Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 942: Risc atomic și atac la Odesa! Patriarhul amenință cu Apocalipsa, iar Rusia refuză summitul de pace

externe

Război în Ucraina, ziua 363: Discursuri Putin vs. Biden și decret privind Moldova. NATO: Rusia se pregătește de mai mult război

21 februarie 2023, ora 21:25

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că planul Rusiei de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei, descoperit de serviciile de informaţii ucrainene, a fost confirmat ulterior şi de țările europene. Mai mult, el spune că Ucraina este gata să ajute Republica Moldova. Totodată, Zelenski a transmis, după vizita surpriză a președintelui american Joe Biden la Kiev, că victoria trebuie obținută în acest al doilea an al războiului şi că miza nu este numai soarta ţării, ci întreaga ordine mondială. 

Între timp, Vladimir Putin a ținut primul său discurs despre starea națiunii de la începutul războiului din Ucraina. Discursul vine cu 3 zile înainte să se împlinească un an de la declanșarea invaziei și la o zi după ce președintele american Joe Biden a făcut o vizită la Kiev, promițând că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, relatează Reuters. Totodată, președintele american, Joe Biden, se află în Polonia, la Varșovia, unde a susținut un discurs legat de războiul din Ucraina. Liderul american a cerut un rând de aplauze şi pentru Maia Sandu şi Republica Moldova.

 

UPDATE Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunțat marți, 21 februarie, că țările membre ale UE vor accelera furnizarea de arme şi de muniţii pentru Ucraina, informează AFP.

UPDATE Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că a discutat cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi despre planul Beijingului pentru pace şi urmează să-l studieze în detaliu, adăugând că există un "element comun al Ucrainei şi Chinei: principiul integrităţii teritoriale", notează Digi24.

UPDATE În timpul discursului său, președintele Statelor Unite i-a rostit de zece ori numele lui Vladimir Putin, în timp ce liderul de la Kremlin nu i-a pronunțat nici măcar o dată numele lui Biden, în discursul de aproape două ore susținut tot marți, remarcă CNN.

UPDATE Armata ucraineană a efectuat marți un antrenament în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl. Soldații s-au antrenat pentru a respinge un atac din Belarus, conform Ukrainskaia Pravda.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, intenţionează să efectueze o vizită în Rusia în următoarele luni, pentru o întâlnire cu omologul său, Vladimir Putin, în contextul în care Beijingul a elaborat un plan de pace şi vrea contacte cu toate părţile pentru oprirea războiului din Ucraina.

UPDATE NATO este „ca niciodată mai puternică", a declarat marţi Joe Biden, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, acesta din urmă subliniind că vizita preşedintelui american la Varşovia este un semn important al angajamentului Statelor Unite de a menţine securitatea în Europa, notează NewsWeek.

UPDATE În urmă cu câteva zile, suverana daneză îşi amintise dubla întâlnire, cu ocazia vizitelor de stat în Rusia, cu preşedintele Vladimir Putin, declarând: „Îmi amintesc faptul că mă gândeam că nu era deloc o persoană plăcută. N-am mai văzut ochi atât de reci în toată viaţa mea”, notează Mediafax.

UPDATE Cel puțin şase civili au fost răniți şi alții 12 într-un bombardament efectuat de ruși asupra unei piețe și stații de transport în comun din orașul Herson, în sudul Ucrainei.

UPDATE "Un dictator care dorește să creeze un imperiu nu va reușit să ucidă dragostea de libertate, nu va reuși să-i îngenuncheze pe cei care doresc libertatea. Iar Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. Niciodată!", a precizat Biden în discursul de la Varşovia.

UPDATE Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a sosit la Moscova, unde se va întâlni cu omologul rus Serghei Lavrov.

UPDATE Biden susţine un discurs la Varşovia, după ce ieri a mers în Ucraina într-o vizită surpriză menită să arate sprijinul puternic al Vestului pentru cauza ucrainiană. Discursul lui Biden vine la câteva ore după ce Putin, într-un discurs de peste o oră, a lansat o tiradă de acuzaţii la adresa UE şi a SUA. Vizita lui Biden în Kiev şi discursul de la Varşovia sunt comparate cu vizitele lui John Kennedy şi Ronald Reagan în Berlinul de Vest în timpul Războiului Rece, notează AlephNews. Biden a cerut un rând de aplauze şi pentru Maia Sandu şi Republica Moldova.

UPDATE Belarus îşi va extinde legislaţia penală pentru a permite aplicarea pedepsei cu moartea pentru funcţionarii publici şi personalul militar pentru „înaltă trădare”, informează marţi dpa și Agerpres.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, intenţionează să efectueze o vizită în Rusia în următoarele luni, pentru o întâlnire cu omologul său, Vladimir Putin, în contextul în care Beijingul a elaborat un plan de pace şi vrea contacte cu toate părţile pentru oprirea războiului din Ucraina. Conform unor surse citate de publicaţia The Wall Street Journal, Xi Jinping intenţionează să aibă o întrevedere cu Vladimir Putin în următoarele luni, în contextul în care liderul de la Kremlin continuă invazia în Ucraina şi se prezintă ca fiind oponentul unei ordini mondiale sub conducerea Statelor Unite, potrivit Mediafax.

UPDATE Vladimir Putin a anulat, marți, un decret semnat în 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei. Putin a semnat decretul de marți imediat după discursul de peste o oră și jumătate în  care a acuzat Occidentul că este vinovat pentru războiul din Ucraina și a încercat să-i motiveze și să-i mobilizeze pe ruși pentru susținerea participării la conflict, notează Digi24.

UPDATE Administrația Biden rămâne pregătită să discute despre tratatul privind armele nucleare „oricând cu Rusia, indiferent de orice altceva se întâmplă în lume”, a anunțat secretarul de stat american Antony Blinken într-o primă reacție după ce Vladimir Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la tratatul START, relatează CNN.

UPDATE Douăsprezece ţări cer Uniunii Europene să împiedice prin instrumente comerciale ocolirea sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, transmite marţi agenția Reuters.

UPDATE ”Rusia este pregătită de președintele ei pentru izolare completă”, susține analistul român de politică și securitate externă Hari Bucur Marcu.

UPDATE Vladimir Putin a folosit expresia „arme în loc de unt” în timpul discursului său la Adunarea Federală de astăzi, 21 februarie. Pentru prima dată această frază a sunat în timpul Primului Război Mondial, dar a devenit o expresie populară datorită adjunctului lui Hitler, Rudolf Hess, notează Ziare.com.

UPDATE De când a început războiul Rusia-Ucraina, în urmă cu un an, echipa de jurnaliști ai NewsGuard a dezmințit 105 narațiuni false legate de război și a identificat 358 de site-uri web de știri și informații din vestul Europei care răspândesc aceste mituri, potrivit Ziare.com.

UPDATE O navă de spionaj rusească ar fi încercat să saboteze cablurile de electricitate și internet din Marea Nordului, care deservesc Marea Britanie. Dezvăluirea a fost făcută de agenți ai serviciului de informații olandez.

UPDATE Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marţi, 21 februarie, la Digi24, că România are datoria să ajute Ucraina, aflată în război cu Rusia de un an, pentru că „nimeni nu este interesat să avem vreodată graniţă cu Rusia sau să avem o Rusie puternică, pentru că asta este clar în dezavantajul României şi al securităţii cetăţenilor români”.

UPDATE Serviciul federal de securitate rus (FSB) a precizat marţi că nu i-a oferit niciun fel de garanţii de securitate preşedintelui american Joe Biden după ce Washingtonul a informat Moscova că liderul de la Casa Albă va face o vizită la Kiev. „Statele Unite au notificat Rusia în legătură cu vizita lui Biden la Kiev printr-un canal diplomatic. Noi nu am dat garanţii privind siguranţa lui”, a declarat directorul FSB, Alexandr Bortnikov, citat de agenția de presă rusă TASS, potrivit Spotmedia.

UPDATE Premierul R. Moldova, Dorin Recean, a comentat declarațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind presupusul plan al Rusiei de a preluat controlul asupra Aeroportului Chișinău. Recean a punctat că există în continuare mai multe scenarii de destabilizare a situației în țară. „Am menționat că au existat și există în continuare mai multe scenarii de destabilizare. Ele comportă mai multe elemente, inclusiv cele menționate de Zelenski, dar am mai menționat că instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări. Am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă și instituțiile statului au făcut față, avem o experiență destul de solidă”, a declarat Dorin Recean.

UPDATE Numărul civililor care şi-au pierdut viața în timpul invaziei ruse în Ucraina a depășit marţi pragul de 8.000, a informat Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), transmite EFE. OHCHR a informat totodată că 13.287 de civili au fost răniţi într-un an de conflict. ”Datele noastre reprezintă doar vârful aisbergului într-un război al cărui cost în rândul civililor este insuportabil”, a menţionat într-un comunicat înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.

UPDATE Orașul ucrainean Herson a fost bombardat masiv marți, 21 februarie, în ziua în care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a susținut un discurs delirant despre războiul pornit în urmă cu un an de Federația Rusă și a aruncat vina pe Occident. În localitate au fost auzite zeci de explozii.

UPDATE Rusia nu se pregătește pentru pace, ci pentru mai mult război. Concluzia aparține secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, după discursul susținut de Vladimir Putin, la un an de la invazia Ucrainei, potrivit HotNews. „Nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul. Este un an de când a lansat invazia și nu vedem niciun semn că Putin nu se pregătește pentru pace. El se pregătește și pentru mai mult război. Putin nu trebuie să câștige”, a afirmat Stoltenberg, la Varșovia, unde marți are loc o reuniune a președintelui Joe Biden cu lideri NATO din Europa de Est, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE „Regret decizia de astăzi de a-și retrage participarea din tratatul New START. Prin decizia Rusiei de astăzi, întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată. Încurajez cu tărie Rusia să își reconsidere decizia și să respecte acordurile existente”, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE Vizita lui Joe Biden în capitala Ucrainei i-a enervat pe susținătorii lui Vladimir Putin. Unii au izbucnit furioși, numind-o „o umilință” pentru Moscova, alții au considerat-o o dovadă că Rusia e „o țară civilizată” fiindcă i-a garantat securitatea președintelui american. Prezența lui Biden la Kiev a produs o undă de șoc nu doar la nivelurile superioare ale Kremlinului, și în cercurile de susținători ale regimului. A fost o lovitură greu de tolerat pentru propagandiștii ruși, iritați că președintele american a ajuns la Kiev înaintea lui Vladimir Putin, așa cum visau la începutul războiului din Ucraina, notează Spotmedia.

UPDATE „M-am simțit ca o vrăjitoare în Evul Mediu”, a povestit o elevă din Rusia, care a fost audiată cinci ore de polițiști după ce a refuzat să citească o odă pentru Vladimir Putin la o serbare școlară. Cazul ei este relatat de site-ul Meduza și demonstrează că nici măcar minorii nu sunt iertați în Rusia dacă încalcă politica Kremlinului de toleranță zero față de opiniile anti-război, potrivit Digi24.

UPDATE Ministerul rus de Externe l-a convocat marți, 21 februarie, pe ambasadorul american la Moscova, Lynn Tracy, transmite Ministerul rus de Externe. Se remarcă implicarea tot mai mare a Statelor Unite în „ostilități” de „partea regimului de la Kiev”, a precizat Ministerul rus de Externe, potrivit Știripesurse.

UPDATE La aproape un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022, o generație de copii a trăit 12 luni de violență, teamă, pierderi și tragedii. Nu există un aspect al vieții copiilor pe care conflictul să nu-l fi afectat, aceștia fiind uciși, răniți, forțați să își părăsească locuințele, privați de educație esențială și de un mediu sigur și ocrotitor. „Copiii din Ucraina au trăit un an îngrozitor”, a declarat Catherine Russell, Directorul executiv UNICEF. “Milioane de copii merg la culcare în frig și speriați și se trezesc cu speranța că acest război brutal va lua sfârșit. Au fost copii uciși și răniți, iar mulți și-au pierdut părinții și rudele, casele, școlile și locurile de joacă. Niciun copil nu ar trebui să îndure vreodată astfel de suferințe”, notează Rador.

UPDATE Ministerul de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul Rusiei la București, pe care l-a informat că România a decis suspendarea activității Centrului Rus de Cultură și Știință la București, notează Digi24.

UPDATE Casa Albă anunță că discursul lui Joe Biden din Polonia nu va fi un răspuns la atacurile lansate de Vladimir Putin în urmă cu puțin timp, la adresa NATO și SUA. "Discursul lui Biden, așteptat astăzi, 21 februarie, în capitala Poloniei, Varșovia, NU este conceput ca răspuns la discursul lui Putin. Nu am planificat acest discurs ca un fel de răspuns, nu este un concurs de retorică cu nimeni", anunță Casa Albă, prin consilierul Jake Sullivan, notează Știripesurse.

UPDATE Discursul președintelui rus Vladimir Putin arată că acesta a pierdut contactul cu realitatea, a spus un consilier al președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak. „Trăiește într-o realitate complet diferită, în care nu există nicio oportunitate de a avea un dialog despre justiție și drept internațional”, a spus Podoliak, potrivit Digi24. Vladimir Putin și-a demonstrat „irelevanța și confuzia” în discursul de marți adresat Adunării Federale Ruse, spune Mihailo Podoliak.

UPDATE Războiul Rusiei în Ucraina a fost un "eșec strategic din toate punctele de vedere", spune secretarul de stat american Antony Blinken. Vorbind alături de ministrul grec de externe la Atena, Blinken a avertizat că, dacă i s-ar permite Rusiei să-și continue "cu impunitate" războiul în Ucraina, s-ar deschide "cutia Pandorei", notează Antena3.

UPDATE Un oficial american de rang înalt a calificat marţi drept „absurde” acuzațiile președintelui Vladimir Putin potrivit cărora Rusia a fost amenințată de Occident ca justificare pentru invadarea Ucrainei. „Nimeni nu atacă Rusia. Există un fel de absurditate în ideea că Rusia ar fi fost sub o formă de ameninţare militară din partea Ucrainei sau a altcuiva”, a declarat reporterilor consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, notează Mediafax.

UPDATE Vladimir Putin anunță că Rusia își suspendă participarea la Tratatul privind armele strategice de ofensivă, un mecanism de verificare reciprocă între marile puteri cu privire la armele de distrugere în masă/nucleare. „Repet: nu ieșim din acest acord, ci doar ne suspendăm participarea”, a precizat liderul de la Kremlin, menționând că Moscova va efectua teste militare nucleare, dacă și SUA o vor face. Totuși, Putin a recunoscut că există o degradare a relațiilor cu Washingtonul. New Start este ultimul acord de armament nuclear rămas între Rusia şi SUA şi a fost prelungit cu cinci ani în 2021. Semnat iniţial în 2010, tratatul limitează fiecare parte la 1.550 de focoase nucleare cu rază lungă de acţiune, un număr mai mic decât cel stabilit în cadrul acordului Start anterior, potrivit ZF.

UPDATE Deraierea periculoasă a trenului de pasageri Kiev-Varșovia la Kovel, în Ucraina, relatează Onet, cel mai mare portal polonez de știri. Accidentul, fără victime, produs în noaptea de 19 spre 20 februarie, a fost anunțat mai târziu de autorități pentru „a nu pune în pericol” vizita președintelui american Joe Biden la Kiev. Parchetul din regiunea ucraineană Volin a inițiat o anchetă cu privire la deraierea trenului Kiev-Varșovia. Din rațiuni de securitate, anchetatorii nu au dezvăluit această informație pe 20 februarie, seara, după ce președintele Joe Biden a ajuns în Polonia, notează Libertatea.

UPDATE Site-urile mass-media de stat ruse care difuzează marți discursul președintelui Vladimir Putin în fața Parlamentului rus s-au confruntat cu dificultăți tehnice care au întrerupt transmisia, relatează Reuters. Agenția de presă administrată de stat RIA Novosti a declarat că întreruperea a fost rezultatul unui atac cibernetic de tip DDoS - „denial of service”. Jurnaliștii Reuters din mai multe locații nu au putut accesa site-ul Companiei de radio și televiziune de stat din întreaga Rusie (VGTRK) și nici platforma de transmisie în direct Smotrim pentru anumite perioade în timpul discursului, potrivit Libertatea.

UPDATE Belarusul afirmă că există o „grupare semnificativă” de trupe ucrainene masate în apropierea graniţei sale și avertizează că aceasta constituie o ameninţare pentru securitatea sa, potrivit Digi24. În prezent, o grupare semnificativă a armatei ucrainene este concentrată în imediata vecinătate a secţiunii belaruso-ucrainene a frontierei de stat', a scris Ministerul Apărării într-o postare pe Telegram. 'Probabilitatea unor provocări armate, care pot escalada în incidente la frontieră, este ridicată de multă vreme', afirmă ministerul, adăugând că va lua 'măsuri pentru a răspunde adecvat', dar va acţiona cu reţinere, conform Agerpres.

UPDATE Jurnaliştii ruși au reușit să descopere planul secret al Kremlinului, conform căruia Rusia intenționează să cucerească Belarusul până în 2030, scrie Centrul mass-media „Dossier”. Acest document se numește „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în direcția bielorusă” și afirmă deschis că până în 2030, politica, economia și potențialul militar al Belarusului vor fi complet sub controlul Kremlinului, notează Ziare.com.

UPDATE Putin s-a plâns de sancțiuni și a acuzat Occidentul de faptul că astfel și-a dorit ca poporul rus să sufere, fără să precizeze motivul din care Vestul a luat aceste măsuri și că nu toți cetățenii ruși sunt vizați. UE precizează că a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea neprovocată și nejustificată a Ucrainei la 24 februarie 2022 și la anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojia și Herson din Ucraina. Acestea se adaugă măsurilor impuse Rusiei încă din 2014 ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk. Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice și măsuri privind vizele. Sancțiunile economice sunt menite să aibă consecințe grave asupra Rusiei în urma acțiunilor sale și să contracareze în mod eficace capacitățile acesteia de a continua agresiunea. Sancțiunile individuale vizează diferite persoane care fie sunt responsabile de sprijinirea, finanțarea sau punerea în aplicare a unor acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, fie beneficiază de pe urma acestor acțiuni. În total, luând în calcul și sancțiunile individuale anterioare impuse după anexarea Crimeei în 2014, UE a sancționat 1386 de persoane și 171 de entități.

UPDATE Evgheni Prigojin, patronul grupului paramilitar privat Wagner, i-a acuzat marţi pe ministrul apărării Serghei Şoigu şi pe şeful Statului Major al armatei ruse Valeri Gherasimov de acțiuni care echivalează cu înalta trădare, relatează Reuters și Agerpres.

UPDATE Vacanță de două săptămâni la șase luni de participare în „operațiunea militară specială” și un fond de stat pentru asistență personală direcționată veteranilor și familiilor celor uciși în Ucraina sunt două din obiectivele trasate Parlamentului de președintele rus Vladimir Putin în discursul despre „starea națiunii” susținut marți, potrivit Kommersant și The Guardian.

UPDATE Putin a vorbit din nou despre presupusele biolaboratoare, idee promovată intensiv de propaganda rusă. De la declanșarea războiului din Ucraina, mai multe postări pe rețelele sociale și articole din presa online au susținut că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă, de fapt, „un atac asupra biolaboratoarelor secrete ale SUA din Ucraina”. Potrivit acestor articole „ambasada americană a tăinuit existența unor laboratoare de arme biologice americane în Ucraina”, iar „Putin a ordonat armatei să caute aceste laboratoare și să le distrugă”. Articolele și postările bazate pe afirmațiile cu privire la „biolaboratoare americane din Ucraina finanțate de guvernul SUA” prezintă în mod distorsionat un acord dintre Statele Unite și Ucraina care vizează prevenirea proliferării agenților patogeni periculoși și minimizarea potențialelor amenințări biologice. Atât Departamentul american al Apărării, cât și ONU au precizat că în Ucraina nu există laboratoare deținute sau conduse de SUA sau laboratoare care ar dezvolta arme biologice, potrivit antifake.ro.

UPDATE La un an de la invazia în Ucraina, Vladimir Putin s-a adresat camerelor reunite ale Adunării Federale printr-un discurs halucinant în care a susținut că țările occidentale sunt cele care „au început conflictul”, Rusia fiind nevoită „să folosească forța pentru a-l opri”. El a susținut că nivelul de pregătire a forțelor nucleare este de 91%, cerând ca toate celelalte forțe ale armatei să ajungă la acest nivel de pregătire. „Avem echipamente mai bune ca în Vest, trebuie să le producem la scară largă”, a clamat președintele Rusiei, notează HotNews.

UPDATE Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține că Occidentul și-a pierdut valorile morale și religioase. El a declarată că în SUA se promovează ideea unui Dumnezeu de gen neutru, iar căsătoriile între persoanele de același sex tind să devină o normalitate.

