Întreprinderile deținute de stat în Republica Moldova trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Acestea vor reduce riscurile de corupție și vor îmbunătăți funcționarea generală a întreprinderilor deținute de stat, care sunt esențiale pentru economia țării. Cel puțin asta relevă un raport privind corupția în întreprinderile deținute de stat, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție.
Principalele recomandări vizează numiri pe bază de merit și conform unor criterii mai riguroase la consiliile și conducerea întreprinderilor de stat, eliminarea funcționarilor publici din consiliile de administrație, alocarea mai multor resurse pentru evaluarea și verificarea declarațiilor de avere și intereselor personale ale reprezentaților conducerii de vârf a întreprinderilor de stat, elaborarea politicilor de remunerare rezonabilă a comitetelor de directori și membrilor consiliilor de administrație, dar și consolidarea normelor privind achizițiile publice ale întreprindelor care aparțin statului.
Experții străini atenționează că dacă în Republica Moldova vor continua să existe scheme de corupție în cadrul întreprinderilor deținute de stat, calea integării în Uniunea Europeană va fi dificilă.
Autorii raportului precizează că deși în ultimii ani au fost inițiate reforme legislative, mai persistă provocări, cum ar fi aplicarea incosecventă a legilor, influențele politice și controalele interne insuficiente, din cauza cărora întreprinderile deținute de stat rămân vulnerabile în fața corupției.
Raportul subliniază, de asemenea, provocările cu care se confruntă Agenția Proprietăți Publice, care joacă un rol-cheie în gestionarea întreprinderilor deținute de stat.
Experții recomandă consolidarea independenței agenției și definitivarea responsabilităților de supraveghere pentru a le alinia mai bine necesităților de administrare ale întreprinderilor deținute de stat. Raportul solicită crearea unui cadru mai armonizat și transparent pentru gestionarea activelor de stat, cu delimitări mai clare a funcțiilor atribuite ministerelor de profil și APP.
Comitetul Consultativ Independent Anticorupție este o structură independentă formată din experți internaționali și naționali. Acesta are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție.