Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

Război în Ucraina, ziua 394: Moscova acuză Chișinăul, iar Zelenski crede în victorie. Medvedev: „Kievul deschide cutia Pandorei”

missing
24 martie 2023, ora 20:34

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 394 de la începutul invaziei decretate de președintele rus Vladimir Putin. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu noi acuzații în adresa Chișinăului. Mai exact, aceasta a menționat că autoritățile Republicii Moldova au luat „clar o alegere contraproductivă în favoarea stârnirii isteriei anti-ruse”, menționând că „îmbunătățirea relațiilor ruso-moldovenești depinde în întregime de Chișinău”. Înaltul comandament militar ucrainean a revenit asupra unui raport care afirma în mod eronat că trupele ruse au părăsit orașul Nova Kahovka, în sudul regiunii Herson, potrivit Mediafax. Totuși, Kievul intenționează să lanseze o contraofensivă la Bahmut cât de curând, a anunțat generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că finalul războiului poate veni în 2023, cu o posibilă victorie a Ucrainei. El a vorbit însă și despre stagnările în cooperarea cu aliații, în special cu privire la întârzierea furnizării de rachete cu rază lungă de acțiune și a avioanelor de luptă moderne, notează Gândul. Totodată, întâlnirile liderului chinez, Xi Jinping, cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Moscova, au pus administrația președintelui american Joe Biden într-o poziție incomodă: cei doi adversari ai Americii discută despre un „plan de pace” pentru Ucraina, pe care Washington l-a considerat inacceptabil. SUA se tem că lumea obosită de război ar putea sprijini inițiativele Chinei, scrie Bloomberg.

UPDATE Obiectele de infrastructură din Republica Moldova și România devin surse de „inspirație” pentru propagandiști. Fie că este vorba de construcția unor poduri sau drumuri, surse media cu politică editorială pro-Kremlin speculează că ele sunt construite pentru a facilita trecerea din România a... „forțelor NATO”. Narativul pro-Kremlin că forțele NATO sau tancurile NATO din România ajung în Moldova nu este nou. Portalul Stopfals.md a dezmințit mai multe falsuri la acest subiect, inclusiv cu caracter românofob.

UPDATE Evgheni Prigojin, patronul grupului Wagner, susține că Ucraina pregătește 3 lovituri strategice pentru a-și elibera teritoriul până la granițele din 1991. El afirmă că Ucraina a concentrat 200.000 de rezerviști în Donbas, dintre care 80.000 în apropiere de Bahmut.

UPDATE Rusia a anunţat vineri că nu va participa sâmbătă la „Ora Pământului", o acţiune globală ce constă în oprirea iluminatului public pentru a mobiliza societatea să lupte împotriva schimbărilor climatice, argumentând că organizaţia aflată în spatele acestei iniţiative, World Wide Fund for Nature (WWF), este „un agent străin", informează AFP.

UPDATE Grupul francez ADEO, proprietarul rețelei de construcții și bricolaj Leroy Merlin, va transfera compania sa din Rusia unui management local. Acest lucru a fost raportat la RBC de către un reprezentant al companiei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Încercările Ucrainei de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, ar putea conduce la folosirea armelor nucleare de către armata rusă, a avertizat vineri vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a decis încă dacă se va deplasa la summitul grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), programat pentru luna august în Africa de Sud, a informat vineri Kremlinul, citat de EFE. "Încă nu există o decizie (în această privinţă)", a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său de presă zilnic, potrivit HotNews.

UPDATE Mercenarii Wagner au început să deporteze locuitorii din suburbiile Bahmutului pe care le controlează, a declarat joi Centrul Național de Rezistență Ucraineană (NRC) – un organism oficial, potrivit CNN „Militanții îi duc cu forța pe rezidenții locali în zonele capturate din regiunea Luhansk, unde sunt filtrați. După aceea, ei sunt deportați la Perm (Rusia) și în alte regiuni îndepărtate din Federația Rusă”, a declarat centrul. „Localnicii sunt deportați sub intenția de evacuare. După aceea, ei sunt asimilați în zonele îndepărtate ale imperiului, deoarece acum sunt dependenți de ocupanți”, a precizat NRC, potrivit G4media.

