/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin

missing
20 martie 2023, ora 19:29

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua 390 de la începutul invaziei la scară largă. Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi arestat în Africa de Sud, unde ar urma să efectueze o vizită în august pentru a participa la un summit BRICS, în timp ce fostul lider de la Kremlin Dmitri Medvedev amenință instituția de la Haga cu un atac cu rachete. China şi Rusia "au obiective similare", a declarat preşedintele chinez Xi Jinping în cadrul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, luni, în timpul unei vizite la Moscova.

Totodată, un ambasador polonez explică scenariul de a întra în război contra Rusiei, iar oficialii ucraineni dau asigurări că rezistă în apărare la Bahmut, scena celor mai sângeroase lupte din ultimele luni. Totuși, acțiunile ofensive ale rușilor pe frontul din estul Ucrainei s-au redus în intensitate în ultimele zile, ceea ce indică o reducere a capacității de luptă a forțelor invadatoare, constată Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken spune că vizita făcută la Moscova de președintele chinez Xi Jinping arată intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina”, în loc să le condamne, conform CNN.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a precizat că este încrezător că vizita sa în Rusia va da un "nou impuls" relaţiilor cu Moscova, după ce a coborât din avion, pe aeroport, în capitala rusă. „Sunt convins că această vizită va fi fructuoasă şi că va da un nou impuls dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor sino-ruse", a declarat liderul chinez, citat de agenţiile ruse de presă, calificând Beijingul şi Moscova drept "buni vecini" şi "parteneri fiabili". În opinia sa, China "este pregătită să rămână ferm alături de Rusia" în favoarea unui "adevărat multilateralism" şi a unei "multipolarităţi în lume", potrivit Știripesurse.

UPDATE Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat luni, 20 martie, că oamenii săi controlează circa 70% din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut, informează AFP.

UPDATE Mandatul de arestare emis pe numele președintelui rus Vladimir Putin nu va expira dacă și când se va încheia războiul declanșat de Moscova în Ucraina, a declarat luni, la BBC, procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, potrivit The Guardian.

UPDATE Bătălia pentru Bahmut, în regiunea Donbas, a fost una dintre cele mai aprige din războiul din Ucraina, fiind comparată cu războiul de tranșee din Primul Război Mondial. Forțele Kievului au rezistat timp de opt luni în fața invadatorilor ruși de acolo, dar riscă să fie complet încercuite. Oficialii ucraineni au avertizat luni că orașul Avdiivka din estul țării ar putea deveni în curând un „al doilea Bahmut”, relatează Sky News. Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat săptămâna trecută că trupele lui Vladimir Putin încearcă acum să încerce să încercuiască complet Bahmut într-o ofensivă care nu a făcut progrese majore, notează G4media.

UPDATE Actorul hollywoodian Steven Seagal a fost prezent la Moscova la inaugurarea unui centru de aikido din Rusia, unul dintre obiectivele acestuia fiind pregătirea tinerilor pentru serviciul în forțele armate ruse, relatează insidethegames, potrivit Mediafax.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său chinez, Xi Jinping, că salută propunerea Beijingului pentru a pune capăt „crizei acute” din Ucraina și că tratează cu respect planul înaintat de partea chineză, potrivit The Guardian.

UPDATE Norvegia a anunţat luni că a livrat Ucrainei opt tancuri Leopard 2 pe care i le-a promis, o contribuţie care, alături de cea a altor aliaţi, va fi „hotărâtoare” pentru următoarea contraofensivă ucraineană, potrivit HotNews.

UPDATE Procurorii ruși au deschis un dosar de urmărire penală împotriva judecătorilor Curții Penale Internaționale care au decis emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin, relatează Interfax.

UPDATE Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a declarat luni, 20 martie, că preşedintele rus Vladimir Putin ”poate fi arestat imediat în aproape 130 de ţări”, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat pe numele său, considerându-l responsabil de crime de război în Ucraina, relatează EFE.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a promis luni, 20 martie, că Rusia va livra Africii toată cantitatea de cereale necesară dacă acordul asupra exporturilor ucrainene nu va fi prelungit după două luni, informează AFP.

UPDATE Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a dat noi detalii luni, 20 martie, despre situația de pe frontul din Ucraina, avertizând asupra perspectivelor sumbre pe care le are armata rusă în eventualitatea unei contraofensive ucrainene. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Șeful mercenarilor Wagner avertizează că Rusia ar putea pierde războiul: ”Deocamdată, perspectivele sunt sumbre, potrivit Digi24.

UPDATE Decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin este un semn al 'ostilităţii clare' ce există împotriva Rusiei şi a lui Putin personal, a indicat luni Kremlinul, transmite Reuters.

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra achiziţionării în comun a unui milion de cartuşe de artilerie de 155 mm pentru Ucraina, a declarat luni ministrul Apărării din Estonia. În urma unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles, Hanno Pevkur a scris pe Twitter că "s-a ajuns la un consens politic - 1 milion de cartuşe de 155 mm pentru Ucraina". Pe măsură ce războiul se întinde în al doilea an, Ucraina consumă muniţia mai repede decât o pot produce în prezent SUA şi NATO, potrivit Mediafax.

UPDATE Vladimir Putin se teme de o posibilă revoluție în Rusia. Președintele rus a cerut ca ofițerii Ministerului rus de Interne să suprime prompt acțiunile „ilegale de stradă” și „răspândirea ideologiei extremiste”. "Provocările, acțiunile stradale ilegale sau alte încercări de destabilizare a societății trebuie oprite. Suprimat prompt. La fel ca răspândirea ideologiei extremiste", a spus el, vorbind în cadrul unei reuniuni extinse a consiliului de administrație al Ministerului de Interne, relatează Interfax. Potrivit acestuia, reprezentanții cultelor religioase, ai tinerilor și ai altor organizații publice ar trebui să se implice mai activ în această activitate, potrivit Știripesurse.

UPDATE Biroul de Anchetă Naţional (DBR) al Ucrainei a anunțat luni, 20 martie, că un fost şef al Serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Harkov (est) va fi judecat pentru ”înaltă trădare”, relatează AFP.Roman Dudin, 40 de ani, ”s-a ocupat de facto de acţiuni de sabotaj în loc să organizeze apărarea acestei regiuni”, a acuzat DBR într-un comunicat pe Telegram.  Ads   ”După ce apărarea va lua act de dosarul său, acesta va fi transmis tribunalului”, a precizat DBR, adăugând că bărbatul, arestat în septembrie şi care se află în detenţie, riscă închisoare pe viaţă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Biroul Naţional ucrainean de Anchetă (DBR) a anunțat luni că a deschis o investigație legată de moartea a patru militari ucraineni care și-au pierdut viața din cauza exploziei unui obuz, în timpul unor tiruri de antrenament, în nordul Ucrainei, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE Comandantul Forțelor Întrunite din cadrul armatei ucrainene, Serhi Naev, a declarat că Rusia a mobilizat aproximativ 300.000 de ruși pentru războiul din Ucraina, relatează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Mass-media turcă a publicat o înregistrare video în care, potrivit acesteia, se poate observa un Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse care încearcă să doboare o dronă ucraineană Bayrakatar TB2. Videoclipul a fost publicat la cinci zile după ce două avioane Su-27 au doborât o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane în apele Mării Negre, scrie Defenseromania.

UPDATE Guvernatorul regiunii est-ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, a raportat că invadatorii ruși au tras, luni dimineaţă, asupra oraşului Avdiivka, iar cu o seară înainte au atacat oraşul Kramatorsk, avariind mai multe clădiri rezidenţiale. „La miezul nopții, rușii au lansat un atac cu rachetă asupra Kramatorskului. Au fost avariate locuinţe. Conform informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime” – a scris oficialul pe Telegram. În ceea ce priveşte situaţia din oraşul Avdiivka, guvernatorul a precizat că ruşii au atacat cu artilerie și lansatoare de rachete Grad. Alte atacuri au avut loc la Bahmut și Kostiantinivka. „O persoană a fost rănită în Kostiantinivka, iar trei blocuri și trei case particulare au fost avariate. La Bahmut o persoană a fost rănită şi trei blocuri de locuinţe au fost avariate”, a adăugat Kirilenko, potrivit Rador.

UPDATE Vizita de două zile a preşedintelui Xi Jinping la începutul acestei săptămâni la Moscova suscită temeri la Kiev, preocupat că Beijingul, aliatul strategic al Rusiei, s-ar putea decide în cele din urmă să-i livreze acesteia arme, influenţând astfel rezultatul războiului, comentează luni, într-o amplă analiză, France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE Avionul având la bord delegația președintelui chinez Xi Jinping a aterizat la Moscova, anunță presa rusă, care a publicat imagini de la aeroport.

UPDATE Regatul Unit găzduieşte luni o reuniune, cu participarea miniştrilor justiţiei din peste 40 de ţări, cu scopul de a aborda problema posibilelor crime de război comise în Ucraina, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează DPA, citată de Agerpres.

UPDATE Ucraina face totul pentru ca lumea să nu vadă emoții, ci o bază clară de dovezi. Șeful Serviciului Securităţii al Ucrainei, Vasyl Maliuk, a comentat emiterea unui mandat de arestare a președintelui rus, Vladimir Putin, de către Curtea Penală Internațională. El a menționat că deportarea forțată de către Federația Rusă a copiilor ucraineni este doar una dintre puținele crime pentru care Putin trebuie să răspundă, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Fostul președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dimitri Medvedev s-a lansat într-un atac furibund la adresa Tribunalului de la Haga care a i-a dat lui Putin un mandat de arestare. Acesta cere atacarea instituției cu rachete, notează HotNews.

UPDATE Xi Jinping prezintă China ca fiind un pacificator al Ucrainei în ajunul călătoriei sale în Rusia. Mai mult el a lăudat legăturile din ce în ce mai strânse ale Beijingului cu Moscova. Într-un articol publicat în presa de stat rusă, Xi a declarat că China și Rusia au "consolidat încrederea reciprocă politică și au încurajat un nou model de relații între țări mari", potrivit NewsWeek.

UPDATE Rusia şi China încearcă să zdruncine ordinea internaţională, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Statelor Unite, John Kirby. Xi Jinping va efectua o vizită de stat în Rusia în perioada 20-22 martie, la invitaţia lui Vladimir Putin, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, se îndreaptă spre Moscova, pentru a efectua prima sa vizită de la începutul invaziei ruse în Ucraina. El se va întâlni cu Vladimir Putin, la câteva zile după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus, pentru presupuse crime de război. Cei doi lideri sunt aşteptaţi să anunţe extinderea cooperării, după ce anterior anunţaseră un parteneriat „fără limite”. Rusia, aflată sub sancţiuni dure la nivel internaţional, este tot mai dependentă de China, ca piaţă pentru mărfurile sale şi aflată în căutarea de sprijin diplomatic. Deşi anunţaseră un parteneriat fără limite, până acum, Beijingul a fost reticent în a asigura Moscovei sprijin letal pentru războiul din Ucraina, pentru a evita sancţiuni secundare împotriva companiilor chineze, relatează corespondentul BBC, potrivit Rador.

UPDATE Kievul s-a plâns de faptul că forțele sale sunt nevoite să își raționalizeze puterea de foc, deoarece invazia Rusiei, care durează de un an, s-a transformat într-un război de uzură. Ucraina a comunicat UE că are nevoie de 350 000 de obuze pe lună pentru a-și ajuta trupele să țină piept atacului Moscovei și pentru a le permite să lanseze noi contraofensive mai târziu în cursul anului, anunță France 24, potrivit Știripesurse.

UPDATE Angajaților Kremlinului li se recomandă cu tărie să renunțe la utilizarea iPhone-ului din cauza conexiunii cu SUA, scrie ziarul Kommersant luni, 20 martie.Vorbim despre angajații blocului politic intern al administrației Kremlinului. Până la începutul lunii aprilie, aceștia vor fi nevoiți să renunțe la iPhone-urile și să le înlocuiască cu smartphone-uri de la alți producători."iPhone-ul este totul. Fie îl aruncați, fie îl dați copiilor. Toată lumea va trebui să facă asta în martie", a spus unul dintre oficiali.Li se cere să facă acest lucru din motive de securitate, deoarece iPhone-urile americane sunt cel mai adesea supuse piratării și spionajului din partea Occidentului. Oficialii sunt îndemnați să găsească un alt tip de telefon potrivit pentru ei, pe sistemul de operare Android sau să achiziționeze marca „Aurora” rusească, potrivit Ziare.com.

UPDATE Sirenele de raid aerian au început să sune în Ucraina, luni dimineaţă, la ora 09:00, în timp ce un avion de luptă rusesc MiG-31K a decolat din Belarus. Un grup de monitorizare raportează că un avion de tip MiG-31K al Forțelor Aeriene Ruse a fost înregistrat decolând de pe aerodromul Maciulişci. Potrivit RBV, MiG-31K este un potențial purtător de rachete hipersonice Kh-47m2 Kinjal, pe care sistemele ucrainene de apărare antiaeriană nu le pot intercepta, potrivit Rador.

UPDATE Rusia a suferit 1.590 de pierderi militare și a pierdut 56 de vehicule blindate, inclusiv 26 de tancuri, în Ucraina în weekend, arată datele furnizate de Forțele Armate Ucrainene (UAF).

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a postat un mesaj pe Telegram, în care susține că decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin va avea consecințe grave pentru dreptul internațional, relatează The Guardian, potrivit Digi24.

UPDATE Kremlinul caută un înlocuitor pentru președintele rus Vladimir Putin pe fondul nemulțumirii tot mai mari față de războiul din Ucraina, potrivit unui oficial din serviciile de informații ucrainean, potrivit NewsWeek.

UPDATE Serghei Moskalenko, șeful al unuia dintre cele mai mari centre operate de ruși în teritoriile ocupate în Ucraina, a fost ucis vineri seara în urma exploziei mașinii sale.

UPDATE Finanțatorul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, pierde sprijinul oficialii ruși locali. În regiunea Krasnodar autoritățile refuză să îngroape mercenarii Wagner morți în războiul din Ucraina, conform raportului Institutului pentru Studii de Război (ISW), potrivit Ziare.com.

UPDATE Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, unul din criticii comandamentului militar de la Moscova pentru cum conduce războiul, spune că singurele momente în care președintele Vladimir Putin este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care liderul de la Kremlin apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi, potrivit HotNews.

UPDATE Șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexander Bastrykin, a cerut instituției pe care o conduce să realizeze o evaluare juridică, după ce Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Putin.  

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a explicat că nu a lansat războiul din Ucraina din 2014 pentru că Rusia nu era pregătită militar și că nu avea „arme hipersonice”, susținând totodată că acestea nu sunt folosite acum în așa-numita „operațiunea specială”, notează HotNews.

UPDATE Federația Rusă nu folosește de fapt arme hipersonice, dar ea deţine astfel de arme, la fel și alte sisteme moderne, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu, scrie Rador.

UPDATE Fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei și omul de afaceri Ilya Ponomaryov declarat într-un interviu în exclusivitate pentru TVR Moldova că principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar, o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice, iar dacă nu ar fi fost toate astea această istorie era de mult închisă. Ilya Ponomaryov consideră că atunci când nu va mai exista regimul Putin aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid.

UPDATE „Fie Ucraina îşi va apăra independenţa, fie dacă nu, vom fi nevoiţi să ne alăturăm acestui conflict, pentru că sunt în joc valorile noastre fundamentale, care stau la baza civilizaţiei noastre, deci nu vom avea de ales”, a declarat ambasadorul polonez în Franţa, Jan Emeryk Rościszewski, într-un interviu la televiziunea Lci. Răspunsul a venit când s-a vorbit despre transferul avioanelor Mig-29 din Polonia şi Slovacia în Ucraina şi despre posibila escaladare a conflictului. După cum relatează ziarul polonez Fakt, ambasadorul Jan Emeryk Rościszewski a explicat că „nu NATO, nici Polonia, nici Franţa sau Slovacia cresc tensiunea, ci Rusia este cea care a atacat Ucraina, ci Rusia invadează, omoară oameni, răpieşte copii ucraineni”. Apoi, oficialul a spus clar că Polonia ar putea juca un rol şi mai important în acest război, notează Mediafax.

UPDATE Forțele ruse de ocupație au turnat grâu ucrainean pe un drum care duce spre ieșirea din orașul-port Mariupol, a anunțat un oficial ucrainean al orașului, potrivit Sky News. Petro Andriușcenko, consilier al primarului orașului ocupat, a afirmat că „douăzeci de tone" de grâu au fost împrăștiate pe asfalt, pe drumul din zona Novoazovsk, la est de Mariupol. „Douăzeci de tone de grâu ucrainean au fost împrăștiate pe asfalt. Iată cum arată de la sol. Doar cu roțile pe cereale. Apoi, Moscova va deplânge «foametea din lume». Mă întreb cine a provocat foametea în lume?", a scris, într-o postare pe Telegram, Petro Andriușcenko, potrivit Libertatea.

UPDATE Unităţile de grăniceri desfăşurate în Bahmut, regiunea Doneţk, au respins patru atacuri ruseşti duminică, eliminând 5 invadatori şi rănind 9. Este ceea ce relatează Ukrinform, citând biroul de presă al Serviciului de Stat al Grăniceri. Unităţile grupării Wagner au vrut să se apropie neobservate pentru a sparge linia de apărare a Ucrainei, explică armata ucraineană, dar „s-au trezit în faţa unui foc masiv din partea apărătorilor noştri: cinci dintre ei nu vor mai putea fugi de nicăieri, în timp ce alţi nouă au fost răniţi", notează Mediafax.

UPDATE Copiii din 16 regiuni rusești vor fi trimiși în tabere de antrenament militare, în această primăvară și vară, unde vor fi învățați cum să tragă cu o pușcă de asalt Kalașnikov, să arunce grenade de mână și să mărșăluiască, scrie portalul independent Vertska, potrivit Libertatea.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin ar urma să viziteze Africa de Sud în august pentru a participa la un summit BRICS. Africa de Sud este conștientă de obligația sa legală, a declarat duminică un purtător de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, referindu-se la acest aspect, după ce o instanță internațională a emis un mandat de arestare împotriva liderului rus, informează Reuters. "Suntem, ca guvern, conștienți de obligația noastră legală. Cu toate acestea, până la summit, vom rămâne angajați cu diverse părți interesate relevante", a declarat purtătorul de cuvânt Vincent Magwenya. Deși nu a existat nicio confirmare oficială a vizitei lui Putin, se așteaptă ca acesta să participe la cel de-al 15-lea summit BRICS, așa cum a făcut-o și în 2013, potrivit Știripesurse.

UPDATE „Vom vedea ce iese din această întâlnire” dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping, dar dacă ar apărea cererea de armistiţiu în Ucraina, va fi „inacceptabil pentru că singurul lucru” ar însemna „să ratifice cuceririle făcute până la urmă”. acum de către Rusia” şi „daţi-i lui Putin mai mult timp”. Acest lucru a fost reiterat de purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, lui Fox, potrivit Mediafax.

UPDATE O fetiță ucraineană în vârstă de șapte ani a fost nevoită să se întoarcă împreună cu mama ei în Ucraina pentru un tratament stomatologic, deoarece lista de așteptare în Marea Britanie era foarte lungă.

UPDATE Cel puţin trei persoane au murit în urma bombardării de către ruşi a unei clădiri rezidenţiale din satul Kamenskoe, regiunea Zaporojie Acest lucru a fost raportat de Ukrainska Pravda, citând administraţia regională. Cel puţin două persoane au fost rănite în atac, potrivit Mediafax.

UPDATE Ruşii sunt incapabili din punct de vedere tactic să finalizeze operaţiunea de capturare a oraşului Bahmut şi suferă pierderi uriaşe în lupte, a asigurat Serghei Cherevati, reprezentant al Grupului de Est al Forţelor Armate ale Ucrainei, pentru Ukrainska Pravda. „Acum nu sunt în stare tactică să finalizeze operaţiunea de capturare a centrului regional ucrainean Bahmut. Da, există bătălii foarte active, continuă să efectueze câteva zeci de atacuri de inerţie, dar suferă pierderi uriaşe. Comandamentul şi personalul nostru îşi planifică apărarea corect”, a spus Cherevati.

Război în Ucraina, ziua 389: Putin a vizitat Mariupolul, iar Zelenski anunță sancțiuni. Expert: "Pericol de escaladare terifiantă"
Război în Ucraina, ziua 388: Plan privind Moldova, iar Putin e în Crimeea. Preşedinte: Lumea, în prag de Al Treilea Război Mondial

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”
Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 210: Tensiuni pe axa Turcia - Israel. Încă un ostatic israelian a murit în Fâșia Gaza

03 mai 2024, ora 10:58

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi, în timpul unei întâlniri cu supravieţuitorii Holocaustului, că evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra, scrie Evz.ro. Netanyahu spune că inamicii Israelului ar trebui învinși inclusiv în orașul Rafah, unde s-au refugiat numeroși civili palestinieni care au fugit de război. Aproximativ o sută de studenţi pro-palestinieni au ocupat joi după-amiază holul de intrare al clădirii Geopolis de la Universitatea din Lausanne (UNIL), cerând boicotarea academică a instituţiilor israeliene şi o încetare imediată şi permanentă a focului, relatează agenţia de presă Keystone-ATS, preluată de AFP.

UPDATE Un ostatic israelian reținut în Fâșia Gaza după atacul de pe 7 octombrie 2023 al mișcării islamiste palestiniene Hamas a fost declarat mort - au anunțat, vineri dimineață, autoritățile israeliene și rudele captivului. Dror Or, în vârstă de 49 de ani, trăia în kibbutzul Be'eri, din sudul Israelului, ai cărui locuitori au fost printre cei mai afectați de incursiunea teroriștilor Hamas . Soția sa, Yonat, a fost ucisă în timpul acestui atac, în timp ce doi dintre cei trei copii ai lor, Noam și Alma, în vârstă de 17, respectiv 13 ani, au fost răpiți și apoi eliberați, ca parte a unui acord de armistițiu, la sfârșitul lunii noiembrie.
„Acum este confirmat că Dror Or, răpit de Hamas pe 7 octombrie, a fost asasinat și cadavrul său e deținut în Gaza” - a indicat guvernul israelian pe contul său oficial de pe rețeaua X, precizând că Alma, Noam și fratele lor, Yahli, sunt acum orfani. Potrivit autorităților de la Tel Aviv, peste 250 de persoane au fost răpite și 129 rămân captive în Gaza, dintre care 35 au decedat, inclusiv Dror Or.

UPDATE Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrâns deja exporturile către această ţară în aprilie, ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul turc al Comerţului, notează AFP. „Exporturile şi importurile în legătură cu Israelul au fost suspendate”, a indicat ministerul, marcând o nouă etapă în deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări. „Turcia va aplica în mod strict aceste noi măsuri până când guvernul israelian va autoriza un flux neîntrerupt de ajutoare umanitare spre Fâşia Gaza”, a adăugat ministerul într-un comunicat. Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat joi mai devreme că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a „rupt acordurile (dintre Israel şi Turcia) prin blocarea importurilor şi exporturilor israeliene în porturi”.

UPDATE Premierul din Quebec, Francois Legault, a declarat joi că tabăra de la Universitatea McGill din Montreal ar trebui desfiinţată pe măsură ce mai mulţi studenţi construiesc tabere pro-palestiniene în unele dintre cele mai mari universităţi din Canada, cerând să se retragă din grupurile cu legături cu Israelul, transmite News.ro.

UPDATE Declarația premierului israelian cu privire la „singurătatea” nației sale în fața agresiunilor vine în momentul în care tot mai multe voci se ridică împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, informează AFP. Războiul devastator lansat de Israel în Fâşia Gaza, pornit ca represalii la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian, suscită din ce în ce mai multe critici la nivel mondial. "Dacă trebuie să ne apărăm singuri, ne vom apăra singuri. Dacă este posibil să mobilizezi 'gentili' (ne-evrei), este bine. Însă dacă noi nu ne vom proteja singuri, nimeni nu ne va proteja", a spus Netanyahu.

UPDATE Premierul Netanyahu nu a rămas dator cu criticile, nici în ceea ce privește mişcarea studenţească de solidaritate cu palestinienii, în campusurile americane. Prim ministrul israelian a denunţat săptămâna trecută manifestaţiile anti-războiul din Gaza, caracterizându-le drept "oribile", iar pe manifestanți i-a numit "hoarde antisemite" care "îndeamnă la distrugerea Israelului" şi "atacă studenţi şi profesori evrei".

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram