Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva, iar Erdogan a avut o cerință către Putin la telefon

missing
25 martie 2023, ora 19:53

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 395 de la începutul invaziei la scară largă. Bătălia pentru Bakmut, oraşul ucrainean pe care Rusia a încercat luni de zile să-l captureze, se „stabilizează”, spune comandantul şef al armatei Ucrainei. La începutul acestei luni, oficialii occidentali estimau că între 20.000 şi 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Bahmut începând cu vara trecută, conform BBC, citat de news.ro. Totuși, armata ucraineană a transmis că se dau lupte puternice pe o linie a frontului care se întinde de la Lîman către Kupiansk, cât și în sudul orașului Avdiivka și la periferiile Donețkului, deținut deja de armata rusă. Luptele au loc în contextul în care forțele ruse și-au reînnoit eforturile de a captura întreg Donbasul, regiune estică formată din provinciile Donețk și Luhansk, notează Libertatea.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez "The Yomiuri Shimbun" că Ucraina nu poate încă să-și lanseze contraofensiva, deoarece Kievul aşteaptă un număr suficient de arme de la parteneri, potrivit Rador. Totodată, vocile importante din spațiul informațional rusesc pregătesc tot mai mult publicul lor pentru o potențială contraofensivă ucraineană, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă. Pe de altă parte, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut sâmbătă "încetarea imediată" a războiului din Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Vladimir Putin, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu a primit de la China nicio propunere de mediere între Ucraina și Rusia.

UPDATE Cel puțin 16 civili au fost ucişi, iar alţi 59 au fost răniţi în bombardamente ruseşti care au vizat opt regiuni în Ucraina, anunţă sâmbătă armata ucraineană, potrivit CNN.

UPDATE Pierderile umane ale armatei ruse în războiul pe scară largă împotriva Ucrainei au depășit deja 230 de mii de oameni. Vorbim nu numai despre morți, ci și despre dispăruți. Cifre au fost publicate în dimineața zilei de 25 martie de influentul canal rus de Telegram General SVR, citând surse de la Kremlin, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o „încetare imediată” a războiului din Ucraina, într-o convorbire telefonică de sâmbătă cu omologul său rus, Vladimir Putin. Liderul turc „i-a mulțumit Președintelui Putin pentru poziția sa pozitivă” în ceea ce privește prelungirea acordului pentru exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, adăugând că Turcia și Rusia „ar putea face pași suplimentari” când vine vorba de cooperarea economică, a precizat, sâmbătă, Direcția de comunicare a Președinției turce, potrivit Gândul.

UPDATE Detașamentul „Storm” din brigada a 5-a a Forțelor Armate Ruse s-a răsculat după două săptămâni de asalt lai Vodianoi în Donbass. Luptătorii supraviețuitori au înregistrat un videoclip în care vorbesc despre pierderi uriașe și acuzau conducerea armatei ruse de crime, potrivit Ziare.com.

UPDATE O nouă companie militară privată își instalează poziții și recrutează combatanți pentru războiul din Ucraina. Numit „Konvoi”, grupul se află sub aripa șefului administrației de ocupație instalate de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, potrivit Adevărul.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 67 de ori teritoriul acestei regiuni din sudul Ucrainei. Potrivit unui comunicat remis sâmbătă dimineaţă, ruşii au lansat 301 obuze. Oraşul Herson a fost bombardat de şapte ori. 23 dintre obuzele ruseşti au lovit cartiere rezidenţiale, afectând case particulare, blocuri de apartamente şi o instituţie medicală. Două persoane au murit şi alte şase au fost rănite în urma atacurilor, potrivit Rador.

UPDATE După 6 luni de lupte aprige, rușii nu au reușit să întrerupă logistica contingentului ucrainean din Bakhmut. Cu toate acestea, principalul „drum al morții” se află sub controlul focului armatei ruse.

UPDATE Fostul președinte francez, între anii 2012-2017, Francois Hollande a făcut o declarație despre Vladimir Putin, care în ajunul invaziei Ucrainei nu credea că răspunsul Occidentului va fi atât de puternic. El a povestit acest lucru într-un nou interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

UPDATE Vitali Saveliev, ministrul rus al transporturilor, a anunțat, sâmbătă, în timpul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, că traficul pe podul din Crimeea se desfășoară în regim normal, iar procentul de inspecție a mașinilor este de 100%, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va alătura preşedintelui francez Emmanuel Macron într-o vizită la Beijing, luna viitoare, pentru a prezenta ”vocea unită” a Europei și a convinge China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta invazia din Ucraina, a declarat șeful statului francez, potrivit Gândul.

UPDATE Fostul preşedinte și premier rus Dmitri Medvedev, care deține în prezent postul de adjunct al secretarului Consiliului de Securitate de la Moscova, a transmis sâmbătă Dumei de Stat să adopte o lege care să le interzică persoanelor incluse în categoria „agenţilor străini” să câştige bani în Rusia, potrivit Adevărul.

