Ziua Internațională a Râsului și Fericirii este marcată pe 8 februarie. Oamenii se reunesc pentru a împărtăși glume, râde și petrece timp de calitate unul cu celălalt. Râsul ne poate ridica starea de spirit, poate reduce stresul și tensiunea arterială și întărește sistemul imunitar. Cei care râd tind adesea să fie mai fericiți.
Ceea ce majoritatea dintre noi ar putea să nu realizeze este că bebelușii pot râde chiar înainte de a vorbi. Ei râd când găsesc ceva amuzant sau în timpul jocului. Așa este râsul înrădăcinat în noi.
De fapt, o serie de studii științifice arată că în timpul unei conversații de 10 minute, o persoană obișnuită va râde de 5,5 până la 5,8 ori. Altceva pe care știința ne-a învățat este că chiar și actul de a zâmbi, indiferent dacă este autentic sau nu, poate îmbunătăți considerabil starea de spirit a unei persoane. Așadar, dacă ai o zi proastă și vrei să te simți mai bine, doar zâmbește.
Râsul i-a inspirat și pe oameni să creeze genul comediei, care este conceput pentru a ne aduce umor sub formă de literatură, filme și emisiuni TV, glume și chiar muzică. Ele ne fac să simțim bucurie și ne inspiră să râdem.
Sunt nenumărate motive pe care le precizează specialiștii, pentru care trebuie să ai parte de porții copioase de râs.
Un râs sănătos te poate ajuta la diminuarea presiunii arteriale. Stresul va fi de domeniul trecutului, iar buna dispoziție va crește la cote nebănuite. Înconjoară-te de oameni amuzanți și deschiși.
Nu doar că te binedispui, dar îți lucrezi și mușchii abdomenului. Râzi cu poftă, iar mușchii stomacului se vor întinde și se vor contracta, pentru un abdomen lucrat ca la sală. Dacă râzi doar 10-15 minute pe zi, poți arde până la 40 de calorii.
Fericirea se trăiește la cote maxime atunci când râzi, iar inima ta îți va mulțumi. Râsul funcționează ca un exercițiu cardio și e benefic atunci când nu ai prea mult timp pentru sală.
Râsul eliberează endorfine. Ele sunt direct răspunzătoare pentru starea ta de bine. Nu doar starea ta de bine va fi influențată de râs, ci și cea a partenerului. Relația va funcționa mai bine atunci când ambii parteneri sunt fericiți.
Râsul este un medicament puternic. Umorul îți ușurează poverile, inspiră speranță, te conectează cu ceilalți și te menține pe pământ, concentrat și alert. De asemenea, te ajută să eliberezi furia și să ierți mai devreme.
Râsul te poate ajuta chiar să trăiești mai mult. Un studiu efectuat în Norvegia a constatat că oamenii cu un puternic simț al umorului au supraviețuit celor care nu râd atât de mult. Diferența a fost deosebit de notabilă pentru cei care se luptă cu cancerul.
Inițiativa de a sărbători o zi dedicată exclusiv râsului îi aparține indianului Madan Kataria, fondatorul mișcării „Laughter Yoga” (Hasyayoga), adică terapia prin râs, el fiind și autorul cărții „Laugh For No Reason” (Râzi fără motiv).
Primul club de terapie prin râs a fost înființat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând șase persoane. În prezent, sunt peste 6.000 de Cluburi de Râs în peste 100 de țări din lume.
Surse: ziarulunirea, nationaltoday, helpguide