Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1035: Alertă la Kiev, problemă la Cuciurgan și drone-momeală. Prognoză: Când și cum se va sfârși războiul

social

/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară

11 martie 2023, ora 22:40

Epopeea râului Bîc, care trece prin 17 localități, durează de foarte mulți ani. În tot acest timp, mirosul și poluarea se menține la aceleași cote și creează un adevărat dezastru ecologic. Cea mai gravă poluare are loc în municipiul Chișinău, în zona stației de epurare. Autoritățile Capitalei s-au lăudat și încă se laudă cu proiecte grandioase și planuri pentru a crea o zonă verde și curată de-a lungul acestui râu, dar realitatea de pe teren e cu totul alta. 

Timp de o săptămână, am luat la pas malurile Bîcului și am descoperit un adevărat dezastru. Deversări neautorizate din conducte ilegale și tone de gunoi aruncate în apă și pe malurile râului. La vărsarea lui în Nistru, râul este lipsit complet de viață, iar folosirea apei pentru irigații și alte activități economice poate duce la probleme grave pentru oameni și mediul înconjurător. Există soluții pentru stoparea acestui dezastru ecologic și care sunt acestea?

De ani buni este semnalată și discutată problema râului Bîc. De ani buni se discută despre poluarea acestuia și despre soluții pentru a o stopa. Tot de atâția ani nu s-a făcut... nimic. 

„Ca orice țară care se respectă, și Republica Moldova ar trebui să aibă ape curate și ar trebui să le ofere cetățenilor săi, ape păstrate în condiții naturale. După cum vedem, suntem pe râul Bîc, iar aici se efectuează lucrări de ceva vreme, dar cu toate astea, apa este de o calitate mizerabilă. În acest reportaj, încercăm să aflăm ce duce la o asemenea poluare și dacă această poluare duce la dispariția totală a vieții din râul Bîc”. 

Timp de aproape o săptămână, am luat la pas malurile râului, pentru a vedea adevăratul dezastru, care se află în zonele greu accesibile sau dosite. Se consideră că râul Bîc începe din satul Temeleuți, raionul Călărași. Își plimbă apele prin mai multe localități. Dar, pentru că cea mai agresivă poluare are loc în raza municipiului Chișinău, am pornit pe urmele apei de la barajul Ghidighici, mergând până la vărsarea Bîcului în Nistru. 

Am rămas uimiți de cele descoperite. Dacă la ieșirea din acest baraj, apa este limpede, pe măsură ce străbate Chișinăul își schimbă total caracteristicile. O sursă a poluării sunt aceste scurgeri clandestine. 

De altfel, toată zona situată între străzile Feredeului și Ismail este plină de astfel de scurgeri. Unele dintre ele sunt izvoare, altele însă sunt canalizări de la agenții economici din zonă.

Ca să înțelegem cât de poluat este râul în Capitală, am solicitat experților de la laboratorul pentru calitatea apei, de la Agenția de Mediu, să preleveze probe. 

În drum către locul pe care l-am ales pentru a preleva probele de apă, am găsit o altă situație, extrem de gravă. Un „pod” plutitor, format din pet-uri și gunoaie, aduse de ape din amonte și care au rămas blocate. 

Deși apa râului, pe segmentul de unde au fost luate probe e limpede, acest lucru nu înseamnă că e și curată.

„Prelevăm azi o probă de apă din râul Bîc, de pe Calea Basarabiei. Acum ne pregătim pentru prelevarea probei”, a spus șeful direcției de la Agenția de Mediu, Vitalie Lutan.

„Am venit pe strada Calea Basarabiei împreună cu inspectorii din cadrul Agenției de Mediu, pentru a preleva niște probe de apă din Bîc. Este un loc pe care noi l-am ales, pentru a vedea care este calitatea apei aici, în orașul Chișinău”.

După aproximativ 20 de minute de așteptare, au început să apară și primele rezultate. Conform acestora, nivelul de poluare din râul Bîc este de categoria a 2-a, ceea ce înseamnă că e bine. Și asta pentru că afară încă e rece și nu au fost ploi în ultima perioadă. 

Experții au prelevat probe și pentru analiza chimică a apei din Bîc. Rezultatele vor fi gata în circa 10 zile. Când vom afla aceste date, le vom face publice într-un reportaj următor.

Râul Bîc se schimbă și mai mult la culoare în locul unde se revarsă apele uzate din stația de epurare. Locul este amplasat aproape de ieșirea din Chișinau, pe strada Vadul Bîcului. 

Am solicitat explicații de la Apă-Canal, care deține stația de epurare, cerând să ni se explice de ce apa are o asemenea culoare și de ce miroase atât de urât. Într-un răspuns pe care l-am primit vineri-seara, Apă-Canal ne-a comunicat că, la momentul actual, stația de epurare funcționează la parametri normali, iar volumul apei uzate este determinat în baza indicatorilor debitmetrilor. 

„Administrația furnizorului de apă monitorizeaza non-stop procesul tehnologic de la stația de epurare a municipiului Chișinău, pentru a evita prin sistemul public de canalizare deversări în salva de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți și se iau probe periodic. Și asta deoarece, concentrațiile de poluanți mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare, pot pune în pericol buna activitate a treptei biologice a SE. 

Administratia S.A. „Apa Canal” s-a adresat de nenumarate ori la toate instituțiile abilitate din domeniul protecției mediului și al apelor, la organele de Poliție, Procuratura, pentru a identifica agenții economici care deversează ape uzate cu concentrații de poluanți ce depășesc cu mult normele stabilite precum și pentru a stabili soluții practice de înlăturare a acestor probleme”, ne-au spus cei de la Apă-Canal. 

Poluat la greu, în drumul său, râul Bîc trece și prin raionul Anenii Noi.

„Eu vă spun așa cum este. Intrarea în raionul Anenii Noi, râul Bîc este poluat 100 de procente. Am activat 10 ani în Inspectoratul Ecologic de Stat. Se prelevau probe și arătau că apa este 100 de procente poluată. Vă spun care e motivul, chimia foarte tare a avansat, dar stațiile de epurare nu au fost modificate ca să corespundă cerințelor noi. Au rămas acelea vechi și nu au capacitatea de a preepura apele acestea uzate”, ne-a explicat primarului satului Bulboaca, Anenii Noi, Ion Berzoi. 

Primarul din satul Bulboaca este de părere că unul dintre sursele de poluare ale apelor Bîcului este stația de epurare din Chișinău: „Până nu modifică stația de epurare Chișinău, să preepureze apele normal, râul Bîc o să fie permanent așa mort. Înțeleg că acolo trebuie milioane, dar apa e curgătoare și dacă stația va fi modernizată, râul o să se curețe. Altfel, o să persiste așa miros și va fi mereu poluat”.

Inclusiv agricultorii care locuiesc și muncesc pământurile în aval de Chișinău, au probleme mari. Aceștia nu pot folosi apa din Bîc pentru irigații, deoarece aceasta conține depășiri ale normelor de nitrați și metale grele.

„E clar că e o problemă, apele sunt poluate. Cândva mergea la irigare, acuma din Bîc nimeni nu irigă, că plantele se usucă”, spune Ion Berzoi.

În urma unui studiu din 2012, realizat de Centrul Național de Mediu, s-a demonstrat că, începând cu strada Varnița din Chișinău și până la vărsarea în Nistru, apele Bîcului sunt moarte și nu pot fi folosite pentru nicio activitate umană.

„Si iată-ne ajunși în locul în care râul Bîc se revarsă în râul Nistru. Știm bine că este o sursă importantă de alimentare cu apă pentru moldoveni. Imaginile de aici arată dezastrul ecologic, apa râului Bîc este de un cenușiu închis, este tulbure, semn că are foarte multe impurități, spre comparație cu apa din Nistru, care este de o altă nuanță. Nu pot să vă redau în cuvinte și mirosul insuportabil care este aici. Abia te abții ca să nu vomiți”.

Amploarea acestui dezastru ecologic se vede și din spațiu. Îngrijorați de starea deplorabilă a râului, sâmbăta trecută, un grup de activiști și pasionați de kayaking, au organizat un eveniment pe lacul din parcul La Izvor. De acolo, au pornit cu kayak-urile pe Bîc, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă acest râu.

„Noi am fost primii care am mers cu kayak-uri pe râul Bîc. Sunt mai multe întrebări. Înțelegem deja că sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate. Așa se explică de ce trebuie să avem râul Bîc așa lărgit. Majoritatea apei ar trebui să se ducă la vale, dar aici unde râul se îngustează, apa nu trece. E plin de copaci peste tot.

Asemenea locuri blochează acum apa. Și nu cred că acest copac e aici de curând, uite e uscat. Dar uită-te câte roți sunt, la fiecare metru e câte o roată”, a menționat organizatorul expediției, Alex Gutsaga.

Acum câteva zile, primarul Ion Ceban s-a arătat deranjat de inițiativa celor care au ieșit cu kayak-urile pe Bîc și a postat un video pe pagina personală de Facebook. A lansat o invitație publică la Primărie, pentru cei interesați de proiectele privind modernizarea râului Bîc. 

Nu am vrut să ratăm o asemenea invitație și am mers joi la Primăria Chișinău.

Clipa însă a durat ceva mai mult. Peste 35 de minute. Am obținut până la urmă un interviu, însă doar după ce am anunțat că plecăm.

„Ceea ce s-a făcut până la moment la Primărie, din sursele bugetului municipal și din finanțarea obținuță, ține de curățarea acestui segment și betonarea lui, atât. Betonarea respectivă este una dintre modalitățile care încă se mai utilizează în multe râuri urbane din Europa. Ea nu este cea mai modernă soluție, dar este o soluție foarte practică, pentru a ușura întreținerea râului ca atare”, ne-a spus consiliera primarului general, Ala Mîrza.

Am întrebat și despre deversările ilegale în râul Bîc: „- Aceste conducte nu sunt de acum, ele au o istorie. - Dar ce facem cu ele, în situația asta? - Eu nu am acum o soluție”.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Agenției de Mediu a declarat că singura entitate care poate prescrie amenzi este Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Potrivit legislației, fiecare agent economic trebuie să trateze apa pe care o folosește, prin montarea de mini-stații de epurare. Vom insista ca inspectorii de mediu să iasă în teren, împreună cu noi, pentru a identifica cine se face vinovat de aceste deversări clandestine, din cauza cărora viața din Bîc dispare. 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Gunoiștile din Moldova, bombe cu ceas! Câte tone de deșeuri generăm anual și cât de gravă este situația la sate
/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
/VIDEO/ Maia Sandu a depus jurământul pentru noul mandat de președinte: Acrostihul din discurs, florile mamei și mesajul pentru cetățeni
/VIDEO/ Maia Sandu a depus jurământul pentru noul mandat de președinte: Acrostihul din discurs, florile mamei și mesajul pentru cetățeni
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Fenomenul răspândirii falsurilor ia avânt? Expert: „Moldovenii trebuie să aibă o viziune mai critică”
/VIDEO/ Fenomenul răspândirii falsurilor ia avânt? Expert: „Moldovenii trebuie să aibă o viziune mai critică”

Ochelari de vedere nedeclarați, în valoare de peste 50 de mii de lei, descoperiți la vama Costești

missing
24 decembrie 2024, ora 18:51

132 de perechi de ochelari de vedere nedeclarați, în valoare de peste 50 de mii de lei, au fost descoperiți la postul vamal Costești. Funcționarii vamali au depistat ochelarii în cadrul unui control detaliat asupra unui autoturism care intra în țară. 

La volanul mașinii se afla un bărbat de 62 de ani, cu dublă cetățenie, sosit din Polonia. La întrebările funcționarilor vamali, șoferul a declarat că transportă doar bunuri personale.

În urma controlului fizic amănunțit, în portbagajul autoturismului a fost găsită o cutie de carton care conținea cele 132 de perechi de ochelari, fără acte de proveniență. Bunurile au fost ridicate pentru examinare sub aspect contravențional, iar persoana riscă sancțiuni conform legislației în vigoare.

În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.

/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.