Sărbătorile de iarnă aproape că s-au terminat, iar odată cu ele s-au trecut și brazii care au făcut atmosferă în casele oamenilor, în tot acest timp. La platformele de colectare a deșeurilor au ajuns deja primii pomi care, potrivit primăriei, ar urma să fie reutilizați pentru fertilizarea solului. Chișinăuienii sunt îndemnați să nu arunce brazii în containere ci să-i lase alături ca mai apoi să fie colectați de angajații de la Spații Verzi.
„După ce stau, timp de câteva săptămâni, la loc de cinste și fac atmosfera în casele oamenilor, majoritatea brazilor naturali ajung la tomberoane. Chiar dacă spiritul sărbătorilor de iarna încă se simte, iar săptămâna viitoare moldovenii marchează Anul Nou pe vechi, unii pomi de Crăciun au fost aruncați deja”.
Și pentru că tabloul de la tomberoane de după sărbători le lasă un gust amar, unii locuitori ai capitalei ne-au spus că preferă brazii artificiali.
„Cred că trebuie să fie tomberoane speciale sau locuri special amenajate, pentru că se face gunoi, nu este plăcut și frumos, dar trebuie și să ne respectăm.- Sunteți adepta brazilor naturali sau artificiali?- Natural după miros și atmosfera din casă, dar artificial pentru ecologie și respect față de natură”.
„Cred că trebuie să fie amenajat separat pentru ca să aruncăm brazii. Aveți acasă brad?- Da, este artificial și sunt foarte fericit pentru că nu am gunoi în casă”.
„Nu este frumos, oamenii trebuie să mențină curățenia, dacă își iubesc țara și orașul trebuie să păstreze curățenia”.
Cei mai inventivi au propriile metode de reutilizare.
„De obicei, eu colectez în sacoșe, crenguțele mici și i le dau nepoatei să le fiarbă și să îi facă baie copilului”.
Și dacă unii oameni au strâns deja decorațiunile și au încheiat ciclul sărbătorilor de iarna, alții încă nu se pot despărți de pomii de Crăciun și spun că îi mai păstrează.
„Am văzut la televizor că trebuie să îi lăsăm lângă tomberoane și va veni mașina să îi colecteze. - Dumneavoastră aveți brad?- Da?- Când o să îl aruncați?- După anul nou pe stil vechi, am o nepoată mică care vine în ospeție și se bucură de el, după care îl voi pune într-o sacoșă și îl voi aduce aici. Noi mereu cumpărăm brad viu pentru mirosul specific, chiar dacă ne pare rău să îl aruncăm”.
„Îl mai lăsăm.- Când îl veți de depozita?- După ce va trece anul nou pe stil vechi”.
Municipalitatea a îndemnat locuitorii Capitalei să nu arunce brazii în containerele destinate deșeurilor menajere, ci să-i depoziteze în apropierea platformelor de colectare a deșeurilor municipale. Toți pomii de Crăciun vor fi reutilizați de cei de la Spații Verzi pentru fertilizarea solului.
„Arborii vor fi transportați centralizat la platforma de deșeuri biodegradabile unde vor fi tocați, iar rumegușul rezultat în urma tocării va fi utilizat pentru compost organic. Acest compost va fi utilizat în calitate de îngrășământ organic pentru plante și pentru fertilizarea solului”, a menționat purtător de cuvânt Î.M. Spații Verzi, Victor Nichituș.
Reprezentanții de la Spații Verzi ne-au spus că pe an ce trece tot mai puțini oameni optează de sărbători pentru pomii naturalii. Anul trecut au fost adunați și reciclați circa 1000 de brazi.