UPDATE Vladimir Putin a aruncat din nou vina pentru războiul din Ucraina pe țările Occidentale și pe guvernarea de la Kiev, pe care le-a acuzat că vor să declanșeze un conflict global. Putin susține că Rusia e imposibil de învins pe câmpul de luptă și a spus că Ucraina a cerut Occidentului bomba nucleară și s-au pregătit pentru un război de foarte lungă durată. Liderul de la Kremlin continuă să se victimizeze, fără să își ceară scuze pentru invazia pe care a decretat-o pe 24 februarie 2022, care a provocat mii de morți și milioane de refugiați, potrivit datelor ONU.

UPDATE Un convoi de mașini blindate a fost surprins în timp ce se îndrepta spre Kremlin, în jurul orei locale 01:00, cu doar câteva ore înainte de marele său discurs cu privire la stadiul războiului din Ucraina și planurile pentru al doilea an al invaziei, relatează The Sun, potrivit Adevărul.

UPDATE Premierul italian Giorgia Meloni a ajuns la Kiev cu trenul, unde va purta discuții cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

UPDATE Membrii Adunării „Euronest” au adoptat la Chișinău o rezoluție prin care cer Comisiei Europene și Consiliului UE să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul acestui an.

UPDATE Consiliul UE a hotărât să prelungească sancțiunile împotriva Federației Ruse, introduse din cauza situației în Ucraina, până la 24 februarie anul viitor. Rezoluția respectivă este publicată în „Jurnalul oficial al Uniunii Europene”. Hotărârea intră în vigoare a doua zi după publicare. Data trecută Consiliul UE a prelungit valabilitatea sancțiunilor cu șase luni, până la 31 iulie. Sancțiunile sectoriale pe care Bruxelles le-a introdus pentru prima dată după anexarea Crimeei au fost extinse semnificativ după februarie 2022, potrivit Rador.

UPDATE Vizita pe care a efectuat-o luni în Ucraina preşedintele american Joe Biden nu este un eveniment extraordinar capabil să influenţeze politica Rusiei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite EFE.

UPDATE Vizita efectuată, luni, la Kiev de către președintelui Statelor Unite, Joe Biden, nu este doar un semnal politic care urmărește să demonstreze că lumea liberă continuă să susțină Ucraina, la un an de la declanşarea agresiunii ruse la scară largă – consideră jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov, notează Rador.

UPDATE Poziția Federației Ruse în ceea ce privește neutralitatea Republicii Moldova este una „ipocrită”, transmite președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu.

UPDATE Șeful Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a promis, înainte de împlinirea unui an de la lansarea invaziei ruse în țara sa, că într-o bună zi „tancurile Ucrainei vor fi parcate în Piața Roșie din Moscova”.

UPDATE Comisia Europeană analizează modalitățile prin care poate utiliza bugetul blocului comunitar pentru a face plăți în avans către producătorii de armament şi muniție, în ideea de a-i stimula să majoreze producţia şi de a accelera livrările de arme destinate Ucrainei, potrivit FT.

UPDATE În noaptea de marți, 21 februarie, rușii au încercat să bombardeze orașul Harkov, din estul Ucrainei, cu sisteme de apărare aeriană S-300, dar toate rachetele au rămas pe teritoriul țării agresoare.

UPDATE „Lucrurile nu sunt acum deloc simple pentru R Moldova, trebuie să fim alături de românii din R. Moldova, doar dacă ne uităm la declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Peskov, care spune limpede și clar că relația dintre Rusia și R Moldova e extrem de tensionată. Evident că toate aceste mesaje au drept obiectiv destabilizarea situației și sporirea tensiunilor în R Moldova”, a declarat liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, pentru B1 TV.

UPDATE Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, se deplasează marți la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi va vizita localitățile Irpin şi Bucea, simbol al masacrelor comise de armata rusă, notează NewsWeek.

UPDATE În ziua în care s-au împlinit 9 ani de la începutul ocupației temporare a teritoriului Ucrainei de către Rusia, ministrul britanic de externe James Cleverly a subliniat că Crimeea face parte din Ucraina, transmite Ukrinform, citat de news.ro.

UPDATE China este „profund îngrijorată” că războiul din Ucraina ar putea „scăpa de sub control”, a transmis marți, 21 februarie, ministrul chinez de externe, Qin Gang, care a cerut țărilor relevante să nu „mai alimenteze focul”, într-o aluzie voalată la adresa SUA, transmite Reuters. 

UPDATE  Ucraina a importat în ianuarie o cantitate record de benzină, o treime din aceasta provenind din România, care a fost principalul furnizor al Kievului, notează Antena3.

UPDATE Alexandr Lukaşenko a declarat luni faptul că a ordonat formarea unei noi apărări teritoriale voluntare în ţară, astfel încât toată lumea să știe cum să „mânuiască armele” şi să fie gata să răspundă la un act de agresiune. „Situația nu este ușoară. Am spus de mai multe ori: fiecare bărbat - şi nu doar bărbății - ar trebui să mânuiască cel puțin armele”, a declarat Lukaşenko la reuniunea Consiliului său de Securitate, conform Reuters, potrivit Mediafax.

UPDATE China este dispusă să colaboreze cu alte ţări pentru a obține o încetare rapidă a focului şi o pace durabilă în Ucraina, a declarat luni, în timpul unei vizite la Budapesta, șeful diplomației chineze, Wang Yi, potrivit agenției chineze de presă de stat Xinhua, citată de CNN.

UPDATE Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Rusia nu se va mulțumi cu Ucraina și va duce războiul în Europa de Est, inclusiv în România. De aceea este nevoie ca ajutorul militar pentru Ucraina să continue, notează NewsWeek.  

UPDATE Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis marți că Rusia a lansat luni 28 de lovituri aeriene și șase lovituri cu rachete care vizează infrastructura civilă în regiunile Donețk, Zaporojie și Herson, transmite Kyiv Independent. Forțele ruse au lansat, de asemenea, 86 de atacuri de la sistemele cu rachete pe parcursul zilei. Atacurile au deteriorat sau distrus clădiri rezidențiale, școli și magazine și au ucis și rănit civili.

UPDATE Un soldat ucrainean a comparat tancurile germane Leopard 2 cu un Mercedes, în timp ce se antrena cu ele înainte de sosirea acestora pe câmpul de luptă, spunând că speră că acestea vor aduce un progres în război, scrie Reuters.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că președintele va vorbi despre “operațiunea specială” din Ucraina: “Toată viața noastră se învârte în jurul acestei operațiuni, ea ne influențează pe toți într-un fel sau altul, influențează viața de pe continent. Prin urmare, desigur, este de așteptat ca președintele să aloce multă atenție acestei operațiuni”. Nu este clar dacă discursul lui Vladimir Putin va fi în vreun fel influențat de vizita surpriză a lui Biden la Kiev de ieri. Putin se aștepta ca Biden să fie astăzi în Polonia, iar președintele american are el însuși anunțat un discurs deseară, notează Biziday.

UPDATE Comisia Europeană este la curent cu faptul că, în ultimele săptămâni, în mass-media din România au început să circule informații potrivit cărora Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe ale Dunării, dar, după ce a întrebat autoritățile de la Kiev, răspunsul acestora a arătat că nu ar fi în desfășurare sau planificate lucrări majore. În plus, Ucraina a reafirmat că va respecta cu strictețe și va adera la toate acordurile și convențiile internaționale relevante, se arată într-un răspuns primit de Spotmedia.ro, prin Reprezentanța Comisiei Europene la București.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că planul Rusiei de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei - descoperit de serviciile de informaţii ucrainene - a fost confirmat după aceea şi de țările europene şi se leagă de dorința Moscovei de a avea sub control aeroportul din Chișinău pentru a putea transporta soldați şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria. Rusia are staționați în Transnistria aproape 2.000 de oameni şi există suspiciunea că ar vrea să deschidă de pe teritoriul Moldovei un nou front către Ucraina. Preşedintele ucrainean a fost întrebat într-un interviu pentru „La Repubblica” cum ar reacționa dacă președinta Maia Sandu i s-ar adresa şi i-ar cere ajutorul, informează News.ro. El a mai spus că președinta Maia Sandu nu i-a cerut niciodată ajutorul, dar i-a mulțumit pentru informaţii. „Ea cunoaște foarte bine situația noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a asigurat Volodimir Zelenski.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că intenționează să-și părăsească postul în toamna lui 2023. El a făcut această declaraţie într-un interviu pentru CNN, transmis luni. „Plec în această toamnă. Sunt sigur că Alianța va găsi o persoană demnă, care să mă înlocuiască", a spus acesta, potrivit TASS, anunță Rador.

UPDATE Vladimir Putin va adresa marți, 21 februarie, de la ora 11:00, primul său discurs despre starea națiunii de la începutul războiului din Ucraina, a transmis Kremlinul, citat de agenția de presă rusă TASS. Discursul liderului rus vine cu trei zile înainte să se împlinească un an de la declanșarea invaziei și într-un moment în care armata rusă este așteptată să-și reînnoiască operațiunile ofensive. Ultimul discurs adresat de președintele Putin în fața Parlamentului rus a avut loc în aprilie 2021. Putin a explicat că nu a existat un discurs privind starea națiunii în 2022, întrucât situația se desfășura foarte repede și era dificil „să se prezinte rezultatele la un moment dat, precum și planuri specifice pentru viitorul apropiat”.

UPDATE Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a anunțat că Marea Britanie va oferi Ucrainei „capacități mai avansate pe uscat, pe mare și în aer”, scrie The Guardian. Vorbind în Camera Comunelor din parlamentul de la Londra, Cleverly a declarat: “În 2023 vom egala, cel puțin, ajutorul militar de 2,3 miliarde de lire sterline pe care l-am acordat (Ucrainei) anul trecut. Și vom adăuga capacități mai avansate pe uscat, pe mare și în aer”. Fostul prim-ministru Boris Johnson a luat, de asemenea, cuvântul în Camera Comunelor, unde a cerut ca Marea Britanie și aliații occidentali să trimită echipamentele militare de care Ucraina spune că are nevoie, de la rachete antitanc la rachete HIMARS.

UPDATE Prim-miniștrii Poloniei și Italiei au discutat despre sprijinul militar acordat Ucrainei și s-au declarat de acord că UE ar trebui să devină mai puternică din punct de vedere politic, reducând în același timp birocrația, informează Al Jazeera. Mateusz Morawiecki și Giorgia Meloni, ambii politicieni de dreapta, au declarat că sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește Ucraina și dorința de a convinge liderii UE că cele 27 de state membre ale blocului comunitar îl fac puternic prin diversitatea lor.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut, luni, o întrevedere la Kiev cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva. „M-am întâlnit cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. Sprijinul FMI creează o oportunitate pentru Ucraina de a rămâne puternică. Este, de asemenea, o armă economică ce ne permite nouă, societății noastre, afacerilor noastre să se dezvolte" - a scris Zelenski pe Telegram. De asemenea, președintele i-a mulțumit directorului general pentru vizită și pentru sprijinul acordat Ucrainei încă din primele zile ale invaziei ruse la scară largă. „Este bine că suntem în centrul atenției dumneavoastră... Ne dorim foarte mult ca afacerile să se dezvolte, să vină investiții și știm că FMI trimite întotdeauna semnalele potrivite prin activitățile sale”, a adăugat Zelenski, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni seară, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia rusă, că victoria trebuie obținută în acest al doilea an al războiului și că miza nu este numai soarta ţării, ci întreaga ordine mondială, transmite News.ro. „Astăzi a fost o zi simbolică. A 362-a zi a unui război pe scară largă, iar noi, în capitala noastră liberă, din țara noastră liberă, primim vizita puternicului nostru aliat, președintele Statelor Unite ale Americii, şi discutăm cu el despre viitorul Ucrainei, despre relațiile noastre, despre întreaga Europă şi despre democrația globală. Acesta este un indicator a cât de rezistentă este Ucraina şi cât de importantă este Ucraina pentru lume”, a transmis Zelenski, după vizita surpriză făcută de Joe Biden la Kiev.

Război în Ucraina, ziua 361: Case distruse la Harkov și noi sancțiuni pentru Moscova. SUA acuză Rusia de crime de război
Război în Ucraina, ziua 362: Biden a vizitat Kievul, iar Rusia atenționează Moldova. Zelenski explică riscul de război mondial
/VIDEO/ Imagini teribile de la Strășeni. O motocicletă s-a izbit violent într-o mașină. Motociclistul, transportat la spital
/VIDEO/ Imagini teribile de la Strășeni. O motocicletă s-a izbit violent într-o mașină. Motociclistul, transportat la spital
/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
/VIDEO/ Nevăzătorul care seamănă lumină: Istoria impresionantă a unui profesor de informatică
/VIDEO/ Nevăzătorul care seamănă lumină: Istoria impresionantă a unui profesor de informatică
/LIVE/ „M-ați za***t!” Un piscicultor, supărat pe jurnaliști și inspectorii de mediu după ce l-au luat la întrebări despre autorizație
/LIVE/ „M-ați za***t!” Un piscicultor, supărat pe jurnaliști și inspectorii de mediu după ce l-au luat la întrebări despre autorizație
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 941: Gluma lui Putin, lista neagră, atac masiv și pierderi uriașe! Kievul: Războiul va intra în noua fază
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 941: Gluma lui Putin, lista neagră, atac masiv și pierderi uriașe! Kievul: Războiul va intra în noua fază

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 942: Risc atomic și atac la Odesa! Patriarhul amenință cu Apocalipsa, iar Rusia refuză summitul de pace

22 septembrie 2024, ora 07:49

Summitul de pace privind Ucraina se va desfășura fără prezența Rusiei. Țara invadatoare a anunțat că nu va participa la reuniune prevăzută să aibă loc în noiembrie. Este al doilea summit, după cel din iunie. Mai mult, patriarhul Kirill crede că un război nuclear devine tot mai posibil și acuză alte state, fără a condamna invazia țării sale în Ucraina și amenințările nucleare ale oficialilor de la Moscova.

Ministrul de Externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a afirmat sâmbătă, într-o postare la contul său de la rețeaua X (fostă Twitter) că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a cerut AIEA şi aliaţilor Kievului să stabilească misiuni permanente de monitorizare la centralele nucleare ale ţării, relatează Ukrainskaia Pravda.

UPDATE Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii a spus, la o întâlnire cu o delegație din Iran, că lumea se îndreaptă spre un conflict nuclear. El a vorbit și despre faptul că anumite țări occidentale șantajează și amenință alte state. "O anumită parte a umanității de a dezvolta cultul închinării omului, uitând de Dumnezeu. Este o tendință foarte periculoasă care poate duce în cele din urmă la moartea civilizației umane. Și astăzi vedem semne ale acestui pericol. Există amenințări constante cu un conflict nuclear global. Diplomația unui număr de țări s-a transformat în limbajul șantajului și al amenințărilor”, a menționat Kirill, conform adevarulbisericii.ro.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că finalul celor peste doi ani şi jumătate de război cu Rusia depinde de „determinarea” aliaţilor occidentali ai Kievului de a furniza acestuia armamentul necesar şi permisiunea de a-l folosi. În discursul său video de noapte, Zelenski a spus că întrevederile pe care le va avea săptămâna viitoare în Statele Unite ar putea fi „cruciale” pentru oprirea agresiunii ruse împotriva ţării sale şi încetarea războiului, scrie Rador.

UPDATE Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete Satan. Militarii au abandonat totul și au fugit, notează Adevărul. Între timp, detonarea obuzelor continuă la depozitul 23 al Direcției principale de artilerie și rachete (GRAU) a Ministerului rus al Apărării din regiunea Tver, lângă Toropeț.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră „mincinoase” datele publicate de cotidianul american The Wall Street Journal potrivit cărora 80.000 de soldați ucraineni au fost uciși în războiul cu Rusia, relatează agenția de presă Interfax-Ucraina și Ukrainska Pravda „80.000? Asta este o minciună. Cifra reală este mult mai mică decât cea care a fost publicată. În mod semnificativ", a reacționat, sâmbătă, Volodimir Zelenski când a fost întrebat de jurnaliști dacă evaluarea The Wall Street Journal este adevărată.

UPDATE Autoritățile Federației Ruse vor plăti bani buni rușilor care se vor muta în teritoriile ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporrojie, Herson și republica autonomă Crimeea, informează Centrul de Rezistență Națională al Ucrainei (CNS).  Ads   Conform decretului președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, plățile sunt promise în primul rând specialiștilor detașați care își vor aduce cu ei întreaga familie în teritoriile ocupate.„Sumele sunt considerabile - de la trei la cinci milioane de ruble rusești”, notează Serviciul Central de Securitate. 

UPDATE Aproape 50% dintre ruși susțin retragerea trupelor din Ucraina și negocierea pentru pace, chiar și fără a atinge obiectivele militare ale Kremlinului, potrivit unui sondaj comun realizat de sondajele independenți ExtremeScan și Chronicles. Cifrele reprezintă o schimbare izbitoare față de sprijinul copleșitor pentru război indicat de sondajele anterioare. Un sondaj din februarie de la Centrul Levada, o organizație independentă de sondaje rusă, a constatat că 77% dintre ruși au susținut războiul la scară largă din Ucraina.

UPDATE Sute de pensionari ruși au murit pe front, după ce au ajuns în prima linie a frontului din Ucraina, fiind ademeniți cu recompense financiare generoase pentru a se alătura forțelor armate, scrie The Telegraph. O investigație cu privire la soldații ruși morți a constatat că 250 de voluntari care aveau peste 60 de ani au murit de la începutul războiului în februarie 2022.

UPDATE Rusia a anunțat că nu va participa la un al doilea summit de pace al Ucrainei în noiembrie, în ciuda faptului că liderul ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat că de data aceasta îi va invita pe reprezentanții Moscovei. Moscova a respins ideea înainte de călătoriile lui Zelenski în Statele Unite, unde urmează să-și prezinte propunerile de pace lui Joe Biden, Kamala Harris și Donald Trump, potrivit themoscowtimes.

UPDATE Liderul rus Vladimir Putin se întâlnește cu mistici pentru a discuta despre războiul din Ucraina, susțin persoane din interiorul cercului puterii ruse. Kremlinul a fost forțat să nege acuzațiile conform cărora președintele rus a consultat în mod activ șamanii cu privire la utilizarea armelor nucleare, scrie Daily Mail.

UPDATE Armata rusă a lovit cu o rachetă o navă aflată în portul ucrainean Odessa, nava fiind încărcată cu produse care aveau ca destinație Statele Unite. Nava urma să plece din portul Odessa și avea ca escală portul Varna din Bulgaria, informează agenția de știri bulgară Novinite la data de 21 septembrie 2024. Nava avariată se numește Golden Lion și purta pavilionul statului Antigua și Barbuda. Doi marinari din echipaj au fost răniți.Se pare că nava a fost lovită de o rachetă Iskander.

UPDATE În momentul de față, unul dintre cele mai dezbătute aspecte ale războiului din Ucraina este restricția impusă de Statele Unite și Marea Britanie privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele ATACMS (din SUA) și Storm Shadow (din Marea Britanie). Aceste arme avansate îi oferă Ucrainei posibilitatea de a lovi adânc în teritoriile ocupate și chiar pe teritoriul Rusiei, capacitate care ar putea schimba semnificativ dinamica războiului. Totuși, ambele state occidentale au impus limite stricte privind folosirea lor, temându-se de o escaladare necontrolată care ar putea duce la o confruntare directă între NATO și Rusia, notează Spotmedia.

UPDATE Dezvoltarea cooperării economice între Ungaria şi Rusia în domenii care nu sunt afectate de sancţiuni internaţionale este în interesul economiei naţionale, al securităţii naţionale şi al strategiei naţionale, a declarat vineri, la Budapesta, în urma reuniunii comitetului de cooperare economică ungaro-rus, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, subliniind că aşa face toată lumea, numai că majoritatea fac afaceri cu ruşii însă neagă acest lucru, relatează MTI, preluată de News.ro.

UPDATE Iranul a prezentat sâmbătă, 21 septembrie, în cadrul unei parade militare, o nouă rachetă balistică și o dronă de atac unidirecțională modernizată, a anunțat presa de stat, în contextul creșterii tensiunilor regionale și al acuzațiilor de înarmare a Rusiei, relatează AFP. 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 941: Gluma lui Putin, lista neagră, atac masiv și pierderi uriașe! Kievul: Războiul va intra în noua fază
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
/VIDEO/ Chișinău inundat, motiv de distracție pentru tineri: Scena din „Titanic” sau „Hora din Moldova”, în mijlocul străzii pline de apă
/VIDEO/ Chișinău inundat, motiv de distracție pentru tineri: Scena din „Titanic” sau „Hora din Moldova”, în mijlocul străzii pline de apă
/LIVE/ „M-ați za***t!” Un piscicultor, supărat pe jurnaliști și inspectorii de mediu după ce l-au luat la întrebări despre autorizație
/LIVE/ „M-ați za***t!” Un piscicultor, supărat pe jurnaliști și inspectorii de mediu după ce l-au luat la întrebări despre autorizație
/VIDEO/ L-au adus la lacrimi. Gabriel Nebunu, declarații șocante despre showbizul autohton și relația cu Zinaida Julea: „E idolul meu”
/VIDEO/ L-au adus la lacrimi. Gabriel Nebunu, declarații șocante despre showbizul autohton și relația cu Zinaida Julea: „E idolul meu”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.