50 de ţări se vor întâlni prin videoconferinţă pentru discuţii conduse de SUA cu privire la coordonarea ajutorului militar suplimentar pentru Ucraina. Madridul nu va redistribui unul dintre cele trei sisteme Patriot ale sale către Ucraina, a relatat vineri publicaţia spaniolă El Pais. Spania va trimite doar un număr mic de rachete Patriot în Ucraina, ca răspuns la presiunea exercitată de aliaţii din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului, notează publicaţia spaniolă.

UPDATE NATO s-a antrenat în dislocarea rapidă a trupelor pe teritoriul României, notează Mediafax. Corpul de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfăşurat, în perioada 15-24 aprilie, exerciţiul Eagle Overland 24 (EAOV24), cu scopul de a testa procedurile de trecere a frontierelor cu mijloace militare auto în Slovenia, Ungaria şi România, precum şi de a verifica sistemele de comunicaţii şi informatică, anunţă MApN.

UPDATE 80% din ajutorul american pentru Ucraina și Israel va fi cheltuit în SUA sau pentru armata SUA. Din cele 95 de miliarde de dolari pe care congresul american le-a aprobat pentru Ucraina, Israel și zona Pacificului, în special Taiwan, 57 de miliarde nici nu vor părăsi teritoriul SUA, arată o analiză Washington Post.

UPDATE Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus până acum, a declarat joi un oficial american, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Dronele de spionaj americane și-au împărțit responsabilitățile între Marea Neagră și Mediterană, notează Adevărul. Conform itamilradar.com, evoluțiile înregistrate în ultimele săptămâni arată faptul că dronele americane de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia și-au împărțit zonele de responsabilitate. Astfel, în timp ce dronele RQ-4B ale Forțelor Aeriene zboară preponderent în zona Mării Negre, cele de tip MQ-4C operează în Marea Mediterană.

UPDATE Spania va trimite un mic număr de rachete Patriot în Ucraina, a anunţat vineri cotidianul El Pais, citând surse anonime, transmite Reuters. Potrivit publicaţiei spaniole, Madridul a exclus livrarea de sisteme lansatoare de rachete, dar îi va furniza proiectile Kievului.

UPDATE Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat vineri arestarea a două persoane suspectate că s-au deghizat în mecanici pentru a se deplasa în nord-estul Ucrainei, a repera poziţii militare şi a transmite apoi informaţiile respective Rusiei în vederea bombardării, relatează AFP. Potrivit sursei citate, forţele ruse ar fi însărcinat aceste persoane să identifice poziţiile liniilor defensive ale armatei ucrainene din apropiere de Harkov, al doilea mare oraş ucrainean, care a devenit în ultimele săptămâni o ţintă predilectă pentru forţele ruse. Potrivit SBU, „ocupanţii contau pe utilizarea bombelor aeriene ghidate foarte puternice” contra acestor „fortificaţii”. Cei doi suspecţi „au călătorit singuri în regiune şi s-au dat drept mecanici privaţi, înregistrând în secret amplasarea trupelor ucrainene şi a liniilor de apărare”, a indicat SBU. Ulterior, ei ar fi transmis aceste informaţii unui prieten în zona ocupată şi s-au alăturat „forţelor speciale ruse”. SBU a precizat că a aflat de acest proiect şi a reuşit oprirea lui în „stadiul său iniţial”, fără a indica perioada în care s-au produs faptele. Cei doi bărbaţi au fost arestaţi şi sunt acuzaţi de înaltă trădare, infracţiune pentru care pot primi închisoare pe viaţă.

UPDATE Operațiunile ofensive rusești la vest de Avdiivka urmăresc să exploateze oportunitățile de câștiguri tactice, în timp ce operațiunea ofensivă rusă de cucerire a Ceasiv Iar oferă forțelor rusești perspective imediate de progrese semnificative din punct de vedere operațional. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că ultimul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina ar putea să nu fie suficient pentru ca aceasta să își recupereze întregul teritoriu. În plus, asistența militară americană reprezintă doar o parte din ceea ce are nevoie Ucraina în prezent, dar Kievul depune eforturi pentru a răspunde altor cerințe de luptă - în primul rând provocările legate de forța de muncă și extinderea bazei sale industriale de apărare. ISW precizează că forțele rusești aduc în teren drone adaptate pentru a fi mai rezistente la capacitățile ucrainene de război electronic în sectoare critice ale liniei frontului, probabil în încercarea de a valorifica noile capacități tehnologice pentru a exploata fereastra de timp înainte de sosirea ajutorului american pentru Ucraina.

UPDATE În noul pachet de asistență militară pentru Ucraina din partea Marii Britanii vor fi incluse bombe aviatice cu ghidaj laser, modelul Paveway IV, o armă de ultimă generație. Aceste informații sunt prezentate de Business Insider, cu referire la Ministerul Apărării al țării. Fondatorul Centrului de Inițiativă Europeană pentru Reziliență, Serghei Sumlenîi, afirmă că principalul scop al acestor arme va fi sistemele antiaeriene rusești, radarele, depozitele și centrele de comunicații. De asemenea, bombele aviatice pot concura cu bombele planificate de Rusia, cu ajutorul cărora invadatorii străpung apărarea armatei ucrainene. El este convins că în operațiunile similare împotriva ocupanților, bombele Paveway vor fi deosebit de eficiente în combinație cu alte arme de mare precizie.

UPDATE Ucraina a retras deocamdată tancurile de luptă Abrams furnizate de SUA în lupta sa împotriva Rusiei, din cauza amenințărilor cu drone rusești care a făcut prea dificilă operarea acestora fără a fi detectate sau fără a fi atacate, au declarat doi oficiali militari americani pentru The Associated Press. SUA au fost de acord să trimită 31 de Abrams Ucrainei în ianuarie 2023, după o campanie agresivă de luni de zile a Kievului, argumentând că tancurile, care costă aproximativ 10 milioane de dolari bucata, sunt vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile rusești.

UPDATE Numărul dronelor folosite de forțele rusești pe linia frontului s-a dublat în ultimele trei luni, a relatat joi publicația Ukrainska Pravda, citând surse militare confidențiale. Sursele din cadrul Statului major general al Armatei ucrainene citate de publicație au declarat că eforturile trupelor ucrainene de a contracara dronele prin mijloace electronice au devenit tot mai puțin eficiente pe măsură ce forțele Moscovei s-au adaptat la schimbările tehnologice.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram