Kievul ar putea apela la o „retragerea limitată de pe câmpul de luptă” din Bahmut, transmite Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o actualizare publicată luni dimineață, dar este încă prea devreme pentru a evalua intențiile privind retragerea completă. Pe de altă parte, șeful contraspionajului militar ucrainean insistă că primăvara aceasta va fi foarte importantă pentru cursul războiului din Ucraina.
Batalioane slab instruite şi pregătite au fost aruncate în prima linie „să se descurce cât de bine vor putea”, cu un sprijin nesemnificativ în ceea ce privește artileria, vehiculele blindate, mortiere, drone sau informaţii tactice, au declarat infanteriști ucraineni pentru Kyiv Independent, care publică un reportaj din orașul-simbol al rezistenței ucrainene, relatează EFE preluată de Agerpres. Indiferent dacă Federaţia Rusă capturează sau nu orașul Bahmut, este exclus ca o nouă ofensivă rusească pe scară largă să se desfăşoare în lunile următoare, transmite Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
UPDATE Liderul forței rusești de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat luni că reprezentantului său i s-a refuzat accesul la cartierul general al „operațiunii militare speciale" a Rusiei din Ucraina, transmite Reuters.
UPDATE Ucraina nu este singura țară a cărei suveranitate este amenințată de Rusia. Amenințate sunt și Moldova și Kosovo, două țări mici, dar ferm prooccidentale. Ele nu s-au confruntat cu genul de baraj letal cu care se confruntă Ucraina – cel puțin, nu deocamdată – dar amenințarea la adresa viitorului lor este rău prevestitoare. Kremlinul a profitat de tensiunile din ambele țări pentru a le destabiliza și pentru a distrage atenția și resursele Occidentului de la Ucraina. Moscova pare să intenționeze să pedepsească mai ales Moldova – o țară mică, ‘înghesuită’ între Ucraina și România – pentru independența sa politică și pentru refuzul de a se supune liniei rusești. Pe data de 21 februarie, Vladimir Putin a abrogat un decret care recunoștea independența Moldovei. Reacțiile tot mai dure ale lui Putin la alinierea continuă a Moldovei spre Occident a provocat teama că el ar putea plănui o nouă invazie, relatează The Hill preluat de Rador.
UPDATE Un tribunal rus l-a condamnat luni, 6 martie, pe jurnalistul independent Andrei Novașov la opt luni de muncă corecțională pentru că a răspândit „dezinformări” despre armata rusă, relatează canalul de televiziune independent rus Dozhd, citând surse apropiate ziaristului, potrivit The Moscow Times. Novașov, un jurnalist independent din regiunea Kemerovo din sud-vestul Siberiei, a fost primul ziarist urmărit penal pentru încălcarea legislației draconice privind cenzura, introdusă în Rusia anul trecut, la scurt timp după invadarea Ucrainei, notează Libertatea.
UPDATE Deputații din Parlamentul Georgiei s-au luat la bătaie, luni, în timpul unor dezbateri privind proiectul de lege referitor la „agenţii străini", despre care criticii spun că are drept model legislaţia draconică din Rusia vecină. În tot acest timp, în fața Legislativului au avut loc proteste, scrie Reuters.
UPDATE Deficitul bugetar al Rusiei s-a adâncit la 2.580 miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în primele două luni din 2023 din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale, relatează Reuters și Agerpres. În perioada ianuarie-februarie 2023, veniturile din petrol şi gaze au scăzut cu 46,4%, la 947 miliarde de ruble, iar per ansamblu veniturile bugetare au înregistrat un declin de 24,8%.
UPDATE Alexandar Vucic a dat duminică asigurări că Serbia nu a vândut nicio singură piesă de armament sau muniţie nici Ucrainei şi nici Rusiei. Preşedintele sârb a anunţat totodată noi investiţii în industria naţională de apărare, notează Adevărul.
UPDATE Potrivit actualizării de informații a Ministerului Apărării din Regatul Unit din 6 martie, armata rusă a desfășurat tancuri de luptă principale T-62 vechi de 60 de ani, ca urmare a pierderilor continue de echipamente grele. Mai mult, există o „posibilitate realistă” ca Armata 1 de tancuri de gardă, forța de tancuri de elită a Rusiei, să fie reechipată cu T-62, a adăugat Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Știripesurse.
UPDATE Apărarea antiaeriană rusă a doborât trei rachete în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul regiunii ruse, Viaceslav Gladkov.
UPDATE Vicepreședintele Uniunii Ruse a Industriei de Traveling, Yuri Barzîkin, prezice că 6 țări, printre care Siria și Angola, vor crește ca popularitate în rândul turiștilor ruși, notează HotNews.
UPDATE Un bărbat din Rusia a ajuns la închisoare după ce a încercat să înoate din Crimeea ocupată de ruși până în portul ucrainean Odesa. Anchetatorii ruși susțin că bărbatul dorea să se alăture forțelor armate ucrainene, notează Mediafax.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski şi comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi, au opinii contradictorii cu privire la modul în care armata ar trebui să gestioneze situaţia de la Bahmut, potrivit unor surse anonime din cadrul conducerii politice ucrainene, citate într-un raport al Bild, potrivit Mediafax.
UPDATE Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni sunt în prima linie pe frontul din estul Ucrainei, s-a plâns din nou de lipsă de muniţii, punând pe seama unei posibile "trădări" întârzierile în livrări, relatează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Aproximativ 300 de membri ai Forțelor aeriene din Marea Britanie (RAF) vor fi trimiși în Estonia pentru a participa la operațiuni de poliție aeriană NATO, împreună cu avioane din Germania, notează Mediafax.
UPDATE Oamenii legii au confiscat peste 16.000 de tone de produse petroliere în valoare de aproape 22 de milioane de dolari în timp ce efectuau percheziţii în bazele logistice şi depozitele Ukrnafta şi Ukrtatnafta, a raportat Serviciul de Securitate al Ucrainei.
UPDATE Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a declarat că Ucraina a respectat toate cele șapte recomandări ale Comisiei Europene stabilite odată cu obținerea statutului de ţară candidată. Potrivit premierului, acest lucru ar putea permite declanșarea negocierilor de aderare la UE.
UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că vor fi “consecinţe” în cazul în care China trimite arme în Rusia pentru războiul din Ucraina, dar este destul de optimist că Beijingul se va abţine de la a face acest lucru, relatează AP.
UPDATE De la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au răspuns constantelor ameninţări nucleare ale preşedintelui Vladimir Putin cu următoarea frază: „Nu observăm un pericol iminent de atac nuclear”. Moderaţia americanilor contrastează cu abordarea de tipul „totul sau nimic” a Kremlinului şi se bazează, potrivit experţilor, pe analize exhaustive provenite de la serviciile secrete şi pe studiul pe teren cu ajutorul sateliţilor. Dar, odată cu aparenta năruire a ultimului tratat în vigoare pentru reducerea armelor nucleare strategice - New START - care obligă Washingtonul şi Moscova să furnizeze informaţii cu privire la numărul şi amplasarea focoaselor nucleare, marja de eroare nu face decât să crească, scrie EFE într-o analiză preluată de Agerpres.
UPDATE Un bărbat îmbrăcat într-o uniformă a evadat dintr-o unitate militară la Domodedovo, lângă Moscova. Acesta avea o grenadă și a amenințat că va arunca în aer clădirea cartierului general militar.Poliția l-a reținut, blocând întreaga stradă Naberezhna. Presa rusă a raportat că la fața locului acționau și angajați FSB (serviciul rus de securitate), potrivit Ziare.com.
UPDATE Forțele aeriene ale Ucrainei au anunțat luni că au doborât 13 drone explozive de fabricaţie iraniană din cele 15 lansate de Rusia în cursul nopţii de luni spre marți.
UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat pe 6 martie: "căderea orașului Bahmut nu va fi un regres semnificativ pentru armata ucraineană", a informat Reuters. Forţele armate epuizează trupele ruseşti din Bakhmut, creând condiții favorabile pentru o contraofensivă, transmite ISW, potrivit Mediafax.
UPDATE Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a vorbit, într-un interviu recent, despre argumentele pentru care europenii și, implicit românii, ar trebui să ajute în continuare Ucraina în războiul cu Rusia. „Noi încercăm să explicăm natura acestui conflict, a acestui război. Vreau să transmit celor 25% din populaţia din România (n.r - care dezaprobă ajutorarea Ucrainei): voi sunteţi de acord ca ruşii să vină la voi şi să taie copiii voştri? Dacă nu sunteţi de acord să ajutaţi acum Ucraina şi nu vă pare rău de tot ce ar putea să se întâmple dacă Rusia nu va fi oprită, ruşii vor intra în Moldova şi pe urmă vor intra şi în România şi este posibil ca Rusia să domine în întreaga Europă”, a transmis Podoliak în interviul acordat Hotnews.
UPDATE Rusia ar putea să rămână fără bani anul viitor și are nevoie urgentă de investiții străine, a declarat oligarhul rus Oleg Deripaska. „Nu vor mai fi bani anul viitor, avem nevoie de investitori străini”, a spus el, la o conferință economică din Siberia, potrivit NewsWeek.
UPDATE Rusia lucrează la uşurarea procedurilor de acordare a vizelor pentru şase ţări, printre care India, Siria şi Indonezia, a declarat duminică agenţia de ştiri de stat TASS, care l-a citat pe ministrul adjunct de Externe Evgheni Ivanov, notează Mediafax.
UPDATE Statul norvegian a încasat anul trecut venituri record din petrol şi gaze, în principal ca urmare a războiului din Ucraina care a propulsat preţurile la gaze naturale la valori record în Europa, arată datele oficiale publicate luni, transmite AFP, potribvit Agerpres.
UPDATE Peste 10 soldați ucraineni care luptă în Bahmut, estul Ucrainei, au recunoscut că sunt în dificultate, spunând că un număr mare de soldați nepregătiți și cu puține muniții sunt victime ale atacurilor neîncetate ale armatei ruse, relatează publicaţia ucraineană Kyiv Independent.
UPDATE Turcia poate renunța să cumpere avioane de vânătoare americane F-16, a declarat Ceargî Erhan, membru al Consiliului pentru securitate și politică externă de pe lângă președintele Turciei, relatează Komersant, potrivit Rador.
UPDATE Generalul-maior Bruno Hofbauer, membru al Statului Major al Austriei, crede că oraşul Bahmut din estul Ucrainei nu va cădea prea curând, notează Rador.
UPDATE Forțele Militare ale Ucrainei au pierdut în ultimele luni în apropiere de Bahmut o serie din cele mai bine pregătite subunități militare, scrie "The Wall Street Journal", citând surse din rândul ofițerilor ucraineni, relatează Rador.
UPDATE Marea Britanie va oferi 28 de tancuri de luptă principale Challenger 2 în loc de cele 14 promise anterior, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie Vadym Prystaiko pentru Radio Free Europe/Radio Liberty într-un interviu, scrie Mediafax.
UPDATE Generalul Kirilo Budanov, șeful Serviciilor militare de informații din Ucraina, cunoscut pentru faptul că a prezis data exactă a invaziei Rusiei lui Vladimir Putin (24 februarie 2022), a afirmat acum că ”ne apropiem de sfârșitul războiului”. ”Va fi o bătălie decisivă în această primăvară, iar această bătălie va fi cea finală înainte de încheierea acestui război”, a mai precizat Budanov, potrivit Știripesurse.
UPDATE Marta Kostiuk (Ucraina) a învins-o, duminică, pe Varvara Graceva (Rusia) în finala turneului ATX Open desfășurat la Austin, în statul american Texas. Kostiuk (foto) a obținut victoria cu 6-3, 7-5, prăbușindu-se pe teren după ce a transformat mingea de meci, după cum consemnează CNN. Ea a refuzat să dea mâna cu rusoaica după încheierea partidei, iar gestul a fost notat ca atare de presa internațională. Marta Kostiuk, care este din Kiev, a declarat în ianuarie, la Australian Open, că nu va da mâna cu adversarele din Rusia sau Belarus, notează Antena3.
UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a deplasat în Ucraina, la Mariupol, unde a inspectat proiecte de infrastructură. Informația provine de la Ministerul Apărării de la Moscova, care a postat-o pe canalul său oficial Telegram, notează CNN. Conform sursei citate, Șoigu a vizitat, de asemenea, un centru medical, un nou cartier rezidențial construit de armată și a fost informat cu privire la construcția unei conducte care "va furniza apă mai multor așezări din regiune". Ministerul rus nu a menționat când a avut loc vizita lui Șoigu. În urmă cu două zile, instituția a publicat o înregistrare video în care ministrul Apărării se întâlnește cu trupele rusești desfășurate în Ucraina, într-un "post de comandă pe direcția Donețk - Sud", notează Antena3.
UPDATE Norvegia a avut anul trecut venituri record din petrol şi gaze, în principal ca urmare a războiului din Ucraina, care a propulsat preţurile la gaze naturale la valori record în Europa, arată datele oficiale publicate luni, scrie Digi24.
UPDATE Rusia a distrus în Ucraina, de la startul războiului, 505 obiective de infrastructură culturală, a anunțat Ministerul ucrainean al Culturii, potrivit Ukrinform. “În total, au fost afectate 1.322 de elemente de infrastructură culturală din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina. Aproape o treime din total, şi anume 505 obiective, sunt distruse”, a precizat ministerul, informează News.ro. Cele mai mari distrugeri s-au înregistrat în regiunile Doneţk, Harkiv, Kiev, Herson, Mikolaiv şi Luhansk
UPDATE Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, a publicat luni comentarii despre „lupta dreaptă” a Argentinei de a recupera Insulele Falkland de la Marea Britanie, relatează TASS.
UPDATE Militarii ucraineni care luptă pe frontul din Bahmut (estul Ucrainei), în prezent epicentrul luptelor cu forțele ruse, trebuie să facă faţă unor valuri neîncetate de bombardamente şi de atacuri ce vin de cealaltă parte a frontului, relatează luni agenţia de presă EFE, citând publicaţia ucraineană Kyiv Independent, care publică un reportaj din acest oraş-simbol pe baza mărturiilor făcute de peste 10 soldați ucraineni. Militarii ucraineni citați descriu frontul drept o ‘mașină de tocat carne’ din cauza numărului mare de victime de ambele părți, notează Agerpres.
UPDATE În timp ce zeci de milioane de criptomonede au fost donate Ucrainei în ultimul an, grupurile pro-Kremlin au folosit, de asemenea, aceleași monede digitale pentru a cumpăra provizii militare și pentru a răspândi propaganda. În războiul Rusia-Ucraina, ambele părți ale conflictului au folosit criptomonede pentru a obține avantajul, conform cointelegraph.com. Cauzele pro-Ucrainei au strâns aproximativ 200 de milioane de dolari din donațiile cripto, arătând cât de utili ar putea fi bani fără granițe și necenzurabili în situații de urgență. Însă și partea rusă a profitat de cripto: un total de aproximativ 5 milioane de dolari a fost strâns de grupuri pro-Kremlin și agenții de propagandă în cursul invaziei, după cum a relevat un raport recent Chainalysis . Aceste entități sunt mici organizații de bază care au folosit cripto-ul pentru a ocoli sancțiunile financiare occidentale, notează Știripesurse.
UPDATE Cel puțin o persoană a fost rănită luni în regiunea Belgorod, din sudul Rusiei, după ce forțele ruse au doborât trei rachete, a declarat guvernatorul regiunii de la granița cu Ucraina. Resturile rachetelor au distrus și linii electrice în apropierea orașului Novi Oskol, dar încă nu se știe cât de însemnate sunt pagubele, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov în aplicația de mesagerie Telegram, scrie Rador „Știm despre un rănit, un bărbat cu răni de schije la mână”, a spus Gladkov, fără să precizeze cine ar fi putut lansa rachetele. În trecut, guvernatorul a acuzat forțele ucrainene de cealaltă parte a graniței de atacuri similare. Belgorod se învecinează cu regiunea Harkov din Ucraina și a fost în repetate rânduri vizată de atacuri de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an.
UPDATE Consiliul municipal din orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat luni zi de doliu după ce 13 persoane au fost ucise de o rachetă care a lovit, săptămâna aceasta, un bloc rezidențial, a anunțat secretarul consiliului, Anatoliy Kurtiev, potrivit CNN. „Aceasta este o mare durere pentru întregul (oraș) Zaporojie. De aceea, mâine este declarată zi de doliu în orașul nostru. Împreună, să onorăm memoria prețioasă a tuturor celor a căror viață a fost curmată pentru totdeauna în acea noapte tragică din martie”, a afirmat Kurtiev, într-un mesaj publicat duminică pe Telegram.
UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse susține că a împiedicat o tentativă de asasinat asupra președintelui consiliului de administrație al Grupului de Companii "Țargrad" Konstantin Malofeev, a cărui mașină intenționa să-l arunce în aer, a informat centrul pentru relații publice al departamentului FSB, transmite Interfax. Potrivit agenției, organizatorul complotului este "fondatorul și unul dintre liderii așa-numitului "Corp de voluntari ruși", care locuiește pe teritoriul Ucrainei și acționează sub controlul SBU, un cetățean al Federației Ruse Kapustin Denis, născut în 1984. Actul terorist a fost planificat să fie efectuat prin detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat atașat mașinii lui Malofeev", se arată în raport, potrivit Știripesurse.
UPDATE Administrația militară a regiunii Kiev a anunțat pe Telegram că apărarea antiaeriană a Ucrainei „opera” în cursul nopții de 6 martie, după ce o „țintă aeriană” a fost identificată în regiune. „Locuitori din regiunea Kiev! O țintă aeriană a fost detectată pe cer. Forțele de apărare aeriană sunt pregătite. Stați în adăposturi și păstrați tăcerea informațională – nu filmați și nu postați nimic online”, a scris administrația militară.
UPDATE Primarul din exil al orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a anunțat duminică seară că două explozii puternice s-au auzit în partea de nord a orașului ocupat din regiunea Zaporojie, ucigând probabil sute de soldați ruși staționați în oraș. „În Melitopolul ocupat, se aud explozii puternice, două baze inamice au fost distruse”, a spus Fedorov.
UPDATE O actualizare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), publicată luni dimineață, transmite că forțele ucrainene ar putea efectua o „retragere limitată de pe câmpul luptă” din Bahmut. Forțele ucrainene continuă să provoace pierderi mari împotriva unităților ruse care avansează, dar ISW spune că este încă prea devreme pentru a ști cum se dezvoltă situația și apărarea „rămâne solidă”.
UPDATE Sirenele de raid aerian au pornit luni dimineață în toate regiunile din Ucraina, potrivit Sky News. Alertele de raid aerian se aud luni în toată Ucraina. Totuși, nu există informații privind eventuale victime și ținte lovite.