Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară. Rusia a lovit cu racheta intercontinentală

Război în Ucraina, ziua 404: Plan pentru Crimeea și ofensivă de iarnă eșuată. NATO: „Putin se pregătește pentru mai mult război”

missing
Foto: AP
03 aprilie 2023, ora 17:56

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 404 de la începutul invaziei la scară largă decretate de președintele rus Vladimir Putin. Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, a afirmat secretarul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, potrivit Agerpres.

Totodată, un raport de la Londra descrie abuzul de alcool ca fiind o problemă majoră în rândul armatei ruse, iar Institutul pentru Studiul Războiului notează că ofensiva de iarnă a Moscovei a eșuat și în curând ar putea fi remanieri la nivel înalt. Între timp, ex-președintele rus Dmitri Medvedev a postat citate din Apocalipsă, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că Moscova se pregătește pentru mai mult război.

UPDATE Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat luni, la Bucureşti, că susţine înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru anchetarea acuzaţiilor de crimă şi genocid care îi vizează pe militarii ruşi aflaţi în Ucraina, în condiţiile în care Rusia nu recunoaşte competenţa Curţii Penale Internaţionale.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că salută planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care respectă principiile centrale ale cartei ONU, dar că nu sunt semne că liderul rus Vladimir Putin se pregăteşte pentru pace, ci pentru „mai mult război”. ”Nu ştim când se va încheia acest război. Dar, când se va termina, va trebui să realizăm aranjamente pentru ca Ucraina să poată descuraja o agresiune viitoare. Iar istoria nu se repetă. Nu putem permite Rusiei să continue să submineze securitatea europeană”, a spus Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO, de marţi şi miercuri. 

UPDATE „Unii au dorit ca Moldova să cadă și, astfel, să slăbească Ucraina și Uniunea Europeană, dar Moldova se ține dreaptă”, a declarat președinta Maia Sandu, luni, la București, într-o conferință susținută la Cotroceni alături de președintele Klaus Iohannis și cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că alianţa nu a văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei după anunţul preşedintelui Vladimir Putin că va desfăşura arme nucleare în Belarus. 

UPDATE Rusia îşi va consolida capacitatea militară în regiunile sale vestică şi nord-vestică drept răspuns la aderarea Finlandei la NATO, aşteptată pentru marţi, a declarat luni ministrul de externe adjunct rus Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters.

UPDATE Preşedintele României Klaus Iohannis l-a primit, luni, 4 aprilie, la Palatul Cotroceni, pe cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz. În cadrul unei întrevederi, oficialii au discutat despre posibilitatea de creștere a sprijinului României şi al Germaniei pentru partenerii estici, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO, mai ales pentru Republica Moldova și Ucraina. Totodată, liderul de la București a subliniat, în special, că este foarte important să fie sprijinită substanțial stabilitatea și reziliența Republicii Moldova în faţa provocărilor securitare cu care se confruntă, inclusiv în plan energetic.

UPDATE Războiul din Ucraina a cauzat distrugeri de 2,4 miliarde de euro la nivelul patrimoniului şi al sectorului cultural şi a generat pierderi de 13,9 miliarde de euro pentru veniturile obţinute din divertisment, artă şi turism, a anunţat luni UNESCO, informează AFP. 

UPDATE Rusia îşi va consolida capacitatea militară în regiunile sale vestică şi nord-vestică drept răspuns la aderarea Finlandei la NATO, aşteptată pentru marţi, a declarat luni ministrul de externe adjunct rus Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz se află, luni, în vizită oficială în România şi se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă. La Palatul Cotroceni va avea loc o întâlnire trilaterală la care va participa şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Se va vorbi despre situaţia de securitate şi ajutorul pentru Republica Moldova, notează HotNews.