UPDATE Ucraina se pregătește să-i impună sancțiuni Dianei Șoșoacă. Se întâmplă după ce senatoarea ex-AUR a depus în Parlament un proiect de lege prin care cere anexarea de către România a mai multor teritorii ucrainene. „MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”,  a scris șeful MAE din Ucraina, Oleg Nikolenko pe Facebook.

UPDATE China şi Europa ar trebui să ajungă la un „consens strategic” cu privire la o încetare a focului şi la o rezolvare politică a războiului în Ucraina, a declarat joi Wang Yi, director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, potrivit Agerpres.

UPDATE Trupele aeropurtate ruse joacă un rol mai important în luptele din jurul Bahmut, pe fondul pierderilor tot mai grele ale grupării de mercenari Wagner, afirmă armata ucraineană, citată de CNN. „Nu este vorba de faptul că [Wagner] se retrage, ci că, din cauza pierderilor grele, trebuie să fie întărită de unități ale armatei regulate a Federației Ruse, în primul rând de trupe aeropurtate”, a declarat vineri la televiziunea ucraineană Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate, pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE "În prezent, armata rusă nu are niciun fel de moment bun: nici ca acțiune militară, nici ca înzestrare, nici ca perspectivă. Dacă forțele Wagner se retrag din Bahmut, așa cum amenință de vreo două-trei zile, lucrurile se complică. Vedem că, din punctul de vedere al Chinei, rezultatul negocierilor în această sferă militară satisface dorința lui Putin. Așa că (Putin) va trebui să găsească alte soluții, dacă nu vrea să plece bătut, din punct de vedere militar, din Ucraina în următoarele trei-patru săptămâni. Nu este o exagerare. Ucraina strânge în prezent o forță militară considerabilă. Sigur, nu au primit tot ajutorul din partea Occidentului, dar are o forță considerabilă în acest moment, inclusiv pe seama faptului că rușii sunt destul de slabi. Ați văzut că generalii ucraineni au sesizat acest lucru pe baza informațiilor primite de la englezi și de la americani", a spus, la Antena 3 CNN, generalul (r) Cristian Barbu.

UPDATE Premierul italian Georgia Meloni a dat o replică tăioasă în timpul unui discurs despre necesitatea de a continua sprijinirea Ucrainei, care își apără teritoriile și independența de invazia rusă. Unul dintre deputații italieni s-a adresat șefului guvernului cu o propunere de a înceta sprijinirea Kievului, notează Ziare.com. 

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev nu exclude avansarea trupelor rusești până la Kiev sau Liov. "Să arunce toți străinii care sunt acolo, în sensul larg al cuvântului, să formeze o bandă sanitară care să nu permită utilizarea niciunui tip de arme care lucrează la distanțe medii și scurte, adică 70-100 de kilometri, să o demilitarizeze, dacă vorbim despre componenta militară. Și dacă acest lucru nu este suficient, ei bine, atunci luați alte decizii. Nimic nu poate fi exclus aici. Dacă trebuie să ajungi la Kiev, atunci trebuie să mergi la Kiev, dacă trebuie să mergi la Liov, atunci trebuie să mergi la Liov pentru a eradica această infecție", a spus Medvedev, citat de agenția de presă Interfax, notează Știripesurse.

UPDATE Institutul pe Studiul Războiului scrie în raportul de vineri că Rusia ar putea schimba strategia de atac pentru că rămâne fără rachete. Țintele principale vor fi unitățile militare și în secundar vor fi lovite cele energetice. Totodată, din lipsă de rachete, atacurile masive cu rachete au scăzut ca frecvență, de la unul pe săptămână, la cel mult două pe lună, potrivit Spotmedia.

UPDATE Danemarca a invitat consorţiul Nord Stream să participe la recuperarea unui obiect cilindric găsit în apropiere de gazoductul Nord Stream 2, la şase luni după operaţiunea de sabotaj împotriva conductelor în Marea Baltică, relatează AFP. „Agenţia de Energie a propus companiei proprietare, Nord Stream 2, să participe la operaţiunea de recuperare”, a precizat ea într-un comunicat, potrivit Cotidianul.

UPDATE Nikolai Kobrineţ, directorul Departamentului pentru cooperare paneuropeană din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, a declarat că Rusia nu intenționează să-și piardă rolul său constructiv major în soluționarea conflictelor din spațiul post-sovietic. Oficialul rus a făcut această declaraţie într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă TASS, relatează Gazeta, potrivit Rador. "Nu avem de gând să pierdem rolul constructiv principal în soluționarea conflictelor din spațiul post-sovietic. Aceasta este datoria noastră istorică. Și o vom îndeplini, în pofida oricăror obstacole puse în aplicare de Uniunea Europeană", a spus Kobrineţ.

UPDATE Armata rusă a atacat în noaptea de joi spre vineri Krivîi Rih (Krivoi Rog), oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cu cinci drone kamikaze Shahed, de fabricaţie iraniană, care şi-au atins ţintele fără a provoca morţi sau răniţi, a declarat şeful administraţiei militare a oraşului, Oleksandr Vilkul, citat de EFE, conform Agerpres.

UPDATE Alarmele anti-ariene au fost activate în regiunea Odesa, după ce avioane de luptă rusești Su-35 au fost observate deasupra Mării Negre, potrivit Spotmedia.

UPDATE Comandantul superior al forțelor terestre ale Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele sale vor începe în curând o contraofensivă, în timp ce mercenarii Wagner îşi pierd suflul. Ucrainenii au rezistat la campania de iarnă a Rusiei, potrivit NewsWeek.

UPDATE O stradă din Melitopol va fi denumită Daria Dughina, fiica strategului lui Putin ce a murit anul trecut într-un atentat ce-l viza pe tatăl său, potrivit Spotmedia.

UPDATE Experiența în războiul modern și modul de acțiune al forțelor armate ucrainene sunt fără egal, consideră un general în rezervă australian. Armata ucraineană este în prezent cea mai bună din lume pe fondul războiului cu Rusia, a declarat Mick Ryan, un general-maior în rezervă din armata australiană, citat de NewsWeek.

UPDATE Conducerea serviciului central de dezinsecție al Moscovei a ținut o ședință cu angajații în care le-a explicat „cât de profitabil este să fii voluntar” în război și le-a spus că fiecare filială trebuie să aducă 100 de voluntari, potrivit Spotmedia.

UPDATE Cinci persoane au murit și mai multe au fost rănite, în urma atacurilor cu rachete lansate de ruși noaptea trecută în regiunile Donețk și Sumî, au transmis autoritățile locale, potrivit CNN. Mai mult de 50 de sate din Herson au fost distruse de bombardamentele rușilor. Chiar și așa, oamenii se întorc acasă, în zona care se află sub controlul armatei ucrainene, spune Volodimir Zelenski, care a vizitat joi regiunea. Între timp, Kievul pregătește o ofensivă masivă în Bahmut, unde vrea să profite de oboseala trupelor rusești, relatează The Guardian. În încercarea de a găsi moduri prin care copiii ucraineni răpiți de ruși să se întoarcă acasă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o conferință privind localizarea acestora, informează AFP, notează Digi24.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi că va organiza, în parteneriat cu Varşovia şi Kiev, o conferinţă care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia şi la aducerea lor înapoi, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE China îşi revendică „rolul constructiv în soluţionarea crizei ruso-ucrainene” şi acuză Statele Unite că „nu fac altceva decât să adauge combustibil focului şi să împiedice eforturile altor ţări pentru negocierile de pace”, sunt cuvinte rostite în această dimineaţă de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Mao Ning, potrivit rapoartelor Global Times. „Ce vor SUA?”, a insistat Mao, după discuţiile de la Moscova din ultimele zile între liderul chinez Xi Jinping şi şeful Kremlinului, Vladimir Putin, notează Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a sugerat joi un rol al diplomației în determinarea viitoarelor granițe ale Ucrainei, reafirmând în același timp că orice decizie de pace revine Kievului. Blinken a spus în repetate rânduri că războiul va trebui să se încheie cu diplomație, dar a respins perspectivele pe termen scurt pentru discuții, crezând că Rusia nu este serioasă și s-a concentrat pe a ajuta armata ucraineană să respingă invazia, scrie France24. „Cred că va exista un teritoriu în Ucraina pentru care ucrainenii sunt hotărâți să lupte pe teren; ar putea exista un teritoriu despre care ei decid că vor trebui să încerce să îl recupereze în alte moduri”, a spus Blinken, potrivit B1.

UPDATE Lipsa unui obiectiv strategic clar al Casei Albe pentru Ucraina este de natură să complice strategia Statelor Unite legată de războiul din Europa de Est și să prelungească la nesfârșit conflictul care opune forțele guvernului de la Kiev și cele ale Moscovei, sunt de părere experți americani. Aceștia afirmă că nu este clar dacă Statele Unite sprijină expulzarea de către Ucraina a tuturor forțelor ruse de pe teritoriul său – obiectivul declarat al guvernului președintelui Volodimir Zelenski – sau dacă s-ar mulțumi cu o pace negociată care nu reprezintă insa victoria totală a Ucrainei. Ambiguitatea actuală a Statelor Unite în Ucraina amintește de greșeli similare făcute de americani în Irak, Afganistan sau Siria, potrivit G4media.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a cerut poporului Ucrainei să se gândească dacă îşi doreşte să deschidă cutia Pandorei, permițându-le țărilor occidentale să livreze țării lor obuze cu uraniu sărăcit. ”Consider că, în momentul de față, ar fi indicat chiar și populația, care a rămas în granițele statului ucrainean, să-şi pună întrebarea dacă vor să fie utilizată astfel de muniţie, pentru că ei sunt cei care deschid cutia Pandorei”, a afirmat Medvedev, informează Rador. Dmitri Medvedev a mai spus că furnizarea de arme străine către Ucraina apropie apocalipsa nucleară. El a menționat că amenințarea cu un conflict nuclear în lume ”nu a trecut, ci a crescut”.

UPDATE „Au fost deja luate multe măsuri” împotriva evitării sancțiunilor, „dar nu este suficient: așadar, în cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni ne vom ocupa, de asemenea, şi mai presus de toate, de problema evitării şi de modul în care o putem combate”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în conferinţa de presă de la finalul Consiliului European, potrivit Mediafax.

UPDATE Jucătoarea ucraineană Marta Kostiuk a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anastasia Potapova, favorită 27, după meciul pe care l-au disputat în turul doi la Miami Open, potrivit news.ro. Potapova s-a impus cu scorul de 6-1, 6-3, într-o oră şi 15 minute.

UPDATE Ofiţerii de observaţie aeriană militară ruşi au sesizat o utilizare din ce în ce mai mare a avioanelor militare de către forţele ucrainene în zona Kupiansk, Lugansk, Donbas: scrie Tass, citând o sursă militară locală pro-rusă. „Posturile noastre de observare a apărării aeriene au raportat un număr tot mai mare de zboruri militare de luptă inamice”, a declarat Andrei Marochko, un ofiţer de miliţie în retragere al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, pentru agenţia de presă rusă, care vorbeşte despre Sukhoi Su-24 şi Su-27, precum şi de Mig-29, toate de fabricaţie sovietică, notează Mediafax.

UPDATE O maşină blindată în care se afla ministrul de externe estonian Strain Urmas Reinsalu în timpul vizitei sale în Ucraina, în această săptămână, a luat foc în timp ce se afla în centrul Kievului, a declarat joi diplomatul, relatează dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins joi nemulțumirile Rusiei, care a criticat anunţul Londrei privind viitoarea livrare către Ucraina a unor muniții ce conţin uraniu sărăcit, informează AFP, citată de Agerpres. Moscova a avertizat miercuri că o astfel de alegere va constitui „o agravare serioasă” a conflictului şi a ameninţat că va „riposta”.

UPDATE Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi, 23 martie că țara sa speră să se ajungă până la finalul anului la un acord pentru aprovizionarea Chinei cu gaze prin planificata conductă Power of Siberia 2, potrivit Reuters.

UPDATE „Şi prietenii noştri din Republica Moldova merită un viitor independent, prosper, unul liber de influenţa malignă şi coercitivă a Rusiei, unul în care pot obţine pe deplin beneficiile economice aduse de integrarea în UE”, a spus ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec.

UPDATE Statul Major al Armatei Ucrainene a corectat informația transmisă în jurul orei 18, despre retragerea rușilor din orașul Nova Kahovka. În noua comunicare, se arată că ocupanții ruși încă se află în oraș și că “informația despre presupusa retragere a inamicului din această așezare a fost făcută publică ca urmare a utilizării incorecte a datelor disponibile”.

UPDATE Administraţia de la Moscova a condamnat din nou decizia Finlandei de a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, avertizând că este o acţiune "dezechilibrată" care va amplifica tensiunile în Europa.

UPDATE Ministerul finlandez al Apărării a anunțat joi, 23 martie, un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 161 de milioane de euro, relatează SkyNews.

UPDATE Premierul Estoniei, Kaja Kallas, s-a exprimat din nou joi împotriva relaxării sancţiunilor împotriva Rusiei în cadrul acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi a cerut G7 să înăsprească plafonarea preţului la petrol pentru a reduce şi mai mult veniturile Rusiei, relatează Reuters, scrie Agerpres

UPDATE Încălzirea vremii de primăvară creează condițiile ideale pentru ca Rusia să înceapă să ruleze echipamente militare grele prin Ucraina, a declarat Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat rus Wagner, potrivit CNN.

UPDATE Forțele invadatoare ruse au părăsit orașul ucrainean Nova Kakhovka, situat în sudul regiunii Herson, a transmis joi Statul Major al armatei ucrainene, dar un oficial instalat de Rusia în regiune a negat retragerea forțelor, relatează Reuters.

UPDATE Oficialii ucraineni au declarat că, deşi forțele ruse au continuat bombardamentele în regiunea Donețk, cu peste 200 de asalturi numai împotriva zonei Bahmut în ultimele 24 de ore, trupele ruse pierd sute de oameni zilnic pe linia frontului. Orașul Bahmut din estul țării rămâne „punctul central al atacului principal al inamicului”, potrivit lui Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a forțelor armate ucrainene. Serhii Cerevati a mai spus că este dificil de spus dacă intensitatea atacurilor rusești în jurul oraşului Bahmut a scăzut din cauza unor factori precum vremea, rotația unităților sau rezervele aduse de ruși. Cu toate acestea, el a subliniat că tacticile rusești au rămas aceleași, cu grupuri tactice mici „care încearcă să ne epuizeze apărarea”. El a adăugat că soldații din grupul de mercenari Wagner se află în apropierea Bahmutului, iar trupele ruse asigură întăriri acolo unde este necesar, potrivit Rador.

Război în Ucraina, ziua 393: Rusia avertizează Moldova, iar Zelenski apare la Herson. Moscova amenință cu Apocalipsa nucleară
Război în Ucraina, ziua 392: Moldova acuză Rusia de ingerință. Mesajul lui Jinping pentru Putin și vizita lui Zelenski pe front

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.