UPDATE „Ocupanţii ruşi continuă să bombardeze locurile în care civilii primesc ajutoare Noaptea trecută, armata rusă a atacat un "punct de invincibilitate" în Kostiantynivka, în regiunea Doneţk. Ţinta de astăzi a artileriei ruse este un punct de livrare a ajutorului umanitar din Herson", a declarat Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare regionale din Herson, potrivit Sky News, potrivit Mediafax.

UPDATE Secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, l-a susținut pe fostul președinte Dmitri Medvedev în ceea ce privește „pirateria” în Federația Rusă. Și el a recunoscut că se uită la filme piratate. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Kremlinul aprobă dorința lui Dmitri Medvedev de piratare a produselor occidentale. ”Daune maxime pentru a-i falimenta!”, notează Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat sâmbătă că este corect ca rușii să descarce și să distribuie pe internet copii piratate ale filmelor care nu sunt disponibile în această țară din cauza sancțiunilor primite după invadarea Ucrainei, informează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Katerina Tihonova (36 de ani), una dintre fiicele lui Vladimir Putin, a coordonat o cercetare pe rețelele sociale în rândul a 70 de milioane de ruși cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și a concluzionat că nu sunt suficient de loiali față de tatăl ei, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a încheiat un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa pe teritoriul acesteia arme nucleare tactice, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de presă Tass, relatează Reuters.

UPDATE Oligarhul rus Oleg Deripaska, ”regele aluminiului”, a ridiculizat deschis starea economică a Rusiei și a comparat viața rușilor cu viața babuinilor africani. El a scris pe canalul său de Telegram că, în ultimii 12 ani, autoritățile ruse nu au reușit să realizeze nici creștere economică, nici creșterea veniturilor pentru principalele grupuri de populație. Deripaska a subliniat dependența economiei ruse de exportul de hidrocarburi, afirmând că Rusia, care trăiește din vânzarea gazelor și petrolului, abia își duce traiul, „ca babuinii din Africa de Est”. Potrivit miliardarului, regiuni precum Siberia și Orientul Îndepărtat încă nu se dezvoltă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comparat izolarea actuală a Rusiei cu situația din URSS din anii 1920 și 1930. El a recunoscut că Rusia nu are absolut niciun aliat în războiul său împotriva Ucrainei.„Pentru prima dată în 150 de ani, suntem singuri”, a declarat fostul președinte al Federației Ruse, potrivit Ziare.com.

UPDATE Peste 1000 cetățeni din Ucraina, dintre care 739 femei și 279 bărbați (1018 cetățeni) s-au angajat la muncă în Republica Moldova. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău (770), UTA Găgăuzia (45) și Bălți (38), se arată într-un comunicat emis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

UPDATE Noua ambasadoare a SUA în România, Kathleen Kavalec, aflată într-o vizită la Constanța, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că nu consideră că regiunea Mării Negre este ”un butoi de pulbere”, așa cum a fost descrisă chiar de presa americană, și a catalogat episodul dronei SUA doborâtă de ruși ca fiind un ”incident neprovocat și neprofesionist”.

UPDATE Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva va propune un „club pentru pace” cu China pentru a media încheierea conflictului din Ucraina. Acesta va efectua duminică o vizită la Beijing unde se va întâlni cu președintele Xi Jinping.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez „The Yomiuri Shimbun” că nu a primit propuneri din partea Chinei de a purta negocieri cu liderul Xi Jinping. Cu toate acestea, Zelenski susţine că a transmis Beijingului, pe canale diplomatice, că dorește un astfel de dialog. Publicaţia notează că, în ceea ce priveşte China, care a propus un „plan de pace” pentru rezolvarea conflictului, Zelenski a subliniat că nu a primit nicio propunere în acest sens și a adăugat că a cerut Beijingului cooperarea pentru planul de pace în 10 puncte propus de partea ucraineană și organizarea unei reuniuni la nivel înalt. Șeful statului ucrainean s-a arătat sceptic față de „planul de pace” din 12 puncte propus de China, prin care aceasta cere o încetare a focului și discuții de pace între Rusia și Ucraina, menționând, totodată, că „respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială” trebuie să fie pe primul loc, potrivit Rador.

UPDATE Asaltul Rusiei asupra oraşului Bahmut, intens contestat din estul Ucrainei, a fost "în mare parte blocat", afirmă Ministerul britanic al Apărării. Acest lucru este probabil în primul rând un rezultat al uzurii extreme a forţelor ruseşti. Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării sale. Ministerul a declarat că situaţia Rusiei a fost probabil înrăutăţită de "tensiunile dintre Ministerul rus al Apărării şi Grupul Wagner, ambele contribuind cu trupe în acest sector", relatează The Guardian, notează ZF.

UPDATE Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a propus sâmbătă interzicerea în Rusia a activităţilor Curţii Penale Internaţionale (CPI) - care a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin - și pedepsirea celor ecare oferă asistență acestei instituții, conform Reuters.

UPDATE Fondatorul grupării de mercenari Wagner a apelat la deținuți din închisorile ruse cărora le-a oferit contracte pentru șase luni și promisiunea că vor fi grațiați dacă vor lupta în Ucraina. Acum, Evgheni Prigojin laudă demersul și spune că circa 5.000 de persoane au fost grațiate, iar rata de recidivă este foarte mică, relatează Kommersant.

UPDATE Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, intenţionează să abordeze la întâlnirea din aprilie cu omologul său chinez, Xi Jinping, perspectivele negocierilor de pace în Ucraina, anunţă Palatul Elysée, potrivit Mediafax.

UPDATE Comandamentul de Nord al SUA (NORTHCOM) avertizează desfășurarea de submarine nucleare rusești în largul coastelor americane, posibil printre cele mai puternice și silențioase în patrulare permanentă. Rusia va putea desfășura submarinele de atac nucleare în largul oricărei coaste americane în următorii doi ani, a declarat șeful Comandamentului de Nord al SUA, Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului, menționează Newsweek.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping, care a întreprins săptămâna aceasta o vizită extrem de mediatizată la Moscova, ar trebui să discute şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat vineri cancelarul federal german Olaf Scholz, potrivit HotNews.

UPDATE Cetăţenii altor ţări pot servi în Forțele de aviaţie ale Ucrainei, pot fi piloţi sau ingineri de aviație sau personal de întreținere la sol, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Armate ucrainene.

UPDATE Ministerul Justiției din Austria a confirmat vineri, 24 martie, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi arestat dacă va vizita această țară, potrivit Ziare.com.

UPDATE Uniunea Europeană intenţionează să acorde prioritate unor active ruseşti în valoare de sute de miliarde de euro, în cadrul unui proiect fără precedent de confiscare, a explicat vineri agenţiei France Presse coordonatorul operaţiunii, înaltul funcţionar suedez Anders Ahnlid, potrivit HotNews.

UPDATE Forțele armate ucrainene au reușit să respingă 38 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Rușii și-au concentrat forțele în zonele Bahmut, Lîman și Mariinka, potrivit statului major al armatei. „În direcția Bahmut, inamicul continuă să atace orașul, care este menținut de apărătorii noștri, precum și în zonele Orehovo-Vasilivka, Bohdanivka, Ivanivske și Stupochki din regiunea Donețk”, precizează statul major general ucrainean, notează Adevărul.

UPDATE Aproape 170.000 de ruși au murit în timpul războiului din Ucraina, susțin autoritățile ucrainene, potrivit Sky News, potrivit Antena3.

UPDATE După începerea războiului provocat de Vladimir Putin în Ucraina, Statele Unite și aliații săi din Europa, dar și din lume au impus pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, un raport al Consiliului german de relații externe a scos în evidență faptul că Rusia a fost lovită de interdicțiile occidentale, diminuând capacitatea militară a regimului de la Kremlin.

UPDATE Un cetățean rus care a încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internațională vara trecută a fost acuzat vineri de spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, potrivit AFP.

UPDATE Rusia nu se așteaptă ca rezultatele investigațiilor privind explozia de la Nord Stream să fie făcute publice, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters, citat de oilprice.com.

UPDATE Războiul lui Putin declanșat în Ucraina a împărțit lumea în două tabere, una care a impus sancțiuni economice drastice împotriva Rusiei și alta care nu a făcut acest lucru. Acum, președintele american Joe Biden a eliminat de pe lista invitaților la Summitul pentru Democrație, organizat de SUA între 28-30 martie 2023, două țări NATO, Turcia și Ungaria, prietene cu Putin, notează Ziare.com.

UPDATE Abbas Gallyamov, un fost redactor al discursurilor lui Vladimir Putin, a fost inclus pe lista ”persoanelor urmărite” a autorităților ruse, cel mai recent pas într-o represiune radicală împotriva disidenței, relatează Sky News.

UPDATE Spania, cel mai mare cumpărător european de gaze naturale lichefiate din Rusia, îndeamnă importatorii să nu semneze noi contracte cu Moscova, deoarece încearcă să reducă legăturile în urma invaziei Ucrainei, anunță bnnbloomberg.ca.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, 24 martie, la Ottawa, că, până în prezent, China „nu a livrat” arme Rusiei, în pofida temerilor exprimate de occidentali pe această temă, scrie AFP. „Sunt trei luni de când aud că China va furniza Rusiei arme importante. Nu înseamnă că nu o vor face, dar încă nu au făcut-o”, a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Canada. „Nu desconsider China. Nu desconsider Rusia”, a adăugat el, apreciind că informaţiile despre apropierea dintre Beijing şi Moscova probabil au fost „exagerate”.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, vineri seară, că Ucraina nu îi va ierta pe ruși pentru toate decesele și rănile suferite. El a mai transmis că teroriștii ruși vor fi înfrânți în războiul disputat pe teritoriul ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 393: Rusia avertizează Moldova, iar Zelenski apare la Herson. Moscova amenință cu Apocalipsa nucleară
Război în Ucraina, ziua 394: Moscova acuză Chișinăul, iar Zelenski crede în victorie. Medvedev: „Kievul deschide cutia Pandorei”

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.