UPDATE Asasinarea proeminentului blogger rus pro-război Macsim Fomin (cunoscut și ca Vladlen Tătarski) într-o cafenea din Sankt Petersburg ar putea reprezenta un avertisment pentru șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE „Polonezii sunt următorii, le vom distruge oraşele”, jurnalistul pro-Kremlin Vladimir Soloviov a declarat acest lucru într-o intervenţie televizată, 

UPDATE Finlanda va deveni marți, 4 aprilie, oficial membră a Alianței Nord-Atlantică. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de șeful NATO, Jens Stoltenberg. Națiunea nordică, care împarte granița cu Rusia, a solicitat să se alăture alianței militare în urma invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin anul trecut. Este prima extindere a NATO de când Macedonia de Nord a aderat la alianță în 2020, scrie SkyNews.

UPDATE Uciderea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski este investigată drept o „crimă de mare interes”, au anunțat autoritățile ruse, potrivit BBC. Reamintim că Tatarski, un susținător vocal al războiului Rusiei în Ucraina, a murit într-o explozie produsă duminică seară într-o cafenea din Sankt Petersburg. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a pus explozia pe seama unei „lupte politice interne” din Rusia, scriind pe Twitter: „Păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan”, potrivit HotNews.

UPDATE Vladimir Putin a semnat decretul privind crearea fondului pentru sprijinirea participanților la operațiunea militară din Ucraina. De asemenea fondul, care a primit denumirea de „Apărătorii Patriei”, se va ocupa de acordarea de ajutor familiilor militarilor decedați. Potrivit decretului, fondul va oferi sprijin veteranilor operațiunii militare, precum și celor care au participat la luptele din Donbas începând din 2014. Activitatea fondului se va desfășura pe seama bugetului federal, al contribuțiilor și donațiilor, precum și din „alte surse”, potrivit Rador.

UPDATE James Olson, un fost șef al diviziei de contrainformații din cadrul CIA, afirmă că președintele rus Vladimir Putin ar putea fi un „cadavru ambulant” în ceea ce privește viitorul său politic ca lider al Rusiei, relatează Insider.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vizita Polonia miercuri, 5 aprilie, a anunțat președinția Poloniei. Este prima oară când o vizită în străinătate a lui Zelenski este anunțată oficial, în timpul războiului, având în vedere faptul că vizitele anterioare nu au fost anunțate.

UPDATE Armele nucleare tactice pe care Rusia intenționează să le instaleze în Belarus vor fi desfășurate mai aproape de graniţa de vest a „Uniunii statale” (Rusia-Belarus) cu ţările vecine din NATO, notează Adevărul

UPDATE Producătorul german de armament Rheinmetall construiește la Satu Mare, România, un hub logistic şi de întreținere a echipamentelor militare occidentale folosite de Ucraina. Hub-ul ar urma să-și înceapă activitatea chiar luna aceasta, potrivit NewsWeek.

UPDATE Forțele de securitate au înăsprit regulile de călătorie pentru angajații din mediul public și au introdus obligativitatea de a preda pașaportul în rândul unor oficiali de la vârful puterii și a unor directori de companii, au spus mai multe persoane familiare cu decizia autorităților ruse, relatează Financial Times.

UPDATE Rusia intenționează să formeze o divizie de submarine cu destinație specială care vor transporta torpile cu capacitate nucleară Poseidon, ca parte a Flotei din Pacific a țării, până la sfârșitul anului 2024 sau în prima jumătate a anului 2025, a anunțat agenția rusă de știri Tass, citată de The Guardian.

UPDATE Cunoscutul blogger militar pro-rus, Vladlen Tatarski, a fost ucis aseară într-o explozie cu bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg. În urma atacului, au fost rănite cel puțin 30 de persoane. Nu se știe, momentan, cine a pus la cale asasinatul. Unii ofiali ruși dau vina pe Ucraina pentru atentat. Kievul respinge acuzațiile și spune că în Rusia izbucnește terorismul intern. Între timp, autoritățile ruse au anunțat că au reținut o tânără care ar fi adus explozibilul. Autoritățile ruse au publicat o înregistrare video de la interogatoriul Dariei Trepova.

UPDATE Forţele ruse au lansat numeroase atacuri în ultimele 24 de ore, iar numeroşi civili au murit după ce rachetele şi obuzele ruseşti au lovit inclusiv case particulare şi blocuri de locuinţe. Totodată, uzina Azom din Bahmut, cucerită în urmă cu câteva zile de mercenarii Wagner, a fost aruncată în aer, notează Antena3.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că “raşismul” trebuie să fie înfrânt din toate punctele de vedere, el vorbind în prealabil despre atacurile din ultimele ore ale ruşilor.

UPDATE Grupul paramilitar rus Wagner a revendicat luni cucerirea primăriei din Bahmut, oraş în estul Ucrainei, afirmând că această preluare înseamnă că în prezent controlează oraşul "în sens legal", scrie AFP, citat de Agerpres. Pe de altă parte, Kievul a spus luni că forțele rusești sunt „foarte departe" de capturarea orașului Bahmut din estul țării, și că luptele continuă în jurul clădirii administrative unde grupul de mercenari Wagner a afirmat că a arborat steagul rusesc.

UPDATE Copiii ucraineni aflaţi în prezent în 25 de țări au primit duminică aproape 600.000 de exemplare de manuale, ghiduri de studiu și cărți de ficțiune, în cadrul evenimentului caritabil "O carte ucraineană pentru copiii ucraineni", a anunţat ministerul culturii şi politicii informaţionale din Ucraina, citat  Ukrinform.

UPDATE Conservatorii şi liberalii sunt umăr la umăr după noile parlamentare desfăşurate duminică în Bulgaria, alegeri marcate şi de o ascensiune a taberei pro-ruse pe fondul războiului din Ucraina, comentează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE „Surse ruse, ucrainene şi occidentale au remarcat că ofensiva rusă de iarnă nu a reuşit să atingă obiectivele Kremlinului de a captura toate regiunile Doneţk şi Lugansk până la 31 martie”. Acest think tank-ul american, Isw, (Institutul pentru studiul războiului), scrie acest lucru în ultimul său raport, precizând că „Rusia ar putea efectua în curând un fel de remaniere a comenzii sale militare la nivel înalt din cauza ofensivei eşuate de iarnă” din Ucraina, notează Mediafax.

UPDATE Propagandiștii de la televiziunea de stat din Rusia au discutat recent dacă armata Moscovei ar trebui sau nu să „elibereze” Finlanda, în contextul în care țara nordică este tot mai aproape de aderarea la NATO, potrivit Newsweek.

UPDATE Forțele rusești și-au schimbat tactica de „terorizare” a civililor din sudul Ucrainei, a declarat forța de apărare din sudul țării, relatează Sky News. Secretarul de presă Natalia Gumeniuk a declarat pentru Ukrainian National News că Rusia trimite avioane de vânătoare pentru a bombarda părți din regiunea Herson. Forțele terestre rusești au bombardat zona până când Ucraina a eliminat o fâșie de 30 km de poziții de tragere, ceea ce a determinat trecerea la atacuri aeriene. Avioanele Su-35 zboară suficient de aproape pentru a trage bombe ghidate, dar nu atât de aproape încât să fie la îndemâna sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei. „Aceasta este o metodă de terorism”, a declarat secretarul de presă Natalia Gumeniuk.

UPDATE Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, președintele partidului "Rusia Unită", Dmitri Medvedev, şi-a exprimat convingerea că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și compania sa se vor confrunta nu numai cu instanța umană, ci și cu una divină pentru acțiunile lor împotriva Lavrei Pecersk din Kiev. "Sunt sigur că vor trebui să dea socoteală nu numai în fața instanţei umane, ci mai ales în fața instanţei lui Dumnezeu. Și vor primi pentru tot ce au făcut" - a scris Medvedev, duminică, pe canalul său Telegram, informează Rador. "Și fiara a fost prinsă, iar împreună cu ea și proorocul mincinos, care făcuse înaintea ei semnele, cu care înșelase pe cei care primiseră semnul fiarei și se închinară icoanei ei. Amândoi au fost aruncați de vii în iazul de foc, care arde cu pucioasă", a citat Medvedev din Apocalipsa lui Ioan Teologul.

UPDATE Igor Ghirkin, fostul lider al separatiștilor ruși Donbas, Pavlo Hubarev, un colaborator local din Donețk, propagandistul Maxim Kalașnikov și alții au anunțat crearea așa-numitului „club al patrioți supărați” și și-au postat manifestul, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Rusia a avut până la 200.000 de soldaţi ucişi şi răniţi în invazia sa din Ucraina: un procent mai mic, dar semnificativ, din aceste pierderi se datorează abuzului de alcool al trupelor, şi nu cauzelor legate de luptă. Acest lucru s-a afirmat în cel mai recent raport de informaţii al Ministerului Britanic al Apărării. Pe 27 martie, un canal de ştiri rus Telegram a raportat un număr „extrem de mare” de incidente, crime şi decese legate de alcool în rândul forţelor ruse din Ucraina. Comandanţii ruşi cred că abuzul de alcool este deosebit de dăunător în luptă, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia a anunţat, duminică, că nu va trimite scrimeri la Poznan, în Polonia, în perioada 21-24 aprilie, pentru primul turneu de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, din cauza condiţiilor "inacceptabile" emise de Varşovia pentru a permite revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţie, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Armata rusă a distrus postul de comandă şi centrul de comunicaţii al celei de-a 58-a brigăzi de infanterie motorizată ucraineană din regiunea Krasny Liman din RDP. Aşa a afirmat Ministerul Apărării, citat de RIA Novosti. „În zonele aşezărilor Petrivske şi Terni din Republica Populară Doneţk au fost lovite posturi de comandă şi observaţie ale batalioanelor Brigăzii 109 de Apărare Teritorială şi Brigăzii 25 Aeropurtate a Forţelor Armate ale Ucrainei”, a adăugat departamentul. În plus, armata a distrus un depozit de muniţii de artilerie al Forţelor Armate ale Ucrainei în apropiere de aşezarea Stelmakhovka din LPR, scrie Mediafax.

UPDATE Ambasadorul Ucrainei în Germania a criticat dur apelul la negocieri de pace cu Rusia lansat de mai mulți membri proeminenţi ai partidului cancelarului german Olaf Scholz, Partidul Social Democrat (SPD), şi ai mişcării laburiste din această ţară. Oleksii Makeiev s-a referit la apelul intitulat „Faceţi Pace!” care să apară pe fluturaşi ce urmează a fi distribuiţi la tradiţionalul Marş de Paşti al mişcării anti-război din Germania, marş ce va avea loc anul acesta pe 10 aprilie, în lunea Paştelui. „Acest apel la pace nu este o glumă de 1 aprilie. Este cinism pur faţă de numeroasele victime ale agresiunii ruse”, a declarat ambasadorul Oleksii Makeiev duminică, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

UPDATE Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, a afirmat secretarul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. „Pentru gunoaiele de la Moscova, aș dori să desenez în linii mari cum va elibera Ucraina Crimeea”, a transmis Danilov, potrivit HotNews:

  • Punerea sub acuzare a ucrainenilor care au lucrat pentru administrația numită de Moscova în Crimeea, adăugând că unii vor fi urmăriți penal, iar alții vor pierde pensiile guvernamentale și li se va interzice accesul la posturile publice.
  • Expulzarea tuturor cetățenilor ruși care s-au mutat în Crimeea după 2014 și anularea tuturor tranzacțiilor imobiliare încheiate sub administrația rusă de ocupație.
  • Desființarea podului de 19 km (12 mile) pe care Rusia l-a construit spre Crimeea (podul Kerci).
  • Moscova va asigura extrădarea necondiționată a tuturor persoanelor suspectate de înaltă trădare și alte infracțiuni penale, atât cetățeni ai Ucrainei, cât și cetățeni ai Rusiei, implicate în crime de război comise pe teritoriul Ucrainei în general și al Crimeei în special.
  • Propagandiștii – jurnaliști, profesioniști în media și diferiti experți care au contribuit la instalarea ocupației, militarizarea educației copiilor și incitarea la ură impotriva Ucrainei, a ucrainenilor, a tătarilor din Crimeea și a altor naționalități – vor fi anchetați de către agențiile de aplicare a legii ucrainene și, dacă este necesar, de cele internaționale.
  • Se va aplica un program de „detoxifiere” pentru a neutraliza consecințele acțiunii pe termen lung a propagandei ruse asupra conștiinței publice a unei părți a populației peninsulei.
  • Folosindu-se de experiența utilizării metodelor eficiente în denazificarea Germaniei în anii ’40, Ucraina va facilita participarea unor grupuri de sprijin în favoarea Rusiei la lucrările de reconstrucție a orașelor ucrainene distruse, la procesele de exhumare și reînhumare ale victimelor agresiunii ruse.
  • Crearea unei baze de date cu crimele rusești împotriva cetățenilor ucraineni care au rezistat ocupației.
  • Restabilirea drepturilor activiștilor tătari din Ucraina și Crimeea. Eliberarea imediată a tuturor cetățenilor Ucrainei, tătarilor din Crimeea și ucrainenilor persecutați de Federația Rusă pe motive politice din 2014, cu despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat.
  • Nava de război care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Navă rusească, du-te dracului!” va deveni monument amplasat public.
Război în Ucraina, ziua 403: Explozie în Rusia! Un ex-șef CIA prezice moartea lui Putin, iar Zelenski declară falimentul ONU
Război în Ucraina, ziua 402: Glumă proastă de 1 aprilie și mitropolit arestat! Franța acuză Rusia, iar Kievul promite un Nurnberg

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

Ministra de Externe a României: „Nivelul presiunilor nocive externe exercitate asupra R. Moldova la alegeri a fost istoric”
Ministra de Externe a României: „Nivelul presiunilor nocive externe exercitate asupra R. Moldova la alegeri a fost istoric”
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Criză acută de veterinari, mai ales la sate:  „La noi nu este de când s-a destrămat Uniunea Sovietică”
/VIDEO/ Criză acută de veterinari, mai ales la sate: „La noi nu este de când s-a destrămat Uniunea Sovietică”
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”

Netanyahu numește „antisemită” decizia CPI de a emite mandat de arest pe numele său: „Comparabilă cu un proces Dreyfus”

missing
21 noiembrie 2024, ora 19:27

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat joi drept „antisemită" decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat internaţional de arestare împotriva sa şi a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant. Netanyahu se consideră victima unui nou „proces Dreyfus", relatează AFP, potrivit Agerpres și Digi24.

 „Decizia antisemită a Curţii Penale Internaţionale este comparabilă cu un proces Dreyfus de astăzi, care se va încheia în acelaşi mod”, conform unui comunicat al biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu. 

Condamnat pentru spionaj, degradat şi trimis în colonie penitenciară la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Franţa, căpitanul evreu Alfred Dreyfus a fost exonerat şi reabilitat câţiva ani mai târziu. Anterior în cursul zilei de joi, ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a spus că CPI „şi-a pierdut orice legitimitate" prin emiterea acestor „ordine absurde".

„Aceasta este o zi neagră pentru (CPI), care şi-a pierdut orice legitimitate de a exista şi de a acţiona", a scris Saar pe contul său de pe platforma X. 

De partea cealaltă, Hamas a salutat joi emiterea de mandate de arestare de către CPI pentru Netanyahu şi Gallant, spunând că este „pas important spre justiţie". 

„Acesta este un pas important către justiţie, care le poate permite victimelor să obţină despăgubiri, dar poate rămâne modest şi simbolic dacă nu este pe deplin susţinut de toate ţările din lume", a declarat într-un comunicat Bassem Naim, membru al biroului politic al Hamas. 

El nu menţionează însă mandatul de arestare anunţat de CPI simultan împotriva lui Mohammed Deif, şeful aripii armate a mişcării islamiste palestiniene. CPI, cu sediul la Haga, a emis joi mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul său ministru al apărării Yoav Gallant şi şeful aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.